Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] dot. wojownika

Jano900

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Otóż w Terrari postanowiłem zostać wojownikiem ale:

1. Co lepsze - miecze czy włócznie?

2. Jak pokonać skeletrona? Mieczem go nie rozwalę a łukiem jako wojownik trochę głupio.

P.S

Wiem że jest tut dotyczący wojownika ale on jest zrobiony żeby jak najszybciej dojść do hardmoda a mi się nie spieszy.

Opublikowano

osobiście polecam miecze obejmują większy teren podczas zamachu

a skeletrona polecam boomerang albo coś tego typu

Opublikowano

Zwykłym boomerangiem go nie rozwalę jak już to flamarang tylko zaś enchanted boomerang nie znajdę.

A co do miecza czy włóczni właśnie mam dylemat bo włócznie mają większy zasięg ale miecze są dobre na baty a na hardmodzie baty są wkurzające.

Opublikowano

No dobrze ale teraz ten skeletron. I jest jeszcze jeden problem. Jak chcę dać Demolitionista do domku to pisze "This housing is suitable". Do innych domków jak go daję to idzie a do tego wyskakuje ten komunikat. Prawdopodobnie dom jest zły ale przecież wszystko jest ok.

Opublikowano

Ciężko będzie Ci ubić go mieczem czy włócznią, zbyt dużo bije z bliska. Polecam zrobić luk i ognistymi strzałami się go pozbyć (zaczynając od rąk), bądź tak jak wcześniej ktoś radził bumerangiem (niestety będziesz musiał poświęcić trochę surowców na niego). Na tym etapie gry ma co patrzeć na to, że jesteś wojownikiem a nie rangerem, jak jego jakoś dasz radę zabić mieczem to i tak Wall of flesh'a nie zabijesz z bliska. Co do domku to wyślij screena, bo z tego co napisałeś wynika, że pomieszczenie jest odpowiednie.

To już 9 lat z MPC <3

Opublikowano

Okej zara wyślę screena. A co do tego skeletrona wydaje mi się że demon bow starczy. Mam trochę jester arrow i sporo flaming arrow.

Opublikowano

Okej zara wyślę screena. A co do tego skeletrona wydaje mi się że demon bow starczy. Mam trochę jester arrow i sporo flaming arrow.

Tak spokojnie starczy. ;) Ja Demon Bow spokojnie go rozwaliłem, co prawda miałem zbudowaną mini platformę, ale tylko mi ułatwiło uniki. :)

xKaMaSx

exMod

Memory

Opublikowano

Ja zawsze robię platformę na skeletrona żeby nie skakać. Tu macie ss. Te dwie chaty na górze to są te "zbugowane".

50e479d722821.png

Opublikowano

Mogę się mylić, ale czy te pomieszczenia dla npc nie muszę posiadać drzwi?

U mnie wygląda to tak:

1fjtwk.jpg

To już 9 lat z MPC <3

Opublikowano

Jedyne co mi przychodzi do głowy to sprawdzenie ścian(tła) oraz dokończenie pomieszczenia u dołu (tu też ściany). Jeśli to nie pomoże to nie mam pojęcia dlaczego tak jest :(

To już 9 lat z MPC <3

Opublikowano

Ja osobiście gustuję w upychaniu npc tam gdzie się da a nie robienie im osobnych domów gdyż ja zawsze robię twierdzę z max. dwoma wyjściami ale tak zabezpieczonymi że nikt się nie przeciśnie. Sprawdzę ściany.

Opublikowano

Też staram się tak budować, jednak większe obiekty też można łatwo zabezpieczyć. Postawiłem wszystko na powierzchni, całość nie jest mała, NPC mają własny domek a jedyne co mi wlatuje do pomieszczeń to Wraithy (tego chyba nie da się uniknąć)

U mnie wejście wygląda tak:

10715k0.jpg

To już 9 lat z MPC <3

Opublikowano

Tak ale jednak nie jest to dość łatwe w komunikacji trzeba wszystko omijać itd. Ja buduje wysokie wejście i pancerne ściany z tej cegły. I właśnie tylko wraithy wchodzą bo jednak to zawsze wejdzie.

Opublikowano

Czy ja wiem, pułapka nie była konieczna, kolce też nie (to tak by przywitać innych graczy). Nad samą lawą wystarczy przeskoczyć, wejście zajmuje więc 1-2sec dłużej? Ponoć jak się domek postawi na jakimś zbiorniku lawy/wody to Wraithy nie wlecą (nie sprawdzałem tego, gdzieś na forum wyczytałem) Takie podziemne domki ciężko się buduje i trzeba uważać by nie przesadzić z głębokością. Działają Ci NPC już?

To już 9 lat z MPC <3

Opublikowano

Tak nawet Driada przylazła mimo że chaty nie ma. Z tą lawą będzie ciężko głównie ze względu na to że nad bazą mam farmę drzew a obok po prostu miejsca nie ma.

I domek zawsze buduję w jakiejś skale czy w górze żeby to nie było bezpośrednio pod ziemią. Dam parę ss moich światów.

Opublikowano

NPC tam się teleportują...

I mam pytanie - czy w starszych wersjach było więcej zbroi? Na jednym filmiku widziałem z 5 zbroi których nigdy nie widziałem.

Opublikowano

Z tego co wiem nie było więcej itemków. Zapewne widziałeś przedmioty z modów :)

To już 9 lat z MPC <3

Opublikowano

Możliwe. Chociaż zbroje były dość podobne do tych które już są. W tej wersji słońce było mocno pomarańczowe czyli starsze wersje. Jedna zbroja była podobna do złotej a jedna do meteorytowej. Jedna była podobna do martwej. Wydaje mi się że został zmieniony tylko wygląd.

Opublikowano

ref i macie ss mojej pancernej bazy na której jestem akurat łucznikiem:

Pancerne wejście:

50e92a9e09799.png

Pancerna powierzchniowa strefa npc:

50e92ad473795.png

Reszta czyli kawałek powierzchni, podziemna strefa npc i kawałek podwodnego tunelu:

50e92afceabc0.png

P.S

Rozmowa o wojowniku przerodziła się w rozmowę o naszych domach ;p Ale można sobie podyskutować na ten temat.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...