Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Dyskusja]Support-niepotrzebny badziew ?

Shejku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Shen jest bardzo dobry... Nawet na solo topa, jak i supporta.

Tak samo Morgusia, świetna jest na MIDzie, w tf oraz na supporta <raz grałam jako support, muszę ogarnąć ;d>. Ale wszystko zależy od drużyny, bo sam raczej nie wygrasz gry.... :P

Duzo comp zmienia, ale jest jak mowisz, support nie musi byc typowym supportem jak jakas soraka, moga to byc postacie z przydatnymi skillami ktore nie wymagaja itemow.

• Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

shen, nidalee i inne trash supporty są useless

1. nidalee - wali dzidy i co? z many się wysypuje w chuj szybko, bo jej heal kosztuje 100+, w late game nic nie robi

2. shen - taunt i shield od 6? to wszystko? powodzenia z takim supportem

Tak samo Morgusia, świetna jest na MIDzie, w tf oraz na supporta <raz grałam jako support, muszę ogarnąć ;d>. Ale wszystko zależy od drużyny, bo sam raczej nie wygrasz gry.... :P

morgana jest underpower atm, nie wmawiaj mi tylko, że jest dobra i op, bo każdy ją ściska na midzie, ten champion odpadł w tej metcie, a na supportcie też słaba

fe7afd2c01dc5fe025c76fe9bf8c0b0e.jpeg
4to7r2K.png

Opublikowano

Dla mnie support to ktoś kto ma cc, dodatkowo można mu dać dmg.

Np. Teemo, voli.

Takimi champami łatwo ugrać bota.

btw. Ci co uważają, że support jest konieczny... Szkoda, że nie graliście w s1.

W s1 byla inna meta, gorsza.

bez takich linków, ponowne umieszczenie ban 30 dni.

Opublikowano

Moim zdaniem support nie jest konieczny, przecież jungler może kupić tą shurelye, aegisa czy inne itemy wspomagające, my również możemy kupić jakiś item pomocny naszemu teamowi. Lecz zawsze przyda się dodatkowy dmg którego support nam nie zapewni.

Ja np. lubie grać supportami typu orianna, zyra, morgana gdy w tfach robią sporo swoimi ultami, mogą harrasować i inicjować.

Lecz takie supporty jak voli, lee sin etc. również się sprawdzają. Większy dmg w tf zawsze się przyda, + raczej pickniemy tankowatą postać więc będziemy lepszą ochroną niż support. Taki lee sin ztankuje wraz z solo toperem tf'a, zada dmg a gdy przeciwnik podejmie próbe dostania się do adc, to my wykopiemy go i pomożemy zabić naszemu ad carry.

459941400613567233746.png
By @Jowe.
Postwriter | Gold Member

Opublikowano

głupoty pierd*lisz i tyle

support (przynajmniej dla mnie) to postać która pomaga w zabiciu wroga np. jest sobie linia ez morgana na bocie w jednym teamie i co ? ownili a czemu ? gdyż sie dogadali że ez bierze farme a kille raz ez raz morgana i tak wyfeedoeany bot wycarrował gre.

Wyobrażam sobie taką linie, nawet dzisiaj ją dostałem w grze (tzn. będąc precyzyjnym Ez był ze mną a przeciwnicy mieli Morgana-Tristana). efekt? schodziły z lini 0/7 Morgana niestety nie ma poke`u. Takie rozwiązanie może być ok, do kiedy masz przeciwnika warzywo. Jeśli support nie ma nic co sprawia że drugi boi się podejść i może grać właściwie przed linią minionów, nic nie zrobisz. Zadaniem supporta nie jest pomaganie przy zabijaniu, to jak już zostało nie raz powiedziane kwestia drugo czy też trzecio rzędna. Support ma przeszkadzać w farmieniu przeciwnemu adc.

Opublikowano

Napiszę krótko i na temat

Support jest po to, by nasz AD carry miał jak najlepszą farme, dzięki czemu w late game niszczy wszystko wszystkich i wogóle penta za pentom lecz ważne jest też stawianie wardów. Inni w teamue potrzebują pieniądze na rozwój postaci, dlatego support musi wardować całą mape, by nie było niespodziewanych ganków.

Nie bądź żyd daj warna

Jak pomogłem daj like

Jak nie to i tak daj

Opublikowano

shen, nidalee i inne trash supporty są useless

1. nidalee - wali dzidy i co? z many się wysypuje w chuj szybko, bo jej heal kosztuje 100+, w late game nic nie robi

2. shen - taunt i shield od 6? to wszystko? powodzenia z takim supportem

morgana jest underpower atm, nie wmawiaj mi tylko, że jest dobra i op, bo każdy ją ściska na midzie, ten champion odpadł w tej metcie, a na supportcie też słaba

Jajko. Wysypuje z many, od czego masz np. Różdżkę wieków i łezkę? :> Nic nie robi? Zależy od teamu przeciwników ;)

Każdy ściska na midzie? Hahahaha. Ja nie wiem z jakimi Morganami grasz/grałeś, ale widzę, że chyba nie grałeś z żadną dobrą (ogarniającą) Morganą.

Ale to nie temat o tym, pozdrawiam i poćwicz :)

Opublikowano

Jajko. Wysypuje z many, od czego masz np. Różdżkę wieków i łezkę? :> Nic nie robi? Zależy od teamu przeciwników ;)

Każdy ściska na midzie? Hahahaha. Ja nie wiem z jakimi Morganami grasz/grałeś, ale widzę, że chyba nie grałeś z żadną dobrą (ogarniającą) Morganą.

Ale to nie temat o tym, pozdrawiam i poćwicz :)

RoA i tear na supporta? gl, nie po to bierzesz supporta żeby robić z Siebie apc, to równie dobrze picknij sobie bruisera na bota, wychodzi na to samo, lol, no nie gram z żadnymi morganami właśnie, nikt jej nie banuje i nie pickuje, więc na pewno coś knują

4to7r2K.png

Opublikowano

Support jest potrzebny. Oddajesz cala farme carremu i sam robisz z gowna cos, typu heal czy slow. Twoj carry ma feeda, farme. A pantheonem zajebiscie duzo zrobisz bez farmy, a jak bedziesz stealowac farme carremu to na gowno wyjdzie.

PitekKC_eune_58_4_logo.png

Opublikowano

RoA i tear na supporta? gl, nie po to bierzesz supporta żeby robić z Siebie apc, to równie dobrze picknij sobie bruisera na bota, wychodzi na to samo, lol, no nie gram z żadnymi morganami właśnie, nikt jej nie banuje i nie pickuje, więc na pewno coś knują

Do Nidalee wpierw, co kupuje się to łezkę. Przynajmniej ja tak robię, aby mieć te +750 many. I jakoś nie narzekam na jej brak.

Co do Morgany, no to nie wiem jak jest u Ciebie. Ja jak grałam <chwilowo nie gram> rankedy to banują Morganę, a jak nie... To wybierają ją i jest na midzie <nie widziałam jeszcze jej na rankedzie na bocie jako support>. Niedługo znów zacznę grać rankedy to zobaczy się. Jednak dla mnie Morgana to i tak naj champ na mida :)

Wracając do tematu: support jest jak najbardziej przydany, aczkolwiek da się zagrać bez niego.

Opublikowano

Dla mnie support to ktoś kto ma cc, dodatkowo można mu dać dmg.

Np. Teemo, voli.

Takimi champami łatwo ugrać bota.

btw. Ci co uważają, że support jest konieczny... Szkoda, że nie graliście w s1.

czarq, uważaj jak to stwierdziło kilku urzytkowników w moim tutku teemo to fail nie support także widzę że mamy inteligentów na tym forum >.< (oczywiście nie support jak soraka, ale grzybki, oślepienie, otrucie. ludzie tego nie potrafią pojąć >.<)
304191415027212454880.jpeg
Opublikowano

@up

jakie ty masz elo ze banujo morgane?;d

1497

Tzn. ostatnio jak grałam to nawet jej tak nie banowali... Przeważnie gram supportami na rankedach, więc mi to rybka, czy ją zbanują czy nie, chyba, że mam grać na midzie to wolę Morganą <jej jestem najpewniejsza>. Ale to nie temat o tym! Na PW zapraszam albo TS ;p

Teemo też jest dobrym champem na supporta <grzybki, blind>.

Opublikowano

1497

Tzn. ostatnio jak grałam to nawet jej tak nie banowali... Przeważnie gram supportami na rankedach, więc mi to rybka, czy ją zbanują czy nie, chyba, że mam grać na midzie to wolę Morganą <jej jestem najpewniejsza>. Ale to nie temat o tym! Na PW zapraszam albo TS ;p

Teemo też jest dobrym champem na supporta <grzybki, blind>.

to ci ludzie ładnie są zacofani w banach ;3 u mnie zawsze lecą : shen, malph, diana, amumu, blitz w miarę regularnie i czasami darius lub kassadin. Morganę banowali co mecz w 2sezonie ;p
304191415027212454880.jpeg
Opublikowano

@up Kiedyś co mecz banowali Morgane, a teraz Amumu perm ban :)

@top support nie jest tak bardzo potrzebny, może to być champion z jakimś całkiem dużym CC np Nautilus (jungler) albo Maokai (też jungler). Taki nautilus zrobi więcej niż przykładowo Tarick, ma 3 stuny, tarcze i b.dobrego slowa, Maokai ma darmowe, 35sekundowe wardy, świetne ulti i ładną inicjacje teamfightów :) W dzisiejszej mecie support musi mieć CC a nie leczenie itp.

Opublikowano

Widzę, że wkręciliście się w temat ;) Ja podałem przykłady: Soraka-Pantheon a teraz weźmy np. Blitz-Riven i jeden i drugi może przetrwać z asyst blitz ma wyrzucenie w górę i przyciągnięcie i silence a riven stuna. No dobra w early Riven mniej by się przydała niż Blitz ale weźmy pod uwagę Late czyli ostatnią część rozgrywki która jest najważniejsza (baron, tf etc) Taka riven biegnie na wrogiego ADC daje stuna jej mało biorą a jej dmg jest sporawy. A taki blitz naciśnie W-Q-E-R i koniec jego kariery w team fight jedynie co to może uciekać a Riven by została i nadal by biła zadając niemały dmg i przez jej tankowatość nikłe szanse na zginięcie :) Co o tym myślicie ? Jak dla mnie support to stereotypy którymi ludzie bez namysłu się posługują. Popróbujcie pograć na suppie innymi postaciami a zobaczycie ;) Oczywiście premade bot ;)

Opublikowano

dla mnie support jest tylko po to zeby odkrywal mape i dawal ponusy gracza z jego druzyny a w walce i tak jak jest z nim 5 to i tak sie liczy tylko ze jest ich 4 jedynie z supprotow w tf moga zrobic cos to alistar i tatric jako tank-i i sona swoim ultem tak to nikt wiecej a jesli chodzi o sorake to tylko w earle game sie przydaje bo jak jest na lini z ez to on traci sporo many na skille a ona mu ja zwraca ale w late game to on sie juz nie przda jedynie ult troche pomoze jak ma sporo ap wiec supp nie powinien walic tylko w itemy co daja cos sojusznika ale tez jakies itemy co zwiekszaja dmg bo tak to nic nie zdziala

Opublikowano

Pograjcie sobie bota bez suppa, Taric i Ali ew. Blitz to są jedni z lepszych supportów.

Ktoś już napisał że bota wygrywa supp a nie ADC to prawda bo dobrze użyty stun/slow zwiększa szanse na killa dla ADC + wiecej farmy + push.

Gram supportem często i wygrałem najwiecej gier właśnie nimi

Gram aktualnie na

Nick :

Klasa :

Poziom :

Królestwo : Jinno

Opublikowano

Supporty są potrzebne w grze. Weźmy na przykład takiego taric'a: heal, armor, stun, bonusowe ad porównując go do panth, riven: stun, poke są niczym.

Heal + większy armor i tak wygrają. Inna sprawa że riven czy panth potrzebują fragów/farmy, bo w late będą useless.

Support to genialna sprawa, dzięki niemu nasz adc może przetrwać dłużej. Jakiś słaby support potrafi zepsuć grę dla adc.

Przyszli ludzie z 800elo z płaczem że nie chcą grać suppami tylko offtankami na bocie, a grajcie tylko nie zdziwcie się jak w late będziecie bardziej useless niż support. Czemu? Bo supp warduje all, ma na to kasę, runy i masterki gp10, stuna w miarę długiego i heal. Co mi po pantheonie czy rivence na suppa który wbije się w tf z resztą i zostawi adc na pastwę losu, gdy taki taric stoi obok mnie i nawet gdy dostanę focusa np. od ww, to gość dostaje stuna, ja heala i buffa do ad...

Support jest potrzebną rzeczą, nie wyobrażam sb gry z offtankiem na bocie (ranki).

League of Legends

Opublikowano

co zrobisz riven nienafeedowana? jak w przeciwnym teamie tez Ci dojebia ofensywnego supporta (powiedzmy patheona) i wtedy riven

-nie nafeeduje sie z killi/asyst

-nie nafeeduje sie z minionów bo to rola adc

i wg mnie support jest potrzebny, bo to on pozwala adc w spokoju farmić, wg mnie lepiej grać defensywnie i farmić niż grać ofensywnie i nie farmic

Opublikowano

i wg mnie support jest potrzebny, bo to on pozwala adc w spokoju farmić, wg mnie lepiej grać defensywnie i farmić niż grać ofensywnie i nie farmic

wut? przecież można grać ofensywnie i farmić, w dodatku jak gramy ofensywnie to przeciwnik przegrywając trade'y może zostać przez nas MPCforum'owany, a granie defensywnie supportem to chyba najgłupsza rzecz jaką można robić

4to7r2K.png

Opublikowano

Ja dam przykład, gramy sobie 2v1 na topie (na nordicu, normal to normalka -,-) a lee w jugli.Jechaliśmy jak chcieliśmy tego ejdnego gościa na topie a lee w ogóle nie gangował, morał: lepiej jest mieś dwóch na topie niż jednego i słabego juglera. To samo dzieje się na bocie, lepiej jest nieć 2 carrych niż 1 i hujowego supporta.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...