Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Dyskusja]Support-niepotrzebny badziew ?

Shejku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z GÓRY MÓWIĘ CHCĘ TU ROZMAWIAĆ Z LUDŹMI KTÓRZY SĄ TROSZKĘ OGARNIĘCI ORAZ MAJĄ CZAS NA PRZECZYTANIE MOJEGO TEMATU. JEŻELI ZAMIERZASZ SIĘ WYPOWIADAĆ NIE CZYTAJĄC CAŁEJ TREŚCI LEPIEJ ODPUŚĆ I ZAGRAJ SOBIE MECZYK W LOLA :)

Witam, chciałbym poruszyć pewien temat. Mianowicie chodzi mi o postacie wspierające inaczej supportów czy takie postacie są potrzebne ? Np. weźmy taką sorake niby ma te heale tą reg. many itp ale co nam po tym ? Ostatnio z moim kumplem robimy premade bot on ADC a ja niby jako support ale idę np. postaciami takimi jak-Mundo, Shen, Pantheon, Voli, Riven itp. zawsze na początku jest flame ale gdy już gra wygrana jest przez naszą 2 to siedzą cicho... Mniej więcej chodzi mi o to, że niepotrzebne są postacie supportowe ja bardziej preferuje grać zamiast tego supporta kimś kto ma dmg i dużo więcej może pomóc a nie tylko zaszkodzić jak np. Lulu papier jak nie ogranie to nafeeduje ADC przeciwnika. Co o tym myślicie ?

Wg mnie ludzie cały czas trzymają się regułki, że dane postacie to supporty. Nie powinno tak być, trzeba być elastycznym np. taki pantheon dużo więcej pomoże niż soraka czyż nie ? Niby Soraka ma heala ale jest bez dmg a panth ze swoim dmg nie dopuści by nasz ADC potrzebował dodatkowego heala ponieważ akcja na killa pójdzie o 50% szybciej i nasz Ad carry nie zdąży dostać od przeciwnika. Nie chodzi mi o to żeby np ten panth zabijał on nadal będzie pełnił funkcje pomocnika kupował wardy dawał kille adc dawał creepy itp. Co sądzicie ?

• Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Old meta jest po prostu zła.

Kiedyś grało się dla zabawy, był podział 2-1-2 lub 1-1-2 (1) i nikt nie robił problemów.

Pamiętam stare, dobre czasy, gdy chodziło się Malphitem z Clarity i Teleportem na bota i owniło się wszystko z saszetką :)

Ogólnie, granie z supportem to taka jakby regułka, tak, jak powiedziałeś, ale gdy grasz drużynowo i umiesz to zrobić, to kto Ci zabroni zagrać postacią, którą lubisz w roli supporta?

Opublikowano

Taka meta jaka jest jest najlepsza, picknij taki gowniany support na 2k elo i sproboj cos ugrac. Po 1 dniu grania dostaniesz bana.

bez takich linków, ponowne umieszczenie ban 30 dni.

Opublikowano

tlyk oze support no low lvlach robi wiekszy dmg niz adc , a jungler nie wykupi ci wszystkich itemow wspomagajacych

Bez-nazwy_nwpsash.png

by me

Opublikowano

Według mnie to prawda, i później taki support w late ? Co on takiego robi ? Tylko leczy a Taki Shen w Late ? No własnie ..

Opublikowano

W sumie Pantheon na supporcie to moze byc niezly pomysl. Od zawsze lubilem bardziej offensywnych supportow, dlatego tez uwielbiam grac nunu (daje MS i AS), respi sobie hp ze skila, ma 2 slowe + potezny dmg z ulta. Pantheon z pasywka moze przyjmowac pewien harras na siebie, ma stuna z doskokiem + dzide I prawie ze global ulty. ;)

A69JQBD.png

Lastivia s2 | Szaman Smok   |   Shatan  |  60 | CannabiS | Shinsoo | Sprzedam!

Moyes | Szaman Smok | Shatan | 75+ | Salvation | Shinsoo | Off

Opublikowano

Zależy jaki support. Ja osobiście niezbyt lubię sorakę na supporcie. Nie wiem czemu, na early ma i heala, i MP daje, ucisza, ale jakoś słabo ją widzę na bocie jako support. Może nie trafiłem na nikogo, kto nią 100pro ogarnia.

Co jako support mi się podoba i sam gram? Blitzcrank/Taric. Blitz wiadomo :dobry pull, praktycznie kill dla ADC. Taric ; stun w pysk, też może być po ptokach + buff z W + heal z Q, który na early jest bardzo przydatny + buff z ulta...

Jak tam kto woli, ja tam wolę pójść supportem na botlane zamiast ADC + jakiś panteon czy inny wynalazek, albowiem wtedy mój ADC wyfarmi się 2x lepiej, 2x lepiej będzie napierdalał na tfach + ja mogę spokojnie oglądać i nie martwić się o moje lasthity.

I oczywiście kupują itemki z aurami. Taka szurleja może nie raz uratować dupę teamowi,.

z9mJERf.png

Best Hand Eu

Opublikowano
Wg mnie ludzie cały czas trzymają się regułki, że dane postacie to supporty. Nie powinno tak być, trzeba być elastycznym np. taki pantheon dużo więcej pomoże niż soraka czyż nie ?

po chuju...

pantheon bez killi, a tym bardziej bez farmy nie przyda nam się na nic, a na bocie chodzi o to żeby farmić, kille zbierac przy okazji, a support ma to do siebie, że kupuje tylko wardy i nie musi na to brać farmy, poza tym wziałeś jako przykład sorakę - najgorszego supporta ever.

może co najwyżej puścić silance, a heal w late game w jej wykonaniu to gówno, jako dobry support to może być nunu, blitzcrank albo sona - coś co ma porządne CC, a nie jakieś badziewie.

Właśnie dlatego support to nie badziew.

Zamiast tej twojej soraki weźmy przykładowo blitza. Co pantheon może zrobić ? Stunnąć ? No właśnie, a blitz ma przyciągnięcie, podrzucenie i silance - to jest support, a nie jakaś soraka...

Poza tym jest tankowaty, ma w miare dobrą inicjacje i robi to co każdy support powinien - stawia wardy i robi przede wszystkim itemy dla teamu !

Podsumowując - nie, support nie jest badziewiem, jest to bardzo przydatna postać, gdyby nie support i jego wardy musiałbyś sam je kupywać albo byś ich nie kupywał w ogóle, co sprawiłoby, że byłbyś podatny na wszystkie ganki przeciwnika !

po chuju...

pantheon bez killi, a tym bardziej bez farmy nie przyda nam się na nic, a na bocie chodzi o to żeby farmić, kille zbierac przy okazji, a support ma to do siebie, że kupuje tylko wardy i nie musi na to brać farmy, poza tym wziałeś jako przykład sorakę - najgorszego supporta ever.

może co najwyżej puścić silance, a heal w late game w jej wykonaniu to gówno, jako dobry support to może być nunu, blitzcrank albo sona - coś co ma porządne CC, a nie jakieś badziewie.

Właśnie dlatego support to nie badziew.

Zamiast tej twojej soraki weźmy przykładowo blitza. Co pantheon może zrobić ? Stunnąć ? No właśnie, a blitz ma przyciągnięcie, podrzucenie i silance - to jest support, a nie jakaś soraka...

Poza tym jest tankowaty, ma w miare dobrą inicjacje i robi to co każdy support powinien - stawia wardy i robi przede wszystkim itemy dla teamu !

Podsumowując - nie, support nie jest badziewiem, jest to bardzo przydatna postać, gdyby nie support i jego wardy musiałbyś sam je kupywać albo byś ich nie kupywał w ogóle, co sprawiłoby, że byłbyś podatny na wszystkie ganki przeciwnika !

Według mnie to prawda, i później taki support w late ? Co on takiego robi ? Tylko leczy a Taki Shen w Late ? No własnie ..

dalej chyba jako przykład bierzesz sorakę.

Sona ? AOE stun, właśnie to robi w late, poza tym co shen ma takiego super świetnego w tym, że go tak chwalicie ?

Ma taunta i ulti, którym może defnąć sojusznika, a jako support się marnuje, bo jest o niebo lepszy na topie, a tam zbiera farme, a na bocie co ? To co pisałem wcześniej, kraść farmę AD carry źle wróży dla całej gry, najlepiej przymyślcie to co piszecie

PS. jeśli tak cie to boli, to znajdz sobie 4 kolegów i grajcie po swojemu.

Opublikowano

dlatego sie gra agresywnymi supportami typu blitz ,leona,lulu,taric,alistar

nic wiecej ,choc shen pod supporta aka tank ,jest dobry ,jak sie maxuje e na poczatku

­

Opublikowano

Tak tylko ze kazdy ma inny styl gry np. adc woli sobie pofarmic w spokoju bo w early jest slaby to taka soraka da mu o wiele wiecej niz np taki pantheon ktory jedynie moze stunowac + q. Wszystko zalezy kim grasz i przeciwko komu

u1lc.png
Opublikowano

Nie rozumiecie. Support to postać, która od początku uczestniczy do końca. Wspomaga drużynę przez całą grę, nie staje się bezużyteczna w late game. Jeżeli pójdziesz pantheonem albo inną postacią tego typu jako support, możesz w mid/late game bardzo mało robić, nie wyfarmiony i nie wyfeedowana postać jest słaba, support nie potrzebuje fragów, on tylko wspomaga, nie robi dmg. Ich rola to pomaganie (jak sama nazwa wskazuje), nie jest to jakieś coś bardzo ważne, ponieważ równie dobrze można pójść takim shenem na supp'a, ale gdyby to się aż tak bardzo sprawdzało, dlaczego gracze z wyższej ligi tego nie robią ?

Soraka to jeden z najgorszych jak nie najgorszy support w grze. Leona, Taric czy Sona nie robią bardzo dużo dmg, ale ich inicjacje są powalające. Nidalee, też jedna z dobrych supportów, ze względu na heal + buff w early a w late ogromny poke. O to chodzi w grze supportem.

Zastanówcie się nad tym jeszcze raz :P

fb.com/myrodj

Opublikowano

@Lancer :( Foch

@Topic

Support to postać która musi kogoś wspierać.. Sama gry nie wycarruje , musi mieć postać na której będzie się opierała. Najczęściej jest to adc. Na wyższym elo może być to także bruiser. Wg. niektórych gra supportem nie należy do najciekawszych i wręcz jest nudna + nie da nim się carrować skutecznie gier , aczkolwiek pełni on dużą role dla teamu.

http://www.lolking.net/summoner/eune/29743227#history

Profil sławnego Kaszy - Adolfa Hipstera. Zmienił nick bo był jednym z najsławniejszych BoLowców. Jak widać wszystkie gry to praktycznie APC. Pare dni nie ma BoLa i kaszce się troszku spadło ale dszelendszer będzie.

Opublikowano

Support nie jest postacią która jest przeznaczona wyłącznie do laningu , poza tym w itemki dla takiego np, shena albo mundo są znacznie droższe niż itemki dla typowego supporta.Nawet nie biorąc pod uwagę itemów, można zauważyć że celem supporta jest wspieranie teamu w teamfightach,a w szczególności ad carry.Support jest zazwyczaj championem który jest bardzo mocny nawet bez farmy, natomiast inne postacie które nie są suppami bardzo jej potrzebują.Może i w early game jest większy dmg na lanie, natomiast w mid-late game jest to po prostu marnowanie postaci .

Opublikowano

Support jest bardzo potrzebny .... Po pierwsze nasz adc potrzebuje się wyfarmić, a inna postać jak support jest usless bez farmy, w early lepszy DMG niż ADC, chroni naszego adc, niektórzy mają OP AOE CC typu sona stun, zyra air knock, większość ma heala dzięki któremu nasz adc farmi (FARMA TO PODSTAWA !! 11 minionów około to jest 1 kill ....), od early za kase z itemków gold/lvl i ogólnie z gry kupuje wardy, a wardy wygrywają gre ! Kto inny kupi Ci wardy ? Tank ? potrzebuje tank itemów, nie bd pisać bo wiadomo o co mi chodzi. Kto kupi aury ? Kto bd niszczyć wardy przeciwnej drużyny ( czasem to robi jungler ale jemu bardziej porzebna kasa). Dzięki grze 1-1-2 i jungler, toper ma większą farmą, co dla takiej Irelii jest niezbędne do istnienia w grze, ma większy lvl (lvl wbrew pozorom daje duuuuużooooo i jeszcze więcej hp, dmg, resy etc etc). W tymzdaniu opisałem, że 2-1-2 jest słabe, gdyby to było dobre taka shyvyna, shacko i kilku innych nie istniało by w grze.

DZIĘKUJĘ DOBRANOC.

Nie rozumiecie. Support to postać, która od początku uczestniczy do końca. Wspomaga drużynę przez całą grę, nie staje się bezużyteczna w late game. Jeżeli pójdziesz pantheonem albo inną postacią tego typu jako support, możesz w mid/late game bardzo mało robić, nie wyfarmiony i nie wyfeedowana postać jest słaba, support nie potrzebuje fragów, on tylko wspomaga, nie robi dmg. Ich rola to pomaganie (jak sama nazwa wskazuje), nie jest to jakieś coś bardzo ważne, ponieważ równie dobrze można pójść takim shenem na supp'a, ale gdyby to się aż tak bardzo sprawdzało, dlaczego gracze z wyższej ligi tego nie robią ?

Soraka to jeden z najgorszych jak nie najgorszy support w grze. Leona, Taric czy Sona nie robią bardzo dużo dmg, ale ich inicjacje są powalające. Nidalee, też jedna z dobrych supportów, ze względu na heal + buff w early a w late ogromny poke. O to chodzi w grze supportem.

Zastanówcie się nad tym jeszcze raz :P

Nida beznadziejny support nie ma co spekulować, w late useless, bo do heala potrzebuje itemków, a dzida w late dmg nie zrobi, jak wiadomo laneing ma beznadziejny. Taric, Sona, Leona Jedni z lepszych supp jednak nie wydaje mi się, żeby soraka była useless, DMG nie ma, jednak AOE heal, mocny heal one target, przywracanie many (Taki swain i w late mam problem z maną czasem nawet z blue), silence bardzo przydatny na nunu, karthusa i ogólnie na APC, podwyższanie resów i obniżanie ich wrogom. Soraka może nie jest supoer suppo, ale nie można powiedzieć, że jest słaba ....

Shen na supporta ? xDD Co on za eq zrobi bez farmy, on ma yy jak to ująć ? Melee taunt, a bez farmy nie zrobi tank itemków .... Ulti długie CD. Shen tylko i wyłącznie na solo ew. jungla ale to w ostateczności.

Opublikowano

support to mus >.< właśnie napisąłem krótką lekturkę o tym (tutki jak coś ;p). sam gram supportami i wg. mnie bez supporta nie ma gry. a te wasze pantaflony na supporta są syfami bo niewyfarmiony pantheon to ścierwo :<

304191415027212454880.jpeg
Opublikowano

ja np zamiast supportem wole isc xinem.... mam runy które dają na start 13 ad i 12 przebicia pancerza.... po wbiciu 2/3 lvlu wbijając się w przeciwnego adc zbijam mu 3/4 hp.... reszta zbija mu moj adc i kolega leży, a taki support to w sumie co daje... dłuższe przetrwanie na lini, jeżeli chodzi o supportów healujących, bo np support który ma stuna, wszczelkiego rodzaju przyciagniecia itd jest obrym supportem.... po za tym to co wymieniłeś czyli shen, voli, riven.... również może być supportem, bo moim zdaniem support to nie tylko heal, ale też wszystko co ma przyśpieszenie, spowolnienie, stuna, uciszenie....

Opublikowano

Dla mnie support to ktoś kto ma cc, dodatkowo można mu dać dmg.

Np. Teemo, voli.

Takimi champami łatwo ugrać bota.

btw. Ci co uważają, że support jest konieczny... Szkoda, że nie graliście w s1.

Opublikowano

To teraz ja wypowiem się, jako, że gram Supportami.

Podałeś przykład tylko SORAKI.

Wg. mnie Soraka jest dobra w early game, bo ma Silence oraz sporo leczy. Jednak w late game mi się ona totalnie nie podoba <to jest tylko moje zdanie>.

Soraka bez dmg? Raz grałam przeciwko Sorace, która poszła pod AD (albo AP, raczej AD) i wygrali rozgrywkę, właśnie dzięki tej Sorace.

Przeważnie gram Soną, wg. mnie najlepszy support <pomijając takie postacie jak Taric, bardziej wytrzymały>. Sona złego dmgu nie ma, leczenie również jest bardzo dobre, a jej ulti jest cudem dla team fightów bądź ratowaniu komuś tyłka z drużyny.

Nidalee - świetny dmg z dzidy (ostatnio ciągle nią gram) i bardzo podoba mi się. Ma leczenie, dodatkowego speeda w krzaczkach.

Blitz - zapomniałam o nim... Zawsze go banuję na rankedach, wkurzający support, chodzi mi o przyciągnięcie. Osobiście nigdy nim nie grałam, ale nienawidzę grać przeciwko niemu, chyba.. Że gram Nidalee, wtedy tak, ale nie Soną ;p

JEDNAK! Jak gram AD (bardzo rzaaadko), to wolę, gdy idzie ze mną bardziej tankowata postać niż support. Czuje się bezpieczniej :P

Podsumowując: moim zdaniem support jest potrzebny w teamie. Nie raz dzięki temu leczeniu można team fighty wygrać. Z supporta również możesz tanka zrobić, przynajmniej moja Sona jest dość wytrzymała.

Support aż tak nie potrzebuje killów, minionów, itp. Wystarczą asysty. Dlatego reszta drużyny może się nafarmić.

Opublikowano

Dobry support = wygrany bot. To support wygrywa bota, nie adcarry. Poza tym co ty chcesz zrobić pantheonem w late bez farmy i itemów?

Taka leona będzie tankowata z dupy i do tego będzie miała mnóstwo cc.

652601399840421198520.png

Opublikowano

Dla mnie (osoby grającej supportami na co dzień) support to podstawa :)

Support jest bardzo ważny dla ADC :D Nawet jeśli nie gra się typowym supportem (nie mam tu na myśli jakiejś Soraki która jak dla mnie jest shitty) typu. nunu / sona / bliz / taric, ze względu na wiele rzeczy typu. buffy (takie taricowe : o albo blood~ od nunu) po prostu magia :)

Dobierając dobrego Supporta do swojego ADC można mu pomóc nawet w samym buildzie :D

Ja się już rozpisywać wiele nie będę bo i tak ten kto uważa ze support jest nie potrzebny i tak zapewne zdania nie zmienia :D

I moim skromnym zdaniem: Dobry support poccaruje bota nawet majac shitty ad carry :)

A co do gier w np. s1.... tamten skill i mety nie sa porównywalne do tych teraz :)

Jeśli ktoś chce o tym porozmawiać zapraszam na pw :)

Opublikowano

Gra bez supporta równa się z przegraną na bocie czyli przegranie całej gry.

głupoty pierd*lisz i tyle

support (przynajmniej dla mnie) to postać która pomaga w zabiciu wroga np. jest sobie linia ez morgana na bocie w jednym teamie i co ? ownili a czemu ? gdyż sie dogadali że ez bierze farme a kille raz ez raz morgana i tak wyfeedoeany bot wycarrował gre. Niektórzy mówią że jak nie weźniesz supporta ogólnie jako supporta np soraka sona etc to botlane odrazu jest przegrany i tu sie ludzie najbardziej mylą gdyż np taki shen (pod tanka) jak pójdzie na bota z jakimś adc to dziękuje bot wygrany gdyż jego e pomaga zabić przeciwnika naszemu adc lub nam. tym jest dla mnie support

Opublikowano

głupoty pierd*lisz i tyle

support (przynajmniej dla mnie) to postać która pomaga w zabiciu wroga np. jest sobie linia ez morgana na bocie w jednym teamie i co ? ownili a czemu ? gdyż sie dogadali że ez bierze farme a kille raz ez raz morgana i tak wyfeedoeany bot wycarrował gre. Niektórzy mówią że jak nie weźniesz supporta ogólnie jako supporta np soraka sona etc to botlane odrazu jest przegrany i tu sie ludzie najbardziej mylą gdyż np taki shen (pod tanka) jak pójdzie na bota z jakimś adc to dziękuje bot wygrany gdyż jego e pomaga zabić przeciwnika naszemu adc lub nam. tym jest dla mnie support

Shen jest bardzo dobry... Nawet na solo topa, jak i supporta.

Tak samo Morgusia, świetna jest na MIDzie, w tf oraz na supporta <raz grałam jako support, muszę ogarnąć ;d>. Ale wszystko zależy od drużyny, bo sam raczej nie wygrasz gry.... :P

Opublikowano

Większość tego co należało już powiedzieć, powiedzieli moi szanowni koledzy i koleżanka grający suppami na co dzień. Nie mogę się jednak zgodzić z tak krytycznym potraktowaniem Soraki, która ma jedną niezaprzeczalną zaletę. Jej ulti kontruje ulti Karthusa co nie raz potrafi uratować grę, fakt wiele więcej nie oferuje chociaż silence też się przydaje na linii.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...