Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

C++, Jaki silnik graficzny (Pomocy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wcale nie liczę, że udostępnisz mi kod twojego programu/gry. Poza tym napisałeś, że to twoja sprawa i nie musisz tego udowadniać tak ?

Look at this :

napisałem że moja sprawa, i napisałem że z przyjemnością go pokarzę ale nigdzie nie napisałem że nie pokarzę

więc o co się rozchodzi?

..x..

Weteran
Opublikowano

Dlaczego każda dyskusja w tym dziale musi zakończyć się kłótnią?

Skończcie tą rozmowę na PW. Każdy następny tego typu post będzie nagrodzony warnem.

Opublikowano

Każdy chce być lepszy od poprzedniego, a tak na prawdę wszyscy gówno umiecie... Prawdziwy programista zawsze się wstydzi swojego kodu, bo zawsze wie, że mógł go napisać lepiej ;]

No chyba, że jesteś jakimś prze chujem, ale co w takim razie na MPC robisz?

Opublikowano

Każdy chce być lepszy od poprzedniego, a tak na prawdę wszyscy gówno umiecie... Prawdziwy programista zawsze się wstydzi swojego kodu, bo zawsze wie, że mógł go napisać lepiej ;]

No chyba, że jesteś jakimś prze chujem, ale co w takim razie na MPC robisz?

nigdzie nie napisałem że jestem dobry, nie umiem jeszcze dużo rzeczy i przyznam szczerze że nie umiem tak dobrze z C++ żeby poradzić sobie z dobrą grą 3d...

no ale od czegoś trzeba zaczynać.

ja też się mylę, czasem jestem taki że się lubię spinać :D

..x..

Opublikowano

Powiem ci tak, jeżeli chcesz tylko się troszkę pobawić to baw się w SMFL, a jeżeli chcesz zrobić coś porządnego i pracować nad tym kilka miesięcy, a nawet rok to bierz się za OGL(łatwiej napisać silnik, ale później obsługa, edycja jego itp jest bardziej czasochłonna) albo DX(trudniej napisać silnik, ale później obsługa i edycja jest prosta).

I nie pierdolić mi, że "po co mu DX itp.", dajemy mu większy wybór, żeby mógł się zdecydować na co chce i nie żałował -.- A jeżeli coś wam nie odpowiada to nacie problem, ja jestem sam autorem silnika graficznego w C++ na DX i przez te pół roku ponad na pewno się nie opierdalałem i nie żałuje, bo efekt jest zadowalający, nie jest to ideał, bo nie jestem mistrzem, ale jest to w pełni sprawna z całą fizyką i wodą gra 3D.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Powiem ci tak, jeżeli chcesz tylko się troszkę pobawić to baw się w SMFL, a jeżeli chcesz zrobić coś porządnego i pracować nad tym kilka miesięcy, a nawet rok to bierz się za OGL(łatwiej napisać silnik, ale później obsługa, edycja jego itp jest bardziej czasochłonna) albo DX(trudniej napisać silnik, ale później obsługa i edycja jest prosta).

Wreszcie ktoś na temat napisał, a co do DirectX, nigdy w nim nie pisałem, ale tak powiem "nuby" łatwiejszy, ale to powątpiewam, to samo, przy bardziej skomplikowanych algorytmach będzie trudniej.

a co do fizyki, to niestety trzeba mieć wiedzę. jeden prosty przykład.

Kiedy kamera jest na Górze, i chcemy zrobić efekt odbijającej się piłki, to tylko sam cień (tej piłki), porusza się w górę i w dół, taki chyba najprostszy przykład.

i mamy kozłującą piłeczkę.

..x..

Opublikowano

Bardzo dziękuje za wyczerpujące odpowiedzi, wrócę do domu, rozdam like. Bo piszę z fona. Skusze sie na opengl, jak ktos ma jakies sprawdzone kursy,poradniki lub książki bardzo serdecznie proszę o podanie. Dzięki :) .

"...przeważnie zachowuje się rozważnie ... "

Opublikowano

Skusze sie na opengl

I skończysz szybciej niż zaczniesz. Nie słuchaj trolli, nie porywaj się na tak niskopoziomowe rozwiązania.

mjut.png
Opublikowano

I skończysz szybciej niż zaczniesz. Nie słuchaj trolli, nie porywaj się na tak niskopoziomowe rozwiązania.

do napisania zwykłej gry 2d w obu przypadkach "poziom trudności" jest podobny...

nawet w openGL masz nawet łatwiej bo "wiece funkcji", wgl działa lepiej niz...

no nie ważne, OpenGL jest na runku od 20lat i sprawdza się bardzo dobrze w grach 3d jak i 2d tak samo directx.

Nie słuchaj trolli

i kto to mówi :D

a tak na marginesie ja nie trolluje, no może czasem...

istnieją także "biblioteki pomocnicze", co.. nie chce mi się pisać więc zacytuje..

Biblioteki pomocnicze

Mimo dużych możliwości, samo OpenGL jest interfejsem niskopoziomowym. Oznacza to, że zawiera ono np. funkcje rysujące pojedyncze wielokąty lub serie wielokątów, albo funkcje operujące na macierzy widoku, ale już, na przykład, funkcje pozwalające na ustawienie obserwatora w pewnym punkcie patrzącego w inny punkt (gluLookAt), narysowanie całej sfery (gluSphere), bądź automatyczne wygenerowanie mipmap dla danej tekstury (gluBuild2DMipmaps), realizowane są za pomocą biblioteki pomocniczej GLU (ang. GL Utility library).

Poza GL i GLU, do wykorzystania OpenGL w aplikacji potrzebne są zwykle również inne biblioteki. Wynika to z faktu, że OpenGL zajmuje się tylko renderingiem grafiki i nie zawiera funkcji związanych z tworzeniem kontekstu graficznego, obsługą środowiska okienkowego, czy obsługą zdarzeń takich, jak naciśnięcie klawisza na klawiaturze lub ruch kursora myszy. Funkcjonalność tę można dodać poprzez biblioteki takie jak GLUT (ang. GL Utility Toolkit), GLUI, czy dedykowane dla poszczególnych platform GLX (w przypadku środowiska X Window System) lub WGL (w przypadku Windows).

Istnieje również biblioteka SDL (ang. Simple DirectMedia Layer), realizująca funkcje podobne jak DirectX i jednocześnie umożliwiająca łatwe użycie OpenGL z jej poziomu.

Zarówno SDL jak i GLUT dostępne są dla wielu platform, a zatem pozwalają na efektywne tworzenie przenośnych aplikacji. W przeciwieństwie do SDL klasyczny GLUT (dzieło Marka Kilgarda) nie jest już jednak rozwijany i choć pojawiają się nieoficjalne wersje typu freeglut, to rozwiązują one bardziej kwestie licencyjne niż podtrzymują rozwój tego oprogramowania.

wikipedia.org

..x..

Opublikowano

Sorki że odświeżam ale mógłby ktoś pobrać "C++ | version 2.0 RC" Windows 32 bits - GCC SJLJ (Code::Blocks) (15.7 MB) i przesłać mi na pw ? ponieważ ja nie mogę pobrać tego z głównej strony ciągle przerywa pobieranie w okolicy 4,2 mb ... z innych stronek też sprawdzałem i też przerywa . Więc jak ktoś był by wielkoduszny i mi przesłał to na pw będę wdzięczny .

P.s Już nie trzeba :) Jeden z użytkowników już pomógł :)

"...przeważnie zachowuje się rozważnie ... "

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...