Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

C++, Jaki silnik graficzny (Pomocy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witka, słuchajcie chciałbym zacząć już grzebać w bibliotekach graficznych, mój poziom w c++ jest na hmm, poziomie umiarkowanym dużo brakuje do konkretów ale jestem gotowy na nowe wyzwania, tylko mam parę pytań a właściwie :

1. Jakie biblioteki graficzne na początek ? Słyszałem że dobre jest Allegro na początek.

2.Czy w jednym programie można tych bibliotek/silników używać kilka np. gui w innym, gra w innym :).

3. Jak nazywać te biblioteki/silniki/języki od grafiki ? Po prostu język graficzny allegro ? lub jakiś inny ?

Zamiarem moim są proste gry 2d :) lub programy na początek potem się ukierunkuje.

Liczę na szybkie odpowiedzi z góry dziękuję;)

"...przeważnie zachowuje się rozważnie ... "

Opublikowano

1. Ja osobiście zacząłem od allegro (w sumie to dalej w nim siedzę), jest łatwe i intuicyjne. Do prostych gier 2d jest idealne, przynajmniej dopóki ci się nie zachce robić jakichś zajebistych efektów graficznych. Tylko pobierz sobie versje 5+, a nie tak jak ja 4.2 bo potem ci się nie będzie chciało przenieść...

... bo potem mógłbyś się zamiast przenosić z 4.2 na 5 zainteresować SDLem, albo SFML.

2. Tak, ale przeważnie nie współgrają ze sobą i ciężko jest je połączyć. Za dużo zbędnej zabawy

3. Biblioteka Allegro. Silnik Irrlicht. Język C++...

Opublikowano

Wszystko ładnie pięknie ale teraz które pobrać ? Wiem że WIP to wersje testowe ale przez przypadek się wkleiły :)

Allegro 5.0.8 Allegro 5.1.4 (WIP)

MinGW 4.5.0 - 7z MinGW 4.5.0 - 7z

MinGW 4.5.2 - 7z MinGW 4.5.2 - 7z

MinGW 4.6.1 (TDM) - 7z MinGW 4.6.1 (TDM) - 7z

MinGW 4.6.2 - 7z MinGW 4.6.2 - 7z

MinGW 4.7.0 - 7z MinGW 4.7.0 - 7z

MSVC 9 - 7z MSVC 9 - 7z

MSVC 10 - 7z MSVC 10 - 7z

MSVC 11 - 7z MSVC 11 - 7z

Z góry dzięki za odpowiedź :) i czym każde z tych linków się różni ? Sry za ten niebieski ale po wklejeniu coś się zrobiło :)

Jeszcze coś takiego znalazłem " allegro-5.0.8.zip"

Z góry dzięki :).

Opublikowano
Opublikowano

SFML, nie ma co się brać za Allegro, ja też od tego zacząłem i strasznie tego żałuje. SFML jest szybszy, nie dzieją się żadne dziwne rzeczy które dziać się nie powinny i gry pisze się bardzo przyjemnie, dodać do tego Box2D do fizyki i wychodzi piękna gra <3 Oczywiście potrzebny jest jeszcze skill programisty :P

Opublikowano

Rozumiem że SMFL to biblioteka graficzna a , Box2D ? też biblioteka graficzna czy coś innego ?

Opublikowano

OpenGL, tak samo DirectX tylko to są już bardziej zaawansowane, na tym na pewno więcej zrobisz niż na jakimś allegro, SDLu czy jeszcze inne...

SDL. dostępna także jako .NET, ale nie polecam jest wolniejsze i mało opcji co jest uciążliwe przy większych projektach, Polecam allegro ale,

Te biblioteki są dla mnie troszkę obce.

dużo więcej znajdziesz poradników o OpenGL i DirectX, możesz w nich pisać tak samo gry 3d jak 2d...

http://gynvael.coldwind.pl/?id=438

..x..

Opublikowano

Ale on chce się zajmować tworzeniem gier, a nie silników, więc nie wyjeżdżajcie mu z OGL'em i DX.

facepalmw.gif

btw.

w Directx jest robiony większość gier, np. Fifa.

Jest on Microsoftu, i działa na tylko na windzie i Xboxie

A opengl > Linux, Mac i inne unixy, a także na Windowsie.

..x..

Opublikowano

Dla przykładu Soldat jest zrobiony całkowicie w DirectX-ie, bez użycia żadnego silnika.

Twoja stara robi catch the clowny w Game Makerze.

Weteran
Opublikowano

Zależy kto jak szybko się uczy i ile oleju ma w głowie.

Wyświetlanie duszków w directx nie jest wcale tak skompilowane. Można to sobie opakować w kilka prostych funkcji i już mamy "silnik".

Jeżeli dla autora tematu faktycznie zależy na łączeniu biblioteki gui z biblioteką graficzną, to jest to całkiem dobry pomysł.

Dodatkowo jeżeli pozostanie w tej dziedzinie, to znajomość directx znaczniej mu się przyda niż jakiegoś sfmla.

Ofc. racja, programując w directx nie skupiamy się jedynie na tworzeniu samej gry. Dobór odpowiedniej tekstury ściany do koloru okien to sprawa drugorzędna, ponieważ pracuje się na znacznie niższym poziomie.

Opublikowano

facepalmw.gif

btw.

w Directx jest robiony większość gier, np. Fifa.

Jest on Microsoftu, i działa na tylko na windzie i Xboxie

A opengl > Linux, Mac i inne unixy, a także na Windowsie.

mega_facepalm.jpg

Po co wymyślać koło na nowo?

Tworząc w samym DX, musi się zajmować takimi rzeczami jak wczytywanie obrazków, tworzenie okna, obracanie sprajtów etc. W ten sposób nie ukończy gry.

Zespół który pracował nad fifą zrobił autorski silnik i tyle.

XAULIN no tak, znajomość DX przyda mu się, ale na pewno nie na początku kiedy nie miał styczności z game devem.

Opublikowano

Po co wymyślać koło na nowo

niewiem, ale tego posta wolę nie komentować.

Zespół który pracował nad fifą zrobił autorski silnik i tyle.

Fifa została "napisana" w DirectX, wpisz sobie w googla "Fifa Directx" czy podobnie.

i większość gier.

zadaniem dla bibliotek graficznych nie jest tylko, że można zrobić coś w "3d" i ma bardzo bogate funkcje, ale ma także wsparcie dla kart Graficznych, Gry/aplikacje tworzone bez bibliotek jadą po prostu na procesorze.

..x..

Opublikowano

Nie czytam całęgo tematu, ale IMO:

2D - SMFL

3D - openGl

/ GA-970A-UD3 / FX-6300 / Sapphire Xtreme 5830 / OCZ ZS 550W / Brutus M23 /

| MPC Coders Team | MPC Gold Member | C#, C++, PHP, (N)ASM, AutoIT, Python, Java |

Opublikowano

niewiem, ale tego posta wolę nie komentować.

Fifa została "napisana" w DirectX, wpisz sobie w googla "Fifa Directx" czy podobnie.

i większość gier.

zadaniem dla bibliotek graficznych nie jest tylko, że można zrobić coś w "3d" i ma bardzo bogate funkcje, ale ma także wsparcie dla kart Graficznych, Gry/aplikacje tworzone bez bibliotek jadą po prostu na procesorze.

Tworząc taką grę jak fifa, zespół programistów jest podzielony na takich jak programiści silnika, programiści AI itd.

Zadaniem dla bibliotek graficznych jest udostępnienie API, które umożliwi wyświetlanie grafiki w mniej czy bardziej skomplikowany sposób. (ofc przy pomocy karty graficznej).

Także drogi LordOfHearts. Idź twórz grę z użyciem samego DX bądź OGL. Zapał minie bardzo szybko i wtedy zrozumiesz, że warto używać wysokopoziomowych bibliotek graficznych :)

Po co wymyślać koło na nowo?

Chodziło mi o to, że po co pisać od nowa silnik na OGL lub DX dla PROSTEJ GRY 2D, skoro już są takowe.

Opublikowano

Tworząc taką grę jak fifa, zespół programistów jest podzielony na takich jak programiści silnika, programiści AI itd.

Zadaniem dla bibliotek graficznych jest udostępnienie API, które umożliwi wyświetlanie grafiki w mniej czy bardziej skomplikowany sposób. (ofc przy pomocy karty graficznej).

Także drogi LordOfHearts. Idź twórz grę z użyciem samego DX bądź OGL. Zapał minie bardzo szybko i wtedy zrozumiesz, że warto używać wysokopoziomowych bibliotek graficznych :)

Chodziło mi o to, że po co pisać od nowa silnik na OGL lub DX dla PROSTEJ GRY 2D, skoro już są takowe.

dobra, nie będę się kłócił, ja mam swoją racje ty swoją i niech tak zostanie, ale nie zdziwił bym się jeżeli nic nigdy w tym nie pisałeś, no ale dobra,

Po 2 ty mówisz o 2 różnych rzeczach, ja mówię o czymś innym i ty o czymś innym, no ale dobra.

ps.

"Zapał minie bardzo szybko i wtedy zrozumiesz," to najwyraźniej mnie nie znasz.

..x..

Opublikowano

ps.

"Zapał minie bardzo szybko i wtedy zrozumiesz," to najwyraźniej mnie nie znasz.

Więc pokaż swoją grę czy coś, którą pisałeś w SAMYM OGL'u lub DX to zwrócę honor.

@EDIT Na swoją obronę, mogę pokazać particle system napisany w SFML na .NET.

Poniższy filmik jest już stary i nagrany w słabej jakości.

Jak będę mieć czas, to nagram nowy, bo przybyło parę rzeczy :)

BTW. Proponuję już zakończyć tą kłótnię, tak jak ty to powiedziałeś :)

Opublikowano

Więc pokaż swoją grę czy coś, którą pisałeś w SAMYM OGL'u lub DX to zwrócę honor.

@EDIT Na swoją obronę, mogę pokazać particle system napisany w SFML na .NET.

Poniższy filmik jest już stary i nagrany w słabej jakości.

Jak będę mieć czas, to nagram nowy, bo przybyło parę rzeczy :)

BTW. Proponuję już zakończyć tą kłótnię, tak jak ty to powiedziałeś :)

Bądź pewny że jak skończę/dokończę swój projekt, to z wielką przyjemnością pokarzę :)

..x..

Opublikowano

Więc czekamy aż go nam "pokarzesz".

do ferii powinien być, a tak btw. czy go udostępnianie, to moja sprawa, umiem co umiem i nie potrzebuję tego udowadniać :)

jak dam, na pewno nie licz na source kodu :)

..x..

Opublikowano

Wcale nie liczę, że udostępnisz mi kod twojego programu/gry. Poza tym napisałeś, że to twoja sprawa i nie musisz tego udowadniać tak ?

Look at this :

Bądź pewny że jak skończę/dokończę swój projekt, to z wielką przyjemnością pokarzę :)

Kocham mame

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...