Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] z kartą graficzną

GameOn

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wcześniej napisałem nowy temat o kupnie nowej karty, ale może z tą da się cos zrobić...Otóż wszystko się zaczęło jakieś 2 dni temu kiedy to grając w WarZ wyłączył mi się komputer, potem po graniu znowu to samo i poczułem że karta jest dosyć ciepła.Wczoraj wieczorem po wigilii gdy znowu grałem z kolegami ponownie wyłączył mi się komputer. Karta była gorąca, sprawdziłem w hardware monitor i temperatura min wynosi 57 a max 60 stopni. Często czyszcze komputer, rano odłączyłem karte i ją dokładnie przeczyściłem, ale nadal jest taka sama temperatura nawet jak w nic nie gram, wole nie sprawdzać jaka będzie podczas grania... Karta to GeForce 9600GT

Wiecie może jaki jest powód tego grzania?

• Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

No tak tyle że wcześniej miałem o wiele mniejszą temperature podchodzącą pod 40 i chodzi o to że komputer sie wyłącza ;/

Opublikowano

Zasilacz to Tracer 4Life/450HF ale on raczej działa wporządku, tylko od karty jest gorąco a zasilacz jest ok

EDIT:Konsultuje się z kolegą i powiedział że też miał problem z przegrzewaniem karty i polecili mu wymienić zasilacz i nadal się przegrzewała po wymianie

Opublikowano

nie oto chodzi czy dobry czy zły chodzi oto że zasilacz może dawać za niskie napięcie a karta męczy się przez to i grzeje się jak kaloryfer i to jest wina ponieważ tracer jest do dupy pisze że daje napięce 450W a w rzeczywistości może dać 30% tego co jest napisane

sygnatura niezgodna z regulaminem forum mpc rozdział II pkt. 7

Opublikowano

Włączyłem teraz znowu gre i po chwili z 60 zrobiło się 74 stopni. Jak dotąd wszystko było ok. Jest jakaś możliwość naprawienia karty/ewentualnie zasilacza ale wątpie żeby to on był powodem

Opublikowano

Zasilacz to Tracer 4Life/450HF ale on raczej działa wporządku, tylko od karty jest gorąco a zasilacz jest ok

EDIT:Konsultuje się z kolegą i powiedział że też miał problem z przegrzewaniem karty i polecili mu wymienić zasilacz i nadal się przegrzewała po wymianie

Opublikowano

Brat mi pożyczył zasilacz z jego kompa ale nadal jest to samo...60stopni, musi byc cos z karta.Ten zasilacz to StealthXStream 2 600W 80PLUS/GW36MC jeśli wszystko dobrze przepisałem

Opublikowano

Dobra udało mi sie namówić brata żeby pożyczył mi z jego kompa zasilacz ale nadal jest to samo...60stopni, musi byc cos z karta.Ten zasilacz to StealthXStream 2 600W 80PLUS/GW36MC jeśli wszystko dobrze przepisałem

KURWA MAĆ, BO NIE WYTRZYMAM 60C, TO DOBRA TEMPERATURA

1372333810-U137250.jpg

Opublikowano

Masz za przeproszeniem zjebane ustawienia BIOS'a lub systemu - prawdopodobnie

tzn. ustawione masz pewnie w sterowniku karty graficznej bądź biosie, że po uzyskaniu temperatury przykładowo 60*c komputer ma się wyłączyć, bądź procesora, więc sprawdź jeszcze temperaturę procesora z poziomu biosa. Najlepiej będzie, jak przywrócisz optymalne ustawienia biosa i zdaj relacje.

"Alea iacta est!"

Opublikowano

Słuchajcie, brat mi powiedział żebym włączył RivaTuner Startup Deamon, niewiadomo z jakich powodów go wyłączyłem, on służy do optymalizacji karty czy jakoś tak i jak go włączyłem to automatycznie zrobiło się ciszej, karta zaczęła lepiej chodzić.Może już się naprawiło a co do temperatury to nadal jest te 60C. Być może było tyle i wcześniej ale teraz jestem jakoś na to wyczulony, nie wiem w sumie czy już się naprawiło czy nie

Opublikowano

Co do temperatury to kiedy ostatnio wymieniałeś pastę na tej karcie?

"Alea iacta est!"

Opublikowano

Właśnie gdzieś czytałem o tej pascie, z tego co wiem nie była wymieniana, trzeba mieć jakąś specjalną paste?:P

Opublikowano

Heh czyli poprostu smaruję karte i jest lepsza temperatura czy jak? Jak to działa?

Smaruje się karte z obu stron?:P

Opublikowano

Wiedziałem, że o to zapytasz więc: odpieprzasz kartę z portu, rozkręcasz obudowę, następnie radiator od dupy strony bodajże i będziesz widział ślady na których była umieszczona wcześniej pasta, czyścisz części, starą pastę ścierasz z elektroniki (delikatnie) - zapamiętaj punkty nałożenia pasty Bierzesz nową pastę nakładasz czymś sztywnym (karta, palec - cienką warstwę) - najlepsze wyniki lub walisz bobki i nakładasz radiator na płytkę skręcasz i gra gitara. Nakładasz ją bodajże na elementy płytki, bądź radiator - tego nie jestem pewien.

Dokładnie znajdziesz w guglu, jak nie to ci tu umieszczę instrukcję.

Pasta ma za zadanie o lepsze przewodzenie ciepła z elementów układu graficznego na radiator, przez co unikamy przegrzania karty - przypuszczam z własnego doświadczenia

"Alea iacta est!"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...