Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Kilka pytań nt. tworzenia serwera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. Czy ten drop może być taki?

Group Rozpruwacz
{
type drop
Mob 1093
1 30168 1 100
2 50082 1 100
3 50068 1 100
4 50124 1 100
}

Czy 100% dropu musi być rozdzielone w miarę po równo na każdy item... Czyli np. 25, 25, 25, 25?

2. Co oznacza przykładowo ''level_limit 75"? Że z danego potwora itemy mają lecieć maksymalnie do 75 poziomu, czy od 75 poziomu? ;x

#Jak będę mieć więcej pytań to będę edytował. Po prostu nie chcę robić już nowych tematów, a co trochę mam jakieś pytanka :)

Oczywiście nagradzam ^^

1377019234-U697852.png

Opublikowano

A nie powinno byc :

Group  mobus
{ 
   type limit  
   mob  1093
   level_limit    100
1 3168 1 100
2 50082 1 100
3 50068 1 100
4 50124 1 100

}

level_limit 75 to od 75 lvl bd dropic

Pomogłem? Daj Lubie to! :)

2252770056.png

Opublikowano

A nie powinno byc :

Group mobus
{
       type limit
       mob 1093
       level_limit 100
1 3168 1 100
2 50082 1 100
3 50068 1 100
4 50124 1 100

}

level_limit 75 to od 75 lvl bd dropic

Może być też tak :

1. Czy ten drop może być taki?

Group Rozpruwacz
{
type drop
Mob 1093
1 30168 1 100
2 50082 1 100
3 50068 1 100
4 50124 1 100
}

Czy 100% dropu musi być rozdzielone w miarę po równo na każdy item... Czyli np. 25, 25, 25, 25?

2. Co oznacza przykładowo ''level_limit 75"? Że z danego potwora itemy mają lecieć maksymalnie do 75 poziomu, czy od 75 poziomu? ;x

#Jak będę mieć więcej pytań to będę edytował. Po prostu nie chcę robić już nowych tematów, a co trochę mam jakieś pytanka :)

Oczywiście nagradzam ^^

Działa bez taba, także nie ma znaczenia, sprawdziłem na plikach i działa wszystko :D

Do każdego itemu przyznajesz od 1 - 100 %, nie musisz tego rozdzielać na każdy item, każdy item ma swoją wartość % na drop.

Level_limit, tak jak wspomniał kolega UP, jest od którego lv, polecą te itemki.

2421404553.png
Opublikowano

@up

Więc wychodzi na to, że jeśli chcę dodać ich drop do metka, muszę dodać każdą oddzielnie?.. ;x

Nie koniecznie, możesz to zrobić za pomocą questa (losowy drop książki po znieszczeniu metina), bądź stworzyć jedną książkę, którą się otwiera, a z niej wypada losowa instrukcja (lub szkatułkę etc.)

Opublikowano

Można w mob_item_drop.txt zrobić jakoś tak, żeby dany item leciał ze wszystkich mobów?

Oczywiście wiem, że można na piechotkę do każdego dodać drop, ale czy jest inny sposób?

1377019234-U697852.png

Opublikowano

Ehh... Okeej? ;x

Tak propo to dałem kumplowi gm, wszystko ładnie, ale jemu żadne komendy nie działają... A mi wręcz przeciwnie.. jak zaloguje się na jego konto to normalnie mi działa wszystko, więc z kontem wszystko chyba w porządku.. Co zrobić? ;x

1377019234-U697852.png

Opublikowano

Wejdz w Navicat-->Common-->gmlist-->Lec w prawo do ost zakladki i zmien z Player na IMPLEMENTOR

2252770056.png

Opublikowano

Teken, chyba się nie zrozumieliśmy... On już ma GM'a.. xD A ja pytam, dlaczego komend nie może używać... (żadnych). A ja jak wejdę na jego konto to normalnie te, co powinny chodzić to chodzą..

1377019234-U697852.png

Opublikowano

Up po co jego adres IP ? skoro moze ustawic kazdemu GM swoje IP z koncowka .100 i w gmhost wtedy przy kazdym resecie nie bedzie musial nadawac mu GM na nowo

2252770056.png

Opublikowano

A wiecie co zrobić, gdy po włączeniu serwera/zresetowaniu port mapu część moich ludzi nie może zalogować się do gry? Tzn. wywala ich do okna logowania, gdy postacie mają się ładować... Dopiero gdy drugi raz zresetuję, bądź zaloguję się i wyloguję z danego konta to im idzie... Od czego ten problem może być spowodowany? ;x

1377019234-U697852.png

Opublikowano

Up sam napisales sobie odpowiedz i sie pytasz :) zalezy to wlasnie od PortMapu to dzieki niemu ludzie moga wejsc do Ciebie Jesli sie wylaczy lub zresetuje automatycznie ludzi wywala to samo jest jesli wylaczysz dana siec w Hamachi. Ty jako Hoster nie potrzebujesz PortMapu.

@Down : Kuzwa pogubiles sie najpierw piszesz po zresetowaniu portmapu potem piszesz co innego , ale po jakims czasie moga wejsc tak? czy nie moga wejsc wgl?

2252770056.png

Opublikowano

Teken, ale PortMapy mam włączone non stop.

Zaraz po włączeniu serwera zawsze je włączam i chodzą cały czas, a chodzi o to, że jak muszę zresetować serwer np. po godzinie działania serwera to potem nikt, prócz mnie nie może się zalogować... (to przed resetem port mapów ;x). Trochę to się robi dołujące... ;/ ;x

#Proszę ew. o odpowiedź co można by z tym fantem zrobić.. Bo już sam nie wiem dlaczego tak jest szczerze mówiąc. Nowe port mapy?..

1377019234-U697852.png

Opublikowano

Czyli jak... wyłączasz serwer komendą ./close.sh ma się rozumieć? i jak włączysz jeszcze raz serwer, tym razem komendą ./start.sh, to tylko ty możesz się zalogować?

Spróbuj wtedy zrobić z portmapem tak, jak robiłeś za pierwszym razem, np. włączyć go przed uruchomieniem serwera, albo po jego włączeniu, ale może musisz po prostu zresetować program i włączyć porty jeszcze raz.

Opublikowano

Nie włączam ani nie wyłączam serwera tymi komendami co podałeś, bo nie działają. Włączam etc/rc.... potem /start i tyle.

Oczywiście nikt nie wie jak rozwiązać ten problem?... 5x lajk dam za pomocną odpowiedź.

1377019234-U697852.png

Opublikowano

@Ref.

Teken, odpowiedź na Twój edit. Tak wgl to proszę trochę grzeczniej. Opisałem problem, ale dla Ciebie zrobię to jeszcze raz.. ;) A więc:

Włączam serwer... etc/rc..., uruchamiam port mapy, i /start. (nie ./start to pliki terenza). jakos przez 20-30 min po włączeniu serwera moi ludzie mogą grac, a potem (port mapy ciągle chodzą) nagle nikt nie może wbić, bo gdy zalogują się do wyboru postaci to nagle przed ładowaniem postaci wywala do okna logowania. (nawet ten pasek się nie pojawia...) I moje pytanie brzmi: Co z tym zrobić. Czy to wina port mapów?...

Teraz drugi problem... Stronę serwera mam odrazu wgraną w plikach od terenzo, skonfigurowaną itd... Mi normalnie wchodzi, a np. mojemu kumplowi już nie, tylko po 'zaladowaniu' sie strony wyskakuje mu całe białe tło. Zaporę mam wyłączoną, port 80 włączony i wpisuje w przeglądarce z normalną końcówką tak jak ma być... Więc ja się pytam, w czym tkwi problem? ._.''

#Edit: Wgl już nikt nie może logać nawet po ponownym wlaczeniu serwera i port mapów...

1377019234-U697852.png

Opublikowano

Dziwny problem. Daj jakieś syserry z chanelli, auth, db. Może logowanie pada (tylko jakim cudem Ty możesz się zalogować?).

Może w maszynie coś Ci wyskakuje?

pIOuQ29.png

Opublikowano

Okej. Masz syserry ze wszystkich channeli (prócz 3 i 4, bo w nich nie było, nie wiem czemu), z db, auth i game.

Down:

http://www.multiupload.nl/IPJM618B59

Skan:

https://www.virustot...sis/1356269706/

Ogólnie gdy uruchamiam serwer to w bazie nic się nie dzieje... Uruchamia się normalnie, jak zawsze... Pliki od terenza, Gdy maszyna się załaduje mi zawsze śmiga, a kumple nie mogą wbić...

Jeśli mógłbyś w miarę szybko mi pomóc to byłbym wdzięczny ;x Dam limit lajków jeśli rozwiążesz mi ten problem ;)

#edit:

Nie wiem czy to może być przyczyną, ale czy taki wygląd hamachi nie ma z tym nic wspólnego?

http://ifotos.pl/zobacz/hamachipn_xwhpwpq.png/

1377019234-U697852.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...