Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Technikum czy Liceum ?

Wyjątkowy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, zawsze mnie zastanawiało to co będę robić po gimnazjum. Zawsze sobie mówiłem, że mam czas itd.

Lecz przyszedł czas, abym podjął dezycje...

Powiedzcie mi co jest lepsze Technikum czy Liceum.

Oraz jeżeli wybierzecie już coś z tego, powiedzcie dlaczego oraz jakie kierunki są dobre

:)

Proszę o pomoc Pozdrawiam

2iw0ill.jpg

More than Passion !

Opublikowano

Po technikum ma się od razu wykształcenie i właściwie nie trzeba iść na studia, bo już spokojnie średnią pracę znajdziesz, ale i tak większość osób idzie na studia, by mieć większe kwalifikacje. Po liceum niestety nie masz wykształcenia i właściwie musisz iść na studia. Jeśli jesteś naprawdę z jakichś przedmiotów dobry (np. matma, fizyka, informatyka, to pójdź na informatykę), to polecam iść do technikum. Jeśli jesteś raczej średnim uczniem, to idź doucz się do liceum.

ou7821.jpg

exModerator Counter Strike

Opublikowano

Technik przygotuje cię tylko do wyznaczonego zawodu, a liceum i potem studia dają więcej możliwości i lepsze zarobki.

Smutek to skutek chęci w kontekście skutku

raczej niefrasobliwej wzglądu o treści zgryźliwej

ma postać walca co jeździ nam po palcach.

Opublikowano

Osobiście obecnie wybrałbym teraz technikum, niby rok dłuższy i więcej nauki bo dochodzą przedmioty zawodowe, ale moim zdaniem jest lepsze ponieważ masz już jakieś wykształcenie gdyby Ci cos w zyciu nie wyszlo

Opublikowano

Pop technikum trudniej jest zdać dobrze maturę, a egzamin na technika większość nie zdaję. A najważniejsze jest to, że życie studenta jest hiper piękne :)

951841430649214321545.png

Day after day.

Opublikowano

Po technikum ma się od razu wykształcenie i właściwie nie trzeba iść na studia, bo już spokojnie średnią pracę znajdziesz, ale i tak większość osób idzie na studia, by mieć większe kwalifikacje. Po liceum niestety nie masz wykształcenia i właściwie musisz iść na studia. Jeśli jesteś naprawdę z jakichś przedmiotów dobry (np. matma, fizyka, informatyka, to pójdź na informatykę), to polecam iść do technikum. Jeśli jesteś raczej średnim uczniem, to idź doucz się do liceum.

Nie powiedziałbym, w liceum jest podwyższony poziom nauczania, więcej wymagają i bardziej wymagają.

Jeżeli już, ja bym wybrał technikum:

1. Masz wykształcenie po szkole.

2. Mniej wymagają, więcej luzu.

Opublikowano

Ja uważam, że lepiej iść do technikum.

Uczysz się te 4 lata i do pracy ;)

Opublikowano

Technik przygotuje cię tylko do wyznaczonego zawodu, a liceum i potem studia dają więcej możliwości i lepsze zarobki.

Mylisz się, technikum ma ten sam materiał co liceum, jednak dochodzą jeszcze przedmioty zawodowe.

Opublikowano

Mylisz się, technikum ma ten sam materiał co liceum, jednak dochodzą jeszcze przedmioty zawodowe.

Liceum słabiej do studii/matury przygotowuje, bo ćwiczenia z materiału są zastępowane zawodem. Po liceum sprawniej posługujesz się wyuczonym materiałem, masz większą szansę utrzymać się na studiach :)

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Studia - liceum

Praca - technikum.

As simple as that...

Not so simple.

Po obu szkołach nie ma co liczyć na więcej niż zmywanie podłogi w macu/harowanie za 3zł/h. Technikum daje ci ten komfort, że łatwiej ci znaleźć pracę, żeby opłacić studia. Teraz bez studiów to żadnej sensownej pracy sie nie dostanie. IMHO polecam technikum, materiał rozłożony na większą ilość czasu, więc jest trochę luźniej.

Liceum słabiej do studii/matury przygotowuje, bo ćwiczenia z materiału są zastępowane zawodem. Po liceum sprawniej posługujesz się wyuczonym materiałem, masz większą szansę utrzymać się na studiach :)

Bullshit mój drogi bracie. Jedyna różnica miedzy liceum a technikum w sprawie przedmiotów ogólnokształcących to szybkość przerabiania materiału.

Pozdrawiam, uczeń trzeciej klasy technikum ekonomicznego.

"Just because I'm weaker doesn't make you stronger".

krul | władca | mangozjeb | technik Ascarialu s2

Last.fm

Zainteresowanych fixami na source'owe game 40250 zapraszam PW.

Opublikowano

Hmm... raczej technikum, przynajmniej w 3ciej klasie masz 4 tygodnie luzu, bo idziesz na praktyki ;]. Jakieś tam wykształcenie masz, jakie to zależy od poziomu technikum. I po liceum, i po technikum pójdziesz na studia, ale po tym 1szym jest to bardziej pewne. A co do matury chodzę do takiego technikum, gdzie zdawalność jest w miarę wysoka :).

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Na chuj liceum? Masz to samo co po technikum + zawód i możesz iść też na studia jak chcesz. Przejebiesz 3 lata życia jak nieogary, które nie wiedzą co chcą robić w życiu i idą do liceum. Nie sprzeprz sobie sobie 3 lat.

Opublikowano

Ahm po co isc do liceum? Pracy i tak nie znajdziesz no chyba ze za 1100zł co miesiac na kasie. A technikum hmm tez bedzie ciezko. W Polsce nie ma co liczyc na zarobek 2000zl na miesiac, mi sie poszczescilo i trafilem. ale nie bylem w technikum.

Opublikowano

Ja chodzę do technikum i nie żałuję. Przynajmniej po szkole będę miał prace , za rok będę miał praktyki w szkole więc nie muszę szukać .. wszystko ok:)

Tylko nie rozumiem po co mi fizyka rozszerzona? Bo ja np będę chciał być grafikiem , a nie programistą czy kimś innym :D

Opublikowano

Ja osobiście idę za rok do Technikum Informatycznego. I jakoś do liceum nie poszedł bym za żadne skarby bo tam idziesz do ogólnika i musowa studia albo siedzisz na kasie w małym sklepiku i zarabiasz 800zł miesięcznie.

Opublikowano

Technikum. Liceum jest że tak powiem dla dziewczyn. A zazwyczaj faceci w liceum to takie pedałki potem wychodzą w czerwonych rureczkach i grzywką na bok których od kurwy jest w Nowym Sączu. Nie wszyscy ale większość ;).

Bierz technikum!

fs_pc.png

Opublikowano

Technikum. Liceum jest że tak powiem dla dziewczyn. A zazwyczaj faceci w liceum to takie pedałki potem wychodzą w czerwonych rureczkach i grzywką na bok których od kurwy jest w Nowym Sączu. Nie wszyscy ale większość ;).

Bierz technikum!

To najbardziej idiotyczny stereotyp, z jakim się spotkałem w ciągu całego życia...

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Lubisz się uczyć i chcesz iść na studia? Liceum

Nie lubisz się uczyć i po prostu chcesz skończyć szkołę (jak ja)? Technikum

Ci co uważają, że w technikum słabo nauczą pod mature to są w błędzie ;d Od 1 klasy są przygotowania do matury (angielski, polski). Na 30% każdy głupi zda... (to nawet u większości nauczycieli "2" nie jest)... Jeżeli wiesz gdzie chcesz pracować i jest taki profil niedaleko twojego miejsca zamieszkania to polecam ;) Egzaminy zawodowe na 80% daną kwalifikację (dla przykładu: informatyk ma 3kwalifikacje i zdaje je pod koniec 2,3 i 4klasy) i dopiero potem otrzymuje tytuł technika. 3 lata na poprawę, więc spokojnie. Osobiście na mojej liście szkół było 6profili technikum (na początku) i na sam koniec dałem mat-fiza (warto uzupełnić listę, aby były te 3szkoły bo nic nie mamy do stracenia) bo do zawci nie chciałem iść ;x

a7a3b8122182356e.png.8036b3d7be84292c9ea465f2360fa784.png

Opublikowano

matura_2012_wyniki_ilu_uczniow_640x0_rozmiar-niestandardowy.jpg

Licea lepiej przygotowują do matury.

Smutek to skutek chęci w kontekście skutku

raczej niefrasobliwej wzglądu o treści zgryźliwej

ma postać walca co jeździ nam po palcach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...