Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TUT]Combofix - ostatnia deska ratunku przy infekcji

Peffi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mialem to i bylo tak Ja restartowalem wylanczalem komputer a przyszedl informatyk raz zrestartowal i juz tego nie bylo....

sr za bledy pisalem na szybko.

Może jut­ro przyj­dzie szyb­ciej, gdy zaczniemy żyć te­raźniej­szością i przes­ta­niemy się mar­twić o przyszłość.

• Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

@up A to nie czasami Magik o.O Jednym guzkiem zniknął wirusa brawo

hahahaha ;D

P.S. Jakim cudem ?

Nic poprostu zrestartował komputer i nie było ? Pzdr.

a i jeszcze, w tej bajce były smoki?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Powiem tak... Na kompie na którym teraz piszę spotkałem się z nieco innym wirusem, ale też udający policyjnego. Został przeze mnie bardzo szybko usunięty(Linux! :P), głupio się kopiował do autostartu, ale uwaga: on odbierał obraz z kamerki internetowej... jeśli obraz był wysyłany to w takim razie zobaczyli kawałek ściany, ale wy możecie nie mieć takiego szczęścia. Wnioski: nie używasz kamerki, odwróć ją, a Linuxa koniecznie gdzieś trzymaj, choćby na pendrivie/płycie.

Opublikowano

TrollMasterPRO a może miałeś ten badziew szyfrujacy pliki, szyfruje on pliki do .block jeżeli mu się przeszkodzi zostawia klucz potrzebny do odszyfrowania a jeżeli pozwoli to usunie klucz i dane nie do odzyskania na dodatek robi on zdjęcie użytkownika wgapionego w ekran i zostawia plik warning.txt
Do poczytania:

http://www.MPCpc.pl/topic/14756-komputer-zostal-zablokowany-pliki-z-rozszerzeniem-block/
Opublikowano

@up pewnie ze tak się da ale sława Combofixa jako cudowny skaner przewyższa.

Zamiast wykorzystać np:MBAM w awaryjnym to używają combofixa a potem tematy: Internet nie działa itp.

Niestety wiedza większości użyszkodników kończy się na uruchomieniu pliku ;)

Opublikowano

A co jeżeli wchodze w awaryjny i mogę robic rzeczy tylko przez około minute potem włącza się ten ekran z policją ? proszę o pomoc!!!

Opublikowano

A co jeżeli wchodze w awaryjny i mogę robic rzeczy tylko przez około minute potem włącza się ten ekran z policją ? proszę o pomoc!!!

Wejdz w tryb awaryjny bez polaczenia z internetem

Heh sam kiedys mialem i to nie raz problem z tym gownem :D wtedy jeszcze nie wiedzialem ze sa na to programy itp i robilem formaty :D

Tez ostatnio mi wyskakiwal taki wirus tylko ze w chwili otwarcia przegladarki. Wirus nie siedzial w systemie tylko w przegladarce, wystarczylo przeinstalowac

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

A ja mam taki fajny problem ze jak nawet wlacze w reybie awaryjnym to i tak mi wyskakuje ten wirus macie poomysl co zrobic z tym fantem??

Opublikowano

Ja się z tym spotkałem na komputerach w publicznej bibliotece w Domu Kultury w moim mieście, bibliotekarka powiedziała że będzie musiała zapłacić za to że wpuściła kogoś kto zablokował komputery xD

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Nie używa się ComboFixa do takich rzeczy, a jak jeszcze jakiś laik który wejdzie do takiego tematu to może sobie dysk zepsuć. Najlepiej tryb awaryjny -> logi OTL -> po sprawie.

PMK3yt4.png

Opublikowano

Nie używa się ComboFixa do takich rzeczy, a jak jeszcze jakiś laik który wejdzie do takiego tematu to może sobie dysk zepsuć. Najlepiej tryb awaryjny -> logi OTL -> po sprawie.

a powiedz mi do czego wykorzystuje się ComboFixa? właśnie do takich rzeczy... a po za tym jakiś "laik" nie sprawdzi sobie sam logów... ;x

Opublikowano

a po za tym jakiś "laik" nie sprawdzi sobie sam logów... ;x

Od tego są fora o bezpieczeństwie które skutecznie sprawdzą logi.

Combofix - aplikacja o mocnej sile rażenia przeznaczona do usuwania specyficznych infekcji(..)

I dlatego używa się np. OTL. Ahh i jeżeli zainfekowane są np. folder z naszymi prywatnymi danymi, to dzięki obeznanej osobie nie utracimy danych ale usuniemy infekcję, a np. Combofix usunie na wszystko.

PMK3yt4.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...