Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Katarina

Bezimienny.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Katarina

Historia

Katarina, wywodząca się z noxiańskiej szlachty, od dziecka nabywała biegłości w posługiwaniu się nożem. Żywiołowa i niepokorna dziewczyna wyrosła na piękną i zabójczo groźną kobietę. Pasję życia Katariny studzi poczucie obowiązku oraz lojalności wobec rodziny. Jej niepohamowany wigor bywa źródłem problemów, gdyż głos rozumu często stoi w sprzeczności z tym, co podpowiada jej serce.

Katarina, swobodnie usposobiona córka prominentnego noxiańskiego generała, zawsze dostawała wszystko, co najlepsze. Obdarzona naturalnymi talentami bojowymi, odkryła w sobie zamiłowanie do ostrzy. Ku uciesze rodziny trenowała pod okiem najlepszych noxiańskich zabójców. W niedługim czasie instruktorzy Katariny uznali, że czas, by przeszła chrzest bojowy – zlecili jej zabicie prominentnego demaciańskiego żołnierza. Gdy przekradała się w mrokach obozu, opanowała ją nieodparta chęć wykazania się. Kiedy na jej drodze przypadkowo pojawił się wrogi generał bez ochrony, młoda zabójczyni bezszelestnie poderżnęła mu gardło. Następnie zniknęła w ciemnościach, zadowolona ze swojego imponującego dokonania. Jej radość jednak szybko minęła, gdyż nazajutrz jej pierwotny cel, prominentny żołnierz będący genialnym strategiem, urządził zasadzkę na noxiańskich żołnierzy. Katarina rzuciła się w wir walki, by naprawić swój błąd. Blizna na lewym oku stanowi pamiątkę po tym wydarzeniu. Mimo że w końcu wykonała swoje pierwotne zadanie, reputacja jej rodziny została nadszarpnięta. Tamtego dnia Katarina przysięgła sobie, że już nigdy nie da się ponieść emocjom – będzie przynosić chwałę Noxusowi i rodzinie. Jednakże łączenie pasji z obowiązkami to nieustanne wyzwanie. W oczach świata Katarina stanowi symbolem noxiańskiego patriotyzmu, lecz rudowłosa zabójczyni jest postacią o wiele bardziej wielowymiarową.

Zdolności

post-298954-0-22689200-1351431248.png - "Chciwość" - Zabójstwa i asysty bohatera skracają czas odnowienia Katriny o 15 sekund.

post-298954-0-50791600-1351431268.png - "Skaczące Ostrza" - Rzuca sztyletem i zadaje 60/95/130/165/200 (+0.45) pkt. obrażeń magicznych. Sztylet odbija się od 4 najbliższych wrogów, zadając 10% mniej obrażeń z każdym odbiciem.

post-298954-0-67369500-1351431258.png - "Złowieszczy Szał" - Rozrzuca wkoło sztylety i zadaje 40/80/120/160/200 (+0.6) (+0.25) pkt. obrażeń od magii. Jeśli Katarina trafi bohatera, zwiększy swoją prędkość ruchu o 12/20/28/36.5/44% na 1 sekundę.

post-298954-0-94359600-1351431263.png - "Shunpo" - Postać przemieszcza się w wyznaczone miejsce. Zadaje 60/85/110/135/160 (+0.4) pkt. obrażeń od magii, jeśli cel jest wrogiem.

post-298954-0-38507300-1351431273.png - "Lotos Śmieci" - Katarina wyrzuca z zawrotną prędkością sztylety i trafia 3 bohaterów znajdujących się w pobliżu, zadając 400/500/600 (+3) (+1.75) pkt. obrażeń magicznych przez 2 sekundy, oraz zmniejsza efekty leczenia o 50%.

Plusy i Minusy

Plusy :

+ Duża liczna AoE skili (prawie wszystkie, bez "E")

+ system escape

+ brak many

+Tons of damage :D

+Doskok (również do ally)

+ Łatwa farma

+Świetny pasyw

Minusy :

- Papier w early

- Stun i po naszym ulcie

- Słabe early do 3 lvl

Summoner Spell's

post-298954-0-17942300-1351431999.png+ post-298954-0-26664600-1351432004.png

Masteries

g7I8g.jpg

lub

21/0/9 (boost to speeda jest git na katarince)

Build

Zaczynamy standardowo jak na praktycznie kazdym AP z boots-of-speed.pnghealth-potion3.png.

Mając około 2-3k wracamy do bazy i kupujemy sorcerers-shoes.png + hextech-revolver.png (Skille AoE katy świetnie sprawują się z spell vampem )

lub gdy przeciwnik zmusi nas do powrotu gankiem to kupujemy książeczkę (jak znajdę grafikę to dorzuce) lub sorcerers-shoes.png w zaleznosci ile mamy kasy. Następnie dobrym rozwiązaniem jest rabadons-deathcap.png lub jeżeli dostajemy mocno w dupę to abyssal-scepter.png lub zhonyas-hourglass.png (Zalezy od kogo dostajemy). Jeżeli kupiliśmy pierw rabadona terz kupujemy abyssal-scepter.pnglub zhonyas-hourglass.png (Polecam kupić oba itemy na armora i m.resy). Gdy mamy w/w itemy składamy do końca hextech-gunblade.png.

Teraz przychodzi czas na item sytuacyjny:

Jeżeli w przeciwnym teamie jest skarner/sona/amumu/malzahar kupujemy quicksilver-sash.png

Jeżeli przeciwnicy budują Magic resisty kupujemy void-staff.png

Lub gdy jesteśmy bardzo focusowani to guardian-angel.png ( chociaż nie polecam, to rzadko, ale się przydaje)Gdy nie posiadamy

wystarczającej i zadowalającej nas ilości hp kupujemy

rylais-crystal-scepter.png

Końcowy build:

sorcerers-shoes.pngrabadons-deathcap.pngabyssal-scepter.pngzhonyas-hourglass.pnghextech-gunblade.pngrylais-crystal-scepter.png/void-staff.png/guardian-angel.png/quicksilver-sash.png

lub

sorcerers-shoes.pnghextech-gunblade.pngrabadons-deathcap.pngrylais-crystal-scepter.pngabyssal-scepter.pngvoid-staff.png

Rozwijanie umiejętności

Nie wiedziałem skąd takie coś wytrzanąć , więc postanowiłem pozyczyć od kolegi z tuta. Bo się z tym w większosci zgadzam

post-298954-0-52490700-1351435059_thumb.jpg

Ja zazwyczaj maksuje W przed Q ale gdy mamy do czynienia z kimś mocnym na linii (np. annie) to maksujemy Q aby mieć możliwość lasthitowania na odległość. I jako drugi skill biorę E ,a nie W bo w razie ganku da rade uciec, chociaż z W mamy dodatkowy m.s gdy zaatakujemy. Można polemizować.

Fazy gry

Early game (0-15min) - Głównie harras przeciwnika oraz zdobywanie last hitów.

Spiepszysz last hity w early, jesteś już na przegranej pozycji. Katarina od 6 powinna rozglądać się czy któraś z linii nie jest pushnięta bądz potrzebuje pomocy. Czasami wpadnie kilka killi używając E z treebusha na enemy i odplanie ulta.

Mid game (15-30min) - maszyna do zabijania. Bijemy przeciwników aż umrą

xD Ciągle zdobywając last hity :P

Late Game (30 min - koniec gry) - Bierzmy czynny udział w team fightach.

Nie ma co tłumaczyć faz gry, są proste jak budowa cepa.

Kilka moich rad

1. Nie bój się używać ulta, ma bardzo niskie CD.

2.Katariną graj agresywnie

3.Pamiętaj o tym, że stun cię kontruje w dużym stopniu.

4.Wyprowadzaj kombo Q-E-W-R

Katarina by Bezimienny.

Arcymistrz
Opublikowano

Nie tylka stun ją kontruje :) Wykop, podrzut, silenc i bay bay

Katarina stoimy z boku przez 5 sekund po czym wbijamy do tf, nie wbijamy razem z team'em bo padniemy, i tylko sfeedujemy, kiedy moglibyśmy po wysraniu się przeciwników z skilli, zabić ich :).

Build dobry

Maxuje się Q, jest bardziej pomocne do comba niż W, bo robimy więcej obrażeń ze skilla E > Q > R/W > W/R

Fazy lanowania ?

Opublikowano

@UP

Poradnik nie jest pełny, nadal go robię. Czytaj ostatnią linijkę :)

Ja maksuję W przed Q bo W ma mniejszy CD. Ale tutaj już napisałem ,że zalezy to od opponenta.

Tak, prawie każde CC ją kontruje. Każde, potrafiące przerwać ładowanie danej umiejętności.

Opublikowano

- Na rankedach/draftach bardzo łatwo kontrowana.

Ogólnie wszystko ładnie,build dobry ,ale te kontry podaj . Jak boisz się ,że ci zniknie to rób tak jak ja - plik w notatniku i [/img][./img] ,a potem kopiujesz na forum i poprawiasz stylistycznie

:)

1378417167-U962219.png

by Maxiu

Opublikowano

Annie, Morde to tacy podstawowe counter picki na Kate a ich nie napisałeś. Po drugie nie robi się już Gunblade tylko Wote oraz brakuje Rylai'a w buildzie. Po 3 mógłbyś dopisać parę plusów bo zostało ich jeszcze parę.

E6c9g1v.gif

Opublikowano

Poradnik średni.

-według mnie GA dla niej nie jest itemem bardzo sytuacyjnym ale bardziej core, składany po tym twoim rabadonie/abyssalu. Dlaczego ? A dlatego, że pomoże nam w zabijanu/ucieczce. Jak pewnie wiesz jej CD nie jest duże więc po zmartwychwstaniu można nadal używać skilli ;)

-fazy gry baaardzo ubogie, katarina powinna wspomagać inne linie (tzw. roam) w early gamie ze względu na jej dmg i mobilność,

- co do agresywnej gry to katarina powinna wbijać się jako ostatnia w team fighty, nigdy nie powinna ich inicjować,

- poradnik ogólnie ubogi.

Opublikowano

Poradnik ok . Maxujemy q poniewaz kata w wielu przypadkach musi farmic na odleglosc a z aa nie moze . Rabadon jako 1 core pelny item WTF

Rabadon mozna powiedziec na nia jest nawet sytuacyjny . Przyda sie do niej dfg oraz rylai dla silniejszego combo oraz wytrzymalosci .

1366981151-U331881.png
By Vanosz

|Ex Moderator League of Legends | Ex Moderator Duel of Champions | MPC Gold Member |

Opublikowano
Na rankedach/draftach bardzo łatwo kontrowana.

tym twoim fildarzem i malzom? heheh bardzo popularne picki

Tons of damage

only if przeciwnicy malo hp

Słabe early do 3 lvl

podejsc do miniona last hit > powtorz czynnosc do 3 lvla too hard for u?

system escape, Doskok (również do ally)

a to nie to samo hehe poza tym ze mozesz atakowac z tego hehe

Duża liczna

tak

Opublikowano

UP

Twoje komentarze w poradnikach to słaby i nieudany troll :)

tym twoim fildarzem i malzom? heheh bardzo popularne picki- Diana,Kassadin,Cho,Lb,fizz,morde i każda inna postać która łatwo przerwie jej skille np. aliistar,ale tu nie mowa już o midzie

only if przeciwnicy malo hp - sry ,ale każde ap tak ma :) Papiery padają na combo ,z feedem tankowie nic ci nie zrobią :)

a to nie to samo hehe poza tym ze mozesz atakowac z tego hehe - h3h3 , grasz na niskim poziomie gry , escape to system ucieczki ,a nie ataku ,qq

1378417167-U962219.png

by Maxiu

Opublikowano
Diana,Kassadin,Cho,Lb,fizz,morde i każda inna postać która łatwo przerwie jej skille np. aliistar,ale tu nie mowa już o midzie

ale w poradniku jest tylko o fidlarzu i malzie ;_;

a to nie to samo hehe poza tym ze mozesz atakowac z tego hehe

przeczytaj jeszcze raz plis

Opublikowano

Katarinie wystarczy, aby dostała uciszenia, a wtedy focus leci na ADC. ;]

Opublikowano

Jak to jest że w żadnym z poradników do katy, nikt nie wymienia jednej z najlepszych dla APCarry pasywek do gry ( CDR )?

@Down

Jak dla mnie usunięcie CD na spellach przy killu, to 2 najlepsza pasywka z gry przy tej od veigara.

Opublikowano

Poradnik średni.

-według mnie GA dla niej nie jest itemem bardzo sytuacyjnym ale bardziej core, składany po tym twoim rabadonie/abyssalu. Dlaczego ? A dlatego, że pomoże nam w zabijanu/ucieczce. Jak pewnie wiesz jej CD nie jest duże więc po zmartwychwstaniu można nadal używać skilli ;)

-fazy gry baaardzo ubogie, katarina powinna wspomagać inne linie (tzw. roam) w early gamie ze względu na jej dmg i mobilność,

- co do agresywnej gry to katarina powinna wbijać się jako ostatnia w team fighty, nigdy nie powinna ich inicjować,

- poradnik ogólnie ubogi.

Tak, masz rację. Katarina od 6 powinna rozglądać się czy któraś z linii nie jest pushnięta bądz potrzebuje pomocy. Czasami wpadnie kilka killi używając E z treebusha na enemy i odplanie ulta.

Mówiąc agresywna gra, nie miałem na myśli tego co napisałeś. Raczej chodziło mi o fazę lainowania gdzie powinniśmy w miarę możliwości być agresywni i outfarmić enemy.

Ja jakoś na kacie chyba ze dwa razy zbudowałem GA. Jak się ma ogarnięty team to nie potrzeba go budować. Zhonya + Abbysal dadzą nam więcej resów i armora niż GA, choć GA ma ten pasyw.

Poradnik ok . Maxujemy q poniewaz kata w wielu przypadkach musi farmic na odleglosc a z aa nie moze . Rabadon jako 1 core pelny item WTF

Rabadon mozna powiedziec na nia jest nawet sytuacyjny . Przyda sie do niej dfg oraz rylai dla silniejszego combo oraz wytrzymalosci .

Czytaj to co napisałem pod sekwencją rozdawania punktów do skilli.

W sumie, rabadona składałem od zawsze jako 1st core item. Nie wiem czemu. Można go wsadzić pomiędzy ten build, w zależności tego czy od razu potrzebujemy m.resów to przed rabadonem kupujemy abbysala.

IMHO rabadon to must have na kate (przy tym buildzie wyciągam około 700-800 AP)

ale w poradniku jest tylko o fidlarzu i malzie ;_;

przeczytaj jeszcze raz plis

Czy wam naprawdę ,aż tak potrzebny jest maksymalny spam w tym tucie? Na serio mam wstawiać obrazki wszystkich kontr na katę? Tak trudno się domyślić, że wszystko posiadające CC przerywający ability ją kontruje ?

Jak to jest że w żadnym z poradników do katy, nikt nie wymienia jednej z najlepszych dla APCarry pasywek do gry ( CDR )?

dafuq?

Opublikowano

Kata bez ulta sieje rozpierdziel, bo to teraz jej QWE jest śmiercinośne bardziej niż R. Przecież jej QWE zbuffowali, a R znerfili, bo przedtem kata bez ulta nic nie robiła. Zgadzam się też maksuje najpierw W - łatwiejsza farma przez mniejsze CD, do tego mocny + do MS. Co do buildu to jest ich milion sam już od dłuższeego czasu szukam tego odpowiedniego i jak na razie stoję w tej fazie i jeszcze sobie w niej pozostanę długi czas :P Ogólnie poradnik spoko.

A PS ! Q i W maksujemy sytuacyjnie. Katarina potrafi zabić każdego nawet annie, (no może mieć duże problemy z mordkiem), do niej nie musi podchodzić wystarczy harras z samego Q i jak zostaje jej pół hp, czy nawet mniej zależy od ogarnięcia anny, wbić jej combo i po niej, trzeba też wiedzieć, kiedy ona ma tego swojego stuna żeby nie sfailować ulta.

Opublikowano

Build dobry, wszystko się zgadza. Sam mam podobny build jak gram... zależy oczywiście od przeciwnika.

Katarina bardzo dobra postać ;)

Opublikowano

NIe zgadzam się z counterowaniem. Nie jest prawdą, że wszystko co jej może przerwać ulta jest counterem. To kate pickujesz na veigara, bo go na tej linii kompletnie zajedziesz, złożysz resisty (abyssal), nie jesteś inicjatorem, ogarnięta kata uniknie tego focusu od veigara. Wycounteruj mi ogarniętą katę brandem. Też ma przecież wystarczające CC. Szczerze mówiąc doborem champa na counter dla katy, raczej nie biorę jakiegoś op lanera który niby to ją pokona na linii, bo nie o to przecież chodzi. Przegra o 20 csów i zrobi ci z Twojego ad i topa gówno, kiedy ty będziesz farmił tego mida. Często wybieram dlatego jakąś ahri czy orianke - wskoczy na mnie to raczej mnie na linii nie zabije, a i sam roamować lubię, więc jej dorównam z tymi champami.

Opublikowano

Brak core itemu - haunting guise'a.

Słabo opisane fazy gry.

Brak run.

No i ten śmieszny opis ga.. Hehe. Nie wiem na jakim elo grasz, ale każdy troll na 800+ zacznie tf od focusa katariny.

5/10

PitekKC_eune_58_4_logo.png

Opublikowano

dobra zaczynamy...

- Papier

- Stun i po naszym ulcie

-Jak nią gram to często dostaje focusa, nawet wcześniej niż ad carry

- Na rankedach/draftach bardzo łatwo kontrowana.

-Papierkowa nie jest... zbudujesz rylaia, i już masz 2k hp+

-Często dostajesz focusa bo wbijasz sie odrazu a u katariny lepiej poczekać okolo 3-4 sekundy i dopiero sie wbić z ultem (według mnie 75% szans że teamfight wygrany)

-Nie jest łatwo kontrowana gdy gra nią ogarnięty gracz...

Końcowy build:sorcerers-shoes.pngrabadons-deathcap.pngabyssal-scepter.pngzhonyas-hourglass.pnghextech-gunblade.pngquicksilver-sash.png/void-staff.png/guardian-angel.png/rylais-crystal-scepter.png

Po co jej szarfa ? i ourglass albo GA ?

Build powinien wyglądać tak::sorcerers-shoes.pnghextech-gunblade.pngrabadons-deathcap.pngrylais-crystal-scepter.pngabyssal-scepter.pngvoid-staff.png

Rozwijanie umiejętności

Nie wiedziałem skąd takie coś wytrzanąć , więc postanowiłem pozyczyć od kolegi z tuta. Bo się z tym w większosci zgadzam

post-298954-0-52490700-1351435059_thumb.jpg

Na 1 bierzesz Q na 2 E na 3 W i maxujesz od 4 raz Q raz E na 6 oczywiście ult a W maxujesz na końcu...

to na tyle

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...