Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Grupa]Poszukuję Grupy Programistów

Jirax

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czy ty wiesz co to jest informatyk? Porównywać informatyka z programistą to tak jak gimbusa z doktorem.

yy..? informatyk też się zna troche na programowaniu.. -.-

/zakaz handlu

• Odpowiedzi 73
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

czy ty wiesz co to jest informatyk? Porównywać informatyka z programistą to tak jak gimbusa z doktorem.

Popisałeś się ...

Kocham mame

Opublikowano

Tiaa... z moich obserwacji po technikum informatycznym niedaleko mojego liceum + informacjach z neta że 95% programistów polskich można także nazwać informatykami, ale ~1/4 informatyków może się równać z programistami.

Prosze cie, koniec drugiej klasy technikum, pol roku c++, a oni nawet pointerów jeszcze nie przerobili, a proste przeciążanie funkcji i klasy to szczyt możliwości, nie mówiąc o obiektach. Sam niedawno udzielałem korków z programowania "informatykowi" z trzeciej klasy. Krótko mówiąc informatyk informatykowi nie równy - szczególnie w technikum.

Moim osobistym zdaniem po bogatych empirycznych doświadczeniach nazwać "prawdziwego" programistę informatykiem do obraza, a wy już uważajcie sobie jak chcecie.

exKVR.png

c++, c++/cli, php, js, css3, lua, au3 and others...

Pomoc dla newbich w wymienionych wyżej językach, pisanie botów do Tibii - pisz na gg, może się dogadamy :)

Opublikowano

@topic.

Sory Jirax. Ale trochę zadziwiłeś mnie tym. Napisałeś do mnie na PW kiedyś tzn max 2 tyg temu, żebym zrobił Ci stronę + zainstalował Ci skrypt forum. To powiedz co ty chcesz robić, gry ? Jak nie potrafisz zainstalować forum w tym "Phpbb by przemo" ? Co to jest za problem wrzucić na hosta i przejść przez konfig. Ale jak Ty chcesz się bawić w tworzenie gier to ok :>

Btw. W ile stworzyłeś grę The Runner ?

Hmm.. 5 dni nauki - to ja się nauczyłem tzn doszedłem do momentu tablic. Ogarnąłem to w 90% bo wiadomo są jeszcze trudniejsze. Byłem "zielony" w sprawach C++. Uczyłem się od podstaw czyli od wyświetlania napisu.

Więc trochę mnie to dziwi. Nawet na najlepszym kursie na świecie - nie nauczyli by Cię w 5 dni takiego poziomu programistycznego abyś, równocześnie podczas tych pięciu dni stworzył grę jaką kolwiek :>. No chyba że planujesz The Elder Scroll VI: Jirax . Po prostu nie jest to realne co byś napisał.

Oczywiście napisał bym: pokaż grę // kod. Ale hmm. google -> Gry c++ ( nie jest aż tak trudno pobrać ) . Dzięki za info o poszukiwaniu grupy, ale nie skorzystam - nie będzie cała grupa za Ciebie odwalać roboty :>

Opublikowano

Informatyka to pojęcie względne, ponieważ dzieli się ona na Programistkę i na Administrację serwerem.

a co to programistki, uważam to że trzeba mieć talent, matematyka tu nic nie daję.

wiem to po moim koledze, dobry z matmy i fizy ale jak chciał zacząć programować, to za kija nie łapał.

więc uważam ze nie trzeba być dobrym matematykiem, ani wybitnym uczeniem.

ale to jest moja myśl, uważajcie jak chcecie.

Opublikowano

Informatyka to pojęcie względne, ponieważ dzieli się ona na Programistkę i na Administrację serwerem.

a co to programistki, uważam to że trzeba mieć talent, matematyka tu nic nie daję.

wiem to po moim koledze, dobry z matmy i fizy ale jak chciał zacząć programować, to za kija nie łapał.

więc uważam ze nie trzeba być dobrym matematykiem, ani wybitnym uczeniem.

ale to jest moja myśl, uważajcie jak chcecie.

Natomiast trzeba logicznie myśleć żeby nim zostać

/zakaz handlu

Opublikowano

@dawid555d

Ja akurat jestem dobry z maty a z fizy to nic nie kumam.

"Programuje" (jak już to mogę tym nazwać ) od tego mniej wiecej czasu co kolega który napisał temat. (HTML się w tym czasie nie liczy :) )

Szybko kumam te języki i zapamietuje te znaczniki. Zależy kto jaki am tok myślenia. Może być dobry z maty i fizy i także może być dobry i z infy.

A tak wracając do tego tematu chłopak ma jakieś tam pomysły ale potrzebuje czasu na ich zrealizowanie. Chłopie ucz się,a kiedyś to osiągniesz. Moim zdaniem dobrze nawet kombinuje. Niech robi tą grę i ta gra to będzie jego projekt przy którym się wiele nauczy.

Nie znajdziesz pewnie nikogo do tego projektu ale ucz się z książek i tutków z neta i dodawaj to co się nauczyłeś do tego projektu.

Myślę, że jakoś z tym zajdziesz i za pare lat będziesz docenianym człowiekiem spod jakis względów (no chyba że masz słomiany zapał to już inna bajka).

Pewnie się zapytacie po co ja to wam pisze?

Po to żeby udowodnić że kolega Jirax ma jakąś tam wyobraźnie i dąży do tego aby "nauczyc" się pisac te gierki. Wiem 5 dni to mało ale przeciez z kazdym dniem coś nowego poznaje. Tak samo jak ja "od paru dni programuje" a od małego marzyłem aby być takim programista zostać. I cały czas dąże aby poznać te tajniki wiedzy i być od innych w czymś lepszy.

Wyraziłem swoją opinie na ten temat. Dziękuje za uwagę :)

Opublikowano

@dawid555d

"Programuje" (jak już to mogę tym nazwać ) od tego mniej wiecej czasu co kolega który napisał temat. (HTML się w tym czasie nie liczy :) )

Szybko kumam te języki i zapamietuje te znaczniki. Zależy kto jaki am tok myślenia. Może być dobry z maty i fizy i także może być dobry i z infy.

A tak wracając do tego tematu chłopak ma jakieś tam pomysły ale potrzebuje czasu na ich zrealizowanie. Chłopie ucz się,a kiedyś to osiągniesz. Moim zdaniem dobrze nawet kombinuje. Niech robi tą grę i ta gra to będzie jego projekt przy którym się wiele nauczy.

Nie znajdziesz pewnie nikogo do tego projektu ale ucz się z książek i tutków z neta i dodawaj to co się nauczyłeś do tego projektu.

Myślę, że jakoś z tym zajdziesz i za pare lat będziesz docenianym człowiekiem spod jakis względów (no chyba że masz słomiany zapał to już inna bajka).

Po to żeby udowodnić że kolega Jirax ma jakąś tam wyobraźnie i dąży do tego aby "nauczyc" się pisac te gierki. Wiem 5 dni to mało ale przeciez z kazdym dniem coś nowego poznaje. Tak samo jak ja "od paru dni programuje" a od małego marzyłem aby być takim programista zostać. I cały czas dąże aby poznać te tajniki wiedzy i być od innych w czymś lepszy.

To nie jest film łosiu to jest temat o grze , za dużo żeś się naoglądał filmów romantycznych albo familyjnych..

/zakaz handlu

Opublikowano

I ten ciołek musiał się udzielać niepotrzebnie.

Jesteś beznadziejny człowieku.

Tylko byś krytykował a najmniej umiesz...

Opublikowano

I ten ciołek musiał się udzielać niepotrzebnie.

Jesteś beznadziejny człowieku.

Tylko byś krytykował a najmniej umiesz...

hahaha xD , więcej umiem od ciebie łysy choboćku..

To żeś ty beznadziejny nie oznacza że ja nim jestem ..

/zakaz handlu

Opublikowano

Nie będę się zniżał do twojego poziomu.

A co wiem to wiem i nie musisz się o mnie martwić. Lepiej zajmij się swoim dokształceniem :)

Opublikowano

ogarnac sie :D ja znam najmniej :D jestem dopiero na 12 lekcji cpp0x ;]

smieszny123.png

xpr0xckmx.png

dziecko18lat.pngMP7a1 gold jest jak cos :D

Pomoglem daj + To nie boli !!!

Kontakt:

gg:28976902

Opublikowano

@up

załóż studio programistyczne gier komputerowych

@Topic

proponuje zakończyć rozprawy na temat umiejętności tegoż człowieka (bo nie nazwe go nawet skrypterem czy informatykiem a co najwyżej gimnazjalistą), oraz jego poszukiwania grupy. Nikt się nie bedzie wypowiadal, temat szybko zginie w tłumie i wszyscy (nie liczac autora) beda zadowoleni

exKVR.png

c++, c++/cli, php, js, css3, lua, au3 and others...

Pomoc dla newbich w wymienionych wyżej językach, pisanie botów do Tibii - pisz na gg, może się dogadamy :)

Opublikowano

Ja pierdolę... Poziom tego tematu spada szybciej niż... ten gościu co skakał z kosmosu. Na prawdę autora tematu, ani innych użytkowników nie obchodzi na której lekcji c++ jesteście, czym charakteryzuje się informatyk, a czym różni od programisty, ani po ilu latach nauki można się nim nazywać. Nikogo też nie obchodzi to, że jak będzie się uczył i nie będzie się poddawał, oraz jeśli będzie dążył niestrudzenie do celu, to zostanie wspaniałym, poważanym człowiekiem. To jest raczej oczywiste, że jak się będzie rozwijał to coś osiągnie.

A wracając do tematu to jeden kolega miał rację. Nikogo nie znajdziesz to tego projektu. Po pierwsze, taki projekt to pisanie góra dla jednej osoby, nic więcej tam nie wsadzisz, przynajmniej z takim skillem jaki obecnie posiadasz. I może to zabrzmi podobnie do tego wywodu pięknego, ale tak pierdol wszystkich, ucz się, pisz gry. Zobaczysz, że z każdego projektu coś wyniesiesz. Nie będziesz pisał od początku poprawnego kodu, ale postęp będzie. Wystarczy pisać. Dużo. I czytać oczywiście jakieś ciekawe artykuły, tutoriale, czy coś tam.

Pozdrawiam, hfaua B)

PS. Temat chyba do zamknięcia się tylko nadaje...

Opublikowano

Wniosek jest prosty z tego całego tematu: powodzenia w programowaniu, ucz się z zapałem, a z twoim krótkim doświadczeniem w tej dziedzinie nie szukałbym grupy do tworzenia gry :).

Osobiście też miałem plany zrobić grę, sam czy z kolegą, ale na 0,5-rocznym planowaniu na razie się zatrzymało ;).

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano
]@dawid555d[/b]

JA niestety nie mam słomianego zapału i od 3 lat mnie do tego ciągnie ....

Ale to , że to jest aplikacja w konsoli , nie znaczy , że moj kazdy projekt taki będzie ...

Opublikowano

JA niestety nie mam słomianego zapału i od 3 lat mnie do tego ciągnie ....

Dobrze, że 5 dni temu sobie przypomniałeś, że przydałoby się czegoś nauczyć.

Kocham mame

Opublikowano

Dobrze, że 5 dni temu sobie przypomniałeś, że przydałoby się czegoś nauczyć.

teraz jest już prawie 2 tygodnie -.-

a 3 lata temu nie wiedziałem jak zacząc i posługiwałem się RPG makerami ....

Opublikowano

teraz jest już prawie 2 tygodnie -.-

a 3 lata temu nie wiedziałem jak zacząc i posługiwałem się RPG makerami ....

5 dni temu:

Witam jestem Jirax 5 dni temu zaczynałem z c++ i mam zamiar zrobić Grę

z grupą ludzi którzy znają się na c++

Strone zrobię oraz Razem wymyslimy nazwe grupy

Zrobimy gre ... razem ustalimy nazwe fabułe .......

Pisać na Skype: Themortipl narazie poszukujemy 10 osób !

Widzę że żyjesz w innym wymiarze jeżeli to już jest prawie dwa tygodnie. Hmm, chyba że liczysz to prawie jako ok. +/- 500 dni.

1390144171-U592769.png

3x ExModerator Minecraft | ExModerator Battlefield | ExMentor | 2x Ex MPC Media Team | Gold Member | MPC Coders Team | ExMPC Modder | Combat Arms Private

Opublikowano

Temat pozostał tylko do zamkniecia.

Dobrze panie Administratorze. Tylko prosimy abyś nas nie karał za surowo ...

Kocham mame

Weteran
Opublikowano

Zamykam, bo sprawa została już wyjaśniona dawno temu, a niektórym bardzo przeszkadzają niezamknięte tematy.

Oczywiście nagrody dla nieprzestrzegających regulaminu zostały rozdane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...