Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dlaczego halloween nie jest obchodzone w polsce...

Royal™

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak to jest w innych krajach . Co w tym złego raz na rok wyjść z kolegami/koleżankami i się przebrać w jakieś stroje ?

Opublikowano

To, że to święto jest zaraz przed Świętem Zmarłych, co zwyczajnie nie jest akceptowane przez Polaków.

Gdyby odstęp czasu był większy, być może by się to przyjęło, ale tak jak jest teraz, raczej nie da rady.

1352970251-U713459.png

By Maxiu
"Because limits, like fears, are often just an illusion"

Opublikowano

No dobrze , ale w czym to przeszkadza? W małym stopniu halloween też jest obchodzone przez polaków w postaci imprez.

Opublikowano

Chrześcijanie uważają że to pogańskie/szatańskie święto które pochodzi od tego że przychodził szatan do domu i mówił ''życie albo śmierć''. Życie oznaczało to aby oddać jemu duszę a śmierć oznaczała przeklinanie kogoś i życzenie mu jej. Ponadto mówią że najpierw dzieci bawią się w niewinne halloween potem tarrot (nie wiem jak to się pisze), amulety , cygańskie wróżki i bycie satanistą.

Opublikowano

Jestem ateistą. Nienawidzę Polski. Ale nie podoba mi się Halloween.

To Amerykański ZWYCZAJ, nie święto, a Polacy powoli zaczynają je przejmować. Jak wszystko z Zachodu...

Uważam, że powinno się skupić na pamiętaniu o zmarłych w tym okresie czasu, nie na zabawie w przebieranki...

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

No właśnie hrabia14 dobrze mówi tylko przejmujemy jakieś amerykańskie zabawy, to tylko chodzenie żebranie o cukierki i wkurzanie ludzi

nieregulaminowa sygnatura

Opublikowano

Jesteśmy sto lat za murzynami więc ... ;)

U mnie jakoś w mieście normalnie są imprezy, dzieci się przebierają i chodzą po domach.

1382375685-U592769.png

Opublikowano

No dobra , ale po co na mszach i lekcjach religii robią pranie mózgu tym dzieciom , że te halloween to jakieś zło , a przecież chodzi tylko o zabawe

Opublikowano

Polska to zacofany kraj

Być może dlatego że Polska jest mega zacofana?

Jesteśmy sto lat za murzynami więc ... ;)

Jeśli zacofanie objawia się tym, że nie obchodzimy mega komercyjnego święta, które polega na przebieraniu się i chodzeniu od domu do domu błagając o cukierki, to podoba mi się to zacofanie.

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

Opublikowano

No dobra , ale po co na mszach i lekcjach religii robią pranie mózgu tym dzieciom , że te halloween to jakieś zło , a przecież chodzi tylko o zabawe

U mnie nikt takich akcji nie robi przynajmniej nie zauważyłem - do kościoła nie chodzę a na religii nic nie mówiła katechetka.

Opublikowano

Polacy nie obchodzą Halloween,bo mamy Święto Zmarłych.Poza tym to hamerykańskie święto jest nastawione tylko na zysk.Bachory kupują kostiumy,więc ludzie na tym zarabiają.

Opublikowano

Niektórzy ludzie robią sobie "Halloween'owe Imprezy", ale to bezsensu... okazja do napicia się wódki.

Dobrze, że nie ma tego syfu oficjalnie w polsce. Tak jak powiedział UP, to Amerykańskie święto.

Opublikowano

Oni mają swoje a my mamy swoje. Tak żałujecie że go nie obchodzimy? To bilet w jedną stronę i proszę bardzo :)

Każdy kraj to inna tradycja, pojmijcie to wkońcu... Polska w tym momencie i tak jest przesiąknięta innymi zwyczajami, zacznijcie szanować co nasze...

Opublikowano

bo to święto pogańskie a nasze "duchowieństwo" uznało że w religijnym kraju nie będziemy obchodzić pogańskich świąt : )

Opublikowano

Ja tam wolę w spokoju odwiedzić rodzinę i przejść się po cmentarzach...

Nawet jak byłem młodszy, nie ciągnęło mnie do tego ,,Halołin''

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...