Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Adelut

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gragas-Render.png

Opa gragas style!

Witajcie w tutorialu, o Gragasie.

Przyjrzyjmy się jego statystyk

gragas_pl3.jpg

Hmm, jak widać postać AP, która ma również dużo zdrowia.

Walczy on z bliska, ale ma bardzo łatwą farmę.

Zacznijmy od histori:

Podnóża gór Great Barrier są domem dla najbardziej zhardziałych mieszkańców Valoran. Tylko najwytrzymalsi i najbardziej mężni zamieszkują te nieprzystępne terenach i znoszą bezlitosne warunki najgorszego zakątka Runeterry. To właśnie tutaj, na południe od Noxus, swój dom ma potężny Gragas. Ten imponujących rozmiarów mężczyzna długo unikał rygorów narzucanych przez cywilizację w swoim, jak to określał, 'kawałku raju'. Sąsiedzi mu nie przeszkadzają, a do dyspozycji ma ogromne przestrzenie umożliwiające mu podążanie za swoim życiowym celem - produkcją alkoholu. Grog, ale też miód pitny oraz wino - potrafi zrobić wszystko. Gragas swój sukces zawdzięcza temu, że nieopodal znajduje się ogromy i potężny nexus.

Magia przeciekła wprost do jego fermentujących napojów, a sam Gragas w ciągu ostatnich lat wypił tyle swoich wyrobów, że wystarczyłoby na zaspokojenie pragnienia całej armii. Magiczny alkohol sprawił, że Gragas rósł wzdłuż i wszerz. Z góry spogląda na najwyższych mężów, a w pasie jest od nich dwukrotnie większy. Jakby jego nieprzeciętny rozmiar nie wystarczył, Gragas ma dość wybuchowy charakter - dodatkowo rozjuszony przez trunki i magię. Jego sporadyczne wyprawy po zapasy do Noxus zawsze wyglądają tak samo: Gragas wchodzi do baru w Noxus, wdaje się w kilka bójek, rozwala niezliczoną liczbę miejscowych, aż w końcu ucieka w kierunku podnóży gór w towarzystwie goniących go rozzłoszczonych, lecz zrezygnowanych policjantów. Jego przygody ściągnęły uwagę kilku przywoływaczy w League of Legends, więc obecnie jest zapalonym bohaterem, który rozdaje beczki z piwem i powalające ciosy.

Karczemny Zabijaka zostawia po sobie ścieżkę zniszczenia w pijanym widzie, zarówno na Fields of Justice, jak i poza nimi.

Ciekawa historia, nie powiem :)

Plusy oraz minusy:

plus-sign-large.pngŁatwa farma

plus-sign-large.pngDuże survi

plus-sign-large.png Nie jest aż taki drogi

plus-sign-large.pngRzadko używany - dzięki temu, możemy go pickować bez problemów.

plus-sign-large.pngRzadko banowany

plus-sign-large.pngDużo CC

minus.png Ciężki do ogarnięcia

minus.png Ciężko trafić "q" - wymaga wprawy

Skille:

79-5.png [ Pasyw]

Happy Hour - Po użyciu umiejętności Gragas pije, regenerując 2% maksymalnego zdrowia przez 4 sekundy.

Od siebie: Przydatny pasyw jest źródłem wytrzymania na lini, pamiętajcie nasze [W] nie kosztuje many, więc 2% hp za nic.

79-1.png [Q]

Toczenie Beczki - Gragas rzuca w kierunku wyznaczonego miejsca beczkę, która wybucha po aktywowaniu lub po 5 sekundach. Wrogowie w polu rażenia zostają spowolnieni.

Gragas ciska w wybrane miejsce beczką, która wybucha po aktywowaniu lub po 5 sekundach, zadając 85/135/185/235/285 (+0.9) pkt. obrażeń magicznych i zmniejszając prędkość ataku o 20/25/30/35/40% na 3 sekundy.

Cena

80/90/100/110/120 pkt. many

Zasięg 1200

Od siebie: Skill do harassowania, zbierania farmy, zabijania. Na nim opieramy nasz cały DMG.

79-2.png [W]

Pijacka Furia - Gragas przez 1 sekundę pije alkohol z beczki, co odnawia jago manę. Następnie napitek wzmacnia go, zwiększając zadawane przez niego obrażenia oraz redukując te otrzymane.

Gragas przez sekundę żłopie alkohol ze swojej beczki. W tym czasie zyskuje 30/45/60/75/90 pkt. many, a następnie przepełnia go energia, zwiększając obrażenia od ataku o 30/40/50/60/70 pkt. oraz redukując otrzymane obrażenia o 10/12/14/16/18% na 20 sekund.

Cena

Darmowa

Zasięg 0

Od siebie: Skill dający mane, leczący nas, dodaje nam DMG. Przydatne.Skill dodający survi.

79-3.png [E]

Natarcie - Gragas szarżuje w kierunku celu oraz koliduje z pierwszą jednostką, na którą wpadnie, zadając obrażenia pobliskim wrogom oraz spowalniając ich. Obrażenia te rozdzielone są między trafione jednostki.

Gragas szarżuje, wpadając na pierwszego przeciwnika na swej drodze i zadając 80/120/160/200/240 (+0.66) (+0.5) pkt. obrażeń magicznych wrogom w okolicy. Obrażenia te rozdzielone są między trafione jednostki. Uderzone cele zostają spowolnione o 35% na 2,5 sekundy.

Cena

75 pkt. many

Zasięg 600

Od siebie: Dash do przeciwnika, "q" + "e" robi naprawde bardzo dobry DMG. Również pomaga w lasthitach.

79-4.png [R] [ulty]

Wybuchająca Beczka - Gragas rzuca w wybranym kierunku beczką, która wybucha przy uderzeniu, zadając obrażenia i odpychając przeciwników.

Gragas rzuca w wybrane miejsce beczką. Po wylądowaniu zadaje 200/325/450 (+1) pkt. obrażeń magicznych wszystkim trafionym jednostkom i odpycha je.

Cena

100/125/150 pkt. many

Zasięg 1050

Od siebie: Bardzo dobry ulty, nie raz pomoże nam przeżyc, "wyrzucić" przeciwnika do naszej wieży, "wyrzucić" przeciwnika z ich wieży, aby zabić. Zastosowań jest wiele.

Skill order

kokokoko.jpg

Masterki:

lalalalalalamrowkalalal.jpg

Runy:

rune_53.jpgGreater Quintessence of Potency

rune_42.jpgGreater Glyph of Potency

rune_375.jpgGreater Seal of Clarity

rune_11.jpgGreater Mark of Insight

Build:

Startujemy z

item_25.jpgplus-sign-large.pngHealth_Potion.gifHealth_Potion.gifHealth_Potion.gif

a)Jeśli dobrze nam idzie, możemy skusić się na:

item_4.jpg

b )Jeśli idzie nam gorzej, kupujemy

item_110.jpg

I z tego tworzymy

item_18.jpg

Dla Gragasa polecam

item_75.jpg

Również dla survi:

Rod_of_Ages.gif

Dla większego bursta polecam:

objecie%20ognia.png

Itemy sytuacyjne:

item_116.jpg Kiedy ich AD Carry jest nafeedowany

item_22.jpg Kiedy mają potężnego AP Carry

item_64.jpg Jeśli nas focusują

Summoners Spells:

flash.pngplus-sign-large.pngignite.png

Fazy Gry

Early Game

Lasthitujemy, staramy się harrasować przeciwnika, wardujemy krzaki < przy midzie >, zabieramy blue kiedy jungler nam odda. Staraj się przeszkodzić w farmie przeciwnika, masz przecież beczki, no nie? Od 6 lvl używasz ulta i możesz skusić się na 1 fraga :]

Mid Game

Jesteśmy potężni. Nasze beczki mają wkońcu true DMG. Rzucamy nimi na prawo, na lewo, na prosto, do tyłu, ogólnie wszędzie gdzie można! Inicjuj team fighty, używając swojego ulta, zabijaj wszystkich... Spamuj skillami - nie pozwalaj im nic zrobić!

Late Game

Staramy się pushować, zabijać, pomagać, zabijamy barona, dla większego skutku. Pushujemy każdą linie.

Porady - czyli coś co może Ci się przydać!

- Harrasując beczką, przeciwnik traci czas,farmę i HP!

- Spamuj skillem W - Dostajesz HP,Mane!

- Nie zapominaj, że dzięki swojemu "E" możesz przejść przez ściane!

- Ulty zawsze rzucaj z umysłem. Zły rzut bardziej utrudni niż pomoże!

blank.png

Opublikowano

Słaby tut.

Do + dopisałbym obszarowy ult i bardzo dobry dmg. W minusach "słaby system escape" i "mało cc" - właśnie przeciwnie, ma dobre cc w postaci slowa oraz ulti oraz dzięki E może łatwo uciec. W skilach maxuje się po Q E a nie W. Co do buildu to powinien on wyglądać tak:

buty 3 poty

2x doran

sorcery

abysal - sytuacyjny item, kupujemy go jak potrzebujemy resistów

rabadon

rylai

guardian

voidstaff

Oraz spele to flash + ignite.

Opublikowano

"e" Ma mały przelicznik AP, a ja osobiście bardziej wole używać "w", ponieważ daje więcej many. "E" to dla mnie tylko slow,dash i jakiś tam mały atak;]

Co do buildu, ja gram na takim i jest dobrze ;]

Opublikowano

Ogarnij te obrazki (szczególnie obrazki + i - bo na cholere one są takie wielkie?)

Bulid norma na Gragasa

Fazy gry słabo opisane

Osobiście wole jednak zacząć od butów

@Down

Też miałem właśnie o tym pisać... W maksuje jako ostatnie

Ulti+Q (tak , da sie takie combo żeby Q trafiło dmg razem z ulti przed odepchnięciem ) potem E i leży

pZF9f.jpg

Nie wykonuję już żadnych zleceń graficznych!

Moje Tuty:

Opublikowano

Kolejność skilli to R>Q>W>E, maksujemy W ze względu na manę, E i tak służy na początkowych lvlach do uciekania lub gonienia przeciwnika, sama beczka zadaje ~150 dmg na pierwszym poziomie, a dzięki W możemy harrashować przeciwnika.

Do builda trzeba jeszcze koniecznie dopisać dfg, doda nam to większy burst, dzięki któremu zmieciemy przeciwnika z powierzchni ziemi jeszcze szybciej.

Opublikowano

Hahaaa, "-" jest słaby escape? Jprdl nie wiem kim ty grałeś skoro mówisz że ma słaby escape, "e" spokojnie przez ściany + ulti odpycha. Abyssal w sytuacyjnych? Standardowy build to:

- buty 3 poty

- 2x doran ring

- lucky kage

- sorcerer shoes

- abyssal

- rabadon

- dfg (deathfire grasp)

- void staff

- coś sytuacyjnego (np. rylai, nawet jeżeli gra długo trwa to roa, lub zhoyna).

<>

Opublikowano

Okey, dzięki za rady, biore się za updatowanie ;x

Zaaktualizowane:

Dodano:

Kilka nowych itemów

Nowe plusy

Odjęto kilka minusów

Nowy Abilty Order

Opublikowano

Takie ma cc mocne, że idzie się pochlastać. Mastery z dupy. NIGDY, ale to NIGDY nie startujcie z doranem... Jeden gang junglera na 2 lvlu i musicie wracać, bezsens totalny. Słabe escape? Bitch please "E" co ~~4sekundy w late + beczka to jest słabe escape? Build taki sobie 2x doran, kage lucky pick to early core potem się myśli nad buildem. Fazy gry od biedy napisane. Zastosowałem się uzyłem beczki na ad carry, ale zanim to zrobiłem ich team mnie zabił 3x, więc coś nie tak prawda?

Gold Member

nvm

Opublikowano

Poradnik bez sensu...

- doran na start, serio? -.-

- rzadko pickowany? LOOL

- runy po angielsku, wybacz ale nie każdy gra na angielskiej wersji, ja grając rok w tą grę nie wiem co to za runki,

- brak void staffa w sytuacyjnych LOLZ

- RoA po rabadonie, ciebie chyba po...bało.. kiedy to ma ci sie nastackować jak najpierw składasz item za 3600? -.-

- lipne masterki

- fazy gry bardzo słabo opisane

Opublikowano

A co mamy maxować? "e"? "w"? Czy może oszczędzać i na 6,11,16 lvl tylko zmaxować ulta?

Po cholere ci 3 dorany? Dla ładnego wyglądu?

Każdy używa innych run...

Kolejnośc buildu jest przypadkowa...

Opublikowano
Poradnik bardzo słaby

• 1 maxowanie Q serio ??
  • 3 Roa Rabadon jak 2 item
  • Gdzie tu są 3 dorany
  • Złe runy

Aha

A co ty maxujes pierwsze W?

Ok

Skladasz 3dorany to fajno bo sklada sie dwa

Tut sredni. Maxowanie to R Q E W. Maxowanie 2 W jest bezsensu bo nie mamy szybszego escape

459941400613567233746.png
By @Jowe.
Postwriter | Gold Member

Opublikowano

@Adeult. Jeżeli chcesz farmić z "q" to i tak maxujesz "w", nie wiem jak wy nim gracie. Przecież to podstawowy skill, "e" jest tylko po to żeby dojść do kogoś. Poza tym z dodatkowym "ad" ze skilla "q" można spokojnie last hitować z aa. Gówno a nie poradnik, zmień w końcu ten build.

<>

Opublikowano

Pokaż swój poradnik, to pogadamy o gównie :]

Maxuje się "Q"... Czy my gramy w tą samą gre? Nie pomyliłeś z dotą? Zobacz!

"W" maxować? Po cholere? Mamy stać, pić to coś i sie smiac jak nas zabijają? Bez "Q" DMG NIE MA

Opublikowano

Maxowanie gragasem Q > E > W ... I nie ma znaczenia jaka gra... Od many mamy runki / dorany / blue buffa i starcza.

Gold Member

nvm

Opublikowano

"e" Ma mały przelicznik AP, a ja osobiście bardziej wole używać "w", ponieważ daje więcej many. "E" to dla mnie tylko slow,dash i jakiś tam mały atak;]

Co do buildu, ja gram na takim i jest dobrze ;]

Ma spory bazowy damage. Poza tym robiąc Q>W>E tracisz jednego skilla, który zadaje damage i polegasz własciwie tylko na beczkach [które da się łatwo ominąć] oraz ulti [którego nie masz cały czas i nie zawsze możesz go używać w wymianach, przez co masz tak naprawdę jednego skilla robiącego dmg]. Jeśli już decydowałbym się na Q>W to na pewno nie dla większej ilości many, która i tak jest znikoma [blue buff jest od tego], lecz dla zmniejszonej ilości obrażeń.

Takie ma cc mocne, że idzie się pochlastać. Mastery z dupy. NIGDY, ale to NIGDY nie startujcie z doranem... Jeden gang junglera na 2 lvlu i musicie wracać, bezsens totalny. Słabe escape? Bitch please "E" co ~~4sekundy w late + beczka to jest słabe escape? Build taki sobie 2x doran, kage lucky pick to early core potem się myśli nad buildem. Fazy gry od biedy napisane. Zastosowałem się uzyłem beczki na ad carry, ale zanim to zrobiłem ich team mnie zabił 3x, więc coś nie tak prawda?

Tu się muszę zgodzić. W obecnej mecie buty + 3 poty i bez dyskusji. Jeśli zaczniesz z doranem a przeciwnik z butami to po byle jakim ganku [tzn po takim w którym dostajesz jakieś dmg od junglera albo palisz flasha] nagle musisz walczyć z przeciwnikiem który po kolejnych wymianach się leczy potkami... a ty nie... bo zacząłeś z doranem.

Ogólnie poradnik nie powala, choć jest lepszy niż niektóre "poradniki" [historia postaci + opis skilli + item build]. Brakuje mi polskiego opisu działania run, nie każdy zna wszystkie po angielskich nazwach. Za mało sytuacyjnych itemów. Właściwie to nie są itemy sytuacyjne, nie ma dobrego opisu kiedy co złożyć, w jakiej sytuacji co byłoby lepsze niż co, etc. Fazy gry potraktowane po macoszemu, praktycznie nic tam nie ma konkretnego.

Opublikowano

Dzięki "W" możemy wytrwać na linii dłużej. Poza tym zamiast zawsze rzucać beczke pod creepy to możemy użyć "w" i spokojnie last hitować.

<>

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...