Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Dyskusja] Świadomy sen

Westable12

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Od kilku lat ciekawi mnie świadomy sen, ale od niedawna znów zacząłem próbować to osiągnąć.

Podobno uczucie jest świetne, można robić co się chce.

Tej nocy miałem świadomy sen, ale nie wiedziałem, że to sen.

To znaczy, przed zaśnięciem stosowałem pewną technikę, i wszedłem w świadomy sen.

Na moje nieszczęście w śnie leżałem w swoim łóżku. Myślałem, że po prostu na chwilę zasnąłem i się obudziłem.

Dlatego nie zrobiłem TR (testu rzeczywistości) i poszedłem spać, a byłem o włos od świetnej zabawy.

Jakie są wasze wrażenia, udało wam się kiedykolwiek to osiągnąć?

Zachęcam do zainteresowania się LD (lucid dream - świadomy sen), ponieważ jak się nauczymy to będzie zabawa na całe życie. I tak musimy spać, więc czemu nie?

Niektórzy sądzą, że świadomy sen jest niebezpieczny. To nieprawda.

Zapoznajcie się z tym artykułem: http://swiadomesnien...bezpieczny-sen/

pewdiepie fan :3

• Odpowiedzi 100
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Kilka razy próbowałem, niestety wszystko na marne, a szkoda.

Każdy musi znaleźć swoją technikę, nie poddawaj się.

Mam parę fajnych pomysłów co robić w LD:

-napaść na bank

-latać

-rozwalać całe miasto

-skakać na 10 metrów

-zeskoczyć z wieżowca

MinecraftPolska zapowiadał, że zrobi drugi kanał i poruszy temat świadomego śnienia, może nawet nakręci poradnik.

Sporo już było takich tematów.Kiedyś się w to bawiłem i parę razy się udało,ogólnie dobra sprawa.

Coś pamiętam, ale nic nie znalazłem w szukajce.

Opublikowano

Mi udało się tylko raz.Gdy zorientowałem się,że to świadomy sen to tak się podnieciłem,że mnie wywaliło xD

Cały czas próbuję,ale bezskutecznie

1377199031-U370188.png

By Valky

Jeśli już wypowiedziałem się w temacie,a ty chcesz mnie o coś zapytać to CYTUJ MOJE POSTY.

Opublikowano

gdzies na forum widzialem ze ten swiadomy sen nie jest zbyt dobry, poniewaz bardziej się meczymy niz wypoczywamy, a po drugie jak masz jakies plany to je wykonaj, sen nic ci nie da choc marzenia nie kosztuja

Opublikowano

Na początek polecam Indukcję LD (nagranie Adama Bytofa) oraz inne, "programujące" LD.

Pierwszą, podstawową przeszkodą w byciu oneironautą jest percepcja rzeczywistości, oraz przekonania dotyczące snu. Np. Jeżeli wierzysz że LD można osiągnąć tylko przez TR, to tylko tak może być, wtedy twój umysł nie akceptuje innych technik. :)

Ja osobiście preferuję technikę bezpośredniego wejścia w stan paraliżu a następnie w sen, ja nie mam z tym problemów, przy silnej woli mogę mieć LD co noc. Aby dojść do takiego stanu wystarczy Wiara w powodzenie, oraz ogromne, całkowite rozluźnienie umysłu i ciała, oczywiście nie zapominając o świadomości! :)

Oferuję moje usługi webdeveloperskie (HTML, CSS, JavaScript (jQuery, AJAX!), PHP, MySQL, PERL).

Więcej pod PM.

Opublikowano

Słyszałem o tym kiedyś, ale nigdy nie próbowałem.

Mam sceptyczne uczucia co do tego świadomego snu.

Nie bywam już na forum, jeżeli masz sprawę wal na FB...

Opublikowano

Mnie pochłania codzienność i zawsze zapominam przed snem o tym... glebne się zawsze i od razu sleep...

Na pewno skoczył bym ze spadochronu bez spadochronu :D Od zawsze o tym marze ale muszę poczekać jeszcze rok (od 16lat)

Dzisiaj pamiętałem co mi się śniło wyjątkowo, bo przeważnie zapominam i budzę się tak jakby po przerwie w życiu ? <-- WTF ? :D

Chciałbym się nauczyć tej techniki, ale te ćwiczenia bez gwarancji skutku... to chyba nie dla mnie

1329848632-U118767.png

by vilax

Opublikowano

Mam parę fajnych pomysłów co robić w LD:

-napaść na bank

-latać

-rozwalać całe miasto

-skakać na 10 metrów

-zeskoczyć z wieżowca

To gratuluje, bo pewnie 99% chciałoby się spełnić seksualnie z jakąś gwiazdą, modelką, koleżanka itd.

1280314365-U1.png

Opublikowano

gdzies na forum widzialem ze ten swiadomy sen nie jest zbyt dobry, poniewaz bardziej się meczymy niz wypoczywamy, a po drugie jak masz jakies plany to je wykonaj, sen nic ci nie da choc marzenia nie kosztuja

Bzdura. Czym jest świadomy sen? Jest to taki sam sen jaki mamy co noc. Oczywiście w większości przypadków nie pamiętamy snów, a mamy ich kilka w jednej nocy. Jedyną różnicą między zwykłym snem którzy mają wszyscy od "Świadomego snu" jest sama świadomość. Jeżeli nie wiemy, że to sen to wszytko co się w nim dzieje tworzy nasz mózg bez świadomości, że możemy nim sterować ale wiedząc, że to sen możemy kontrolować naszą podświadomość.

Gdy śpimy to chyba jest mniej aktywna część mózgu odpowiadająca za logike to może tłumaczyć dziwne sny.

To gratuluje, bo pewnie 99% chciałoby się spełnić seksualnie z jakąś gwiazdą, modelką, koleżanka itd.

Możliwe, że zapomniał tego wpisać. Przyznajcie sami kto by nie skorzystał z okazji? Chociaż podobno nie powinno się robić rzeczy których nie zrobimibyśmy z rzeczywistości ze względów moralnych bo może to się odbić na psychice.

Opublikowano
Możliwe, że zapomniał tego wpisać. Przyznajcie sami kto by nie skorzystał z okazji? Chociaż podobno nie powinno się robić rzeczy których nie zrobimibyśmy z rzeczywistości ze względów moralnych bo może to się odbić na psychice.

Po prostu tego nie napisałem, bo każdy to robi w śnie.

Dzisiaj będę próbował nową technikę - WILD.

Dotychczas stosowałem technikę polegającą na liczeniu do 30 i otwieraniu oczu.

Jakie są wasze ulubione techniki?

Opublikowano

Dotychczas stosowałem technikę polegającą na liczeniu do 30 i otwieraniu oczu.

Ile razy tak odliczałeś?Działało?

1377199031-U370188.png

By Valky

Jeśli już wypowiedziałem się w temacie,a ty chcesz mnie o coś zapytać to CYTUJ MOJE POSTY.

Opublikowano

Odliczałem tyle razy, żeby podziałało, zależy to pewnie od zmęczenia i wielu innych czynników.

Jak napisałem w pierwszym poście chyba zadziałało(używałem tej techniki), ale nie do końca. W końcu każdy musi sam dobrać sobie odpowiednią technikę.

Chodzi o to, żeby liczyć do 30, potem otwierać oczy na 30sec i przy tym być mocno skupionym.

Co do samych technik to pomocne jest wyrobienie sobie nawyku , że kiedy patrzymy na zegarek zawsze robimy tr.

We śnie spojrzymy na zegarek i będzie np. 16.07 to jak za drugim razem spojrzymy będzie zupełnie inna godzina. Tak wygląda tr na zegarku. Kiedy już będziemy zawsze to robić przy sprawdzanie godziny to możliwe że zrobimy to we śnie i się uświadomimy.

Dzięki za dyskusję na poziomie

Opublikowano

Heh... koledzy chcą zrobić Matrixa :P.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Mi "świadome" sny przychodzą od tak, w zależności od dnia, stanu w jakim jest organizm itp. Niestety, nie jest to dla mnie miłe uczucie, sny są strasznie zaburzone, strasznie nie realistyczne i bardzo dużo odczuć przenosi się z tego co czuje ciało do snu (tj. poduszka, łóżko) - w zależności w jakiej pozycji śpię, moje ruchy we śnie są dziwnie ograniczone, często kiedy miewam takie sny kończę leżąc twarzą w poduszkę - a kończy się to problemami z oddychaniem, najgorsze jest to że ja w tym śnie, w tej zakrzywionej rzeczywistości opartej na przeżyciach z danego dnia duszę się, i próbuję wybudzić. Fajna sprawa z tymi snami, ale kiedy się nad tym nie panuje, może być nie miło.

Opublikowano

@UP

Ograniczone ruchy? Powinieneś mieć paraliż senny, który sprawia, że ruchy ze snu nie są przenoszone do rzeczywistości.

Było by dobrze gdyby nie to że jest to cholernie trudne. Może spróbuję jeszcze kiedyś.

Każdy musi znaleźć swoją technikę.

Tutaj masz parę technik: http://przebudzenie.net/17-techniki-wywolywania-swiadomych-snow.html

Nie jest tam wymieniona moja ulubiona, czyli WILD. Z nią też możesz się zapoznać.

Opublikowano

Ja mam prawie zawsze świadome sny. Najłatwiej przed snem sobie chwile pomyśleć, rozmyślać jak coś robisz i podczas snu czujesz się jak byś to robił. (masło maślane)

a7a3b8122182356e.png.8036b3d7be84292c9ea465f2360fa784.png

Opublikowano

Ja mam prawie zawsze świadome sny. Najłatwiej przed snem sobie chwile pomyśleć, rozmyślać jak coś robisz i podczas snu czujesz się jak byś to robił. (masło maślane)

Może jutro spróbuję pomyśleć, napiszę jak mi wyjdzie.

Bardzo ciekawa sprawa. Próbowałem kiedys lezc niestety nie działało.

Boże co ja bym robił w takim snie....

Tak, w takim śnie jesteś bogiem, dlatego to jest takie zajebiste.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...