Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

TMNN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, czołem! W tym tutorialu, mam zamiar przedstawić wam program "Tunngle".

1. Co program oferuje?

- Tunngle to w pełni darmowe narzędzie p2p VPN, dające możliwość rozrywki online. Program pozwala użytkownikom prowadzenie rozmaitych internetowych rozgrywek, meczy, itp.
Aplikacja zachowuje wszelkie zalety sieci lokalnej, np.: gra posiada swoją własną sieć publiczną, własny czat. Ponadto istnieje możliwość tworzenia zakładek, list, co usprawnia szybkie odnalezienie interesującej nas pozycji. Tunngle został wyposażony także w komunikator ułatwiający kontakt pomiędzy użytkownikami. Aplikacja jest ciekawą alternatywą dla Hamachi.

2. Jak działa program?

- Program działa na zasadzie podobnej w "Hamachi" czyli tworzy wirtualną sieć, w tym przypadku LAN, która umożliwia rozrywkę z przyjaciółmi w każdej grze z opcją multiplayer (gra nie musi być oryginalna)

3. W jakie gry można grać?

- Jak już pisałem wyżej, program umożliwia rozrywkę w każdą gre posiadającą multiplayer np. Borderlands 2, Neverwinter Nighths 2, Medieval 2 Total War.

4. Konfiguracja programu

- Po pierwsze, jeśli chcemy zagrać ze znajomymi, ściągamy program "Tunngle" (link niżej). Następnie tworzymy konto klikając na
tut1n.png

Po kliknięciu przenosi nas do strony rejestracyjnej, ten krok pomine, i nie będe pokazywał jak się zarejestrować, bo to chyba wie każdy z was.
Tak więc po zarejestrowaniu przyszła pora na zalogowanie się, oczywiścię w "Username" wpisuje swoje ID konta, a w "Password" swoje hasło
tut2s.png

można zaznaczyć opcję "Remember me", oraz "Auto login" dzięki temu program przy każdej wizycie będzie nas automatycznie logował na nasze konto.

Po zalogowaniu wita nas "główne" okno programu, po lewej stronie mamy Network Explorer, które działa na zasadzie "pokoju" w Hamachi, jeśli chcemy zagrać ze znajomymi, musimy być z nimi w tym samym pokoju, nie koniecznie w pokoju takim, w jaką gramy gre tzn. Grając w Borderlands 2, nie musimy być w pokoju "Borderlands 2" możemy być w jakim kolwiek pokoju.

Teraz przejdźmy do rzeczy najważniejszej, po prawej stronie na dole, mamy "buźke" jeżeli jest ona żółta to oznacza to że mamy zablokowany port 11155, znaczy to że nie możemy tworzyć serwera do gry, ale możemy do niego dołączyć.
Zielona buźka znaczy że możemy tworzyć serwer dla znajomych, a także możemy dołączać do serwerów innych graczy.

5. Jak odblokować port 11155?

- Odblokowanie portu jest najcięższą rzeczą jeśli chodzi o program "Tunngle".

Pierwszy sposób na oblokowanie portów (win 7):
Wchodzimy w Start --> Panel Sterowania --> System i zabezpieczenia --> Zapora systemu Windows
Po prawej stronie mamy "Ustawienia zaawansowane" po wyskoczeniu okienka ustawień zaawansowanych, przechodzimy do zakładki "Reguły przychodzące" i dodajemy nową regułe poprzed klinięcie "Nowa reguła" po prawej stronie okienka.

1. W typie reguły ustawiamy Port, po czym przechodzimy dalej.

2. W kolejnym oknie zostawiamy domyślnie "TPC" obok wolnego miejsca w "Określone porty lokalne" wpisujemy 11155.

3. W tym okienku zostawiamy wszystko jak jest, i przechodzimy dalej.

4. W tym oknie także zostawiamy wszystko jak jest i przechodzimy dalej.

5. W tym oknie w nazwa wpisujemy np. "Tunngle" lub "11155" i naciskamy zakończ.

Jak widać dodało naszą "regułe" do reguł przychodzących, czyli port powinien być odblokowany, aby to sprawdzić uruchamiamy ponownie program.

Jeżeli nadal buźka ma kolor żółty, znaczy że ten sposób u nas nie działa, tak było ze mną, tak więc trzeba odblokować porty w routerze, pokaże to na przykładzie neostrady, gdyż ją posiadam, i wiem jak odblokować na niej porty.

1. Wchodzimy na 192.168.1.1

2. Logujemy się podstawowe "wejścia" to: admin, admin

3. Przechodzimy do zakładki "Serwery LAN" i dodajemy nowy serwer.

4. Uzupełniamy tak jak na zdjęciu:

tut3g.png

Teraz wystarczy zapisać ustawienia i gotowe.

Download:

http://www.tunngle.net/index.php?l=en&pg=downloads

Skan:
Brak, jest podana oficialna strona producenta, pozatym nie posiadam antywirusa. Jeżeli ktoś by był tak miły, mógłby wrzucić ssa skanu

W moim przypadku to oblokowało porty, nie wiem jak będzie w waszym, jeżeli macie problemy dot. programu, piszcie niżej postaram się pomóc.
Oczywiście jeśli coś jest niezrozumiałe, tez proszę o zgłoszenie tego, postaram się to poprawić, jest to mój pierwszy tutorial, pisany w 100% przezemnie
skopiowany został tylko "opis" programu.
Pozdrawiam "TMNN"
  • 9 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 rok później...
Opublikowano

Siema mam problem mianowicie chce zagrać z kolegą w Bl2 na Tunngle ale jak robimy jakąś sieć to on ma na mnie X a ja na nim X Chyba jest to spowodowane tym że jest żółta buzka wie ktoś jak to naprawić ;) ?

C:\Users\cyb3r_000\Desktop\zjdf81w.gif

Opublikowano

Zabawy troche jest, siedziałem i ja nad tym długo ale udało się :)

Być kimś za kogo Siebie sam uważasz, a nie biec za stadem bydła i w gównie się tarzać...

• 2 miesiące temu...
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Program jest spoko ale dla bardziej zaawansowanych.

Ja wole hamachi :P­

@topic

Poradnik taki sobie 6/10

HTBCzoQ.png

Chcesz żebym zobaczył co nabazgrałeś?

dodaj @rzy4y do posta to zobacze :)

if player has name "rzy4y"

Execute command: /Give a like

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Tunnge jest o tyle fajne ze możemy łatwo wyszukać innych graczy do gry sieciowej.

apple.png

• 4 lata później...
Opublikowano

Temat został przeniesiony do kosza.

Powód: Zdjęcia wygasły.

Jeśli uważasz, że ten temat nie powinien się znaleźć w koszu, bądź jesteś jego autorem i chciałbyś go zaktualizować skontaktuj się z moderatorem lokalnym działu Elektronika. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...