Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

C++, PHP czy Java?

Why

Język  

46 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czego si? uczy? ?

• C++
      18
    • Java
      9
    • PHP
      15
    • AutoIT (linki dam w komentarzu)
      4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

o lol !!

Odezwali się programiści,

Pierw leci do ciebie pytanie co chcesz robisz, strony, gry itp

czy chcesz język, "Wielo-Platformówkę" czy też nie,

każdy język jest praktycznie do czego innego, takie głupoty to są na poziomie bardzo niskim.

ps. PHP jest Stare i przereklamowane...

..x..

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano
ps. PHP jest Stare i przereklamowane...

Jego siłą jest powszechność oraz tanie serwery (w przeciwieństwie do chociażby ASP.NET).

Opublikowano

Jego siłą jest powszechność oraz tanie serwery (w przeciwieństwie do chociażby ASP.NET).

Wcale że nie, serwery ASP.NET nie są takie drogie, Webio ma dosyć tanie i szybkie serwery.

a jeżeli chce ktoś pisać strony w pythonie to musi być zainstalowany na apache mod_python lub jak ktoś chce w perl, to też bodajże to mod_perl :D

no ale w sumie na małe witryny, to raczej php wystarcza.

..x..

Opublikowano
PHP Ci ułatwi sprawę, bo ma podobną składnie, a potem tylko nauczyć się dopasowywać do C++.

nie no beka w chuj. PHP ci zryje banie, to najbardziej pojebany składniowo język poza egzotycznymi...

@top c++, bo w javie nie poznasz działaniu wielu z podstawowych mechanizmów, który występuję w językach natywnych, a PHP ma się nijak do prawdziwego programowania

Opublikowano

c# - praktycznie identyczny język tyle, ze od microsoftu, lecz no cóż ... bardziej wydajniejszy jak to niektórzy sądzą.

Co ty tu za farmazony prawisz?

C# wydajniejszy? Od czego? C# jest łatwiejszy w nauce i prostszy w pisaniu od c++, ale wydajnością to jest daleko za nim.

Co do tematu:

Na początek polecam kupić sobie jakąś dobrą książkę i zacząć uczyć się pascala, bo to po prostu jeden z najprostszych języków.

Potem radził bym przerzucić się w c++, trochę na głęboką wodę, ale jak już ogarniesz co i jak to nie będziesz miał problemów z przejściem na javę / php.

Dlaczego nie php/java w pierwszej kolejności?

Php - możesz nabrać trochę złych nawyków (np. nie deklarowanie typu zmiennej, przez co w c++ będziesz miał masę problemów)

Java - dosyć trudna do nauki bez podstaw programowania (żeby ją "jako tako" debugować potrzeba już jakiejś wiedzy), poza tym -> nawyk nie-deklarowania zmiennych.

Opublikowano

Zacznij od Php.. nastepnie Java a potem C++ duzo nauki ale.. Oplaca sie owszem ;)

Opublikowano

A ja podrzucę swoje 5 groszy

Zacznij od AutoIT, ewentualnie C#. Ten drugi jest trochę trudniejszy, aczkolwiek ma o wiele więcej możliwości oraz są bardzo fajne poradniki w internecie.

Jeśli chce ci się uczyć C++ - proszę bardzo. To jest najlepszy i najbardziej elastyczny język (aczkolwiek zarazem trudny) do programowania.

PHP i Javy nie ruszaj. Chyba że chcesz programować skrypty na strony. Aczkolwiek Java to pamięciożerny syf ze składnią bardzo podobną (jak nie taką samą) jak C++, jeśli chodzi o pisanie programów na pecety.

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

Zacznij od AutoIT, ewentualnie C#. Ten drugi jest trochę trudniejszy, aczkolwiek ma o wiele więcej możliwości oraz są bardzo fajne poradniki w internecie.

Jeśli chce ci się uczyć C++ - proszę bardzo. To jest najlepszy i najbardziej elastyczny język (aczkolwiek zarazem trudny) do programowania.

PHP i Javy nie ruszaj. Chyba że chcesz programować skrypty na strony. Aczkolwiek Java to pamięciożerny syf ze składnią bardzo podobną (jak nie taką samą) jak C++, jeśli chodzi o pisanie programów na pecety.

Java Pochodzi z C++, Aczkolwiek czy jest pamięciożerna bym nie powiedział, na ale nie jest "szybkością" podobna do C++ :(

Java + C++ można bardzo dużo zdziałać :)

..x..

Opublikowano

Zależy czy chcesz lecieć z informatyką w życiu. Informatyka jest bardzo opłacalną fuchą...

Jeżeli chcesz robić strony php, html, css i javascript.

Jeżeli programy to C++ , C# , Autoit.

Ja osobiście kształcę się w kierunku robienia stron ponieważ podoba mi się robienie grafiki i bawienie się w kody html i php jednocześnie :)

A kto mu zabrania pisać strony w C++ i programy w PHP?

Opublikowano

zacznij od c++ ucząc się podstaw, troszke ci to zejdzie, ale jak już ogarniesz to z niczym nie będziesz miał problemów

autoita ci nie polecam, uczy dużo złych nawyków jak php(sam żałuje tego że zacząłem pisać w tym dennym języku)

Opublikowano

zacznij od c++ ucząc się podstaw, troszke ci to zejdzie, ale jak już ogarniesz to z niczym nie będziesz miał problemów

autoita ci nie polecam, uczy dużo złych nawyków jak php(sam żałuje tego że zacząłem pisać w tym dennym języku)

Przecież Autoit Jest do "małych" Aplikacji .

@topic

Wybór języka należy do ciebie kierując się tym co wcześniej napisałem, ale jeżeli jesteś początkujący, mogę ci polecić Visual Basic.NET, Bardzo Łatwo wykryć błąd (Debugowanie), poprawić błędy składni, C++ troszkę trudniej. Ale Wybór należy do Ciebie, nie do nas, chyba że składnia vb ci nie przypadnie do gustu, to możesz spróbować z C#, ale jak dla mnie vb ma całkiem przyjemną składnie.

..x..

Opublikowano

Naucz sie w takiej kolejnosci:

- html

- Css

- Javascript

- php

- Java

C++ nigdy sie nie uczylem, wiec nie wiem, czy to trudne, ale prawie nigdzie nie jest to uzywane.

Opublikowano

Gierki programy- pascal>c++

strony itp.-html>css(stworzysz stronę statyczną), a później php>MySQL

11hv5np.png

28194.gif

My right = "Usuwanie/edycja moich postów narusza art.54, pkt.1 Konstytucji RP i podlega zaskarżeniu do Trybunału Konstytucyjnego RP."

vor nick, zbieram :integer;
begin
nick:=encik95;
zbieram:=-;
writeln('Jestem ',nick,'zbieram ',zbieram);
readln;
end;

Opublikowano

Pisanie stron to nie programowanie a do pisania programów najlepsze języki to : Java ,C# lub C++ .

nie ma najlepszych języków, każdy praktycznie, został do czegoś innego stworzony.

Jest wiele języków, które teraz umożliwiają praktycznie to samo.

..x..

Opublikowano

Na początku AutoIt, potem PHP i tu jest już twoja decyzja czy wybierasz jave czy c++. Po nauce PHP polecam jave, bo są to bardzo podobne języki i łatwo ci ją będzie opanować. A tak po za tym programiści javy są teraz bardzo poszukiwani na rynku pracy, a programiści c++ nie za bardzo.

Opublikowano

Waszym zdaniem idąc na informatyka za rok, bardziej przyda mi się PHP czy programowanie? Nie tylko w szkole, ale też w przyszłości?

nie czytalem dalszych odpowiedzi, ale ja poszedlem w tym roku, to przydal mi sie Pascal i C. Chociaz to nic w porownaniu do tego jak bardzo potrzebna jest matematyka :P

Co do przyszlosci, to zalezy co chcesz robic. Ja chce programowac apkiacje na urzedzia mobilne oparte na Androidzie, to sie ucze Javy. Ty zastanow sie co chcesz robic i wygogluj sobie co musisz do tego znac.

Co do tematu, to z podanych jezykow polecam C++, Niby ludzie mowia, ze trudny jest od zera, ale ja z paroma kolegami zaczynalismy od C++ i tak zle nie bylo z nauka.

Apropo braku pracy dla informatykow. Ten problem wystepuje tylko po technikach albo po slabych uczelniach, gdzie nie ma sie inzyniera po skonczeniu studiow. Po dobrych uczelniach(a takich pewnie jest kilka) znajdziesz prace na 100%. ofc podczas studiowania musisz wlozyc troszke pracy wlasnej, ale za potencjalne zarobki mysle, ze warto.

4166086824bcdebc547729.png

Jesli pomogłem, daj 'Lubię to!'.

Opublikowano

@2up

Wiem, ile to czasu... Sam sie uczyłem. Html i css w ok. 1h. A java tydz (zaawansowane java to mies, a podstawy tydz). Php podobnie jak java.

Opublikowano

Witam, szukam kogos kto sie zna na programowaniu lub chociaz na php, sam potrafie ale potrzebuje pomocy

gg - 23221415

ts3 - 192.166.218.42

Pozdrawiam, nms.

GG: 23221415

TS3: vapearmy.pl

valogosign.png

Opublikowano

A ja Ci powiem tak, jestem na profilu Technik Informatyk i tak jak powiedział kolega :

Gierki programy- pascal>c++

strony itp.-html>css(stworzysz stronę statyczną), a później php>MySQL

To pascal a c++ to jest prawie to samo.

Moim zdaniem zacznij sobie to tak :

1. C++

2. HTML/PHP (jedno i drugie jest podobne)

3. XHTML

4. Inne

a na samym końcu Java (java jest trudna)

Przynajmniej teraz na lekcjach programowania uczę się w C++ i chyba to będzie na początku lepsze :D Jednak ja początkowo uczyłem się php i html :D później javy, teraz zacząłem c++ (okrążną drogę sobie wybrałem)

Weteran
Opublikowano

Wiem, ile to czasu... Sam sie uczyłem. Html i css w ok. 1h. A java tydz (zaawansowane java to mies, a podstawy tydz). Php podobnie jak java.

1h? Nawet byś nie zdążył nauczyć się wszystkich znaczników, nie mówiąc już wykorzystaniu tej wiedzy w praktyce.

Spójrz jeszcze z drugiej strony: jeżeli ktoś zaczyna swoją przygodę z programowaniem od html`a i css`a, to w 1h co najwyżej nauczy się obsługiwać edytorem i pisać 'helloworldy'.

To pascal a c++ to jest prawie to samo.

Dlaczego uważasz, że to prawie to samo? Java już jest o wiele bardziej podobna do c++.

Opublikowano

1h? Nawet byś nie zdążył nauczyć się wszystkich znaczników, nie mówiąc już wykorzystaniu tej wiedzy w praktyce.

Spójrz jeszcze z drugiej strony: jeżeli ktoś zaczyna swoją przygodę z programowaniem od html`a i css`a, to w 1h co najwyżej nauczy się obsługiwać edytorem i pisać 'helloworldy'.

Dlaczego uważasz, że to prawie to samo? Java już jest o wiele bardziej podobna do c++.

Wiesz bo to są geniusze i umieją nauczyć się "1h"

Btw.

Java Pochodzi od C++, lekko przypomina składnie vb, bardziej C# ale mniejsza o to

nie nauczysz się programować w 1 tydz, miesiąc czy nawet rok,

w praktyce zdobywasz, wiedzę doświadczenie, nie jest to takie trudne, nie trzeba byś wybitnie uzdolnionym i mieć "szóstki" z matmy, po prostu trzeba ruszyć dupę i ćwiczyć bo sama wiedza nie wleci do głowy.

PS. Pascal wywodzi się z Basica :)

..x..

Opublikowano

@up, sprzeciw. Nauczyłem się programować w 2 miechy max.

Ale prawdą jest że człowiek uczy się całe życie i jak pomyśle że kiedyś pisałem rzeczy proste i bez sensu a teraz piszę to co piszę to rzeczywiście - profesjonalnego programowanie uczysz się całe życie.

A Delphi wywodzi się od Pascala. Delphi to inaczej mówiąc "object Pascal".

846331404756772371599.jpeg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...