Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Gimnazjum - zmiana szkoły .. ?

Charon =)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie ! mam pytanie... uczęszczam do klasy 2 gimnazjum i chodzę do trudnego gimnazjum, w ktorym sobie ledwo radze(gimnazjum nr 2... a chciałbym sie przeniesc do gimnazjum nr 3(jest odziwo troche latwiej i ogarnieci nauczyciele..) i jest to również mój teren, mam bodajże o 5-10 minut drogi dalej do gim. nr 3 niż do gim. nr 2..

i tu jest moje pytanie:

co musze zrobic, zeby zmienic szkole? co musze powiedziec np. dyrektorowi itp itd(z dyrektorem to taki przyklad), musze cos napisac itp ?

pozdrawiam i czekam na odp.!

*̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡͡|̲̲̲͡͡͡ ̲▫̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡ ̡ ̴̡ı̴̡̡ *̡͌l̡* ٩(͡๏̮͡๏)۶

Opublikowano

Zostaw to może rodzicom? A tak ogólnie to papiery złożyć o przeniesienie do dyrektora obecnej szkoły i tej do której chcesz się przenieść... Oczywiście może Cię nie przyjąć w trakcie roku... ;) No i nie myśl sobie, że przeniesiesz się do "łatwiejszej" szkoły i zaraz będzie mniej nauki... Na Twoim miejscu pozostałbym w obecnej, bo lepiej przygotuje Cię do testu kończącego gimnazjum... ;)

Opublikowano

Zostaw to może rodzicom? A tak ogólnie to papiery złożyć o przeniesienie do dyrektora obecnej szkoły i tej do której chcesz się przenieść... Oczywiście może Cię nie przyjąć w trakcie roku... ;) No i nie myśl sobie, że przeniesiesz się do "łatwiejszej" szkoły i zaraz będzie mniej nauki... Na Twoim miejscu pozostałbym w obecnej, bo lepiej przygotuje Cię do testu kończącego gimnazjum... ;)

,,No i nie myśl sobie, że przeniesiesz się do "łatwiejszej" szkoły i zaraz będzie mniej nauki''

daruj sobie.. ;)

a jak rodzice by chcieli mnie przeniesc ? a jak w tym polroczu by nie przyjeli to w 2 polroczu tak? sorki ze tak chaotycznie pisze.

*̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡͡|̲̲̲͡͡͡ ̲▫̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡ ̡ ̴̡ı̴̡̡ *̡͌l̡* ٩(͡๏̮͡๏)۶

Opublikowano

Zostaw to rodzicom pod koniec roku lepiej się przenieś a ty już jesteś ;/

Papiery przenieść do innego gimnazjum .

Opublikowano

ale ja chcę jeszcze w tym półroczu się przenieść..

Opublikowano

Ale w tym półroczu raczej nie będę mógł zmienić ; (? bo nie rozumiem..

Opublikowano

A jeżeli rodzicie się nie zgodzą, a ja chcę to lipa ta ??? nawet jak bym dostawał ciągle jedynki,dwójki i rodzice by o tym wiedzieli?

Opublikowano

Ja bym Ci radziła zostać tu gdzie jesteś, jeżeli gimnazjum ma wysoki poziom to zawsze więcej rzeczy zapamiętasz i będzie Ci łatwiej w szkole średniej, nie musisz mieć wcale 4,5 zapamiętasz dużo z lekcji, powtórzysz w domu a na tych sprawdzianach czy kartkówkach na pewno coś napiszesz. Później będzie Ci o wiele łatwiej, wiem po sobie bo ja uczyłam się w gimnazjum, które ma największy poziom w moim województwie i teraz wiem rzeczy, których inni nie wiedzą z mojej klasy.

A jeżeli tak bardzo Ci na tym zależy, chociaż tego nie polecam porozmawiaj z rodzicami, nie wiem jak jest u Ciebie w szkole, ale u mnie normalnie w 2 półroczu można było się przenieść i nawet w tej chwili.

Opublikowano

Pogadaj z rodzicami to Ci zalatwia. Musisz miec swiadectwo z I klasy . Teraz jest pazdziernik wiec lepszej okazji na zmiane nie bedzie.

636451494245979649038.gif

Opublikowano

CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it

No chyba już nie będziesz mógł zmienić ale jeśli tak będziesz miał dużo roboty.

Ja nie wiem tak przeżywasz..jakbyś nie wytrzymał do wakacji i potem byś się przeniósł ..

Opublikowano

Idziesz z rodzicami do dyrektorki i załatwiasz. Ona/On powinni Ci powiedzieć co dalej z papierami.

Opublikowano

Nie można się przenieś podczas roku szkolnego, nie ważne czy pierwsze półrocze czy drugie. No chyba, że Cię wyrzucą ze szkoły wtedy muszą Cię przyjąć do gimnazjum tam gdzie masz rejon. Dodatkowo nie musisz podawać powodu zmiany szkoły, po prostu chcesz zmienic bo w tej Ci nie odpowiada i koniec.

Nieregulaminowa sygnatura

Opublikowano

Odpowiedź brzmi: Masz 18? Nie, czyli chcąc nie chcąc jesteś uzależniony przez rodziców, a samowolki nie mają sensu.. Co do przenoszenia się, jest to możliwe w czasie półrocza w wyjątkowych sytuacjach (u Ciebie takiej nie widzę). Masz szanse przeniesienia się w drugim półroczu. Ale nie licz na to, że będziesz miał mniej materiału... We wszystkich gimnazjach na terenie całej Polskie jest taki sam poziom, ewentualnie inni nauczyciele. :)

W szkołach są również organizowane zespoły wyrównawcze, że za samo regularne uczęszczanie masz praktycznie 2. Więc przemyśl to.. Albo po prostu regularnie się ucz i tyle..

Opublikowano

Widzę, że sami tu specjaliści od oświaty.

A ja rozwieję kilka wątpliwości, bo akurat wiem trochę jak to wygląda.

1. Oczywiście, że możesz przenieść się z gimnazjum do gimnazjum w trakcie roku. Nie wymaga to w 99% przypadków żadnych egzaminów, bo według przepisów i ustaw - we wszystkich gimnazjach program nauczania i jego poziom jest taki sam (nie dot. gimbaz z sekcjami dwujęzycznymi i szkół specjalnych). Oczywiście to wszystko tylko teoria, ale jako, że w innym gimnazjum uczą teoretycznie tego samego - nie mogą wymagać od Ciebie wykazania swoich umiejętności. Mogą natomiast wymagać świadectwa z poprzedniego roku.

2. Mówisz, że gimbaza do której chcesz się przenieść to Twój rejon - w takiej sytuacji wezmą Cię bez mrugnięcia okiem.

3. Jak to załatwić? Idziesz do dyrektora szkoły do której chcesz się przenieść. On przyjmuje Cię lub nie - wiesz mogą się pojawić jakieś przeszkody, które to uniemożliwiają np. brak miejsc, czy limit uczniów w szkole, ale mówi Ci co i jak masz zrobić i ewentualnie informuje na jakich zasadach może Cię przyjąć (tu chociażby kwestia wyrównania wiedzy jak wspomniał ktoś wyżej) Najczęściej wygląda to tak, że idziesz do sekretariatu starej szkoły, zabierasz swoje dokumenty i jesteś skreślany z list.

4. Pamiętaj, bo to najważniejsze. Jesteś nieletni - nie zrobisz kompletnie nic bez udziału rodziców.

Historia stworzenia Mańka

27.08.2009 Moderator War Rock

08.01.2011 Global Moderator

03.05.2012 Administrator

Now Elita

Opublikowano

Co wy pierdolicie? w trakcie roku szkolnego można przenieść się do innej szkoły ,idziesz do dyrektora do gimbazy do ,którego chcesz iśc i mówisz ,że chcesz się przenieść do tej jeżeli są wolne miejsca to powinni cie przyjąć składasz potrzebne papiery itp.

2uiyzh2.png
Opublikowano

@up

@ 2x up

czyli tak:

ide do dyrektora gim 3(bo chce sie do gim 3 przeniesc) i co mam powiedziec ? tzn. jak ulozyc słowa ;p? i jaki podac powod, bo na pewno bedzie sie pytał ;pp

Opublikowano

O ile mnie pamięć nie myli to "okienko transferowe" się zakończyło :)

Co masz na myśli ?

Opublikowano

Powidz ze ciebie bija, smieja sie ciagle. Nie mow kto i popros aby zmienili tobie szkole. Albo ze koledzy chodza do tamtej szkoly

nom, wiekszosc kolegow chodzi do gim 3(do tego gdzie chce isc)...

w tej szkole( gim 2) nie przypada mi ogolnie cala szkola i nauczyciele ... tylko nie wiem jak powiedziec dyrektorowi szkoly gdzie chce sie przeniesc..

chce sie przeniesc dlatego, ze nauczyciele się sie na mnie uwzieli i szkola mi nie przypada.. i w tamtej szkole mam wiecej znajomych( o wiele wiecej ;] )

tylko boje sie, ze mama sie nie zgodzi przepisac mnie tam.. ale jak sie nie zgodzi to w tej szkole po mnie będzie -,-

JAK NAMÓWIĆ rodziców, żeby mnie przenieśli do innej szkoły?

dodam, ze niektórzy nauczyciele mnie strasznie nie lubią/ignorują na lekcjach i się na mnie uwzięli .. i szkoła mi z deka nie przypada... mam tu trochę mało znajomych.

a tam mam od groma..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...