Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Polepszenie kompa

Niepokonany007

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

SIema , chcę polepszyć kompa w obudowie , mój sprzęt:

System op. : Win 7 64 bit

Procesor: AMD FX™-4100 Quad-Core Processor (4CPUs) , ~3.6GHz

Pamięć: 8192MB RAM

Zasilacz: 500 W

Karta graficzna: GeForce GTS 450

Chce aby na kompie mógł grać w bf3 na ultra, i wgl go polepszyć , cena do 1500zł

2 Dyski:

99.9 GB

2:

365 GB

cooltext533881936.gif

cooltext533883725.png

cooltext533880270.gif

Opublikowano

Podaj markę zasilacza i ramu.

Jeżeli nie są to jakieś japońskie randomy, to myślę, że możesz kupić samą grafikę, za tą cenę dostaniesz nową 660 Ti lub HD7950 i trochę Ci zostanie.

Opublikowano

Podaj markę zasilacza i ramu.

Jeżeli nie są to jakieś japońskie randomy, to myślę, że możesz kupić samą grafikę, za tą cenę dostaniesz nową 660 Ti lub HD7950 i trochę Ci zostanie.

A która lepsza , 660 TI czy HD7950?

cooltext533881936.gif

cooltext533883725.png

cooltext533880270.gif

Opublikowano

Blah, gtx 660 Ti będzie znacznie lepsza od 560, nawet po OC, a jak już wyrwie sztukę podkręconą od Asusa to wgl.

660 Ti jest lepsza, to tak jakby przeciwniczka HD7950. Póki co nie napalaj się na zakup i podaj markę ramu i zasilacza, bo to będzie bomba zegarowa pewnie ;)

Opublikowano

Jak zasilacz sprawny i dobry to sprzedaj proca, mobo, grafę (jakieś 700-800zł będzie) i kup 2500K, P67 Pro3 i albo dołóz do GTX660Ti/HD7950 albo kup HD7870 i po sprawie.

Opublikowano

Do tego procka? Tożto jest słabsze od i3, który delikatnie mówiąc jest nieco za słaby pod 660Ti. Do tego procka max HD6870, a najlepiej zmień jedno i drugie - proca i grafę. W jaki sposób to juz pisałem.

Opublikowano

Pivosh, ale pamiętaj. Za miesiąc Vishera i może na nią zmienić :). To było po pierwsze. Po drugie między tym, a lepszym CPU ujrzy 3-4FPS mniej i mniejszy minimalny FPS, więc to nie jest kolosalna różnica . i3 to najgorszy CPU jaki może być. Prawie 500zł, gdzie za 300zł można mieć 955/965

Opublikowano

Z tym, że w mojej opcji (2500K + zaleznie od budżetu 7870/660Ti/7950) wyjdzie mu spokojnie myślę drugie tyle FPS co na FX-4100. Do Ultra tylko i5/i7 pod 1155, a Vishera... nie pokładałbym zbyt wielkich nadziei. i5 starczy mu na luzie na 2-3 lata, a ładowanie sie na ślepo w nowe AMD to totalny brak przewidywania - chyba się nikt cudu w wykonaniu AMD nie spodziewa.

Opublikowano

AMD stawia na nową budowę CPU, a wiadomo Intel daje w łapę producentom, żeby zaniżać wydajność w benszach etc. Intel cały czas siedzi na jednej budowie CPU, a AMD myśli przyszłościowo, czyli zastosowało moduły, a wiemy, że programy/gry w pełni nie obsługują tych instrukcji.

Opublikowano

AMD stawia na nową budowę CPU, a wiadomo Intel daje w łapę producentom, żeby zaniżać wydajność w benszach etc. Intel cały czas siedzi na jednej budowie CPU, a AMD myśli przyszłościowo, czyli zastosowało moduły, a wiemy, że programy/gry w pełni nie obsługują tych instrukcji.

Ta nową technologię ,na przykładzie fx'ów można zobaczyć tą "przyszłościową" technologię. ... Jak dla mnie lepiej jest robić jedną rzecz długo ale za to porządnie , niż zrobić szybko , na odpierdol i potem się dziwić że tu jest jakaś wada fabryczna itp. Poza tym zauważyłem że AMD ma poglądy takie jak ludzie co się ledwo znają na kompach ... (chodzi o to że myślą że im więcej rdzeni tym lepiej)

6-crop-cr_rrxsqxw.jpg

Opublikowano

Na chłopski rozum - teraz poza BF3 żadna gra nie obsługuje 4 rdzeni, znakomita większość wymaga tylko 2. Więc na co nam 8 słabych rdzeni w Buldku? Do i3 odniosłem się pod kątem wydajności - zakładałbym tu po prostu i5 i miał spokój na te kilka lat, a nie zastanawiałbym się i katował myślą pt. zrobiłem dobrze czy nowe procki spalą? Wejdź sonbie kiedyś na porządne ora, PCLab, PCFormat, poczytaj o "wyższości" nowych procków AMD nad Intelem i błagam - skończ bredzić. FX nie ma absolutnie ŻĄDNEGO zastosowania w grach, nie wytrzymuje porównania z jakąkolwiek i5.

Opublikowano

Na chłopski rozum - teraz poza BF3 żadna gra nie obsługuje 4 rdzeni, znakomita większość wymaga tylko 2. Więc na co nam 8 słabych rdzeni w Buldku? Do i3 odniosłem się pod kątem wydajności - zakładałbym tu po prostu i5 i miał spokój na te kilka lat, a nie zastanawiałbym się i katował myślą pt. zrobiłem dobrze czy nowe procki spalą? Wejdź sonbie kiedyś na porządne ora, PCLab, PCFormat, poczytaj o "wyższości" nowych procków AMD nad Intelem i błagam - skończ bredzić. FX nie ma absolutnie ŻĄDNEGO zastosowania w grach, nie wytrzymuje porównania z jakąkolwiek i5.

Po za BF3 nie ma żadnej? Max Payne 3, Crysis 2, Crysis 3, nowy MoH, gry na Unreal Engine 4, Batman AC. Jeszcze więcej chcesz :O?

Na PCLagu są same zjeby, a na formacie siedzą same nerdy i też zjeby. Normalne forum to tylko bmk.pl. Łapaj tutaj porównanie na hardwareheaven:

http://www.hardwareheaven.com/reviews/1285/pg1/amd-fx-8150-black-edition-8-core-processor-vs-core-i7-2600k-review-introduction.html

Jak będzie działać bmk.pl to podeśle też stamtąd linka.

Dodam jeszcze, że to są wyniki bez patchy i Windows 8, który ma poprawiony multithreading

Opublikowano

Fakt, ostatnio się średni grami interesuję, ale jak widać to naprawdę niewielki odsetek. A test podany przez ciebie jest dla mnie gówno wart - przy takiej karcie i na moim Phenomie II X4 osiągnąłbym niewiele gorsze wyniki. Ewidentnie widać, że niezależnie od gry itp. FX jest niewiele lepszy od i7. Wg. mnie to kwestia tego, że karty AMD raczej będą pracowały lepiej przy prockach AMD niż Intela. Dobry test masz tu: http://pclab.pl/art50465.html

Widać w nim, że w grach, gdzie liczy się grafa (BF3) proc ma niewiele do powiedzenia, ale w grach nastawionych na wydajność procka (np. Cywilizacje) już wyraźnie nawet najtańsze i5 wygrywają.

Opublikowano

Ech... PCLab i wszystko jasne :) Na bmk.pl, jak na większości innych serwisów 8120 osiąga więcej pkt w 3DMarku11 niż 2600k, a tutaj za 2400 jest? PCLag śmierdzi.

Opublikowano

Proszę, smarki? A gry? No właśnie, to jest ten ból, podaj mi w takim razie proszę jakikolwiek obiektywny test, w którym wyraźnie widać przewagę FX'a nad i5. Jakąkolwiek z SB/IB.

Opublikowano

Procka płytę i grafikę - i5 2xxx, płytę zależnie od budżetu i HD7870/660Ti/HD7950 - też zależnie od budżetu. Te rzeczy które masz aktualne za jakies 700zł opchniesz, grafa 250+, proc 300, płyta - nie wiem jaka, ale 100zł co najmniej, podaj jej model.

Opublikowano

Nie rozumiem dlaczego zawsze ludziom wciskacie coś z intela ? jak czytam niektóre posty, to mam ochotę się śmiać..

Koleś się pyta jaką kupić kartę, a wy doradzacie mu : Sprzedaj wszystko i kup i5...

Po prostu idzie się pochlastać. Jedyną osobą, której jest sens tutaj słuchać, to robem oraz Anoizm.

Kolego, jeżeli masz problem w wyborze grafiki, to poczytaj na internecie, lub zapytaj się kogoś ze znajomych itp. Więcej i lepiej sie dowiedz niż tutaj na MPC.

9368_gold.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...