Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Bieganie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No panowie dzięki za rady. Odrazu mówie że nie chce schudnąć :) Chodzi mi głównie o wyrobienie kondycji. A jeszcze jedno pytanie lepiej biegać rano czy wieczorem ? Osobiście wole wieczór bo od rana bd miał szkołe :D

Pozdrawiam

(Liki jutro - limit)

• Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

to zalezy od ciebie. Nikt ci tego nie narzuci. Wolisz biegaj o godzinie 19. tylko wiesz nie o 21 bo to dla organizmu według mnie troche za puźno. Licz sie też z tym zę napewno troche zrzucisz tkanki tłuszczowej.

Do kogoś kto pisał ze nie czuje ze brzuch pracuje. bo jak masz czuć ale prawda taka ze mieśnie przucha pracują.

Opublikowano

Po 1. Nie biegaj na dystans, biegaj na czas. Jeśli jesteś "przeciętny" to na początku powineneś dać radę przebiec 16 minut swoim własnym wolnym tempem (ok. 3 km powinno wyjść). No i oczywiście, rób dzień przerwy a czasem nawet i dwa.

po 2. Buty mają znaczenie, lekkie to nie zawsze znaczy dobre, one muszą być wygodne. I do tego liczy się podeszwa, jedna jest do asfaltu, inna na drogę obsypaną kamieniami itd (żeby sobie m.in. stóp nie katować)

po 3. Po skończonym biegu NIE zatrzymuj się w miejscu, tylko idź jeszcze przez nawet 20 minut, bo z tego co pamiętam obciążasz serce przechodząc z wysiłku na nagły spoczynek..

Biegając wzmacniasz mięśnie nóg, ramion.

Opublikowano

Witam wszystkich ekspertów od biegania i może powiem coś od siebie, bo sam trenuję bieganie:

u siebie zauważyłem, że na kolkę dużo dają właśnie mięśnie brzucha, może podczas biegania tak mocno nie odczuwamy, że one pracują, ale trening brzucha jest bardzo ważny.

Sam tego ostatnio doświadczyłem, przez np. tydzień nie wykonywałem żadnych ćwiczeń na brzuch i gdy chciałem szybciej pobiec (czyli np. na dystansie 10km chciałem biec te 3:55/km) to łapała mnie kolka. Wystarczą zwykłe ćwiczenia na brzuch i można w jakimś procencie wyeliminować kolkę.

Kolkę może powodować np. zbyt krótka przerwa między posiłkiem a bieganiem, czyli polecam zjeść coś min. 2h przed biegiem.

Przed samym bieganiem polecam także ćwiczenia typu skręty tułowia itp.

5lwgh1.png

Pamiętaj, najważniejszy jest szacunek do drugiego człowieka!

Opublikowano

@UP

Brzuch mówisz?

Ja biegam i nie czuję aby mięśnie brzucha pracowały ;x

nie wyrabia, ale spala tłuszcz. Ogółem całe ciało się pali wtedy :P

skpUo.png

Opublikowano

He he :) Mówisz poważnie czy sb beke robisz ?

Prawdę... Mi pomaga na kolkę jeden banan 5 minut przed bieganiem.

1567846744.png
Opublikowano

czemu nie banan to sa przedewszystkim cukry proste które warto sporzyć odrazu po bieganiu by uzupełnic cukier w organizmie. Banan ma różne skłądniki któe akurat @UP pomagają mu.

Ale jak jeden kolega pisał wcześniej na kolki sa bardzo dobre skręty tułowia. I przedewszystkim biegać równym tempem i pracować równo odechem.

Opublikowano

Ja biegam wolnym tępiem przez jakieś 20 min i mnie jeszcze nigdy chyba kolka nie złapała.

@BTW

A jak jest z tym spalaniem mięśni podczas biegania?

Opublikowano

Zacznij biegać 3x w tygodniu(żeby się nie przetrenować).Z czasem zwiększaj czas/dystans.Po skończeniu biegu warto się porozciągać,żeby zakwasów nie było.

//Zakaz handlu.

Opublikowano

Po 1 dniu na pewno bedziesz mial zakwasy i tego nie unikniesz, a na drugi dzien jak pobiegasz, to już luzik. A jak nie masz siły, to zamiast biegać chociaż idź, chodzi o to zebyś sie nie zatrzymywał.

"Matka mowiła - kochasz to, to kochaj konsekwentnie."

Swist1.png

Putin is putting puding

Opublikowano

Po pierwo

Nie pal

Po drugi

Kup se jakieś dobre laczki .

Zaciśnij zęby i biegnij.

Na początku krótkie dystanse , większa prędkość chwila odpoczynku np chodem i znowu.

A na mięśnie brzucha to brzuszki i podciąganie nóg trzymając się w powietrzy na jakimś drągu.

Kończ waść, wstydu oszczędź

Opublikowano

Chyba podstawowe rady jak biegać:

-biegaj normalnym tempem: nie sprintuj, ale też nie idź jak staruszka

-rozumiem, że chcesz zrzucić "co nieco", więc 1-2 godziny biegania

-jak się zmęczysz, to zmień tempo na wolniejsze, nie zatrzymuj się

-dobra jest muzyka przy bieganiu, dodaje motywacji

-podobno (opinia znajomego) przy bieganiu dobry jest jogurt

-mój były nauczyciel od wf'u na kolkę miał dość dziwny sposób, ale szybko przynosił efekty: wciągasz powietrze, wypuszczasz je, ale zostawiasz "nadymają" klatkę piersiową/brzuch i po chwili znowu to potarzasz.

7m9a.png

Opublikowano

kurwa, czy wy jesteście aż tak upośledzeni, że musicie pisać co radzicie na kolke? damn. Radzę napisać na ścianie wielki napis reset, a potem przypierdolić w niego głową.

Opublikowano

kurwa, czy wy jesteście aż tak upośledzeni, że musicie pisać co radzicie na kolke? damn. Radzę napisać na ścianie wielki napis reset, a potem przypierdolić w niego głową.

Szczególnie chodzi mi o kolke.

Smutek to skutek chęci w kontekście skutku

raczej niefrasobliwej wzglądu o treści zgryźliwej

ma postać walca co jeździ nam po palcach.

Opublikowano

Ja natomiast doradze ci dystanse. Na początek spróbuj tak około 3-4 km i powoli zwiekszaj w miarę możliwości. Dobry system,po półtora roku biegania przebiegam normalnym tempem około 17km, życzę sukcesów ;)

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

No panowie jestem po 1 bieganiu :)

Wystartowałem od 20 min biegania i każdego dnia planuje zwiększać o 5 min.

Jednak jak to sie okazało po pierwszym km zaraz złapała mnie kolka pod żebrami ;( Co bardzo utrudniło mi bieganie próbowałem wielu sposobów i prawie wszystkie działały jednak krótkotwale.

Jakieś pomysły ?

A tak poza tym jakie polecacie zestaw ćwiczeń rozgrzewających ?

Like jutro. (Limit).

Pozdrawiam

Opublikowano

Do biegania polecam zwykłe buty np z lidla czy tesco z napisem jogging za 50 zł. Co do diety powinienieś biegać z rana - 5 , 6 h rano jedyny posiłek to baton energetyk 30 min przez biegiem. Biegiesz na 1 raz najwiecej 1000 m . Gwarantuje ci że to wystarczy nawet jak bedziesz chciał więcej. 1000 m przez pierwsze 3 dni potem 3 dni 1200 m nastepne 3 dni 1400 itd. Po 3 miesiączkach biegam co rano 6 km. ; ) Aha i nie pij wody ani przed ani wtrakcie biegu - to powoduje cześciowa kolke. Dopiero jak bedziesz w domu.

EDIT:

Co do ćwiczeń polecam skip A,C i z 5 przysiadów i mięśnie stawów rozgrzewasz poprzez ruchy oraz tarcie reka.

sygna4.jpg
Opublikowano

@JodaMinecraft

Zrób tak:

1. Jedz min 1/2h przed biegiem

2. Napisałeś: "Wystartowałem od 20 min biegania i każdego dnia planuje zwiększać o 5 min."

20min biegu na początkującego to jest bardzo dobrze, jakbyś mógł jeszcze tak mniej więcej sprawdzić jaki dystans przez te 20min pokonujesz...

3. Nie możesz tak szybko zwiększać dystansu, jeśli ty dopiero zaczynasz, to biegaj 20min max-30min z 3/4x w tygodniu, ale jak czujesz, że jest Ci ciężko to możesz mniej. Pamiętaj, lepiej jest zrobić te 15min biegu codziennie, niż 60min raz w tygodniu.

Dystans możesz zacząć zwiększać dopiero jak poczujesz, że przez te 20min biegu mniej się męczysz lub po prostu 20min jest dla Ciebie zbyt krótko :)

4. Najważniejsze, bym zapomniał: jak idziesz biegać, to rób tak: jeśli masz zamiar zrobić 20min biegu to:

-7min biegu (możesz robić więcej lub mniej)

- stajesz, robisz porządną rozgrzewkę

-biegniesz dalej te 13 min (tak samo możesz robić więcej lub mniej)

Możesz też poczytać o bieganiu na różnych stronach, np. bieganie . pl

Jeśli masz gdzieś w okolicy klub, to idź i zapisz się, albo po prostu zapytaj trenera o plan.

5lwgh1.png

Pamiętaj, najważniejszy jest szacunek do drugiego człowieka!

Opublikowano

zacząc można w miejscu tak zwany stretching. czyli zaczynasz sobie jak ktos pisał skip A,B,C pajacyki, przysiady .

Na kolke tak jak pisałem biegniesz ona sama przejdzie albo wracasz do szybkiego chodu. Lub przełamujesz sie i biegniesz wolnym truchtem. Tu @UP dobrze doradził dajesz 5 czy tam 7 min biegu zatrzymujesz sie rozgrzewka i jedziesz dalej. podnosić codzienie co 5 min to samobójstwo tak jak @UP powiedział odnośnie tego.

@UP twirdze ze przez 20 minut normalnym truchtem przebiegł około 2KM albo z jakimś haczykiem.

A dodam na sam koniec po skończonym biegu broń borze nie siadaj. Schyl sie rece na kolana łapiesz normalny odech uzupełniasz płyny i dobiero zaczynasz się rozciągać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...