Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Publikacje serwerów - Tagowanie, Raportowanie

BR3NDzik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym poruszyć dwie kwestie. Jedna dotyczy postów niezgodnych z regulaminem, których w tym dziale jest masa. Druga wynika z błędnym "tagowaniem" serwerów minecraft przez autorów prezentacji.

1. Posty łamiące regulamin, które powinieneś/aś raportować poprzez opcję "Zgłoś".

• Najczęstszymi przypadkami są posty odświeżające temat przed upływem 24 godzin. Jeśli widzisz taki wpis typu "Ref" / "Refresh" / "Odświeżam" / F5 itp. i był on napisany przed 24h od poprzedniego postu - ZGŁASZAJ! W raporcie możesz napisać po prostu "za szybki ref"

• Zaraz po za szybkim odświeżaniu stoją posty, które są zwykłym spamem. Jeśli takie widzisz - ZGŁASZAJ! W treści zgłoszenia możesz napisać: spam. Przeważnie tak one wyglądają:

iuvr.jpg

ybsg.jpg

dxlk.jpg

eggq.jpg

ztpg.jpg

qtif.jpg

• Trzecią rzeczą jest flamewar. Jako iż w dziale autorzy tematów (właściciele serwerów) walczą z konkurencją to łatwo wchodzą w kłótnie. Obaj konkurenci, a nawet ich kilka zaczynają dyskutować, najeżdżając na siebie jak i serwery. Widzisz taką niepotrzebną dyskusję ZGŁASZAJ! W treści zgłoszenia napisz: flamewar.

Pamiętaj! - pisanie postów w takim stylu jak są opisane wyżej grozi nagrodą w postaci 5%, przy nagminnym łamaniu regulaminu czasową blokadą pisania.

Za bardzo aktywne zgłaszanie postów niezgodnych z regulaminem można uzyskać zdjęcie 5%.

2. Tagowanie serwerów - RP, RPG, Free-Build, Survival itd.

Zacznijmy od tego co to jest RP. Nie. To nie są klasy. To nie są firmy. To się nie tyczy pluginów, RP można postawić nawet używając jedynie pluginu do chatu.

RP to odgrywanie ról, a RPG to gra w odgrywanie ról. Tak to można ująć.

Dzisiaj mnie cholera wzięła, kiedy patrzyłem na super RP z firmami i działkami. To zwykły FreeBuild. Gracze tam próbowali mnie przekonać, iż RP to gra w prawdziwe życie. Celnie, ale źle to rozumieją. Otóż, skoro jest to prawdziwe życie, twoja postać nie wie, co to realny świat, nie zna imienia/nicku gracza, dopóki się tego w jakiś sposób nie dowie w świecie gry.

OOC i IC. Out Of Character i In Character. Te dwa pojęcia są niezwykle ważne. Tak samo jak MetaGamming i PowerGamming.

OOC - to, co się dzieje poza grą. O tym twoja postać NIE WIE i nie ma prawa WIEDZIEĆ.

IC - to, co się dzieje w grze. Twoja postać o tym wie, jeśli ktoś jej powiedział, była świadkiem etc.

MetaGamming - wykorzystywania informacji zdobytych OOC w IC. NIEDOPUSZCZALNE.

PowerGamming - wymszanie akcji RP, np. zmuszanie graczy do śmierci. NIEDOPUSZCZALNE.

W RP złodzieje kradną, zakochani spotykają się i chodzą na spacery, wojownicy uczestniczą w bitwach, dzieci bawią się etc.

Teleportacja - tyko, jeśli jest to np. magia w świecie RP. Inaczej psuje to efekt.

Więc jeśli robisz serwer, który uważasz za RP, to przestań. Bo ŻADEN z aktualnych serwerów pseudo RP nie jest RolePlayem.

~~Warmexx

Tak samo jest z serwami innego typu. Zanim zrobisz prezentację, poczytaj trochę na ten temat.

Dodatkowo chciałbym powiedzieć, że Dedyk, a No-Hamachi to nie to samo. Też radzę poczytać o tym. :)

Jeśli macie przypadki gdzie nie wiecie czy zgłaszać jakiś post lub inny problem na ten temat to piszcie tutaj. My jako moderatorzy postaramy się Wam wszystko wytłumaczyć. ;)

Opublikowano

Jeżeli ktoś napiszę post w swojej publikacji (nie post pod postem) informujący o jakiś nowościach, a odstęp od postów będzie nie krótszy niż 24h to zgłaszać jako za szybki ref czy jak?

Opublikowano

Jeżeli ktoś napiszę post w swojej publikacji (nie post pod postem) informujący o jakiś nowościach, a odstęp od postów będzie nie krótszy niż 24h to zgłaszać jako za szybki ref czy jak?

Jeśli post nie jest odpowiedzią na posty kogoś kto napisał wcześniej to tak, zgłaszać jako za szybki refresh.

Opublikowano

Dzięki za wytłumaczenie, jeśli chodzi o mój ,,pseudo-role-play" nie miał tych funkcji przez jeden dzień przez problemy techniczne.

Jeśli zmieni się to na normalny serwer RP jak użytkownik w pierwszym poście napisał to może zostać tag na MPC jako role-play ?

Opublikowano

Dzięki za wytłumaczenie, jeśli chodzi o mój ,,pseudo-role-play" nie miał tych funkcji przez jeden dzień przez problemy techniczne.

Jeśli zmieni się to na normalny serwer RP jak użytkownik w pierwszym poście napisał to może zostać tag na MPC jako role-play ?

Tak, po prostu tagi mają być poprawnie dopasowane do serwerów.

Opublikowano

Jak temat Ci sie nie podoba to napisz close, nabij sobie posta, i zamknij temat, w ten sposób też sobie nabijemy robiąc nowy temat :)

Dlatego od dłuższego czasu nie pozwalam zamykać starych, a zakładać nowych, gdy użytkownik robi to 3-4 raz pod rząd.

Opublikowano

Przydałaby się jeszcze jedna zmiana w regulaminie, czemu nie można podawać adresów do forów serwerowych? Naprawdę wam popularności na tym nie ubędzie bo jeśli takie fora istnieją to tylko po to by gracze mogli dowiedzieć się czegoś więcej o swoim serwerze i dyskutować na temat nowości itp. Zmiany naprawdę by się w tym temacie przydały, zresztą niektórzy robią specjalnie ip serwera np. kozacraft.pl i tam mają odnośnik do swojego forum więc nie wiem po co obowiązuje ta blokada, tylko utrudnia życie graczom...

Opublikowano

Przydałaby się jeszcze jedna zmiana w regulaminie, czemu nie można podawać adresów do forów serwerowych? Naprawdę wam popularności na tym nie ubędzie bo jeśli takie fora istnieją to tylko po to by gracze mogli dowiedzieć się czegoś więcej o swoim serwerze i dyskutować na temat nowości itp. Zmiany naprawdę by się w tym temacie przydały, zresztą niektórzy robią specjalnie ip serwera np. kozacraft.pl i tam mają odnośnik do swojego forum więc nie wiem po co obowiązuje ta blokada, tylko utrudnia życie graczom...

Jest to zbędne, przecież gracz wchodząc na serwer od razu będzie widział link do forum. Na mpc jest zakaz podawania i tak zostanie. Może to tylko zaszkodzić, ponieważ użytkownicy będą promować swoje strony, fanpage itp.

Opublikowano

No więc co zrobicie z publikacjami serwerów których ip jest również adresem ich strony www?

Nic. Najważniejsze w prezentacji i obowiązkowe jest to co umożliwia grę. Czyli IP lub sieć.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Macie w regulaminie ze:

15. Zakaz podawania linków do innych for. White lista ma być prowadzona w temacie

W przypadku umieszczenia linku do zewnętrznego forum w grafice,linku lub czymkolwiek, publikacja oraz jej treść zostanie usunięta.

Dotyczy to również stron, na których znajdują się odnośniki do for.

Tak więc czy w prezentacji serwera mogę podać link np do DynamicMapy ?

Opublikowano

Macie w regulaminie ze:

15. Zakaz podawania linków do innych for. White lista ma być prowadzona w temacie

W przypadku umieszczenia linku do zewnętrznego forum w grafice,linku lub czymkolwiek, publikacja oraz jej treść zostanie usunięta.

Tak więc czy w prezentacji serwera mogę podać link np do DynamicMapy ?

Jeśli na stronie jest odnośnik do forum to tak - kasowana jest cała treść. Jeśli na dynamicznej mapie nie ma nigdzie linku do forum to możesz wstawić. :)

Opublikowano

Ok dzieki a jesli an dynamic map jest tylko odnoscik do kanalu youtube, oraz kanalu facebook?

Tutaj np http://www.mpcforum.pl/topic/693980-survival-havefun-no-cheatsrules-131247/page__hl__%2Bcraft%26%238208kingdoms znajomemu zablokowano temat bo mial link zew nie do forum ale link zew do youtube i fc ;/

Dodatkowo teraz zostal calkowicie zablokowany nie wiem dlaczego ;/

Ostrzeżenie dodane przez Antix za Podnieś o 5% w Profil.

Dano 5 procent

Możliwość tworzenia nowej zawartości usunięta całkowicie.

Zawieszony całkowicie

Opublikowano

Ok dzieki a jesli an dynamic map jest tylko odnoscik do kanalu youtube, oraz kanalu facebook?

Tutaj np http://www.mpcforum....t znajomemu zablokowano temat bo mial link zew nie do forum ale link zew do youtube i fc ;/

Dodatkowo teraz zostal calkowicie zablokowany nie wiem dlaczego ;/

Ostrzeżenie dodane przez Antix za Podnieś o 5% w Profil.

Dano 5 procent

Możliwość tworzenia nowej zawartości usunięta całkowicie.

Zawieszony całkowicie

Jeśli jest tam kanał YT lub fanpage na facebook'u to nie można umieścić. Co do bana to on sam musi napisać odwołanie w swoim temacie w zbanowanych. ;)

Opublikowano

Mogę to z interpretować ze jest zezwolono umieszczenia linku do DynMapypod względem ze nie ma tam Linków do innego Fora,Youtube Kanału oraz Fanpage Facebook.

Jak to tak jest, uważam to za przesadę! zabranianie przedstawienie serwerowego kanału youtube lub Facebook Fanpage jest bezsensowne. Ponieważ po tych stronach można tylko widzieć, czy sie ktoś stara o własna Fanbase

Nie ma według mię żadnego zagrożenia dla mpcforum. Nie jest w żadnym względzie konkurencją, jak nie zawiera Link treści podobnej do mpcforum.

A według mię strona Fanpage(Youtube/Facebook) -SerweraMinecraft nie zawiera taką.

minimiThausent.pngZapraszam do Pogawędki 

Opublikowano

Ale tutaj nie ma mowy o kanale yt/fb na których nie ma przekierowania do jakichkolwiek for, wiec dlaczego tego nie wolno umieszczać?

Opublikowano

Ale tutaj nie ma mowy o kanale yt/fb na których nie ma przekierowania do jakichkolwiek for, wiec dlaczego tego nie wolno umieszczać?

Tutaj nie chodzi o regulamin lokalny. Na całym forum jest reklamowanie fanpage'ów i kanałów YT.

ps: W przypadku YT/FB jest usuwany tylko link.

Opublikowano

no cóż,też miałem już dość survivalów z tartakiem,tanim sklepem,i działkami (a zdarzały się już i takie),mam nadzieje że każdy,kto nie umie nazwać swojego serwera,przeczyta to,i już będzie umiał :) mam pytanie,czy na stronie jest jakiś błąd,czy to indywidualnie u mnie że np: napisze "słowo" i mi to podkreśli,że jest ortograf,a jak napisze np. "words" to już nie podkreśla (chodzi mi o to,czy jest j. Ang na stronie :))

1 ۞ 50 ۞ 100 ۞ 150 ۞ 200 ۞ 250 ۞ 300 ۞ 350 ۞ 400 ۞ 450 ۞ 500 ۞ 600 ۞ 700 ۞ ۞ ۞

Opublikowano

Tutaj nie chodzi o regulamin lokalny. Na całym forum jest reklamowanie fanpage'ów i kanałów YT.

ps: W przypadku YT/FB jest usuwany tylko link.

Znaczy to ze można reklamować Strony FB oraz YT?

w sensie: napisania adresu http:// ale go nie połączyć hyperlinkiem

• Jest możliwość podania prośby o rozszerzenie regulaminu, w dziale publikacji serwerów ?

minimiThausent.pngZapraszam do Pogawędki 

Opublikowano

Znaczy to ze można reklamować Strony FB oraz YT?

w sensie: napisania adresu http:// ale go nie połączyć hyperlinkiem

• Jest możliwość podania prośby o rozszerzenie regulaminu, w dziale publikacji serwerów ?

Nie można podawać linków, ani nazw kanałów YT, czy też fanpage'ów FB. Możesz, najlepiej napisz do moderatora działu lub global moderatora, a potem cały zespół pomyśli nad dodaniem danego punktu do regulaminu.

Opublikowano

Lubie Placki

----------------------------------
01 - Operating System
----------------------------------

0101 - Operating System         : Windows 7 Ultimate 32-bit (6.1, Build 7601) Service Pack 1 (7601.win7sp1_gdr.140303-2144)
0102 - Language                     : Polish (Regional Setting: Polish)
0103 - BIOS                             : Award Modular BIOS v6.00PG
0104 - Processor                     : Intel® Core2 Quad CPU    Q6600  @ 2.40GHz (4 CPUs), ~2.4GHz
0105 - Memory                         : 3072MB RAM
0106 - Available OS Memory   : 3070MB RAM
0107 - Page File                      : 2580MB used, 3559MB available
0108 - Windows Dir                 : E:\Windows
0109 - DirectX Version            : DirectX 11
0110 - DX Setup Parameters   : Not found
0111 - User DPI Setting           : Using System DPI
0112 - System DPI Setting       : 96 DPI (100 percent)
0113 - DWM DPI Scaling         : Disabled
0114 - DxDiag Version             : 6.01.7601.17514

76561198045525575.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...