Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Do admininistracji serwerów "RP" i "RPG".

Warmexx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Już była o tym rozmowa na Craftste, ale rozumiem, że większość graczy w MC na MPCForum mogło jej nie zobaczyć. No cóż, przykro mi, że w tym dziale, ale inaczej to do nikogo nie trafi.

Zacznijmy od tego co to jest RP. Nie. To nie są klasy. To nie są firmy. To się nie tyczy pluginów, RP można postawić nawet używając jedynie pluginu do chatu.

RP to odgrywanie ról, a RPG to gra w odgrywanie ról. Tak to można ująć.

Dzisiaj mnie cholera wzięła, kiedy patrzyłem na super RP z firmami i działkami. To zwykły FreeBuild. Gracze tam próbowali mnie przekonać, iż RP to gra w prawdziwe życie. Celnie, ale źle to rozumieją. Otóż, skoro jest to prawdziwe życie, twoja postać nie wie, co to realny świat, nie zna imienia/nicku gracza, dopóki się tego w jakiś sposób nie dowie w świecie gry.

OOC i IC. Out Of Character i In Character. Te dwa pojęcia są niezwykle ważne. Tak samo jak MetaGamming i PowerGamming.

OOC - to, co się dzieje poza grą. O tym twoja postać NIE WIE i nie ma prawa WIEDZIEĆ.

IC - to, co się dzieje w grze. Twoja postać o tym wie, jeśli ktoś jej powiedział, była świadkiem etc.

MetaGamming - wykorzystywania informacji zdobytych OOC w IC. NIEDOPUSZCZALNE.

PowerGamming - wymszanie akcji RP, np. zmuszanie graczy do śmierci. NIEDOPUSZCZALNE.

W RP złodzieje kradną, zakochani spotykają się i chodzą na spacery, wojownicy uczestniczą w bitwach, dzieci bawią się etc.

Teleportacja - tyko, jeśli jest to np. magia w świecie RP. Inaczej psuje to efekt.

Więc jeśli robisz serwer, który uważasz za RP, to przestań. Bo ŻADEN z aktualnych serwerów pseudo RP nie jest RolePlayem.

To tyle. Proszę o niezamykanie tematu przez kilka godzin, jeśli to możliwe. Może dzięki temu nie będzie więcej tego syfu.

Pozdrawiam.

Just kidding.

Opublikowano

Trudno jeśli Ci nie pasują nasze role-play to nie wchodź nie graj twoja sprawa, ekhem prowadzę serwer Role-play i nic Ci do tego prowadzę go na swój sposób :]

Opublikowano

Roleplay nie może być na swój sposób! -.-

RP to jest określony typ, z Prison Breaka nie zrobisz survivala, tak jak z RP nie zrobisz FB!

Just kidding.

Opublikowano

Ale my chcemy robić po swojemu serwery nie tak jak nam nakażesz :]

To że Tobie się nie podoba to nie znaczy żeby innym psuć rozgrywkę.

Nie pasuje ?

Wychodzę

Chyba trudne do zrozumienia ...

Opublikowano

Ale my chcemy robić po swojemu serwery nie tak jak nam nakażesz :]

To że Tobie się nie podoba to nie znaczy żeby innym psuć rozgrywkę.

Nie pasuje ?

Wychodzę

Chyba trudne do zrozumienia ...

Niemniej jednak reklamowanie FB pod sztandarem RP jest po prostu... Zresztą, ty i tak tego nie zrozumesz. Nie wiesz, co to RolePlay. Naprawdę, to co przeczytałeś do ciebie nie trafia.

Just kidding.

Opublikowano

Ojej trzepanie posta na gównie za przeproszeniem nie wbijesz tego 10 latkowi który robi serwer , nie zmienisz tym myślenia innych graczy tak już sotao i tak będzie. Przeżyj to i żyj dalej zawsze może być gorzej

Opublikowano

Ojej trzepanie posta na gównie za przeproszeniem nie wbijesz tego 10 latkowi który robi serwer , nie zmienisz tym myślenia innych graczy tak już sotao i tak będzie. Przeżyj to i żyj dalej zawsze może być gorzej

Miło, że ktoś się ze mną zgadza. Chociaż może się mylisz, zawsze jest szansa, że administracja zgodzi się z tym i wprowadzi to do regulaminu ;)

Just kidding.

Opublikowano

Up tak masz rację ale mówię ci to jest Pikuś i tego nie zmienisz administracja nie ma podstaw do wprowadzenia czegoś takiego jest to zbędne, nie potrzebne sam bym czegoś takiego nei wprowadził bo po co ;]. Mówię przełknij to ;]

Opublikowano

Moim zdaniem żal autorowi tematu dupę ściska, że niektórzy robią "po swojemu" Kilka jego serwerów, nie wyszło, bo chciał zrobić serwery RP wedle wizji w temacie. I teraz pierdoli takie rzeczy, aby innych zniechęcić. Co prawda nie mówię, że źle robi, ale to już tak się przyjęło i jednak jedna bezsensowa wypowiedź/temat tego nie zmienią. Tak jak się już przyjęło tak zostanie.

106071453484304291456.jpeg

Opublikowano

Ale mnie osobiście irytuje to, że w opisach pseudo serwerów umieszczają tag RP. I nie przełknę tego, bo nie chcę się godzić na taką niewiedzę - później graczom zdaje się, że serwer DamianaPL1 to przykład real RP.

@UP: Mówiłem, RolePlay to typ serwera, którego tak jak Prison Break w pewnym sensie nie da się zrobić po swojemu, i tyle.

Just kidding.

Opublikowano

Akurat ja zgadzam się z Twórcą tematu :)

Nie rozumiem po co dodawać osobny tag, skoro jest tak naprawdę kłamstwem.

Nie chodzi tu o to, że źle tworzycie serwery lecz o to, że reklamujecie je takimi jakimi nie są.

1364561328-U384748.png

sygna by b4rt4z

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...