Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Szkoła średnia

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

10 lat temu jak wprowadzono w Poznaniu pierwszy kierunek jakim była mechatronika długo się nie zastanawiałem i wybrałem ten kierunek, lekcje były super bo nie opierały się tylko na samej nudnej informatyce, zresztą informatyka po woli idzie do lamusa, po kierunku mechatronicznym masz lepsze perspektywy na przyszłość bo nie opiera się ona tylko na informatyce a nawet możesz iść w kierunek medycyny ale nie mówię tutaj o byciu lekarzem ale o sprzęcie medycznym, zresztą co ja będę się rozpisywał jak sam możesz o tym wszystkim poczytać

819531478353821175209.gif

Opublikowano

A właśnie. Co to ta mechatronika? Roboty? <3

Co do paru postów. Zainteresowania mi się nie zmienią raczej. Bo to co mnie interesuje wyżej niż informatyka :rolleyes: nie występuje w Polsce :D A bynajmniej nie jest tak dostępne.

Astronomie jakoś znaleźć ale nie specjalnie dało by się utrzymać dom :D

Napewno nie chce takich nudnych kierunków związanych z wosem, historią lub j. Polski typu lektury itd. Wiecie o co chodzi :D

To narazie tyle. Napiszę jeszcze w maju jak się co nieco dowiem :D

Dziękuje za odpowiedzi , wiele mi się przydało.

Do zamknięcia....

Opublikowano

A właśnie. Co to ta mechatronika? Roboty? <3

Co do paru postów. Zainteresowania mi się nie zmienią raczej. Bo to co mnie interesuje wyżej niż informatyka :rolleyes: nie występuje w Polsce :D A bynajmniej nie jest tak dostępne.

Astronomie jakoś znaleźć ale nie specjalnie dało by się utrzymać dom :D

Napewno nie chce takich nudnych kierunków związanych z wosem, historią lub j. Polski typu lektury itd. Wiecie o co chodzi :D

To narazie tyle. Napiszę jeszcze w maju jak się co nieco dowiem :D

Dziękuje za odpowiedzi , wiele mi się przydało.

Do zamknięcia....

wos historia polski to humanistyka

Czyste opierdalanie sie na lekcji.

A fizyka chemia biologia tam juz trzeba sie uczyc.

W szkole bd mieli spotkania wiec napewno sie dowiesz.

Opublikowano

Jeszcze sporo przed Wami, z niewielkiego doświadczenia powiem Wam że życie potrafi zaskoczyć.

Poszedłem do ogólniaka, skończyłem profil biologiczno - chemiczny, pisałem rozszerzoną maturę z chemii, biologii i angielskiego.

Medycyna pomyślicie ? Obecnie nie :)

Chociaż myślałem kiedyś nad powrotem ale po przeliczeniu, że za 6 lat cieżkiego studiowania które musieliby opłacać głównie rodzice a niestety nie jestem dzieckiem osób zamożnych pomyślałem że to strzał w stope. Potem musze mieć 13 miesiecy prac w szpitalu i zdać LEP, a bez niego nie moge wypisać nawet recepty (zdawalność rzędu 60%). No i jak owy LEP zda się byle jak to nie ma fajnej specki a fajna specka to kolejne 5 lat nauki i pracy za śmieszne pieniądze.

Do rzeczy - jestem obecnie na inżynierii materiałowej, dostałem stypendium naukowe. Perspektywy ? Skończenie badań, skończenie B2 z Angielskiego i praca, nie w Polsce, może Niemcy, dlatego chce zamknąć jeden język i zabrać się za rozwijanie podstaw języka właśnie niemieckiego.

Musicie liczyć się z tym, że tutaj praca jest ale nie za takie pieniądze jak oglądacie w telewizji. Do tego dochodzi fakt, że studia czy tytuł technika bez umiejętności, samodoskonalenia i determinacji nie da Wam gwarancji pracy, albo dobrego życia. Prosty przykład - znajoma pracuje sprzątając domy (Anglia). Zarabia dobre pieniądze (około dwóch tysiecy funtów) bo umie to robić i ma na siebie pomysł.

Nie jest tajemnicą, że pracuje dla iMetina. Nie jest też tajemnicą, że zakładam firmę i zabieram się za współprace z Oragne, szkolenia z tabletów i alternetywne formy promocji produktu a uważam że jestem człowiekiem przeciętnie zaradnym życiowo, dlatego skoro ja moge to może każdy.

Świat należy do Was, tylko musicie pamiętać o tym żeby robić to co kochacie, robić to dobrze, myśleć szeroko i ciągle walczyć, głównie z samym sobą i własnymi słabościami. Powodzenia dla każdego informatyka, studenta czy magistra.

Mój brat chciał się dostać na medycynę, to miał 98%/99% z przedmiotów rozszerzonych (biol. chemia.) i się nie dostał.

@topic

Idź do technikum, lepsze tytuły będziesz miał, niż w lic.

Kierunek ? Rób co Ci się podoba, co lubisz.

PS: znam 3informatyków po studiach i jeden szuka pracy od dwóch lat :D

201581433273810245187.jpeg

Opublikowano

U mnie w rodzinie 4 informatyków. 2 wujków po studiach, średnie przez całe życie typu 5,75 , 6,0 Jakoś żyją.

Lubie informatyke i myślałem o mechatronice ale na politechnikę się chyba nie dostane :/

Wszystko przez nauczycieli. Miałbym średnią 4,50 gdyby nauczycielka od histy/wosu ogarnęła by się i zaczeła uczyć a nie kazać przepisywać książke.

Dziękuje bardzo za odpowiedzi, w tym kid moda metin2.

Chciałem kiedyś zostać GM metin2 ale metek to tak średnio mi sie podoba. A w zasadzie wgl. NosTale mnie zainspirowało ale to raczej taki wolontariat niż praca.

Idę technikum informatyczne profil: programista. Jak się uda to studia z informatyki i po studiach mechatroniki liznę. Wypłata będzię piękna w stanach :D Już na bilet mam :P

Opublikowano

Zacząłem nauke języków. Angielski i niemiecki więc o to się nie martw. Jakakolwiek pasja... Mam pasje od dziecka więc nie mów że nie mam pasji :P

@up

Dziękuje za wypowiedzi. Idę do technikum :D Też tak myślałem że LO to jakaś tandeta ale wolałem się spytać. Wszystkie sensowne wypowiedzi nagradzam LIKE.

Chodziło mi o języki programowania...(C++, HTML itp.)

Ja również idę do technikum ale na elektryka, jak wiadomo bez prądu długo człowiek nie wytrzyma, a więc przyszłościowe ;)

1356721310-U739101.png

Opublikowano

Uważam, że sam powinieneś podjąć decyzję, bo to Twoja przyszłość, a nie Nasza. Jednak jak masz Ci już doradzać to wybierz jakieś technikum informatyczne, bo po LO to troche lipa. A tak to masz technika i zawsze możesz podjąć naukę na uczelni wyższej ;)

Opublikowano

LO to jest syf i profilowanych już nie ma. Nie dość że studia to jeszcze brak wykształcenia w danym kierunku, zawodzie,ciężko ci będzie prócz kasy na spożywczaku coś znaleźć. I co z tego że informatyków jest pełno jak są jej różne dziedziny i pozatym to zawsze możesz wyjść z lepszymj umiejętnościami niż ktoś inny i to ciebie zatrudnią na danym stanowisku. Idź do technikum.

Bull shit! Technikum jest dobre, jak masz niepewne studia. Jak idziesz na studia to 1500 PLN z McDonalda ci wystarczy, a jak chcesz sobie na studiach zgarniac super kase to studiuj w Norwegii i zarabiaj 5000 PLN na 'spozywczaku'.

'But it's been no bed of roses no pleasure cruise
I consider it a challenge before the whole human race
And i ain't gonna lose
'

WTF ?! To nie jest reklama... Klikaj!

b234x60.jpg

Opublikowano

Dostać się na medycynę cieżko, utrzymać jeszcze cięzej :)

Mechatronika - fajny kierunek ale nie w Polsce. Ja ze swoim wykształceniem też będę musiał uciekać, bo naszego pieknego kraju nie stać na badania nad nowymi materiałami.

Jeżeli chcesz stawiać megazordy to spoko. Chociaż dobra uczelnia + zapał + jezyki obce + Erasmus + szczęście = Dobra praca.

Popatrz ile czynników składa się na głupi sukces zawodowy człowieka.

f.png

Opublikowano

W Norwegi dużo się zarabia obecnie. Sprzątaczka spokojnie zarabia 1tysiąc euro w górę. Mam tam znajomego pracuje od 2 lat na wykończeniówkach mieszkań. Jest po technikum tylko. Zarabia sporo. Tylko minusem jest to że na czarno bez ubezpieczenia, i większości polaków robi za granicą na czarno. Czasem mogą nawet nie wypłacić ci pieniędzy bo nie masz podpisanej umowy. No i oni mają całkiem inny przelicznik, u nich 1 euro jest jak złotówka. Więc można sobie żyć ;)

fs_pc.png

Opublikowano

@up: w norwegii polacy robia polakow w ch*ja, bo za budowlanke dostaja 5000 PLN, a mogliby 10. Dlatego moja rodzinka nie trzyma tam z Polakami i jak obok nich przechodzi to w milczeniu ; ) Rocznie mozna zarobic 250 000 PLN bedac inzynierem na budowie. Enjoy.

'But it's been no bed of roses no pleasure cruise
I consider it a challenge before the whole human race
And i ain't gonna lose
'

WTF ?! To nie jest reklama... Klikaj!

b234x60.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...