Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Od czego zacząć, jak się nauczyć itd. [proszę zajrzyjcie]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam 13 lat i bardzo porwało mnie C++ , używam "Microsoft Visual C++ 2010 Express" jest on prosty w obsłudze w dodatku przejrzysty. Jeżeli chodzi o C++ to najlepszym (oczywiście moim zdaniem) jest megatutorial "Od zera do gier kodera" masz tam wszystko wystarczy czytać od początku. Tylko mała rada nie ucz się na siłę (jak już wcześniej panowie pisali.) A i link do poradnika znajdziesz tam >>>>>

pierwsza strona , pierwszy post.

Piszesz w CLI/C++...

Uczyc sie od zera programowania i zaczynac od Javy to dosyc odwazne posuniecie. Problem jest taki, jest bardzo malo ksiazek(chociaz nie dam glowy czy sa dobe), ktore ucza od zera tego jezyka. Poradnikow internetowych tez nie ma zbyt dobych. Za to sporo ksiazek jest takich, ktore zakladaja, ze uczacy sie zna juz jakis jezyk programowania. Wiec lepiej sie naucz jakiegos innego jezyka.

Java jest prosta i jak najbardziej dobra na początek. Poza tym istnieje świetny kurs na videokurs.pl

Gdyby tylko ta multiplatformowość nie zależała od zainstalowania paruset megabajtowego silnika javy, to byłoby bardzo fajnie. Próbowałem w niej programować ale nie przypadła mi za bardzo do gustu - za dużo ułatwień które tak na prawdę są utrudnieniami, konieczność robienia wszystkiego w klasach, mi to nie smakuje. Ale spróbuj, nic nie tracisz a może ci się spodoba.

Ile ma JRE? 50 MB?

a co powiecie o Javie? jest to podobno nowy język i wielu programistów przeszło z c++ na javę. Dużym plusem javy jest także multiplatformowość, może na niego się zdecydować?

Bardzo przyjemny język, czasami denerwujący, ale przyjemny.

Opublikowano
Ile ma JRE? 50 MB?

U mnie:

Program Files - ~180mb

Dane aplikacji - ~140mb

Twoja stara robi catch the clowny w Game Makerze.

Weteran
Opublikowano

Jeżeli już język wysokopoziomowy, to polecam C#.

Według mnie, bardziej nadaje się do gier niż java, gdyż ma ogromne wsparcie od microsoftu. A jak każdy gammer wie, wszystkie porządne pecetowe gry są wydawane na windowsa. :]

Sama składnia c# jest bardzo zbliżona do c++ i nie ma tych niepotrzebnych udziwnień w kodzie, które występują w javie.

Doprawdy .net framework trochę waży, zresztą tak jak JRE(no, może trochę mniej), ale nie warto na to zwracać uwagi.

Zazwyczaj przy wydawaniu programu napisanego w .NET, instalator instaluję również frameworka, więc użytkownik nawet nie zwróci na to uwagi.

Waga jest również mało istotna, ponieważ .NET framework to nie tylko maszyna wirtualna, ale również setki(tysiące?) klas.

Dam przykład biblioteki Qt(c++), która możliwościowo jest bardzo zbliżona do .NET framework. Często jej dll`ki po wydaniu programu zajmują o wiele więcej od samego programu, a to dlatego, że te wszystkie klasy i funkcje użyte(właściwie, większość jest nieużywana) w programie znajdują się w nich.

Opublikowano

No u mnie by zwrócił uwagę bo instalator tych net frameworków itp. na chama instaluje wszystko na partycji systemowej, a jak na niefart ustawiłem sobie tylko 5 gb na tej partycji żeby tam był tylko windows xD No i teraz płacze

Opublikowano

U mnie:

Program Files - ~180mb

Dane aplikacji - ~140mb

Te 3 minuty można zaczekać, aż się pobierze. Gdyby wymagane byłoby z 2 GB, wtedy można marudzić.

Opublikowano

Kolega chciał powiedzieć Asembler'a. Masz znakomity dział odpowiedni dla ciebie, jeżeli chcesz się brać za kodowanie. http://www.mpcforum.pl/forum/191-c-asembler-delphi/

Ja podchodzę do tego na luzie, kiedyś i tak się nauczę.

1.Czytasz mój opis

2.Teraz mówisz sobie: to fakt.

3.Twoja ręka spoczywa na myszce.

5.Nie zauważyłeś/aś że nie ma punktu 4.

6.Teraz to sprawdzasz.

7.Uśmiechasz się.

8.Nadal czytasz opis

9.Wiesz że to co przeczytałeś/aś to prawda

Weteran
Opublikowano

Zacznij od asmelberelerlea

Ty trollujesz, a może naprawdę ktoś potraktować to na serio.

Większość użytkowników komputera nawet nie wie do czego służy procesor. Szok wywołany asamblelelrem może naprawdę źle się skończyć.

Co więcej, może to wywołać dożywotni uszczerbek na psychice.

A tak na serio

assembler nie jest bardzo trudnym językiem, ponieważ nie ma tych abstrakcyjnych farmazonów, które występują w językach wyższego poziomu,

ale początkujący nie powinien od niego zaczynać, chociażby dlatego że właśnie nie ma tych wyżej wspomnianych abstrakcji.

W każdym kursie asm`a, w którym się spotkałem, autorzy wspominali wiele razy o zmiennych, funkcjach i innych tego typu mechanizmach z innych języków. Skąd początkujący, który nie zna żadnego innego języka, ma wiedzieć czym są owe mechanizmy, skoro z punktu widzenia assemblera są one fikcją? Autorzy owych kursów w zasadzie wymagają znajomości innych języków(i dobrze)

Trudno nauczyć się jakiegoś innego języka, znając jedynie assemblera, gdyż wszystkie języki wyższego poziomu są do siebie bardzo podobne i w zasadzie opierają się na tym samym, jedynie ich instrukcję trochę inaczej wyglądają(czasem tylko wizualnie), a assembler to całkiem inna bajka.

Opublikowano

@up

mylisz się, assambler może na początku jest prosty potem już nie, zaprogramuj mi pralkę, tak jak inne to ci postawie piwo ;d

BTW.

Wiele książek dla początkujących jest pisane w C# (czyt. C-Si-Szarp,Hash)

Ale mogę ci polecić fajną książkę, "dla początkujących" w vb.net, napisz pw albo gg

PS. dla początkujących najlepsze są, książki(dobre)

bo tam nie tylko uczysz się programować, ale czasem i znajdziesz wiedzę o innych rzeczach co ci się przydadzą, a jeżeli ktoś ci powie inaczej to nie słuchaj go,

bo nie widziałem jeszcze sensownego poradnika w necie, który był by specjalnie dla początkujących, większości, tak jak up powiedział, zakładają że znasz jakieś tam języki.

Opublikowano

Jeśli nie chce ci się bawić w konfiguracje kompilatora bo jesteś początkujący to polecam Visual C++.

Opublikowano

Jeśli nie chce ci się bawić w konfiguracje kompilatora bo jesteś początkujący to polecam Visual C++.

Przecież w Visual Studio pisze używa się CLI/C++

Weteran
Opublikowano

Przecież w Visual Studio pisze używa się CLI/C++

Nieprawda.

Można w zwykłym, natywnym c++ albo c++/cli. Zależy jaki wybierzesz typ projektu.

Opublikowano

@Ref

Kłócicie się jak małe dzieci... Nie pierdolcie tylko odpowiedzcie mi sensownie na pytanie: Od czego zacząć?

Opublikowano

Dołączam się do tematu dlatego, że mnie też to interesuje. Nie mam wielkich osiągnięć ale myśle, że warto iść w dzisiejszych czasach w tym kierunku.

Opublikowano

Okej, dodam coś ode mnie:

Na początek: AutoIT, ewentualnie PHP. Dwa języki łudząco do siebie podobne. Dobre na start

Potem: C#. Łatwy start z resztą języków tego typu

Na koniec: C++. Jak ogarniemy C#, powinno pójść łatwo :)

Tyle z mojej strony.

Można się jeszcze w międzyczasie uczyć innych języków, ale ja podałem takie główne :) Zamiast C# można się na przykład Delphiego uczyć. Zamiast C++, Javy.

/edit: Do C++/C# polecam Visual Studio od Micro$hitu. Sam używam, i nie uskarżam się, podstawowym argumentem jest lista wszystkich bibliotek i funkcji :D Piekielnie przydatne, ale jednak bez MSDN się nie obejdziesz :)

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

to ja zarzuce cos od siebie:D

na poczatek(jak nie ogarniasz programowania nic wgl i nie wiesz jak dziala komp[jak mysli, pracuje czy jak wolisz]) polecam ci moze jezyk LOGO:D

kierujesz takim zolwikiem:D ja od tego zaczynalem(chciaz naprawde zaczynalem od pascala, ale to bylo krotko), po logo juz cos mniej wiecej kminilem, potem html...

i pascal- nieuzywany ale mozna sie tam jakis podstaw nauczyc, noi tera c++.

a jako ksiazke od siebie moge ci polecic symfonie c++. moze ktos bedzie hejtowac ale mi tam sie podoba styl tej ksiazki i dla poczatkujacego jest w sam raz.

POZDRO:D

Opublikowano

@Up

Logomocję uczyłem się w 6 klasie podstawówki :D Symfonię czytałem, ale po 80 stronie już nic nie kapowałem :D

@Ref

Weteran
Opublikowano

Zamiast pisać na forum, przeczytaj te 80 stron jeszcze raz. Na jaką pomoc od nas liczysz w tej kwestii?

Ta książka to nie powieść. Musisz się skupić na tym co robisz i starać się zapamiętywać jak najwięcej. Staraj wchodzić w interakcje z tym, co autor chce tobie przekazać.

Tak, jakbyś był na jakiejś interesującej lekcji w szkole(wiem, trudno to sobie wyobrazić).

Opublikowano

Przy okazji staraj się coś pisać przy każdej stronie i sprawdzać czy działa, bo tak to nic nie zapamiętasz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...