Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Od czego zacząć, jak się nauczyć itd. [proszę zajrzyjcie]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Ostatnio pomyślałem trochę o mojej przyszłości. Pomyślałem, ze bardzo interesuje się komputerami, grami itd. Zastanawiałem się jak się robi gry. Jakim cudem taki "Geralt" może chodzić, zabijać, rozmawiać itd. Pomyślałem, że chciałbym kiedyś zostać koderem. Tworzyć gry itd. Wiem, że to prawie niemożliwe ponieważ ludzi w tym kierunku (informatyków) jest, za przeproszeniem w chu**. Ale zainteresowałem się tym i pomyślałem (dużo razy używam tego słowa :D), że chciałbym się nauczyć jakiegoś języka programowania. Szukałem, szukałem i z tego co wyczytałem, C++ jest podobno prosty i dobry dla początkujących. Szukałem poradników, video poradników itd. Napisałem już kalkulator dodający, odejmujący, mnożący i dzielący (czyli razem 4 kalkulatory). Napisałem też program w którym wpisywałeś 2 słowa i one się "sklejały". Oczywiście to wszystko z video- tuta. Robiłem to w programie "Microsoft Visual C++ 2010 Express". Czytałem jeszcze na necie, jak się nauczyć innych rzeczy, bo tak naprawdę to gówno umiem. Patrzyłem, że na początek najlepiej nauczyć się "BASIC". Szukałem i znalazłem, że najlepiej nauczyć się "Visual Basic". No i tu do was prośba. Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć, albo dać link do jakiegoś bardzo prosto wytłumaczonego poradnika do tego "Visual Basic" i najlepiej jeszcze do "C++". Mam 14 lat, jestem w tych sprawach CAŁKIEM zielony. Więc proszę kogoś obeznanego o pomoc :( I nie mówicie mi bardzo proszę, żebym poszukał w google, bo to forum też kiedyś znalazłem na google... Możecie mi polecić jakieś książki, które zakupie (nie ściągne, nie jestem piratem [oprócz mc:D]). I możecie jeszcze mi powiedzieć od jakiego języka zacząć naukę.

Z góry dziękuję i pozdrawiam. Sebastian.

Opublikowano

Jak masz 14 lat to lepiej rób conceptarty.

Szukałem, szukałem i z tego co wyczytałem, C++ jest podobno prosty i dobry dla początkujących.

Słabo szukałeś, to jest bardzo złożony język. W visual basic trudno będzie napisać grę taką jak wiedźmin czy podobną na teksturach czy modelach 3D, łap tuta jest na vb6 ale zawiera dość sporo tego co express ma, jak chcesz mieć ideanalny kurs to kup książkę.

Napisałeś ,że się grami lubujesz to zaproponowałem conceptarty na ten wiek, no ale cóż - jeśli wszystko jest możliwe to...

Zapraszam do działu vb, ucz się na przykładach i ciekawości innych userów, pozdrawiam i idę grać w G1.

@Sebastian

Jeśli zrobisz ten kurs C++ to bardzo proszę wyślij mi link do twojego kanału na yt (na pw) albo coś. :)

Co to to nie! W liceum zacząć się uczyć programowania? Przecież to za późno. Ludzie od 12 roku życia się zaczynają uczyć!

Nie wiesz jeszcze jak to działa?

Niektórzy mają więcej zapału, umiejętności i innych wspomagaczy, a niektórzy nie. Dużo zależy od osoby.

Opublikowano

W visual basic trudno będzie napisać grę taką jak wiedźmin czy podobną na teksturach czy modelach 3D,

Wiem o tym, ale chcę się czegoś podstawowego nauczyć, żebym coś potem wiedział i mógł się uczyć czegoś trudnego. Żeby znać podstawowe składnie itd.

A co to są te "Concerparty"???

Widzę , że to chyba jakieś obrazki. Ale ja nie chcę zostać grafikiem... Chcę się nauczyc programowania a nie obsługi photoshopa...

Opublikowano

Wiem o tym, ale chcę się czegoś podstawowego nauczyć, żebym coś potem wiedział i mógł się uczyć czegoś trudnego. Żeby znać podstawowe składnie itd.

A co to są te "Concerparty"???

Widzę , że to chyba jakieś obrazki. Ale ja nie chcę zostać grafikiem... Chcę się nauczyc programowania a nie obsługi photoshopa...

Video tuty VB.NET

Może zrobię jakiś kurs CLI/C++ jak skończę z kursem C#.

Opublikowano

Skoncentruj sie na nauce, zeby sie dostac do dobrego liceum o profilu matematycznym. To podstawa, zeby sie dostac na dobre studia. Bez nich ani rusz. Jak juz bedziesz w liceum to zacznij nauke programowania. I odrazu dowiedz sie, gdzie potencjalnie chcialbys studiowac i sprawdz jakie przedmioty potrzebujesz na dana uczelnie.

4166086824bcdebc547729.png

Jesli pomogłem, daj 'Lubię to!'.

Opublikowano

Video tuty VB.NET

Może zrobię jakiś kurs CLI/C++ jak skończę z kursem C#.

Jeśli zrobisz ten kurs C++ to bardzo proszę wyślij mi link do twojego kanału na yt (na pw) albo coś. :)

Jak juz bedziesz w liceum to zacznij nauke programowania.

Co to to nie! W liceum zacząć się uczyć programowania? Przecież to za późno. Ludzie od 12 roku życia się zaczynają uczyć!

Opublikowano

Witam. Mam podobny problem co autor tego tematu. Tez troche umiem cpp, ale po ogarnięciu zmiennych i stałych zrezygnowałem z powodu słabego poradnika. Aktualnie zajmuje sie html i css, ale chcialbym wrócić do programowania aplikacji. Czytałem że pascal jest prosty. Warto spróbować?

1346184056-U684255.jpg

Opublikowano

Poradzę ci AutoIT - jest niesamowicie prosty!

Możesz w nim robić programy posiadające GUI (okienko/wygląd), a nawet proste gry 2D (z czasem na irr. w 3d)

Jest pięknie obudowany help, opisana każda funkcja.. i jest banalnie prosty w składniach

Jednak idealne nic nie może być. Ten język jest wolny.. nie chodzi mi o obliczenie 1242341254-1252345435*2354352345/2342354325 bo to zrobi w ułamek sekundy... aczkolwiek na większe projekty, oraz projekty graficzne czasem po prostu nie jest wystaczająco wydolny.

Drugim minusem jest... że bardzo ciężko przerzucić się z niego na inny język, ponieważ jego prostota niesamowicie przywiązuje.

Oczywiście poleciłem ci go tylko po to, abyś mógł łatwo zacząć naukę! zmienne, pętle, warunki... to wszystko opanujesz bez problemów! potem jednak trzeba będzie się przenieść na inny język. Ale znając podstawy zrobi się to 100x szybciej i łatwiej jak zaczynać z niczego!

Oddajcie minusy! :(

Opublikowano

Ty powaznie masz takie podejscie? Poza tym to jest tak maly odsetek, ze Ci nie zrobi roznicy. sporo ludzi zaczyna na studiach nauke i potem pracuja jako programisci, wiec gdzie sie spieszyc.

Witam. Mam podobny problem co autor tego tematu. Tez troche umiem cpp, ale po ogarnięciu zmiennych i stałych zrezygnowałem z powodu słabego poradnika. Aktualnie zajmuje sie html i css, ale chcialbym wrócić do programowania aplikacji. Czytałem że pascal jest prosty. Warto spróbować?

Szkoda czasu na pascala. Zainwestuj w Symfonie C++. Tam jest wszystko dobrze wytlumaczone.

Warto.

Teraz tylko czekamy na 50 stron wiadomości dzieci ceplusplusa że pascal to gówno, że nie warto i że ruchali moją matke

I polecam ci od razu delphi - http://4programmers....lphi/Kompendium

Pascal to gówno.

Nie warto sie uczyc Pascala.

i ruchalem twoja matke.

Pozwol, ze sobie odpuszcze 50 stron spamu.

Po co sie uczyc Pascala? katowali mnie tym rok w liceum. Ofc moze i nie jest zbyt trudny, ale nigdzie sie tego nie uzywa. Lepiej poswiecic wiecej czasu i wysilic szare komórki, zeby nauczyc sie odazu cos, co jest aktualie uzywane i w przyszlosci bedzie uzywane.

Opublikowano

na początek autoit. Dla mnie jak patrzałem po wszystkich językach wydał się dość prosty

AutoIt uczy zwych nawyków, powinno go się raczej omijać jak ci zależy by nauczyć się jakiegoś poważnego języka... AutoIt jedynie nadaje się do autoclickerów... Bawią mnie ludzie, którzy na siłę chcą udowodnić to, że autoit nadaje się do gier i reszty...

Poleciłbym naukę C++ z biblioteką Qt.

Opublikowano

Pascal jest ponoć starszy i juz wyszedł że tak powiem z mody, ale jak na razie nie znalazłem dobrego poradnika do CPP.

Wiec próbuje z pascalem.

Ależ poleciłem ci przecież Delphi. Na pewno nie jest starsze niż C++ i nie wyszło z mody, nie bój się o to.

@Ar3czek a nie mówiłem :D

Niestety ale Delphi jest aktualnie używane, i raczej przestanie być używane średnio razem z C++. Bardzo mi z tego powodu przykro :(

Twoja stara robi catch the clowny w Game Makerze.

Opublikowano

Warto.

Teraz tylko czekamy na 50 stron wiadomości dzieci ceplusplusa że pascal to gówno, że nie warto i że ruchali moją matke

I polecam ci od razu delphi - http://4programmers....lphi/Kompendium

Pascal to gówno, którego nie warto się uczyć i ruchałem Twoją matkę.

@Autor

Naucz się C#, łatwy, podobny do VB.NET, a GUI możesz zrobić paroma kliknięciami w Visual Studio.

Opublikowano

I chuj. W gimnazjum to się na informatyce będziesz bawił Paintem, GIMP`em i programami z Microsoft Office. Uwierz mi, że to Ci wystarczy. Ucz się powoli bo tak połowy rzeczy nie zapamiętasz i Ci w chuj błędów wyjebie przy kompilowaniu Twojego programu bo nie będziesz wiedział jakie jest prawidłowe użycie funkcji. Prawda boli wiem. W tym momencie najlepiej zajmij się programowaniem hobbystycznie. Polecam zacząć od C++ / AutoIT ( bardziej C++ ) - są to języki łatwe i przyjemne do nauki. Zacznij od kursów typu :

www.cpp0x.pl

polecami Ci to, ponieważ sam zaczynałem od tego. Kiedy ogarniesz "konsole" to weź się za naukę bibliotek które Ci się przydadzą. Mówisz, że chcesz pisać gry ? Polecam Allegro 4.4 / Allegro 5.0 zrobisz w nim i GUI i grę ( na cpp0x.pl jest kurs do allegro 4.4 ). Na dodatek będziesz musiał zrobić sobie grafikę do Twoich pierwszych gier chyba, że masz znajomości z jakimś grafikiem.

Kocham mame

Weteran
Opublikowano

I chuj. W gimnazjum to się na informatyce będziesz bawił Paintem, GIMP`em i programami z Microsoft Office. Uwierz mi, że to Ci wystarczy. Ucz się powoli bo tak połowy rzeczy nie zapamiętasz i Ci w chuj błędów wyjebie przy kompilowaniu Twojego programu bo nie będziesz wiedział jakie jest prawidłowe użycie funkcji. Prawda boli wiem.

Lepiej wcześniej nauczyć się programowania i mieć później z tego jakieś korzyści, niż marnować czas w metinie lub minecraft`cie. Oczywiście, jeżeli ktoś to lubi, bo jeżeli nie, to nie ma sensu uczyć się na siłę.

Znalazłem coś takiego

http://kwejk.pl/obrazek/1355255/z-pozdrowieniami-dla-humanist%C3%B3w.html

Nie wiem czy te dane są wiarygodne, ponieważ ja tego nie robiłem, ale fak fakt faktem programowanie rozwija, więc czym wcześniej, tym zdrowiej dla mózgu.

Opublikowano

Lepiej wcześniej nauczyć się programowania i mieć później z tego jakieś korzyści, niż marnować czas w metinie lub minecraft`cie. Oczywiście, jeżeli ktoś to lubi, bo jeżeli nie, to nie ma sensu uczyć się na siłę.

Znalazłem coś takiego

http://kwejk.pl/obrazek/1355255/z-pozdrowieniami-dla-humanist%C3%B3w.html

Nie wiem czy te dane są wiarygodne, ponieważ ja tego nie robiłem, ale fak fakt faktem programowanie rozwija, więc czym wcześniej, tym zdrowiej dla mózgu.

miałem to samo tutaj wrzucić :)

To w końcu nie wiem co wybrać już po dwóch podejściach czuję niesmak do c++, ale tym razem się postaram jak już się na niego zdecyduje, a co do kwejka to nie wiem kto używa LOGO, przecież to zbędne zapychanie pamięci :) grafiki chyba nikt w tym nie robi

1346184056-U684255.jpg

Opublikowano

a co powiecie o Javie? jest to podobno nowy język i wielu programistów przeszło z c++ na javę. Dużym plusem javy jest także multiplatformowość, może na niego się zdecydować?

xxx

Opublikowano

Gdyby tylko ta multiplatformowość nie zależała od zainstalowania paruset megabajtowego silnika javy, to byłoby bardzo fajnie. Próbowałem w niej programować ale nie przypadła mi za bardzo do gustu - za dużo ułatwień które tak na prawdę są utrudnieniami, konieczność robienia wszystkiego w klasach, mi to nie smakuje. Ale spróbuj, nic nie tracisz a może ci się spodoba.

Twoja stara robi catch the clowny w Game Makerze.

Opublikowano

Uczyc sie od zera programowania i zaczynac od Javy to dosyc odwazne posuniecie. Problem jest taki, jest bardzo malo ksiazek(chociaz nie dam glowy czy sa dobe), ktore ucza od zera tego jezyka. Poradnikow internetowych tez nie ma zbyt dobych. Za to sporo ksiazek jest takich, ktore zakladaja, ze uczacy sie zna juz jakis jezyk programowania. Wiec lepiej sie naucz jakiegos innego jezyka.

Opublikowano

Ja mam 13 lat i bardzo porwało mnie C++ , używam "Microsoft Visual C++ 2010 Express" jest on prosty w obsłudze w dodatku przejrzysty. Jeżeli chodzi o C++ to najlepszym (oczywiście moim zdaniem) jest megatutorial "Od zera do gier kodera" masz tam wszystko wystarczy czytać od początku. Tylko mała rada nie ucz się na siłę (jak już wcześniej panowie pisali.) A i link do poradnika znajdziesz tam >>>>>

pierwsza strona , pierwszy post.

Opublikowano

Witam.

Ostatnio pomyślałem trochę o mojej przyszłości. Pomyślałem, ze bardzo interesuje się komputerami, grami itd. Zastanawiałem się jak się robi gry. Jakim cudem taki "Geralt" może chodzić, zabijać, rozmawiać itd. Pomyślałem, że chciałbym kiedyś zostać koderem. Tworzyć gry itd. Wiem, że to prawie niemożliwe ponieważ ludzi w tym kierunku (informatyków) jest, za przeproszeniem w chu**.

Ludzie dziela sie na wygranych, przegranych i marudy. Jestes maruda, czyli osoba, ktora chce wygrac, ale szuka potajemnie usprawiedliwienia na swoje lenistwo. Maruda jest pozerem i efekciarzem. Czlowiek sukcesu natomiast wrzyna sie w przeszkody jak noz Johna Rambo i wychodzi z nich zwyciesko.

'But it's been no bed of roses no pleasure cruise
I consider it a challenge before the whole human race
And i ain't gonna lose
'

WTF ?! To nie jest reklama... Klikaj!

b234x60.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...