Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Robienie gier.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanko jak zrobić gre objętnie na co na kompa czy na neta o takiej tematyce

http://www.gry.jeja.pl/18436,przestrzen-kosmiczna-dodatkowe.html

Czy jest to możliwe z darmowymi programami. Gra nie musi być identyczna ale żeby było coś o budowaniu stacji i obronie jej.

Sorki że tu pisze ale nie wiem gdzie. Lecą like ;)

Za co ostrzeżenia drogi adminie??.

Opublikowano

Ta gra została stworzona w flashu.

Nie , nie ma żadnego znanego mi generatora takich gier.

Trzeba się pouczyć:<

Przyjmuje zlecenia dot. web masterki.

while(!$success){
....try();
}

Opublikowano

To mi mogłeś poszukać leszczu :P sam teraz nie mam czasu bo do mc nagrywam serie :P

Opublikowano

A właśnie że są takie programy, najlepszy z nich to Multimedia Fusion 2 Developer + musisz dokupić do niego exporter do flasha (żeby dokupiony działał, musisz mieć legalną wersję programu), z tym że ceny są troche kosmiczne, no ale za jakość się płaci.

Twoja stara robi catch the clowny w Game Makerze.

Opublikowano
To mi mogłeś poszukać leszczu :P sam teraz nie mam czasu bo do mc nagrywam serie :P

nie masz czasu na poszukanie pare minut w google, a masz czas na kilkutygodniowe robienie gry? LOL

Opublikowano

@up pisałem że obecnie nagrywam filmiki do mc a to mi zajmie z tydzień leciutko.

Opublikowano

Nie wiem czy wiesz ale większość gier pracuje na silnikach pewnie kojarzysz firmę Epic. Ta firma w ramach promocji swojej technologi udostępniła za darmo edytor UDK, Unreal Developement Kit. Dzięki niemu będziesz mógł stworzyć własną grę łap linka www.udk.com

Opublikowano

Tak, z tym że samo ogarnięcie tego silnika nieraz zajmuje kilka miesięcy.

Opublikowano

Techland prowadził ostatnio kurs z bodajże swojego silnika, pod koniec można było nawet wygrać jakieś nagrody. Na yt jest dużo filmów o CryEnginie, też możesz próbować z nim.

Kurs jest skończony, ale chyba będzie kontynuacja:

http://akademia.techland.pl/

21bps1.png

Reklama.

Opublikowano

Techland to dziadostwo, nie polecam tego ich silnika. Zasysaj Unity3d, jak chcesz zrobić coś pod flasha, multi. Link Bardzo łatwo i przyjemnie się w nim programuje, java/c#. Jest dużo tutorialów w necie, także po polsku min. na mepi.pl >>Link

Opublikowano

A wie ktoś jak zrobić gre przeglądarkową takie jak np na NotDoppler Albo Armor games??

Opublikowano

Chodzi ci o gry flashowe? To Adobe flash + action script. Język nie jest zbyt trudny, jeśli orientujesz się w c++, .net to raz dwa zrozumiesz ten język. Bo budowę i składnie ma jak inne. Takie gry możesz też zrobić w unity3d on jest głównie przeznaczony do robienia gier przeglądowych, ponieważ posiada swoją aplikacje do nich odtwarzania "Unity Web Player".

Opublikowano

A właśnie że są takie programy, najlepszy z nich to Multimedia Fusion 2 Developer + musisz dokupić do niego exporter do flasha (żeby dokupiony działał, musisz mieć legalną wersję programu), z tym że ceny są troche kosmiczne, no ale za jakość się płaci.

lub to co napisał somanyidiots

Weteran
Opublikowano

Po co płacić za jakieś silniki graficzne czy flasha, skoro można zrobić to za darmo? Szczególnie, kiedy nie ma się żadnego doświadczenia ani teamu. Na zyski również nie ma co liczyć.

Idź się uczyć jakiegoś języka programowania, a najlepiej Javy i tyle w temacie.

Opublikowano

Ale mnie robienie gier takich jak minecraft nie kręci wolał bym to co wyżęj link podałem.

Weteran
Opublikowano

Ale mnie robienie gier takich jak minecraft nie kręci wolał bym to co wyżęj link podałem.

Według ciebie w javie można zrobić tylko minecrafta?

Weź poczytaj trochę o co w tym wszystkim chodzi, czym jest język programowania, gamedev, applet java itp. i wróć jak zrozumiesz.

Czy jest to możliwe z darmowymi programami. Gra nie musi być identyczna ale żeby było coś o budowaniu stacji i obronie jej.

Nie, flash kosztuję 375 $, czyli ok. 1200 zł. Jeżeli chcesz za darmo, to w poprzednim poście napisałem ci co musisz zrobić.

Opublikowano

Według ciebie w javie można zrobić tylko minecrafta?

Weź poczytaj trochę o co w tym wszystkim chodzi, czym jest język programowania, gamedev, applet java itp. i wróć jak zrozumiesz.

Nie, flash kosztuję 375 $, czyli ok. 1200 zł. Jeżeli chcesz za darmo, to w poprzednim poście napisałem ci co musisz zrobić.

Są darmowe edytory pozwalające na pisanie w ActionScript (tak myślę...).

Opublikowano

Są też darmowe kreatory, z tym że trochę ciężko się w nich najczęściej połapać (z czym zwykle w tych płatnych problemu nie ma).

Przykładowo bardzo dobry - http://www.stencyl.com/

Jeśli chce się to robić koniecznie w czystym flashu, to są darmowe kompilatory action scriptu, wystarczy poszukać (nawet widziałem taki w którym gry fleshowe pisało się w pascalu :D)

Opublikowano

A już pujde na tą jave linki jakieś to tutków czy tam video.

PS.

@2up dałbyśtuta jak w twoim programi zrobić coś ala angry birds

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...