Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pomoc] Spolszczenia exe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Potrzebuje program do spolszczenia pliku exe ;) próbowałem już kilkoma oto lista :

Resource Hacker

Restorator 2007 i pokazują się tylko puste foldery bez treści którą chcę edytować.

sygnacu.jpg

Opublikowano

Poszukaj jakiegoś Poradnika. ale wydaje mi się, że nie da się tak o po prostu spolszczyć exe bo jest zakodowana.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Autorze tematu - chwała ci za sygnaturkę!

Obawiam się jednak, że to by było niesamowicie trudne... możesz spróbować pobawić się w reverseenginering, albo wlepić exeka w program nakładając niewidoczne warstwy... z polskimi napisami

Oddajcie minusy! :(

Opublikowano

hmmm.... wydaje mi się, że to nie będzie aż takie trudne dlaczego ? Bo cały program wygląda tak

beznazwy5kopiak.jpg

- To co zaznaczyłem na szaro chce przetłumaczyć, i żeby nie zakładać nowego tematu, da się zmienić belkę tytułową ? Tzn napis, jeśli to jest grafika to grafikę ;)

@up dzięki za uznanie ;) Jestem Polakiem więc moim obowiązkiem jest pamięć o bohaterach.

sygnacu.jpg

Opublikowano

hmmm.... wydaje mi się, że to nie będzie aż takie trudne dlaczego ? Bo cały program wygląda tak

beznazwy5kopiak.jpg

- To co zaznaczyłem na szaro chce przetłumaczyć, i żeby nie zakładać nowego tematu, da się zmienić belkę tytułową ? Tzn napis, jeśli to jest grafika to grafikę ;)

@up dzięki za uznanie ;) Jestem Polakiem więc moim obowiązkiem jest pamięć o bohaterach.

Musisz rozkodować nanieść poprawki i zakodować

1000093817-removebg-preview-1.png

Opublikowano

Otwierasz byle jakim hex edytorem, szukasz jakiegoś tekstu który chcesz spolszczyć i go podmieniasz, tak żeby nie był dłuższy niż tamten poprzedni, w znaki niepotrzebne wpisujesz 0x00, tyle filozofii.

@xenex tak ci się spodobała jego sygnaturka że aż sobie ustawiłeś zdjęcie kolesia z satanatonu? :D

Twoja stara robi catch the clowny w Game Makerze.

Opublikowano

Z tego co widzę, podmieniłeś zdjęcia - dlatego masz po polsku

a ta reszta to tekst, tak?

Musisz rozkodować nanieść poprawki i zakodować

Taak, nic dodać nic ująć xD

Nie zawsze to jest tak proste, jak się wydaje

@xenex tak ci się spodobała jego sygnaturka że aż sobie ustawiłeś zdjęcie kolesia z satanatonu? :D

haha, nieee... ;P

satanaton xD rozwaliłeś mnie xD

Opublikowano

beznazwy5kopiak.jpg

O ile mi wiadomo Faggot celowo pisał część po polsku, a część po angielsku, więc nie widzę celu bawienia się w dekompilację, czy inne pierdoły dla lajków.

Opublikowano

@ WoBniaR - bawiłem się w hex`ie i pokazuje mi tam jakieś dzikie znaki

@ xenex - wszystko co jest po Polsku to moja robota

@ Miuszcz. - w pierwowzorze nic nie było po Polsku, więc mówimy o dwóch różnych rzeczach ;)

sygnacu.jpg

Opublikowano

akurat całość w sensie grafika to moja robota :) I nie dla like ;p

Bawiłem się w hexi`e i jakieś dzikie znaki mi pokazywało :/

Tak wszystko co jest po PL to są grafiki.

Zacznijmy od początku masz zgode autora na wprowadzanie zmian w porgramie ?

1000093817-removebg-preview-1.png

Opublikowano

I w edytorach hexowch masz opcje wyszukiwania. Tak jakbyś nie wiedział :)

Opublikowano

I w edytorach hexowch masz opcje wyszukiwania. Tak jakbyś nie wiedział :)

wiem. A teraz cię zatkam, wiem jaka jest do tego komenda :P

Zacznijmy od początku masz zgode autora na wprowadzanie zmian w porgramie ?

na użytek własny chyba nie muszę mieć -_-

beznazwy6k.jpg

takie coś mam na hex`ie przez kilka tysięcy wersów, są jeszcze jakieś szlaczki.

sygnacu.jpg

Opublikowano

wiem. A teraz cię zatkam, wiem jaka jest do tego komenda :P

na użytek własny chyba nie muszę mieć -_-

beznazwy6k.jpg

takie coś mam na hex`ie przez kilka tysięcy wersów, są jeszcze jakieś szlaczki.

a czego się spodziewałeś?

A.u.t.o.i.t.s.u.p.p.o.r.t.s

zmień na cokolwiek - i zmieni ci się to też w programie

wuala!

Weteran
Opublikowano

@2Up

To są bajty przedstawione jako chary. Co w nich dziwnego?

Ogółem edytowanie czystego pliku .exe jest praktycznie niemożliwe.

Dla przykładu skompilowałem prosty program w c++. Program polegał na tym, że kolejno deklarował zmienną string, a następnie ją wyświetlał.

Skompilowany plik otworzyłem w notepad++ i znalazłem bajty, w których jest przechowywana wartość zmiennej string.

Owszem, mogłem zmienić tą wartość, ale jedynie na taką, której ciąg jest tak samo długi. Czyli mając zmienną z ciągiem "ABCDEF" mogłem zmienić przykładowo na "AXXXXx", ale gdy zmieniłem na "AXX" program się crashował. Można byłoby odnaleźć wartość, odpowiadającą za długość stringu, ale jest to o wiele trudniejsze, niż znalezienie stringu. Dodatkowo offsety kolejnych instrukcji mogłyby się zmienić, co najprawdopodobniej również zakończyłoby się crashem.

Opublikowano

Bo to się zawsze tak robi... że jak sie nie chce poszukiwać - to się na spacje zamienia...

Opublikowano

Żeby dać większą długość to polecam dll injection, a żeby dać krótszą to zwykle wystarczy wyzerować niepotrzebne bajty i śmiga.

Opublikowano

No patrz masz tam po prawej np to: "

A.u.t.o.i.t.s.u.p.p.o.r.t.s"

To zamieniasz to na "D.u.p.a.b.a.w.o.l.a . . . "

i długość jest taka sama a masz inny tekst w tym miejscu

:)

aha no i żebyś nie myślał że te kropki to są kropki, bo to nie są kropki, tylko inne znaki więc ich nie ruszaj.

Opublikowano

Te pomiędzy literami tak, ale mogą się zdarzyć inne, zresztą wszystko widzisz w podglądzie hexowym po lewej.

Opublikowano

Zależy w czym. Dekompilator, przepisujesz program i gotowe spolszczenie.

#Edit

No to uj, już szybciej będzie jak samemu napiszesz, bo program nie jest ekstra złożony, a oszczędzisz sobie babrania w gównie.

Opublikowano

@up

Myślisz, że tak łatwo da się wszystko zdekompilować?

nieee to nie AutoIT..

Ale widać, autor jest już na dobrzej drodze ^^

Opublikowano

@up może i jestem ale z tej rozmowy dowiedziałem się, że kropki to nie kropki i nic więcej :( Jest jakaś odważna osoba która by pomogła mi to zrobić (po prostu zrobić za mnie :P) ?

sygnacu.jpg

Weteran
Opublikowano

@up może i jestem ale z tej rozmowy dowiedziałem się, że kropki to nie kropki i nic więcej :( Jest jakaś odważna osoba która by pomogła mi to zrobić (po prostu zrobić za mnie :P) ?

Otwierasz plik jakimś edytorem tekstowym, szukasz danego ciągu znaków(w większości edytorów to ctrl +f) i podmieniasz w nim znaki (nie możesz zmienić długości ciągu), a następnie zapisujesz.

Jeżeli jest to AutoIt, to chyba nie będzie z tym żadnego problemu. Natomiast gdyby to był program na .NET framework, to już tego nie zrobisz(nie tym sposobem), ponieważ stringi tam są w jakiś tam sposób szyfrowane.

Opublikowano

Nie nie nie - podmieniasz w edytorze hexowym bo normalny popsuje ci plik.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...