Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Moja strategia rozbudowy zamku.

tomek_n

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na samym początku zaznaczam, że nie jest to jakaś najlepsza czy też genialna strategia. Jest to podrostu moja strategia i zrozumiem jeśli ktoś nie będzie się z nie zgadzał.

1. Najpierw dążymy do zbudowania kapitolu - zajmie nam to około tygodnia, w zależności jakie budynki ma się na początku. To zapewni nam stały dochód. Jeśli mamy w zamku jakiś specjalny budynek do zapewniana dochodu (np. skarbnice) to budujemy go po zbudowaniu kapitolu. Warto też zbudować magazyn zasobów.
  2. Budujemy budynki(masło maślane ;) ) do rekrutacji jednostek (nie ulepszamy ich). Tutaj kolejność zależy od rodzaju zamku jakim gracie. Budynki ulepszamy dopiero wtedy gdy zbudowaliśmy już wszystkie.
  3. Następnie budujemy, albo budynki specjalne, albo gildie magów - zależnie od rodzaju naszego herosa.
  4. Gdy już mamy wszystkie ważne budynki i pod dostatkiem surowców możemy zbudować te mniej ważne.

Inne uwagi:

• Gdy gramy tylko przeciwko komputerowi budynek nekropolij - całun ciemności jest bez użyteczny.
  • Skarbiec w bastionie daje duże dochody warto poświęcić jedna kolejką na jego zbudowanie

Liczę na oceny (pozytywne lub negatywne)

Moje TuT'y:

[H3][TuT] Idiotyczne zagrania AI, które mogę ułatwić grę

[H3] Moja strategia rozbudowy zamku.

Opublikowano

Wg mnie nie ma jednej strategii dobrej na wszystko. Wszystko zależy od takich rzeczy jak rodzaj zamku, ile mamy skrzynek na mapie, ile mamy finansów na start, czy jest problem z zasobem, w jakiej jesteśmy sytuacji na mapie. Zdarza się że gramy i mamy wszystko po prostu na ziemi, niestrzeżone kopalnie, a zdarza się że mamy tartak strzeżony przez jednostki 4 poziomu. Przykład na to że twój poradnik nie zawsze się sprawdza - Twierdza. W niej w 2 ruchy możesz mieć behemoty i szybko zmieść przeciwników z ziemi, i myślę że ty też nie inwestowałbyś w twierdzy od początku w kapitol. Inny przykład - są jednostki których ulepszenie ogromnie dużo zmienia, np elfy. Dobry gracz nie stosuje żadnej sprawdzonej taktyki rozbudowy, tylko dostosowuje ją do gry, sytuacji na mapie, i tych wszystkich czynników które opisałem wyżej.

Ale to tylko moje zdanie, można się z nim nie zgadzać.

sygnatura2.png

Opublikowano

Ta taktyka sprawdza się na niskim poziomie trudności mapy. Jeśli poziom trudności jest bardzo wysoki, a mapa jest mała to po tygodniu używania tej taktyki zostaniesz podbity.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Ta strategia jest słaba, bo skupia się tylko na jednym aspekcie. A mianowicie finansach (cud, że zamek się stawia po drodze do kapitolu, w przeciwnym razie byłaby totalna klapa)

1355848650-U247153.png

Opublikowano

A możesz robić i jedno i drugie. Do 7 dnia powinieneś mieć ratusz, cytadele i jeszcze możliwość budowania. Ja wtedy stawiam gospodarstwo, a pierwszego dnia drugiego tygodnia ulepszam je do Wysokich Elfów. Co daje mi sporą siłę ognia na start.(ew. jak na początku mapy masz gospodarstwo to stawiasz zamiast niego drzewce)

1355848650-U247153.png

Opublikowano

Ale gdy się gra na 200% to na początku twoje zasoby są równe 0. Więc zebranie pieniędzy na ratusz potrwa dość długo, a bez wysokiego dochodu jaki daje Kapitol nigdy nie zbierzesz na rekrutacje jednostek. Chociaż moje strategia też nie jest idealna. Poza tym jak wspomniał Qentinios dobry gracz dostosowuje strategie do mapy. I trudno się z tym nie zgodzić. Dlatego też TuT jest przeznaczony raczej dla początkujących niż weteranów.

Moje TuT'y:

[H3][TuT] Idiotyczne zagrania AI, które mogę ułatwić grę

[H3] Moja strategia rozbudowy zamku.

Opublikowano

Moim zdaniem ta strategia sprawdza się tylko na dużych mapach, gdzie przeciwnik jest dość daleko. Choć sam jej używam od dawna, to ma słabe punkty. Kapitol zdobywamy w pierwszym dniu drugiego tygodnia. Na mapach typu Jihad (gdzie wszyscy gracze są ściśnięci na najmniejszej mapie) nie ma mowy, że obronimy zamek kilkoma żołnierzami pierwszego poziomu (nieulepszonymi!). Wtedy trzeba zainwestować od razu w budynki "armijne" (+ ew. MG jeśli gramy magiem) i wytrzebimy wroga w pień.

Opublikowano

Moim zdaniem lepiej dowalić do ratusza. potem przez tydzien budowac jednoski i jak bedzie nowy tydzien to do kapitolu. Twój sposób jest troche bez sensu. Czemu? Tylko na mapy L XL. Na mniejszej zabija cie z taka taktyka. Po 2, bez wojska nie podbijesz zadnej kopalni albo czegos.

09071535498836998897.png

Opublikowano
Budujemy budynki(masło maślane ;) ) do rekrutacji jednostek (nie ulepszamy ich). Tutaj kolejność zależy od rodzaju zamku jakim gracie. Budynki ulepszamy dopiero wtedy gdy zbudowaliśmy już wszystkie.

Oj nie...

W Fortecy ulepszyć gremliny warto....

W Lochach harpie....

W Nekropolii wampiry...

W Bastionie elfy... =)

Koniec z grami... czas na nauke kochanego PRAWA

<3

Opublikowano

Właśnie jeśli jest duży to jest dobra - mamy kasę. na Najwyższym nie masz ŻADNYCH surowców poza bonusem startowym, więc złoto się przyda. Na duzych mapach..

Opublikowano

Właśnie jeśli jest duży to jest dobra - mamy kasę. na Najwyższym nie masz ŻADNYCH surowców poza bonusem startowym, więc złoto się przyda. Na duzych mapach..

Racja, ale na malych jestesmy w dupie. Ja polecam zrobic jednostki do poziomu 3-4 i dopiero robic kapitol.

e84026c7f5e6bcf5e94591e.png

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

właśnie, zalezy jaki jest poziom trudnosci mapy, na 200% zawsze dążę do zrobienia jak najszybciej klasy która strzela z daleka, bo w walkach normalnych (nie auto) mają ogromną przewagę ;) na łatwych toleruję Twój sposób, czyli kapitol szybko i potem wojo ;D

VsxuB58.png

Opublikowano

właśnie, zalezy jaki jest poziom trudnosci mapy, na 200% zawsze dążę do zrobienia jak najszybciej klasy która strzela z daleka, bo w walkach normalnych (nie auto) mają ogromną przewagę ;) na łatwych toleruję Twój sposób, czyli kapitol szybko i potem wojo ;D

Generalnie na troszke wyzszym poziomie gra sie na tak zwanych "random map template", ktore mniej wiecej opisuja, jak bedzie wygladac mapa, tj. bogactwo, ilosc zamkow, sila straznikow...

Na najpopularniejszych jest dosc sporo pieniedzy, i byc moze ciezko to sobie wyobrazic, ale gracze wydaja wiekszosc surowcow w dniu 1 na 5-7 bohaterow, po czym graja do konca czasami nawet bez rady miasta... Istne szalenstwo.

Co do nas, szaraczkow, rush capitol raczej nigdy sie nie sprawdzi, a graja go ludzie - perfekcjonisci, ktorym zylka na czole pulsuje gdy nie moga zrobic jakiegos stworka od razu w dniu 1 nowego tygodnia :D Duzo lepiej juz postawic budynki i rekrutowac wybiorczo co wazniejsze, jednoczesnie zbierajac na kapitol. Tak to juz jest, ze im mniej wydajemy na budynki, tym wiecej zarabiamy armia na mapie, a im lepszy gracz, tym bardziej sie to sklania ku graniu armia i perfekcyjnemu rozgrywaniu bitew :) przyklad: gracz rozwala horde mantikor w czwartym dniu DRUGIEGO tygodnia... :D

Opublikowano

@denner29, to nie wszystko, jeszcze są nasze umiejętności jako gracza i to w jaki sposób potrafiły wykorzystać +/- które oferuje nam mapa, czasami byle zdarzenie, artefakt, czy czar może przesądzić o wyniku rozgrywki.

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 10 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...