Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer jako VPS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ale przez hamachi to.. czesto jest tak ze nie wyrabia i są lagi na serwie a po za tym nie mam za dobrego neta wiec będzie jeszcze gorzej... Chociaż najpierw chyba na hamachi spróbuje.. :)

Opublikowano

trzeba zacząć od tego że, nie opłaca się stawiać serwer 24/7 w domu, bo to jest nie opłacalne,

dobry zasilacz nie jakiś tam tania podróba z firsta, tylko coś porządnego + dobre chłodzenie, i temp.pokojowa poniżej 15 stopni.

może nie jest to konieczne ale zalecane+ miejsce mało wilgotne.

to są niestety koszty, ale jeżeli chce ktoś np. jak @topic dla kolegów to jest sens instalowania dedyka? nie lepiej go "wizualizować" poprzez VMware albo virtualbox, chociaż jest to mniej wydajnie niż system odpalony bez pośrednio na komputerze.

a i zapomniałem o necie z stalym ip + dobrymi pingami i szybkością, ale należy pamiętać by up i down się równoważyły, ponieważ w tych rzeczach obie są ważne, taki internet też niesie miesięczne koszty.

w niektórych miejscowościach taki net jest niemożliwy, ponieważ nie wszędzie zostały doprowadzone światłowody, na zwykłych kablach nie ma szans uzyskania wydajności łącza, powyżej 35mbps -/+

a i zapomniałem że niektórzy nie wiedzą i plotą głupoty, na łączy 20/20mb/s z pingami 25-40 można ( w przypadku mt2) pociągnąć około 300-400osób,

szczerze mówiąc dokładną liczba nie da sie powiedzieć, i moim zdaniem jest głupie, obliczanie ile dany komp, wytrzyma osób, bo to zależy,

dużo maszyn kupowanych maszyn przez userów, nie wykorzystuje w 1/4 swojej mocy, nie wiem dlaczego niektórzy mają takie spostrzeżenie np. mówią

"o serwer 4GB ram uciągnie 10osób"

albo

"o słabe łącze 100mb/s przy 40osób będą lagi"

dla mnie to głupota jest, chwalą się swoją nie wiedzą ? czy są tacy głupi?

Jedynym plusem hostingu w domu, to szybka reakcja ( jeżeli jesteś w pobliżu) na ataki i szybko się z tym uporać, masz dostęp do routera, do maszyny. itp. itd.

Opublikowano

Był tut chyba w dziale Via www jak zrobić dedyka na komputerze. polegało to na Zainstalowaniu VB i na nim odpowiedni stysem. (FreeBSD, Linux, etc.)

Wyczysciłem komputer zrobiłem tak jak było w tutku i musze powiedzieć ze nawet pięknie smiga. Czasem są lagi przez słabego neta. Ale po za tym nie ma żadnych problemów. Serwer chodzi tak z 7 h dziennie i jakoś daje rade. :P nie grzeje sie za mocno. :)

Opublikowano

Dodam i tu swoje 5 groszy.

Kiedyś postawiłem serwer plemiona na paruletnim kompie (praktycznie złom, ale działał). Na sieci domowej

Mam swój router w domu, więc wystarczyło że wyciągnąłem port (w moim przypadku 100) poza DHCP, i przy małej pomocy no-ip.org miałem zewnętrzne IP.

Serwer chodził jak powinno, ale po ustaleniu relacji z graczami:

- Lagi były. Plemiona to gierka przeglądarkowa postawiona na serwerze Apache + MySQL. Aczkolwiek nie były one wielkie, biorąc pod uwagę to że mam w domu łącze zaledwie 1 MB/s, co przekłada się na około 30-40 kb/s uploadu, 120kb/s downloadu (oczywiście weźmy pod uwagę to, że dla gracza na moim serwerze wartości się odwracają (dla niego mój upload to jego download, a mój download to jego upload), a biorąc pod uwagę to że niektóre przeglądarki zapisują grafiki stron, te 30kb/s wystarczało na przesłanie danych o surowcach, jednostkach, itp.

- Szybki dostęp do serwera też był, mogłem cały czas kombinować nad serwerem. To jest duży plus, jeśli chodzi o stabilność. Nie musiałem się też martwić że serwer się wyłączy, i będę musiał czekać aż go ktoś włączy.

Co do prędkości łącza: Możesz też wykupić coś co się nazywa łącze symetryczne. Wtedy prędkośc uploadu i downloadu będzie taka sama (prędkość uploadu wzrośnie do prędkości downloadu), a jeśli masz szybkie łącze, wtedy nie będzie większego problemu z hostingiem.

Wszystko zależy od tego, pod co chcesz postawić serwer. Jeśli chcesz postawić serwer gierki przeglądarkowej, lub zwykłej strony WWW potrzebujesz tylko dość szybkiego łącza. Jeśli chcesz postawić gierkę np. pod Metina, potrzebujesz już maszyny z nieco większą mocą obliczeniową. Tak samo z softem. Wszystko zależy od tego, pod co jest pisany serwer. Serwer WWW można uruchamiać bezproblemowo pod Windowsem, ale serwer Metina potrzebuje FreeBSD do działania.

Tyle z mojej strony, pozdrawiam.

Jeszcze krótkie PS:

Co do postu @JebakLeśny, ja mieszkam na wsi. I mój internet nie może wyciągnąć więcej niż 1MB/s, ponieważ nie ma tutaj na tyle dobrego zasięgu od tepsy :)

I jeszcze jedno: Czasami po prostu nie opłaca się robić takich rzeczy :) Łącze symetryczne kosztuje, i nie wiem dokładnie, ale domena w no-ip.org też (ale za to się chyba tylko raz płaci)

846331404756772371599.jpeg
  • 2 lata później...
Opublikowano

Był tut chyba w dziale Via www jak zrobić dedyka na komputerze. polegało to na Zainstalowaniu VB i na nim odpowiedni stysem. (FreeBSD, Linux, etc.)

Wyczysciłem komputer zrobiłem tak jak było w tutku i musze powiedzieć ze nawet pięknie smiga. Czasem są lagi przez słabego neta. Ale po za tym nie ma żadnych problemów. Serwer chodzi tak z 7 h dziennie i jakoś daje rade. :P nie grzeje sie za mocno. :)

Co to był za dział Via www ??? Możesz podrzucić mi link? oczywiście pw :)

Mój kanał na yt: https://www.youtube.com/user/POLAKprokolski

Jestem youtuberem i mam serwer mc 1.7.2 FB+minigry IP: 178.33.52.31:25565

Opublikowano

Dedyk jest to komputer o dużych parametrach.

VPS - jest podzielone na takie mniejsze itp.

Jak chcesz stawiać to po pierwsze:

* Zewnętrzne IP

* Dobre łącze

Musisz również wziąć pod uwage DDoS-y ...

Raczej się nie opłaca.

Powiedz mi jeszcze pod co chciałyś.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...