Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer jako VPS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A wiec tak. VPS czy tam dedyk to jest przeciez zwykły komp podłączony pod prąd i internet 24h. no nie? :P wiec da sie tak zrobić ze zwykłym kompem zainstalować tylko odpowiednie oprogramowanie i bedzie smigać. ale jak zrobić żeby nie trzeba było łączyć sie prze siec typu hamachi? I czy wgl da sie tak zrobić. Jeśli sie myle ze dedyk to zwykły komp to poprawcie mnie.. :P

Opublikowano

czyli trzeba mieć np. internet neo.. a nie da sie zrobić jakoś inaczej zeby nie trzeba było łączyć sie przez hamachi?

Opublikowano

VPS to nie jest taka maszynka która stoi podłączona kablami. Są to wirtualnie podzielone serwery o wysokich parametrach (np. jeden serwer i7 16gb ram, 8 rdzeniowy może zostać podzielony kilka-kilkanaście razy na mniejsze serwery VPS przy wirtualizacji np OpenVZ) . Jeśli nie chcesz mieć hamachi, musisz mieć tak jak napisał wyżej woBniaR zew. IP.

Zajmuję się kompletnym tworzeniem stron WWW oraz zarządzaniem serwerami na linux. Kontakt na PW lub skype.

Opublikowano

Ja także mam neo i mam zmienne/wew. W routrze i u operatora mozesz to ustawic.

Opublikowano

@up Tutaj nie chodzi o zmien/wew

Tylko o niezmien/zew

Vps to jest zwykła maszyna która posiada nie ziemskie Parametry...

Opublikowano

Tak ale to się dzieli na kilkanaście serwerów dedykowanych i wychodzi na jeden gówniane parametry :D a tak to cały komputer się zamienia na jeden serwer i są kilka razy lepsze parametry niż na serwerach za 200 zł

comment_aKm2b5jSiJgvkhmrlSzZ5Yc80OK7Mzta

Opublikowano

@UP Strasznie mu pomogłeś, wiesz?

Za 30-40 zł możesz VPSa wykupić żeby postawić już jakiś serwer gry, ale musisz mieć opanowane chociaż podstawowe komendy linuxowe.

Zajmuję się kompletnym tworzeniem stron WWW oraz zarządzaniem serwerami na linux. Kontakt na PW lub skype.

Opublikowano

A stawianie serwera gry na linuxie jest świetną okazją by się ich nauczyć :)

Twoja stara robi catch the clowny w Game Makerze.

Opublikowano
Tak ale to się dzieli na kilkanaście serwerów dedykowanych i wychodzi na jeden gówniane parametry :D a tak to cały komputer się zamienia na jeden serwer i są kilka razy lepsze parametry niż na serwerach za 200 zł

No właśnie tez tak myślę że bedzie lepiej na swoim szło. A po za tym wydaje mi się że lepiej będzie z jego obsługą. ;)

@UP Strasznie mu pomogłeś, wiesz?

Za 30-40 zł możesz VPSa wykupić żeby postawić już jakiś serwer gry, ale musisz mieć opanowane chociaż podstawowe komendy linuxowe.

30 - 40 zł?? :huh: Z jakimi parametrami? nie chce jakiegoś 512 ram. Bo ten komputer co mam to jest dość doby i na dzisiejsze czasy spokojnie mozna z nigo korzystać.. :P

Opublikowano

@UP A czy twój komputer będzie chodził 24/7/365 ?? I czy ma internet 100Mbit/s ?? No właśnie ;) I już wiesz czemu taka cena

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

no z netem to masz racje.. nie pomyślałem.. ale mógłby chodzić 24/7 xD to nie był by problem.. :P

Opublikowano

Aby mógł chodzić te powiedzmy 24/5 (2 dni odpoczynku) to musiałby mieć duże chłodzenie jak i parametry, aby nie było lagów internet musiałby mieć ok. 20 mg Pobierania i ok. 5-10 Wysyłania. Internet z zew.ip i Niezmiennym + Odblokowane porty pod gry w routerze (Jeżeli jest taka potrzeba) czyli np. 25566 25565 - Na 2 portach możesz postawić 2 serwery MC a tutaj masz porty pod: Strone, ftp, mysql 80 81 82 3306 (Nie wiem czy 81 czy 82 :mellow: pod ftp) Także zrobić z Kompa dedyka (Bo VPS wątpię...) Trzeba się dosyć dużo pobawić nawet nie w samo instalowanie, ale też w samą modernizację komputera od zewnątrz :( A jeżeli masz już wszystko zrobione to instalujesz: apache, ftp, php, mysql. Możesz też (Jeżeli to ma być sam komp. bez monitora) Zainstalować/Udostępnić Wirtualny pulpit przez. jakiś program lub Lokalnie tak abyś tylko ty swoim drugim komputerem mógł wbić, lub wbijając przez inny znając np. Passy. Ok A więc to są te najważniejsze i krótkie rzeczy które trzeba zrobić :)

Ps. Jeżeli komputer ma być używany też osobiście (np. Serfowanie po necie, skype, granie w gry przez neta) To nie polecam bo będzie bardzo obciążać <_<

Opublikowano

Moim zdaniem nie oplaca sie stawiac serwera w domu, bo bedzie zbyt drogi w utrzymaniu. Jesli juz musisz tak zrobic to wybierz system freebsd, porty do odblokowania ssh 22, ftp 60, http 80

Opublikowano

30 - 40 zł?? :huh: Z jakimi parametrami? nie chce jakiegoś 512 ram. Bo ten komputer co mam to jest dość doby i na dzisiejsze czasy spokojnie mozna z nigo korzystać.. :P

Za 40 netto masz :

2GB ram (3GB burst)

2 Ghz

Do tego 100mbit/s, linux i 1000 GB transferu.

Opublikowano

Za 40 netto masz :

2GB ram (3GB burst)

2 Ghz

Do tego 100mbit/s, linux i 1000 GB transferu.

A na domowym łączu dużo nie uciągnie. Chba że to miało by być jakieś forum czy stronka tylko dla znajomych.

Opublikowano

ech.. ja chcie postawić serwa który by było on jakieś 10 h dziennie.. i to moze nie.. Tylko dla dla kumpli żeby było można z mini pograć.. a wy już odrazy wyskakujecie jakbym chciał serwerownie w domu robić.. o.O

Opublikowano

No to pytaj się dostawcy internetu o to zewnętrze ip.

Zresztą tak dla kolegów to już lepiej załóż to hamachi i miej spokój.

Twoja stara robi catch the clowny w Game Makerze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...