Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

15FPS na dobrym sprzęcie

Banbax

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jestem posiadaczem sprzętu o dość dobrych parametrach ( większość gier chodzi w 40-60fps - A Max Pyne 3 w 60-120 ). Więc sprzęt jest dobry a w minecrafcie mam magiczną liczbę fps 1-20. Czemu ? Posiadam 4 mody

ThaumCraft

Forge

Equivalent Exchange

Optifine

(wszystko w najnowszych wersjach) a fps jak stały tak stoją... Wszystkie ustawienia graficzne ustawione mam na off/ fast. Próbowałem ustawiać koniugacje procesorami - bez skutków. Próbowałem także ustawiać priorytet Minecraftowi - to samo . Tak więc proszę was o pomoc w zwiększeniu ilości klatek na sekundę bo moim skromym zdaniem jeśli Battlefield 3 chodzi mi w 20-30 FPS-ach a to trzeba przyznać jest potężna gra, to czemu Minecrafcik chodzi mi jescze gorzej ?

Mój sprzęt to:

Komputer

System operacyjny Windows 7 Ultimate Media Center Edition

Dodatek service pack systemu operacyjnego -

DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)

Nazwa komputera BANBAX-KOMPUTER

Nazwa użytkownika Banbax

Płyta główna

Typ procesora AMD Athlon™ 64 X2 Dual Core Processor 5000+ , 2600 MHz

Nazwa płyty głównej Nieznane

Mikroukład płyty głównej Nieznane

Pamięć fizyczna 4096 MB

Typ BIOS'u Nieznane

Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM1)

Port komunikacyjny Port drukarki (LPT1)

Ekran

Karta wideo ATI Radeon HD 4550

Karta wideo ATI Radeon HD 4550

Monitor Rodzajowy monitor PnP [NoDB] (21255065)

( hhoho wyciag z everesta - nie wie co mam w kompie ) Mam nadzieje że to wystarczy Jeśli nie to sięgnę do papierków i poszukam dodatkowych informacji

Z góry dziękuje :)

Nawiasem próbowałem uzyskać odpowiedz na jednym "lepszym" forum z minecrafta - i utwierdzili mnie ze większość graczy w tę gre ma piskliwy głosik i jest kawałem chuja :) Bez urazy dla nikogo ( nie chcieli pomóc bo używam darmowego Mine :( )

Opublikowano

Nie masz takiego dobrego sprzętu a mody które masz zainstalowane są bardzo wymagające , Niestety !

1336826229-U379973.png

Tuty :

Najwydajniejsza optymalizacja minecrafta czyli zwiększenie fps'ów !

http://www.mpcforum.pl/topic/506414-tutnajwydajniejsza-optymalizacja-minecrafta-czyli-zwiekszenie-fpsow/

LitleSky !

http://www.mpcforum.pl/topic/505707-dllitlesky-survival/

RedStone i Mechanizmy

http://www.mpcforum.pl/topic/596227-tutorialredstone-i-mechanizmy/

Jak postawić serwer na VPS

http://www.mpcforum.pl/topic/592967-tutjak-postawic-serwer-na-vps/

Opublikowano

Użyj optifine:

http://www.minecraftforum.net/topic/249637-125-optifine-hd-c2-fps-boost-hd-textures-aa-af-and-much-more/

Opublikowano

Użyj optifine:

http://www.minecraftforum.net/topic/249637-125-optifine-hd-c2-fps-boost-hd-textures-aa-af-and-much-more/

Czyta się temat ...

Witam.

Jestem posiadaczem sprzętu o dość dobrych parametrach ( większość gier chodzi w 40-60fps - A Max Pyne 3 w 60-120 ). Więc sprzęt jest dobry a w minecrafcie mam magiczną liczbę fps 1-20. Czemu ? Posiadam 4 mody

ThaumCraft

Forge

Equivalent Exchange

Optifine

(wszystko w najnowszych wersjach) a fps jak stały tak stoją... Wszystkie ustawienia graficzne ustawione mam na off/ fast. Próbowałem ustawiać koniugacje procesorami - bez skutków. Próbowałem także ustawiać priorytet Minecraftowi - to samo . Tak więc proszę was o pomoc w zwiększeniu ilości klatek na sekundę bo moim skromym zdaniem jeśli Battlefield 3 chodzi mi w 20-30 FPS-ach a to trzeba przyznać jest potężna gra, to czemu Minecrafcik chodzi mi jescze gorzej ?

Mój sprzęt to:

a co do tematu

Otwórz menadżer zadań (minecraft musi być włączony)

znajdź proces javaw.exe (Ten proces z który zjada więcej ramu)

i LPM Ustaw Priorytet > Wysoki

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jeśli pomoże pamiętaj że trzeba to robić za każdym ponownym włączeniem gry !

1336826229-U379973.png

Tuty :

Najwydajniejsza optymalizacja minecrafta czyli zwiększenie fps'ów !

http://www.mpcforum.pl/topic/506414-tutnajwydajniejsza-optymalizacja-minecrafta-czyli-zwiekszenie-fpsow/

LitleSky !

http://www.mpcforum.pl/topic/505707-dllitlesky-survival/

RedStone i Mechanizmy

http://www.mpcforum.pl/topic/596227-tutorialredstone-i-mechanizmy/

Jak postawić serwer na VPS

http://www.mpcforum.pl/topic/592967-tutjak-postawic-serwer-na-vps/

Opublikowano

Włącz Minecrafta z przydzielonym 2GB RAMu.

http://www.mpcforum.pl/topic/481266-nowy-launcher-minecrafta-new-minecraft-launcher/

wqdz690429546a.GIFPiszę poprawnie po polsku

Bywalec MPC | ProUser

Opublikowano

Jeśli państwo czytać nie umieją to przytoczę :)

"Wszystkie ustawienia graficzne ustawione mam na off/ fast. Próbowałem ustawiać koniugacje procesorami - bez skutków. Próbowałem także ustawiać priorytet Minecraftowi - to samo "

A więc próbowałem ustawiać proces do najwyższych. Posiadam także program Game booster w wersji najnowszej którego używam :)

W każdym bądź razie spróbuje włączyć minecrafta z 2GB Ramu - może coś to da, ale szczerze mówiąc wątpię

@ Edit odpaliłem z 2GB ramu i dalej 15-25 fps :(

Opublikowano

Nie dziw się ta gra minimum dobrego quad core z dobrym chłodzeniem potrzebuje do płynnego działania. zresztą na moim dawnycm dwurdzeniowym gra obciążała do 85-100% procesor a temp. o 20 stopni w góre i

Opublikowano

Omq widze że przedmówca zjadł wszystkie rozumy.Co do wymagań gry to nie są one aż takie duże- mam kompa z roku 2003 (proc 1.8, 768 ramu i nvidia fx5600) i z optifine i minimum detalami mam po 60 fps.Wgraj nowe sterowniki do karty graficznej, jeśli masz możliwość to i odrazu nowy system i będzie miód.Chyba że w komputerze nie masz ustawionej karty graf. dedykowanej tylko zintegrowaną.. gamebooster i inne duperele nic Ci nie dadzą

Opublikowano

To tutaj chyba jakiś program zjada za dużo procka, albo ktoś siedzi na twoim łączu internetowym.

Sprawdź jak internet śmiga i jak procek przy tym chodzi.

OndteAw.png

Opublikowano

gówno prawda co piszecie! Mój komp ma 9 lat (no w sumie 10) jedyne co to był dodawany ram. A np. minecraft chodzi mi płynnie przy odległości renderowania short. A i yogbox (zawiera te mody które są w temacie jak i więcej) nie radzi Sb najgorzej. Przypisz duzo więcej ramu dla yavy, poradnik ktoś dał, jeśli to nie pomoże ściągnji jave 64bitową (możliwe że masz 32 bitową) jeśli to nie pomoże wywal z kompa to gówno windowsa i przeżuć się na linuxa (polecam ubuntu, działa tak jak windows)

Pozdrawiam

NickOver

Moje TuT'y

Archiwmenty:

mca.png

100 postów

150 postów

200 postów

300 postów

400 postów

500 postów

Opublikowano

Ty też jesteś koxu.Jak ma "yave" 32 to jakim cudem ma mu działać 64? programy 64-o bitowe są przeznaczone dla systemów 64 bitowych.

Ok, popełniłem drobną literówkę. Może mieć windowsa 64 bitowego więc java 32 bitowa może mu źle dzialać.

Tu masz link do 64 bitowej http://www.softonic.pl/s/java-64-bit Zainstaluj i powiedź czy Ci chodzi lepiej.

Moje TuT'y

Archiwmenty:

mca.png

100 postów

150 postów

200 postów

300 postów

400 postów

500 postów

Opublikowano

Co do systemu operacyjnego - To jak już pisałem Windows 7 ( wersja 86 bitowa o ile dobrze pamiętam :) )

Java 64 bity zainstalowaną miałem i mam dalej - więc ten pomysł odpada.

Co do używania karty graficznej - To AMD Catacyst jest w wersji najnowszej ( chociaż przedostatnia aktualizacja powodowała błędy to zostało to już pięknie poprawione ][ <bravo> dla inżynierów którzy wypuszczają sterowniki powodujące "Artefakty" :D )

A co do używania zintegrowanej karty graficznej - to jest to niemożliwe bo gdy ustawienia graficzne zmieniam w Max Pyne 3 jest napisane że mam dostępne 512MB pamięci karty graficznej ( a właśnie taką wielkość posiadam w moim Radku :) ) więc wątpię żeby to był przypadek.

@NickOver

Myślałem kiedyś nad linuxem ale strasznie jest problematyczny :) Tzn wiem że jest dużo wydajniejszy, ale jest też dużo dużo cięższy do ogarnięcia.

Trudności w instalowaniu gier, aplikacji itp.

A co najgorsze nie wiele gier czy aplikacji wspiera linuxy :( Tak więc niestety jestem skazany na monopolowy Windows :(

Jakieś inne pomysły ? Możliwe że jest to przez zaśmiecony system, tak więc myślę nad sformatowaniem Partycji C :)

Opublikowano

@NickOver

Myślałem kiedyś nad linuxem ale strasznie jest problematyczny :) Tzn wiem że jest dużo wydajniejszy, ale jest też dużo dużo cięższy do ogarnięcia.

A co najgorsze nie wiele gier czy aplikacji wspiera linuxy :( Tak więc niestety jestem skazany na monopolowy Windows :(

Sam używam od bardzo długiego czasu i jedynym problemem jak na razie było włączenie sieci (co się okazało 1 kliknięcie) Co do gier i aplikacji... Wychodzę z założenia że komputer służy do pracy i ewentualnie rozrywki, lecz to 2 jest na 2 miejscu. Chcesz maszynki do grania? Kup konsole! Wydatek raz na pare lat koło 1000zł i nie masz problemów że coś nie działa, coś jest nie tak, masz jakiegoś wirusa, i inne pierdoły. U mnie na kompie jedyną grą jest minecraft ponieważ na moje maleństwo (ps3 i ps2) niestety tego nie ma... Lecz gdy tylko wyjdzie minecraft z kompa robi automatyczny wylot. No i rozpisałem się nie na temat. Co do pomysłów uruchom minecrafta wejdź w manager zadań i przejhdz w zakładke wydajność (?), zrób screena i wrzuć... zobaczymy czy nic się nie przegrzewa.

I i BTW ile masz javy przypisanej do MC?

Moje TuT'y

Archiwmenty:

mca.png

100 postów

150 postów

200 postów

300 postów

400 postów

500 postów

Opublikowano

Ja mam procek Intel Dual Core 2.8 GHZ, kartę Nvidia GeForce 9500 GT, 4 GB ramu, płytę główną z bazaru, gram na fancy, smooth lighing on, advanced opengl, render distane far, i mam 30-60 FPS na texturach x64. I mam te mody co Ty masz, więc nie mam pojęcia czemu masz tak mało FPS. Pokombinuj CCleanerem, gameboosterem, sformatuj kompa (być może masz zawalonego kompa dlatego tak mało FPS.). Tyle ode mnie.

Pozdrawiam.

00979453523907008934.png
Opublikowano

Co do systemu operacyjnego - To jak już pisałem Windows 7 ( wersja 86 bitowa o ile dobrze pamiętam :) )

Java 64 bity zainstalowaną miałem i mam dalej - więc ten pomysł odpada.

Co do używania karty graficznej - To AMD Catacyst jest w wersji najnowszej ( chociaż przedostatnia aktualizacja powodowała błędy to zostało to już pięknie poprawione ][ <bravo> dla inżynierów którzy wypuszczają sterowniki powodujące "Artefakty" :D )

A co do używania zintegrowanej karty graficznej - to jest to niemożliwe bo gdy ustawienia graficzne zmieniam w Max Pyne 3 jest napisane że mam dostępne 512MB pamięci karty graficznej ( a właśnie taką wielkość posiadam w moim Radku :) ) więc wątpię żeby to był przypadek.

@NickOver

Jakieś inne pomysły ? Możliwe że jest to przez zaśmiecony system, tak więc myślę nad sformatowaniem Partycji C :)

Najwidoczniej masz windowsa 32 bitowego x86 czyli 32 bit, taki "trik" :D czyli zainstaluj jave 32 bit

Sam używam od bardzo długiego czasu i jedynym problemem jak na razie było włączenie sieci (co się okazało 1 kliknięcie) Co do gier i aplikacji... Wychodzę z założenia że komputer służy do pracy i ewentualnie rozrywki, lecz to 2 jest na 2 miejscu. Chcesz maszynki do grania? Kup konsole! Wydatek raz na pare lat koło 1000zł i nie masz problemów że coś nie działa, coś jest nie tak, masz jakiegoś wirusa, i inne pierdoły. U mnie na kompie jedyną grą jest minecraft ponieważ na moje maleństwo (ps3 i ps2) niestety tego nie ma... Lecz gdy tylko wyjdzie minecraft z kompa robi automatyczny wylot. No i rozpisałem się nie na temat. Co do pomysłów uruchom minecrafta wejdź w manager zadań i przejhdz w zakładke wydajność (?), zrób screena i wrzuć... zobaczymy czy nic się nie przegrzewa.

I i BTW ile masz javy przypisanej do MC?

Pierdolisz

Ja mam procek Intel Dual Core 2.8 GHZ, kartę Nvidia GeForce 9500 GT, 4 GB ramu, płytę główną z bazaru, gram na fancy, smooth lighing on, advanced opengl, render distane far, i mam 30-60 FPS na texturach x64. I mam te mody co Ty masz, więc nie mam pojęcia czemu masz tak mało FPS. Pokombinuj CCleanerem, gameboosterem, sformatuj kompa (być może masz zawalonego kompa dlatego tak mało FPS.). Tyle ode mnie.

Pozdrawiam.

To gówno da, napisałeś same śmieci

35353.png

18703.png

32266.png

Opublikowano

A więc mam 2GB Ramu przypisane do MC :)

Co do przegrzewania się komputera - jest to nie możliwe bo temp. osiąga max 30C :) CClenera używam prawie na co dzień :)

Java 32 zainstalowana - brak jakichkolwiek różnic w płynności. Gra dalej chodzi w 15-30 FPS :(

Procesor 80-99% :) Oto ss

06807431078056310558_thumb.jpg

Opublikowano

Spróbuj jeszcze najnowsze sterowniki do karty graf. z amd.com. W ustawieniach zmień z "zrównoważone" na "wysoka wydajność".

Opublikowano

Nie masz takiego dobrego sprzętu a mody które masz zainstalowane są bardzo wymagające , Niestety !

gówno prawda ja mam 1gb ramu 256mb karte. mam słaby sprzęt i gram na yog boxie / technick packu wichu pack i mam po 20fps a więc co mi tu pierdolisz za głupoty

z 20-30fps powinieneś mieć płynną grę a więc nie wiem o co ten szum(sam napisałeś że masz tyle fps)

Opublikowano

Najwidoczniej masz windowsa 32 bitowego x86 czyli 32 bit, taki "trik" :D czyli zainstaluj jave 32 bit

Pierdolisz

Nie wiem czy Twój post dotyczył pierdolenia, nt. maszynki do grania czy kompa. Osobiście uważam (żeby nie było mam 18) że jeśli chcesz grać to lepsza jest konsola. Może gry są droższe, ale po pierwsze kupujesz raz i już nic nie musisz kupować, a po dwa pracując nie masz czasu na przejście 50 gier więc koszt w ciągu roku wynosi Cę z tysiąc na gry, co chyba nie jest aż tak dużą sumą. Apropo windowsa może pierdolę bo sam praktycznie nie używam, ale na laptopie miałem mniej więcej taki sam problem (przy dobrym sprzęcie w Yogbox'sie miałem średnio 15 FPs i wystarczyło że zainstalowałem jave 64 bitową i na far miałem >100 FPS)

BTW bo właśnie wróciłem... 1-1 z ruskimi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Moje TuT'y

Archiwmenty:

mca.png

100 postów

150 postów

200 postów

300 postów

400 postów

500 postów

Opublikowano

Nie wiem czy to cos da, ale sprobuj przelaczyc gre na jeden procesor, byc moze twoje 2 rdzenie nie radza sobie z ta gra tak dobrze.

Próbowałem :) Nic nie daje :)

gówno prawda ja mam 1gb ramu 256mb karte. mam słaby sprzęt i gram na yog boxie / technick packu wichu pack i mam po 20fps a więc co mi tu pierdolisz za głupoty

z 20-30fps powinieneś mieć płynną grę a więc nie wiem o co ten szum(sam napisałeś że masz tyle fps)

To że to bardzo mało jak na mojego kompa... :/

Spróbuj jeszcze najnowsze sterowniki do karty graf. z amd.com. W ustawieniach zmień z "zrównoważone" na "wysoka wydajność".

Widzę że czytać nie potrafimy :)

Tak więc przytoczę po raz Enty :) AMD Cataclyst ( stery dla mojego Radeona) Najnowsze.

Jeszcze jakieś pomysły ? :(

Tak nawiasem proszę tu się nie kłócić :) A jeśli musicie to na PW - bo robicie spam niepotrzebny

@Edit Down

Używam komputera stacjonarnego... :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...