Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[KONKURS] AU3 PUBLISH HELPER

Czy wygrasz ten konkurs?   

41 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy wygrasz ten konkurs?

• Tak
      10
    • Nie
      14
    • Poniedzia?ek
      17

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

KONKURS

AU3 PUBLISH HELPER

Techniczne aspekty:

Termin nadsyłania prac: Niedziela, 17 czerwca 2012, godzina 20:05 [180 godzin, to jest 7.5 dnia]

Format: Paczka .rar lub .zip, zuploadowana na serwer:

[url="http://www.speedyshare.com/"]http://www.speedyshare.com/[/url] 

[ INNE HOSTINGI BĘDĄ IGNOROWANE ]

Skan: Obowiązkowy, przeprowadzony przez

[url="https://www.virustotal.com/"]https://www.virustotal.com/[/url]

Wysłanie pracy (linku do downloadu): do przewodniczącego komitetu konkursowego: hfaua

Nagrody:

I miejsce: Gold Member oraz -10%

II miejsce: -10%

III miejsce: -5%

TEMAT:

Helper ułatwiający szybką publikację skryptów AutoIt'a na forach i serwisach.

Program ma umożliwić jak najwygodniejsze wysyłanie kodu na stronę (dodaje na zew. hostingi, kopiuje do schowka itd.)

Dostarczamy:

Pojedynczy plik .exe + kod źródłowy ( + ew. dodatkowe biblioteki, dane ) realizujący:

- dodanie do wszystkich plików w formacie .au3 opcji wywoływanych z menu kontekstowego

- możliwość włączania i wyłączania wyświetlania ( po ew. restartach systemu ) wyżej wymienionych opcji

- opcje kontekstowe plików .au3 powinny ułatwiać szybką publikację zarówno kodu źródłowego jak i całych plików ( na zewnętrznych serwisach hostingowych )

- dodatkowe, przemyślane funkcjonalności realizujące zagadnienie: "ułatwienie użytkownikowi szybkiej publikacji skryptów au3"

Ocenianie między innymi będą: ( kolejność losowa ):

- Realizacja tematu

- Użyteczność dla Końcowego Użytkownika

- Poprawność kodu

- Estetyczność i funkcjonalność aplikacji

- Estetyka i ukomentowanie kodu

Kody źródłowe muszą być czytelne.

Fakt, że zostały napisane na klawiaturze (i zostają wyświetlane jako Arial albo Times New Roman) a nie odręcznie, nie gwarantuje jeszcze czytelności!

Podpowiedzi i wskazówki:

Aplikacja może skopiować samą siebie do wygodnego katalogu

Aplikacja powinna inaczej działać, będąc uruchamiana przez Shell i będąc uruchamiana przez użytkownika

Wymuszanie restartu jest bardzo złą techniką programistyczną

Kod źródłowy można formatować na wiele sposobów ( w tym wykorzystujący HTML lub BBcodes )

Schowek ( Clipboard ) jest potężnym i bardzo irytującym użytkownika narzędziem, jeśli niepoprawnie użyty

Czasem mniej znaczy lepiej ( to hasło, wraz z "programowanie", można googlować i czytać o tym artykuły godzinami )

Przykład zmodyfikowanego menu kontekstowego: http://screenshooter...9061435/pslebtc

Posłowie:

Gdyby *cokolwiek* było niejasne lub wymagało dodatkowego wyjaśnienia - proszę napisać w tym temacie.

Starałem się szczegółowo opisać nienajprostszy temat, jednak nie wyszczególniać ani nie precyzować zagadnienia, aby zostawić pole do popisu naszym zdolnym programistom.

Kluczowym jest Wygoda Użytkownika

Autor tematu zastrzega sobie zero odpowiedzialności do wywiązania się z przyznania nagród (gdyż nie leży to w jego kompetencjach); a jedynie do ułożenia uczestników w ciąg uporządkowany ze względu na jakoś nadesłanych prac. Osobą bezpośrednio odpowiedzialną za nagrody jest: RMCF1902 .

Ta sygnatura jest pusta.

Weteran
Opublikowano

Ja na przykład nie rozumiem w dalszym ciągu tematu, czyli mamy dodać menu kontekstowe do plików .au3, w którym będzie możliwość bezpośredniego uploadu na jakiś serwer?

1329036830-U154499.png
Opublikowano

Może być upload na serwer, skopiowanie do schowka gotowego kodu (ze znacznikami, pokolorowanego, co tam chcecie), wyświetlanie cycków na tapecie itp. macie sami wymyślić co się przyda, a co nie ;] Temat w miarę jasno opisany.

Aha, czuję się zaszczycony moją funkcją Przewodniczącego Komitetu Konkursowego... ;]

Opublikowano

coś like this

http://screenshooter...9061435/pslebtc

jakieś skróty na pulpitach, menu w tray etc.

@down

tak myślę że na foldery, au3 i exe by było dobre

ale to sami powinniście pomyśleć aby najwięcej pktów poszło za "

Użyteczność dla Końcowego Użytkownik"

ten temat jest tak zajebisty że trzeba się wykazać kreatywnością

Opublikowano

Mam jeszcze takie pytanie. Czy może działać z każdym plikiem, czy ma być tylko z .au3? Bo mogłoby zyskać na funkcjonalności, możliwość uploadu każdego pliku na dowolnie wybrany hosting z listy.

@down. Chodziło mi o możliwość wrzucenia także na hosting plików, jak speedyshare, zippyshare etc, ale przemyślałem sobie to i uznałem, że za dużo zachodu z taką robotą ;p.

Teraz zastanawiam się czy już wysyłać pracę czy jeszcze chwile sobie zostawić ;p

Opublikowano

@MrDeska

Przez "zintegrowany" miałem na myśli "wykorzystujący funkcjonalności shell'a dotyczące obsługi menu kontekstowych".

Z dwojga złego poszedłem lewą stroną... Jakiekolwiek lepsze sformułowanie któregokolwiek zdania opisującego przedstawiony temat będzie docenione :] ( zdaję sobię sprawę, że aktualne mogą odrobinę kuleć, ale nie jestem cholernym lingwistą, jestem informatykiem ).

- - - - - - - -

Należy stworzyć aplikację, umożliwiającą szybkie publikowanie plików i kodów źródłowch .au3.

Koniec. Cały temat zawiera się w jednym zdaniu. Reszta to wskazówki na temat menusów kontekstowych i oferowania możliwości szybkiego dokonywania i cofania zmian dokonanych w OS'ie.

Wymogiem jest jeden i dokładnie jeden plik .exe.

@UP

Powodzenia z szybkim publikowaniem kodu źródłowego bitmap :] Poza tym:

Punkt drugi ocenenianych: "Użyteczność dla Końcowego Użytkownika"

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

O ile z dodaniem do shella przycisku i przypisaniem do niego wykonania okreslonego skryptu bylo latwo to zaczely sie schody...

Skąd ma skrypt wiedzieć jaki plik wybrał sobie uzytkownik ?:P

Mała podpowiedz?:P

PS: słownik coś się zepsuł bo mi każde słowo na eng. poprawić chce albo coś mam z komputerem po formacie..

Opublikowano

Taak, ale żeby was nie motywować, to nie napiszę, że pierwsza oddana praca nie realizuje tematu. W ogóle nie działa ;]

Aha, podkreślę jeszcze tutaj, że czas oddania pracy nie ma żadnego znaczenia (jeden wyjątek: jeśli oddasz po terminie to może być słabo :P poza tym termin oddania nie jest czynnikiem przy ocenianiu).

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

nie bardzo rozumiem o to ma robic

chodzi o to zeby program sam dodawal twoj kod na jakis hosting juz w rozszerzeniu au3? i generowal link do sciagania?

Do
$wiek+=1
Until ŻycieGetMsg() = -3

zbieram +

Opublikowano

Następnym razem może bardziej spasuje temat, a teraz chociaż spróbuj, bo jak będzie za małe zainteresowanie, to konkursów nie będzie ;]

Opublikowano

Ja niestety zaliczyłem faila. Temat też jakoś mi nie podszedł, ale warto było spróbować ;p.

Największy problem chyba niektórym sprawi tutaj to, aby program działał na każdym kompie (z windowsem), ja się na tym wyłożyłem ;D. Jak macie możliwość to sprawdzajcie dokładnie na paru windowsach i kompach.

@Arkeus.

Próbuj. To jest dość prosty temat, wystarczy przelecieć pare razy googla i dogłębnie sprawdzić czy wszystko działa poprawnie.

Weteran
Opublikowano

Temat w ogóle nie dla początkujących.. moglibyście trochę łatwiejsze te konkursy robić :x

1329036830-U154499.png
Opublikowano

4ggr wymyślił ten temat, więc do niego wszelkie obiekcje :)

Sopelek, masz jeszcze dużo czasu to popraw trochę i wyślij dobrą wersję ;)

W wakacje może jakiś czas się znajdzie, to jak nasz moderator będzie chciał założyć temat i zaakceptować pomysł to można parę walnąć konkursików

#EDIT

Weźcie chociaż udział. Prace nie będą idealne, ale zawsze będą jakieś punkciki i szanse są :)

Opublikowano
Temat w ogóle nie dla początkujących.. moglibyście trochę łatwiejsze te konkursy robić :x

Na moje oko, to każdy następny o stopień łatwiejszy...

Sopelek, masz jeszcze dużo czasu to popraw trochę i wyślij dobrą wersję ;)

Mam taki zamiar ;p.

Również nie odpowiada mi

Mi też, i chuj.

Opublikowano

mi troche ciezko rozbroic speedshara:D

za dlugo nic nie robilem w au hehe (w sumie wczesniej tez za duzo nie umialem):D

Do
$wiek+=1
Until ŻycieGetMsg() = -3

zbieram +

Opublikowano

Zero ambicji co za ludzie. Jak sie chcecie rozwijać to mierzcie wysoko bo jak spadać to tylko z wysoka ...

Sam nie zrobiłem jeszcze programu ale po drodze obczaiłem jak działa rejestr, znalazlem pare ciekawych funkcji windowsowych, nauczylem się obslugi rejestru w autoit czego jesio nie umiałem i znalalzlem juz prawie rozwiazanie a prawie bo mam maly problem ze zmienna ;p

W kazdym razie temat jak najbardziej dobry :)

Nawet jak nie oddam pracy to dziękuję już z góry za zorganizowanie, bo uwierzcie: to nie taka prosta sprawa wziąć się za taki konkurs więc okażcie troche szacunku :)

Koniec kazania :)

Opublikowano

Wojtek ma rację! ;]

Możecie sami zaproponować pomysł na konkurs, albo zrobi się ankietę na 24h i potem co wybierzecie to to będzie jako temat :)

Opublikowano
Opublikowano

nie bardzo rozumiem o to ma robic

chodzi o to zeby program sam dodawal twoj kod na jakis hosting juz w rozszerzeniu au3? i generowal link do sciagania?

jak sama nazwa tego programu się nazywa PUBLISHER

chodzi o jak najwygodniejsze publikowanie projektów, nikt nie powiedział że nie można tego zintegrować z jakimś wordpressem itd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...