Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co powiecie o takim składaku ?

Shadowwer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , chciałbym kupić jakiś porządny komputer stacjonarny , który będzie przeznaczony głównie do gier i to do najnowszych tytułów. Chciałbym aby śmigał na tym Battlefield 3 czy Borderlands 2 już wkrótce.

Wybrałem sobie takie komponenty:

Procesor: Intel Core i5-2500K ( http://www.proline.pl/?p=CORE+I5-2500K )

Płyta główna: ASUS_P8P67_PRO ( http://www.proline.pl/?p=ASUS+P8P67+PRO )

Karta graficzna: GeForce GTX 550 Ti ( Posiadam obecnie tą kartę więc tu nie będzie zmian )

Pamięć RAM: Na początek 4 GB firma raczej nie ma znaczenia RAM to RAM , poprawcie mnie jeśli się mylę.

Zasilacz: ATX 12v 520W ( Zasilacz także posiadam obecnie )

Napiszcie co sądzicie o tym sprzęcie i o takim połączeniu , jak to będzie współgrało , ewentualnie zaproponujcie lepszy sprzęt. Napiszcie czy ten sprzęt pociągnie na tym zasilaczu , proszę o fachową pomoc :DW razie jakichś niejasności proszę pytać.

Opublikowano

Szukaj 2500k poniżej 850zł.

Mobasa nie bierz od Asusa. Tutaj weź ASRock P67 Pro3 B3

GPU do zmiant. 550 to szmelc.

RAM'y najlepiej GoodRama (jeśli mają być tanie), a jeśli droższe to Corsair, OCZ.

Może podasz markę zasilacza? Jak jakiś z dupy Modecom czy kij go tam wie to też do zmiany.

Opublikowano

Podaj markę zasilacza, bo może być nawet, że będzie trzeba zmienić

Składak ma być tylko na tych podzespołach co podałeś czy całość (obudowa, dysk, odtwarzacz itp.)

Podaj budżet na zestaw

Skoro bierzesz 2500k to zakładam że będziesz podkręcał. Chcesz od razu po zakupie kręcić, czy za jakiś czas np. za rok?

@ ogólnie 2500k z 550Ti ma jakiś sens, ale jednak lepiej troszeczkę więcej wydać na 560Ti lub HD6870

Przy okazji, polecam poczekanie z zamawianiem do połowy czerwca, albo coś koło tego. Wtedy całkowicie skończy się sezon komunijny i wtedy ceny pójdą w dół.

Ostatnio sprawdzałem ceny 2500k i HD7870. Procek obecnie 100zł droższy a grafika 200zł :/ także widzisz, jeśli masz czas poczekaj

Opublikowano

Na razie skupiam się na płycie głównej i procesorze , reszta zawsze będzie pasować. Kartę graficzną zostawię ,ewentualnie kiedyś po prostu dokupię drugą o ile płyta główna pozwoli. Rozumiem że uważacie procek za dobry ale zaraz tam podkręcać sam w sobie jest świetny , moim zdaniem. Co do płyty głównej podana przeze mnie nie różni się zbytnio od tej ASRock P67 Pro3 B3 a nawet jest troszkę gorsza, ogólnie uważam markę ASUS za dobrego producenta płyt. Nie jest tak ? Co do zasilacza to zwykły Modecom więc wymiana raczej będzie. Na kartę graficzną raczej nie mogę narzekać BF3 mi na niej spokojnie chodzi na najwyższej jakości tylko procek nie domaga bo to stary już Intel pentium. Tak jak piszę głównie teraz chodzi o płytę i procek myślę że kupując takie dość dobre zmieszczę się w około 1500 PLN i też tyle mam

Opublikowano

raczej nie warto dopłacać do 2600k, ponieważ w grze nie uświadczysz różnicy, co najwyżej 2 FPS przy sprawdzaniu ilości kratek.

na obecną chwilę cenowo tak jest:

2500k - 869zł

P67 B3 - 345zł

Ram 2x4GB 1333MHz ok 170zł

zasilacz XFX 550W - 260zł , skoro modecom to trzeba kupić nowy

to wychodzi niecałe 1650zł, ale myślę że za ok 2 tyg będzie już blisko 1550zł

@skoro grafika wyrabia narazie, to zostaw ją, a wkładanie drugiej takiej karty nie miało by sensu, nawet jakby płyta na to pozwoliła

lepiej kupić jedną porządną kartę niż 2 słabsze

Opublikowano

2500k za mniej niż 900zł? Gdzie? Wszędzie po 920-960zł. Jeśli CPU ma być na długo to 2600k. 2500k ma obcięte HT etc.

Opublikowano

No nie wygląda to źle , możecie mi konkretnie opisać dlaczego podana przeze mnie płyta jest gorsza od ASROCKa , jak patrze na parametry to moja wydaje się być odrobinę lepsza. Płyta teraz jest najważniejsza ważne jest to aby obsłużyła i5 i i7. Myślę że i5 wystarczy mi pod najnowsze gry na parę ładnych lat potem raczej zmienię na i7 ale to kiedyś. Więc teraz za debatujmy na temat płyty. Dlaczego ASROCK a nie ASUS a może jeszcze jakaś inna ? Jakaś taka do 500 PLN.

@ Czytałem komenty na temat P67 B3 wszystkie pozytywne ale dlaczego jest taka dobra ?

Opublikowano

Asus ma takie wady jak:

Zjebany serwis

Częsta awaryjność

Brak ciekawych rozwiązań.

P67 Pro3 B3 to najlepsza płyta do o/c 2500k/2600k i tyle w temacie.

Opublikowano

@Anoizm - no wiesz, teraz ceny się wahają co chwilę, albo na korzyści sklepu, lub na naszą korzyść. Wczoraj wieczorem na techplanet był za 869zł, teraz jest jakieś 50zł droższe, ale w sumie ogólna cena tego procesora to ok 800zł.... chyba ;] w każdym razie za 900 coś zł to przesada

@ASRock P67 jest już bardzo popularną, dobrą i mocną płytą, w bardzo dobrym segmencie cenowym. Jak pisałeś duzo pozytywnych opinii jest o tej płytce, także jest to też wiadomość, że płyta jest bardzo dobra (oczywiście w konkretnym przedziale cenowym)

@ co do 2600k, nie jestem aż tak zaznajomiony z tym, jak zapewne ty jesteś, ale skoro opłaca się dopłacić do tego, to pewnie, czemu nie. Ja w każdym razie dałem 2500k żeby w cenie 1500zł zmieścić zasilacz, ale to też po obniżkach po komunijnych.

[cholerka, coś mnie dzisiaj bierze na pisanie, nawet byle czego ;) ]

Opublikowano

Rozumiem że ASUS jako firma wypada słabo , pod względem wykonania pewnie podobnie ale pod względem parametrów jak mają się do siebie te dwie płyty , ogólnie jeszcze poczytam na ten temat bo płyta spoko ale mnie nie przekonuje od razu , może znalazłoby się także z ASROCKA coś trochę lepszego w przedziale około 500 PLN ? Do procka jestem przekonany tu nie ma co pisać.

@ co do 2600k tu chodzi o procek i7 bo nie znalazłem czegoś takiego jak intel core i5 2600k albo słabo szukałem. Jeśli jednak chodzi o i7 to jest dość duża różnica cenowa i5 ok 900PLN , i7 1500PLN

Opublikowano

Właściwie to jak teraz na nią patrze to ASRock P67 Pro3 B3 jest bardzo dobrą płytą. Tak teraz jeszcze patrze na tego ASUSA to te całe "dodatki" te całe Technologia DIGI+VRM ,ASUS EPU jakieś zwiększenie wydajności i oszczędzanie energii. Te "bajery" są coś warte czy tylko taki pic na wodę ? Hmmm ASRock Z68 Extreme3 Gen3 co do tej płyty no to też nie jest zła więc która lepsza ASRock Z68 Extreme3 Gen3 czy ASRock P67 Pro3 B3 który chipset lepszy do gier ?

Opublikowano

Chipset nie ma nic do rzeczy. Lecąc po kosztach P67 Pro3 B3 to najlepszy wybór dla 2500k, jeśli nie myślisz o CF/SLI.

@Jeszcze coś:

Na Z68 Extreme3 Gen3 masz Lucid Virtu, a to pozwala (jeśli masz procek IB np. i5 3570K) włączyć integrę HD4000 co zwiększa ilość FPS(nie w każdej, ale we większości)/wyniki w smarkach etc.

Opublikowano

Jeśli wezmę i5 to zdecydowanie płytą będzie ASRock P67 Pro3 B3 tylko który i5 lepszy 2500k czy 3570k ?

Tak jeszcze zastanawiam się nad i7 , jaka płyta najlepsza do tego procka ?

Opublikowano

Z kupnem 3570k czekałbym do poprawionej rewizji. Obecna ma problemy z temperaturami i grzaniem się. Do i7 2600k Z68/P67.

Opublikowano

Hmm co do płyty raczej wezmę ASRock Z68 Extreme3 Gen3 , który z procków i7 będzie pod nią najlepszy czy jednak dalej najlepszy będzie 2600k ?

Opublikowano

Sam mi wcześniej proponowałeś ASRock Z68 Extreme3 Gen3 a teraz "Nie nie nie" ? Podoba mi się ze względu na rodzaje złączy jakie posiada i nie jest gorszy od P67 Pro3 B3 i czytaj to co piszę do końca plis

Hmm co do płyty raczej wezmę ASRock Z68 Extreme3 Gen3 , który z procków i7 będzie pod nią najlepszy czy jednak dalej najlepszy będzie 2600k
Opublikowano

No a co ja tam napisałem

Hmm co do płyty raczej wezmę ASRock Z68 Extreme3 Gen3 , który z procków i7 będzie pod nią najlepszy czy jednak dalej najlepszy będzie 2600k

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...