Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer do 2500zł

Lexus*

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 97
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Anoizm - mam rozumieć że popierasz mój zestaw ? :D

Lexus - jak mówiłem zamawiaj w innym sklepie np. morele.net lub techplanet.pl tam masz o WIELE taniej.

Opublikowano

Jak ma stanieć to mogę nawet do lipca poczekać, myślicie, że dużo stanieje? Oby tylko nie podrożało :D

1377531174-U173186.png

Opublikowano

teraz FX8120 stoi 640 zł minimum (ceneo.pl) a miesiąc temu było to 560 zł... Ja bym nie ryzykował i brał teraz w jakimś tanim sklepie

Opublikowano

Ale może na wakacje trochę kompy stanieją? W końcu ładna pogoda to mniej ludzi przy kompach siedzi :P

// właśnie trochę o tym poczytałem i większość ludzi pisze, że najlepszy czas to czerwiec/lipiec, więc jestem na dobrej drodze ;)

1377531174-U173186.png

Opublikowano

W teorii tak, możliwe że wszystko zdrożało na Dzień Dziecka, proponowałbym przeczekać do końca czerwca jak mówisz :) Jednakowoż ja wziąłem komputer w listopadzie bo na wakacjach części były droższe ale to 3 lata temu.

Opublikowano

Czyli na tym zestawie od TrueFaitha pójdzie bf3 na ultra? Na 1440x900. Gra będzie chodzić płynnie?

1377531174-U173186.png

Opublikowano

Ehh lexus lexus ;P Nie, nie będzie zamulał, wystarczy Ci na kilka lat w przód bo gry zaczynają wykorzystywać wielordzeniowość.

Opublikowano

Ok ok :D Jakby ktoś miał jeszcze jakieś sugestie czy coś to pisać :)

ps. lajki rozdam jutro bo dziś już wyczerpałem limit

1377531174-U173186.png

Opublikowano

Nie chce zakładać nowego tematu więc napisze tutaj:

Co myślicie o procesorze AMD X4 FX 4170 / 4.2 GHz?

Bo tak sobie myślę, że skoro gry i tak nie wykorzystują więcej niż 4 rdzenie to po co mi aż 8? Bo ten AMD X8 FX8120 ma może 8 rdzeni, ale taktowanie rdzenia tylko 3.1GHz.

Jednym słowem, który procesor będzie lepszy do gier? Albo może w ogóle wziąć jakiś X6?

Piszcie <3

1377531174-U173186.png

Opublikowano

Tego x8. Ten jest słaby, ale właściwie nie wiem dlaczego, może ktoś się wypowie. Tylko, że 4 razy 4.2 = 8.8 ghz, a 8 razy 3.1 to 24.1 ghz. Więc to robi różnicę, oczywiście jeśliby zsumować moc ich rdzeni.

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Z tego co wiem mocy rdzeni się nie sumuje. Ja się na tym nie znam ale wg. mnie skoro gra wykorzystuje tylko 4 rdzenie to lepiej będzie chodziła na procesorze 4x4.2GHz niż 8x3.1GHz.

To wytłumaczy to ktoś?

ps. 4 * 4,2 = to i tak 16,8 :P

1377531174-U173186.png

Opublikowano

FXy 4xxx są bo prostu słabe, może chodzi o technologię. Po za tym 8 rdzeni to nie wykorzystują gry sprzed 2 lat, NFS Run, Wiedźmin2, BF3 czy DeusEX wykorzystują je w pełni. Po za tym robisz OC FX'a i też masz 4 GHz albo i więcej, zalezy od chlodzenia :D

Opublikowano

Witaj w klubie. Też mam taki sam plan jak ty! Tylko że tutaj jest paradoks - ceny ciągle spadają, technika ciągle rośnie. Więc, jeśliby pomyśleć to nigdy nie będzie się opłacało kupować komputera ^^

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Czyli co? Jednym słowem najlepszy procesor do 700zł to ten AMD X8 FX 8120?

1377531174-U173186.png

Opublikowano

Ok dzięki, a do ilu mógłbym go podkręcić bez żadnych specjalnych chłodzeń?

1377531174-U173186.png

Opublikowano

FX4xxx to tak naprawdę 2 rdzenie 4 moduły. 1 rdzeń to 2 moduły.

Do 700 zł nie. Do 650zł max.

Kup cooler bo nie wytrzymasz na BOX'ie (wiem co mówię)

Opublikowano

Dokładnie, 8120 wyciągniesz już za 610 zł jak dobrze poszukasz.

Na boxowym chłodzeniu hmmm niezbyt dużo, 8150 ma standardowo 3,6 GHz i myślę że tyle będzie bezpiecznie. Możesz zainwestować 150 zł w HR-02 Macho, wtedy 4 GHz spokojnie. BOX strasznie szumi więc radziłbym Ci to zrobić od razu.

Opublikowano

FX4xxx to tak naprawdę 2 rdzenie 4 moduły. 1 rdzeń to 2 moduły.

Do 700 zł nie. Do 650zł max.

Kup cooler bo nie wytrzymasz na BOX'ie (wiem co mówię)

Ale bez podkręceń wytrzymam? :D

1377531174-U173186.png

Opublikowano

Będzie strasznie buczeć , wiem co mówię bo kolega dostał kompa z APU-3670 (mało prądożerny i dość zimny procek) a i tak mu buczy głośniej niż mi. Jeśli nie chcesz wywalać 150 zł na chłodzenie to chociaż SilentiumPC Fortis...

Opublikowano

Ehh dobra jakoś wytrzymam. A za jakiś czas jak uzbieram kasę to kupie te chłodzenie

1377531174-U173186.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...