Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Solo Top - Irelia the Will of the Blades

kavariku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wprowadzenie:

Irelia jest mocnym offtankiem ktory ma za zadanie zabijac przeciwnych carry lub/i pomagac swoim carry do tego ma bardzo dobry zestaw czarow ktory czyni ja bardzo mocna

Spis treści:

1. Plusy i minusy

2. Skille

3. Summoner spelle

4. Masterki

5. Runy

6. Itembuildy

7. Przeciwnicy na solo topie

1.Plusy i minusy

Plusy:

+ True dmg

+ Heal w skillach

+ Bardzo dobre spelle do ucieczki jak i do łapania

+ Jest tankowata, a do tego duzo bije

+ Łatwo sie farmi

+ Bardzo mocna w late game

+ Bedac skontrowanym mozna carrnac gre

Minusy:

- Słaba na pierwszych poziomach

- Łatwa do skontrowania

- Często jest nerfiona

2. Skille

IonianFervor.jpg Pasyw: Ionian Fervor

Each nearby enemy champion (to a maximum of three) reduces the effectiveness of Crowd Control on Irelia.

1 Champion: 10%

2 Champions: 25%

3 Champions: 40%

Bladesurge.jpg [Q] Bladesurge

Irelia dashes forward to strike her target, dealing physical damage. This applies on-hit effects. If it kills the target, Bladesurge's cooldown refreshes and refunds 35 mana.

Cost: 60/65/70/75/80 mana

Cooldown: 14/12/10/8/6 seconds

Physical Damage: 20/50/80/110/140 (+1.0 per attack damage)

Range: 650

HitenStyleReady.jpg [W] Hiten Style (Passive): Irelia's autoattacks restore health to her.

Health Restored: 5 / 7 / 9 / 11 / 13

HitenStyle.jpg [W] Hiten Style (Active): Irelia's autoattacks deal additional true damage for 6 seconds. Hiten Style's passive health gain is doubled for the duration.

Cost: 40 mana

Cooldown: 15 seconds

True Damage: 15 / 30 / 45 / 60 / 75

Health Restored while active: 10 / 14 / 18 / 22 / 26

EquilibriumStrike.jpg [E] Equilibrium Strike (Active): Irelia pierces her target, dealing magic damage and slowing the target by 60% for a few seconds. If the target has a higher health % than Irelia, she stuns the target for the duration instead.

Cooldown: 8 seconds

Range: 425

Cost: 50 / 55 / 60 / 65 / 70 mana

Magic Damage: 80 / 130 / 180 / 230 / 280 (+0.5 per ability power)

Duration: 1 / 1.25 / 1.5 / 1.75 / 2 second(s)

TranscendentBlades.jpg [R] Transcendent Blades (Active): Irelia summons 4 spirit blades which she can fire individually in a straight line to deal physical damage to enemies they pass through, and she heals for 25% of that damage vs champions and 10% vs minions.

Cost: 100 mana

Range: 1200

Cooldown: 70 / 60 / 50 seconds

Physical Damage Per Blade: 80 / 120 / 160 (+0.5 per ability power) (+0.6 per bonus attack damage)

Maximum Physical Damage to one target: 320 / 480 / 640 (+2.0 per ability power) (+2.4 per bonus attack damage)

Rozdawanie Skilli

1 Poziom Q

2 Poziom E

3 Poziom W

potem maxujemy R>W>Q>E

3. Summoner Spelle

Ignite.pngFlash.png- Standardowy zestaw ktorego prawie zawsze uzywam

teleport.pngFlash.png - Polecam przy trudnych liniach

4. Masteriesy

post-46970-0-75243200-1337455286_thumb.jpg

Używam ich prawie zawsze, dają troche mana regenu, hp, armora, magic resista, attack speeda, ad oraz arm pena

post-46970-0-39571700-1337455291_thumb.jpg

Defensywne ktore moga byc uzywane przy trudnych liniach np z kennenem lub olafem

post-46970-0-18399000-1337455306_thumb.jpg

Ofensywne dobre przeciwko łatwym liniom np z jakims ap carry

5. Runy

glyph4.png Greater Glyph of Shielding x9 + 6,3 Armor

seal1.png Greater Seal of Resilience x9 + 13 Armor

mark4.png Greater Mark of Strenght x9 + 8.5 Attack Damage

quint1.pngGreater Quintessence of Strength x3 + 6,8 Attack Damage

Jest to runepage ktorego uzywam przeciwko ad.

Jezeli gramy przeciwko ap Greater Glyph of Shielding x9 + 6,3 Armor powinnysmy zamienic na Greater Glyph of Warding x9 +12 Magic Resist

Dlaczego full attack damage runy? Poniewaz z masteriesow mamy 10%, a Irelii skile zadaja tez magiczne obrazenia.

6. Item Build

OPCJA NR 1

Startujemy z

boots-of-speed.pnghealth-potion4.png lubcloth-armor.pnghealth-potion5.png

Naszym najważniejszym itemem jest

phage.png dzieki ktoremu mozemy zadac duzo obrazen z naszego True Dmg

Jezeli planujemy skladac Randuin Omena robimy

heart-of-gold.png

Jezeli gramy przeciwko ad na linii skladamy

wardens-mail.pngninja-tabi.png

Jezeli gramy przeciwko ap skladamy

mercurys-treads.pngwits-end.png

Następnie konczymy

trinity-force.png mozna takze zlozyc frozen-mallet.png jednak ja skladam to 1

Prawdopodobnie w tym momencie skonczy sie laning phase i powinnismy sie zaopatrzyc w itemy sytuacyjne czyli jezeli gralismy przecwiko ad na linii, a przeciwnik zadaje duzo obrazen magicznych mozemy zlozyc

maw-of-malmortius.pngspirit-visage.pngwits-end.pngforce-of-nature.png lub przeciwko ap na linii, a przeciwnik zadaje duzo obrazen fizycznych mozemy zakupic randuins-omen.pngatmas-impaler.png

Na koniec pownnismy kupic ktorys z tych itemow

guardian-angel.pnglast-whisper.png

Nasz build powinien wygladac mniejwiecej tak

guardian-angel.pngtrinity-force.pngranduins-omen.pngwits-end.pngmercurys-treads.pngspirit-visage.png

OPCJA NR 2

Jest to build ktory dziala dobrze i robi z Irelii dpsa

Zaczynamy

boots-of-speed.pnghealth-potion4.png lub cloth-armor.pnghealth-potion5.png

Buty ktore mozna zlozyc

berserkers-greaves.pngmercurys-treads.pngninja-tabi.png

Potem skladamy

the-brutalizer.pngphage.pngyoumuus-ghostblade.pngtrinity-force.pngwits-end.pnglast-whisper.pngguardian-angel.png robi to z nas troche malo tankowata ale z duzym dmg Irelie

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

wriggles-lantern.png Wedlug mnie ten item jest tylko dobry przeciwko warwickowi ktory ma bardzo dobrego heala w innym przypadku pasyw mi wystarcza.

chalice-of-harmony.png Mozna skladac przeciwko championom z healem ktorym trudno zbic hp i obrazeniami magicznymi np. Udyr i Warwick

6. Przeciwnicy na topie

Powinnismy ich unikac bo kontruja nas od 1 poziomu ( bez gankow oczywiscie)

kennen.png - Early game champion, jego harass zmusza nas do zgarniania expa do tego ma co chwile stuna, a jezeli do niego podejdziemy poprostu uzyje e i ucieknie lub nas zabije

renekton.png - W early nie mamy z nim zbytnio szans przez jego duzy burst, po 6 poziomie praktycznie nas niszczy

olaf.png Na linii nie mamy z nim szans przez jego true dmg. Jezeli do niego podejdziemy on uderzy nas z true dmg, zeslowuje i bedzie gonic az zabije

yorick.png - Od 1 poziomu nas dominuje przez swoj harass i heal, kazda proba zaatakowania go konczy sie dla nas zle

warwick.png - Leczy sie jak glupi do tego po ostatnim nerfie Irelii kompletnie outfarmii ją i nie pozwoli nawet nam zgarniac calego expa za miniony

akali.png Przed 9 poziomem nie mamy co z nia walczyc, jej q z auto attackiem zjezdza nam bardzo duzo hp, do tego kiedy juz chcemy ja zharasowac ona poprostu nam znika

garen.png Bardzo trudny po 3 poziomie, jego silence trwa dlugo i zanim go zestunujemy, jego spin zada nam duzo dmg, do tego nie mam many

Early Game

Powinnismy sie skupic na farmie i nie wdawac sie w pojedynki 1v1 poniewaz Irelia w early jest slaba i z malo ktorym championem mozemy wygrac

Mid Game

Po 9 poziomie oraz zakupionym phage i jakims armorem/resistem mozna juz spokojnie probowac cos walczyc poniewaz Irelia ma wtedy bardzo duzego bursta. Jezeli juz decydujemy sie kogos bic robimy to tak:

Probojemy go zestunowac lub zeslowowac z E, Autoattackujemy z Aktywnym W, jezeli Champion ktorego atakujemy ma jakis skok/dash lub uzyje Flasha to po uzyciu tego doskakujemy z Q

REPLAYE

Bede tutaj wrzucal powtorki z meczow ktore rozegralem irelią (moze komus sie przydadza)

*każda gra miała miejsce na rankedach 1600 elo+

bez takich linków, ponowne umieszczenie ban 30 dni.

Opublikowano

imo runy złe glyph'y flat mr albo per lvl mark'i powinny być pod armor pene, gdzie tu jest HoG? jako ss preferuje bardziej Ignite Ghost na Irelii bo mamy gap closer'a, item build szczerze mówiąc średni na Irelii jedyne co pod dmg bym brał to Tri Force a reszta survi, Shurelya się przydaje jak cholera na Irelii i zamiast Phage'a o wiele lepszy jest Sheen

VG9vZ2VfX19ldW5lX19fMzgwX19fTlVMTF9fXzNfX18xMDBfX19ub25lLnBuZ19fXzhfX18xX19fMDAwMDAwX19fc29sbw==.png
Opublikowano

i zamiast Phage'a o wiele lepszy jest Sheen

Trochę dmg zamiast slow'a + hp? No raczej nie, imo bardziej przyda się ten slow przy gankach i mniejsza szansa, że przeciwnik ucieknie( ewentualnie może dojść do tego stun), więc raczej Phage jest bardziej opłacalny.

Jak Ci się chce to możesz poprawić opis skilli, bo wlazły tam jakieś błędy, tak to tut jest ok.

fe7afd2c01dc5fe025c76fe9bf8c0b0e.jpeg
4to7r2K.png

Opublikowano

Build taki dałeś full tank,

ja preferuje irelia pod offtanka

Po 2 w jakim ostatnim nerfie jak ona ostatnio buffa dostała oO

- Łatwa do skontrowania
Tu mnie dobiłeś bo ireli mało kto daje rade na solo

Ja niej robie zawsze :

merce, atmog, zimny młotek(xD), triniti, i coś pod survi.NA solo prawie nikt nie ma szans + ma się około 4khp i prawie 300dmg + pasyw triniti = rozpierdol

Opublikowano

Build taki dałeś full tank,

ja preferuje irelia pod offtanka

Po 2 w jakim ostatnim nerfie jak ona ostatnio buffa dostała oO

Tu mnie dobiłeś bo ireli mało kto daje rade na solo

Ja niej robie zawsze :

merce, atmog, zimny młotek( xD), triniti, i coś pod survi.NA solo prawie nikt nie ma szans + ma się około 4khp i prawie 300dmg + pasyw triniti = rozpierdol

zdradz nam jak miec tyle itemow od poczatku gry? irelia w early game to crap

Opublikowano

Według mnie latarnia to podstawowy item na prawie każdą postać na solo top, a u ciebie tego brakuje...

Ogólnie item build nie jest jakiś świetny ale do 1400elo myślę, że z takim buildem luźno da się rade...

Irelia nie jest łatwo kontrowana. Wystarczy wbic tak z 5lvl i już gościa na topie na 75% rozpierdolisz, a na 6 to już naprawdę bardzo duża szansa.

Co do rozdawania skilli... Ty chyba nigdy nie grałeś irelią. Oczywiście skille rozdajemy 1-W, 2-E, 3-W/Q, 4-Q/W, 5-W, 6-R... W każdym bądź razie maxujemy i bierzemy na początek W. Skill ten daje nam true dmg + coś ala lifesteal :)

s

Opublikowano

No rzeczywiście 15 true dmg i healing za 5hp -,-

Lepiej mieć "Q" + "E" żeby w razie czego jakoś oddalić się lub zestunować podczas ucieczki / lub po prostu jeżeli nastawiamy się na early gank junglera. Wtedy "W" jest useless.

Gold Member

nvm

Opublikowano

Build imo dobry.

Ja masterki daje 9/21.

Akali nie jest trudna w early, wystarczy ją efektywnie harrasować.

Runy nawet, ale ja wolę mieć coś tego m.resist per lvl.

Opublikowano

No rzeczywiście 15 true dmg i healing za 5hp -,-

Lepiej mieć "Q" + "E" żeby w razie czego jakoś oddalić się lub zestunować podczas ucieczki / lub po prostu jeżeli nastawiamy się na early gank junglera. Wtedy "W" jest useless.

True damage na irelii to podstawa -,- (ach ten poziom mpcforum)

s

Opublikowano
+ Bedac skontrowanym mozna carrnac gre

OKOK

Dobry jesteś jak jesteś scontrowany to jeszcze kierujesz gre NAJS.

Glyphy pod armora vs ap top-GG

Glyphy powinny być pod m res/lvl

Nawet dalej nie czytam przeleciałem tylko oczami.

errorforlife.jpg

Sygnatura oraz avatar stworzone przez @xamizo

Opublikowano

True damage na irelii to podstawa -,- (ach ten poziom mpcforum)

HAHAHA Typie co Ci da te 15 true dmg. Jungler wpada na gank lvl 2, nie masz jak podbić do enemy, zestunować, bo wybrałeś true dmg. Zastanów się i l2p ;)

Gold Member

nvm

Opublikowano

HAHAHA Typie co Ci da te 15 true dmg. Jungler wpada na gank lvl 2, nie masz jak podbić do enemy, zestunować, bo wybrałeś true dmg. Zastanów się i l2p ;)

To już jest zależne od gry . Np jeżeli jest powiedzmy hmm jarvan w jungli to tak bierzemy Q jako 2 skill . Ale jeżeli jest taka postać jak skarner można na spokojnie brać W żeby lepiej harrasować przeciwnika + to że W daje troche lifesteala. Wszystko zależne od przeciwnika

Ktoś up napisał też że lepiej brać phage niż sheena. Tutaj się nie zgodzę jeżeli mamy łatwą farmę a solo top nie ogarnia lepiej wziąć sheena a jeżeli dostajemy w dupe bierzemy phage

Opublikowano

No to już zależy od junglera. Pytasz na początku o early gank, jeżeli tak to Q + E core.

Gold Member

nvm

Opublikowano

Japierdole mistrze irelii zawsze biora W na pierwszy skill, ten dmg ten life steal, nawet na ganku zabijasz, nah

Opublikowano

Rozdawanie skilli mnie rozśmieszyło po prostu... Na irelii tak jak @warrock_coder napisał true damage to podstawa...

Tak na początku 15 true dmg to może nie jest zbyt dużo ale 15ttrue dmg+bodajże 11hp per hit to już naprawdę nie ma lipy.

Item build na irelkę powinien wyglądać tak: boots+3poty-->philosophers stone-->latarnia-->buty mercury-->phage-->wit's end-->frozen mallet/trinity force-->atma's impaler-->warmog-->guardian angel

Może coś z ilością itemów popaprałem ale to nic.

Natomiast rozdawanie skilli tak: W, E, W/Q, Q/W, W, R etc. co by nie było maxujemy W

Opublikowano

tak, maxujemy w ale dopiero od 3 poziomu bo co nam da te 7hp regen i 30 true dmg na 2 lvlu tego skilla(3poziomie) jak irelia jest strasznie slaba do 5 poziomu. Biorac q i e jestesmy bardziej bezpieczni jak i latwiej kogos zabic gdy nasz jungler gankuje

Opublikowano

Każdy średni gracz grający Irelią wie, że maxuje się W -.- build dałbym inny vs ap i ad: buty + 3 poty/2 doran swordy/wits end(core item)/HoG/Tabi(Merki)/Trinity/Warmog/Atma/Omen i wszystko :) Runki takie sobie... Marki i Quinty w armor pena, glyphy w m res .. Tyle z mojej strony :P

Opublikowano

Runy arm pen sie oplacaja sie tylko na Ad Casterow takich jak Riven/Renekton/Talon, a irelia ma tylko Q zadajace obrazenia fizyczne, do tego lepiej sie last hituje miniony.

Co do run to m res runy biore tylko jezeli gram przeciwko ap na linii inaczej mam na start z armorem 63 arm i latwiej sie lanuje szczegolnie przeciwko renektonowi/gp/riven

Opublikowano

Wy tępe strzały. Tu nie chodzi o maxowanie "W" tylko o to, że gdy na 1 lvlu weźmiemy "Q", a na drugim "E" i nasz jungler (bądź przeciwnika) wpada na gank to mamy łatwiej uciec, bądź zgarnąć first blooda. Czy wy jesteście tak ciężko myślący, czy aż tak upośledzeni...

Gold Member

nvm

Opublikowano

To co piszesz po prostu nie jest prawdą... Jeśli jesteś dobrym graczem to gank się uda nawet z W i E także nie wiem o co walczysz. Po prostu tak się gra irelią. Widać ty jeszcze nie jesteś na takim poziomie, żeby to ogarnąć :)

Opublikowano

No fakt, mam 14 poziom i 39 wygranych normali, dzięki kolego za dobre rady. Od dzisiaj zawsze daję "W" jako 1... Ogólnie to spróbuję zmaxować na 5lvlu, bez brania "Q" i "E"

Gold Member

nvm

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...