Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Unia Europejska

r-Con

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobrze że jesteśmy w UE, bo przedtem dosłownie na nic w tym kraju nie było pieniędzy, ani na stypendia dla studentów, ani staże, dofinansowania dla zakładających firmę, o drogach nawet nie wspomnę. Poza tym to jasne, że kraje europejskie zacieśniają współpracę ekonomiczną, żeby razem jako twór UE być wstanie rywalizować z inni gospodarczymi potęgami: USA, Japonią, Chinami, Rosją itd. Nie będąc w Unii zawsze będzie się w przysłowiowej "dupie Europy".

yangster o drogach nie wspomnę??!! co ty pierdolisz teraz z drogami jest jeszcze gorzej .

adix112 wiem że w UE jesteśmy dopiero kilka lat ale mi chodzi o początki samej Unii kiedy też ZSRR zrobił przeciwny związek niestety ale im nie wyszło.A co do pewnej wypowiedzi że nadal byśmy brali jedzenie i większość artykułów codziennego użytku na karteczki to nie zgodzę się z tym.Chodzi mi o to że moim osobistym zdaniem to teraz raczej nie mamy wyboru i musimy w niej być (gdybyśmy teraz wyszli z niej to nie dalibyśmy rady) co innego kilka lat temu.Dlatego napisałem żeby brać pod uwagę przeszłość i przyszłośćP.s czy wiedziałeś o tym że prawa UE nie pozwalają Polsce na inwestowanie w krajach z "rajem podatkowym" takimi jak np. Panama,Ekwador itp.I jeszcze coś: Przed wstąpieniem do Unii Europejskiej nasz wzrost gospodarczy wynosił 7% a teraz jakieś 1 -3 % ?!

92638836957749081572.png

Sygna by iLoveLive

Opublikowano

@Up mi chodzi też o to że okej coś za coś tylko na cholere mamy być niewolnikami UE? za co za "ochronę", pff? gdy było referendum w sprawie wejścia do Unii większość głosowała na tak bo "zbudują nam drogi" a z drogami jest gorzej niż jest.Mówicie że dostajemy tyle od Unii ale na jakich warunkach.Tusk nas jako naród rujnuje byleby spełnić wymogi,konsekwencją tego jest np podwyższenie wieku emerytalnego,acta, 55% długu

92638836957749081572.png

Sygna by iLoveLive

Opublikowano

Zastanawia mnie tylko jedno względem UE.

Dlaczego często ludzie mylą pojęcia ? Chodzi mi o obronę, bo fakt faktem członkostwo w UE daje nam jako takie wsparcie. Ale na pewno nie militarne, prędzej NATO i ONZ ale nie UE.

I fakt faktem, po wejściu do UE, wzrost gospodarczy spadł i mam wrażenie utrzymuje się teraz na stałym poziomie. Co do rujnowania kraju to ciężko się nie zgodzić, no ale jest też smutna prawda w tym wszystkim tu cytując matulę.

"Jakie małpy wybieramy, taki cyrk mamy"

No offence za te małpy. ;)

Opublikowano

imo spadku gospodarczego nie należy wiązać tylko z wejściem do UE. Z obserwacji wydaje się, że ogólna sytuacja na świecie nie jest za ciekawa i pogłębiają się dysproporcje między państwami, które "jakoś sobie radzą/nie radzą sobie wcale" a państwami, które są "uber przedsiębiorcze". W taki sposób łatwo zejść z areny europejskiej na polską scenę polityczną, której komentowanie sobie odpuszczę :P

Dlaczego ludzie często mylą pojęcia? Bo ich to na codzień nie interesuje vel mają to gdzieś, a jak przychodzi co do czego to nie znają podstawowych zadań organizacji, do których należy nasz kraj.

#don't care

Opublikowano

Problem polega na tym, że Polska byla okupowana przez ZSRR, a zachod nie, dlatego Polska od 20 lat dopiero sie rozwija, a zachod mial na to czas po wojnie. Niestety przyjecie Euro to bedzie katastrofa, bo widzac na jakiej zasadzie polegalo przyjecie do Unii, a mianowicie manipulowanie wskaznikami gospodarczymi, zeby wygladalo cacy i mozna wejsc.

Cześć :)

Opublikowano

Mam takiego jednego kolegę w klasie, który łazi za nauczycielami i pyta:

Jest pan\i za unią?

Oni już go omijają, wręcz uciekają za nim :D

Jak nauczyciel powie że jest za to potrafi mu rzucać takie argumenty że staje się przeciw :D

On mówi tak, wszystko co złe to wina unii ;p

Grecja bankrutuje, czemu?

Bo jest w Unii!

Mamy dziurawe drogi, czemu?

Bo jesteśmy w unii :D

Za komuny było lepiej każdy miał pracę, rodzinę i czas dla nich.

Teraz nikt nie ma pracy, rodziny się rozpadają i nie ma czasu dla nich.

Stereotyp porządnej polskiej rodziny zmienił się przez kogo?

.... na to sobie sami odpowiedzcie :D

Opublikowano

Za komuny był taki socjalizm, że nie było bezrobocia, ale jedni kopali doły, drudzy je zakopywali, więcw ten sposób sztucznie było ok, ale potem tylko pozostały długi. Za komuny było super. Na pewno.

Cześć :)

Opublikowano

Wtf? zak omuny lepiej?ahahhaha .CO wy wlq gadacie.

92638836957749081572.png

Sygna by iLoveLive

Opublikowano

Moim zdaniem zle, wiele idiotow tam zadzi. Dobrze ze jednak mamy jakies kozyszci, te wszystkie dofinansowania i duzo rzeczy sie buduje. Taki jeden koles tam jest (nie pamietam i sprawdzac mi sie nie chce ale chyba nazwisko Gotfrey Bloom) i moim zdaniem dobrze gada i mu zalezy.

Cala ta europa to szambo ale wiecej wypowiadac sie nie chce bo nie mam zadnej wiedzy z zakresu socjologii i mlody jestem :)

Opublikowano

Z drugiej strony, premier Wielkiej Brytanii ma poniekąd racje... Ten kryzys nie zwiastuje zmian na lepsze, i to pora by rozważyć opcje wycofania waluty Europejskiej, wtedy by kraje UE były by wolne od recesji i kto wie, może by sytuacja w Hiszpanii i Grecji się poprawiła, ale w przypadku Grecji to wątpię. W przypadku Grecji sytuacja jest już na takim dnie, że są tezy że po wyjściu Grecji z strefy Euro, windykatorzy będą mieli łatwą robotę do wykonania w Grecji.

Dofinansowania ok, ale z drugiej strony... Nie zastanawiacie się czasem jak te pieniądze są wykorzystywane ? Bo często słyszy się też w mediach, że te pieniądze są marnowane na inne sprawy niż na co zostały przeznaczone. Chociaż rolnicy je wykorzystują jak należy i guess, problem w tym że często łamią jakieś przepisy sanitarne.

Opublikowano

Na pewno nie wszystkie złe rzeczy nie są przyczyną UE ale dużo rzeczy tak.

92638836957749081572.png

Sygna by iLoveLive

Opublikowano

Dojście do unii opłaca się krajom rozwiniętym, doskonale to widać na przykładzie Niemiec/Francji. Kraje, które były biedniejsze w momencie dołączenia za cholerę nie mogą wyjść z długów (Polska/Grecja).

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Dobrze, że w niej jesteśmy gdyż Polska nie dała by sobie rady jako jedno samo państwo. A tak to zawsze jakieś dochody z Unii Europejskiej są. Więc niech jak najdłużej w niej bądźmy.

Pozdrawiam, Mathias.

Opublikowano

@Hrabia13. To niestety prawda jest, Polska ma tonę długów których nigdy nie będziemy w stanie spłacić. Z drugiej strony bodajże jeden dług parę lat temu został spłacony, inna sprawa że zadłużenie państwa zwiększa się z każdą minutą co sugeruje ten zegar w Warszawie postawiony w czasie rządów Balcerowicza.

Opublikowano

Wy w ogóle oglądacie wiadomości ?? Tak mamy długi ale z roku na rok polska staje się potęgą gospodarczą !! Za 20 lat będzie nam się lepiej żyć dzięki uni :)

Pomogłem? Kliknij : 83ab61d98042655cm.jpg

Opublikowano

Wy w ogóle oglądacie wiadomości ?? Tak mamy długi ale z roku na rok polska staje się potęgą gospodarczą !! Za 20 lat będzie nam się lepiej żyć dzięki uni :)

PKB nie jest realnym odzwierciedleniem stopy życia. Prawda, w Polsce jest dużo inwestycji, ale co z tego skoro 80 ich procent to inwestycje prywatne?

Sky tower - prywatne

Obecnie budowany wieżowiec w WWA ( nie pamiętam nazwy) - prywatny

Dworce, lotniska, inwestycje na euro - pieniądze z UEFA

Polska jest świetna w gospodarowaniu pieniędzmi, szkoda tylko, że nie swoimi

:)

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Ktoś wyżej powiedział coś mądrego,do UE powinny należeć państwa dobrze rozwinięte,my do takich nie należymy.

92638836957749081572.png

Sygna by iLoveLive

Opublikowano

moim zdaniem w telewizji publicznej jest sama manipulacja i wydaje mi sie jakby bylo to wszystko dla tej calej szarej bezmozgiej masy wiec jej nie ogladam, jesli chcesz sie naprawde czegos dowiedziec, wylacz telewizje, wlacz internet i czytaj komentarze :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...