Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Unia Europejska

r-Con

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym poznać waszą opinie na temat Unii.Chodzi mi o to co myślicie czy dobrze że w niej uczestniczymy?

P.s Chciałbym tylko zaznaczyć abyśmy brali pod uwagę przeszłość naszą, jaki przyszłość B)

92638836957749081572.png

Sygna by iLoveLive

Opublikowano

Samo członkostwo w Unii, ok nie mam co do tego zastrzeżeń poza tym, że UE narzuca nam absurdalne przepisy nie kiedy.

Ale przyjęcie waluty Europejskiej u nas, to będzie katastrofa, ponieważ słyszymy co się dzieje w Grecji.

Jak dla mnie, przyjęcie Euro w Polsce, to będzie porażką ponieważ nie da się zrobić tak. By cała Europa korzystała z jednej waluty, a to dlatego że każdy kraj jest w innym stopniu technologicznym jak i społecznym, co pokazuje przykład Grecji. Europa to nie Stany Zjednoczone, gdzie może być jedna waluta...

Samo UE ok, ale jak wspomniałem o absurdalnych przepisach narzucanych przez UE, zmarnowaną prezydenturę Polski oraz jak wspomniano, weszliśmy do UE na tak zwanego... "Lizaka"

Opublikowano

Dobrze ze jestesmy w unii, inaczej bysmy mieli problemy z przejazdem przez granice <_<

Z ta waluta kolega wyzej przesadzil, co by sie mialo stac w Polsce?

61093c6efb.png

Opublikowano

Unia? Dobrze i źle.

Żeby Polska weszła do Uni to najpierw połowe kraju sprzedali.

Nie wspominam już o zadłużeniu Polski i tylko czekać na sytuację jak w Grecji.

Unia Europejska to kolejny krok do Nowego Porząku Świata (NWO)

My mamy Unię w Europie, Amerykanie też będą mieć Unie, ba już mają.

Wszystko to prowadzi do jednego globalnego rządu i nowoczesnego niewolnictwa.

Są też z pozoru dobre strony.

Dotacje etc. ale to się kiedyś na nas odbije.

Polecam http://stopsyjonizmowi.wordpress.com/

Opublikowano

Źle, bo przez grecje ceny rosną, a Merkel co tym wszystkim UE trzęsie,

ratować próbuje. Tusk idiota oczywiście na lizu lizu już dotacje od polski przygotowuje.

Gdybyśmy mieli normalny rząd to było by ok, tak to źle.

Opublikowano

Moim zdaniem dobrze że w niej jesteśmy, inaczej byłaby wiocha :D

86506195548292095751.png

exModerator minecraft.MPCforum.pl | exMPC Media Team | exKidModerator SF 09/11

Opublikowano

Moim zdaniem:kiedyś było źle i wtedy "wstąpiliśmy" do Unii.Teraz mamy kłopoty z Grecją.Musimy im pomagać wpłacając absurdalne sumy do UE.Niby UE nam pomaga ale ile tan narzuca.Niby się rozwijamy ale jakim kosztem,będąc niewolnikiem?

92638836957749081572.png

Sygna by iLoveLive

Opublikowano

Oj czy my aż taką kasę pompujemy do Unii? Nie wydaje mi się. To raczej Niemcy mają więcej powodów do narzekania w tej materii heh.

Moje zdanie na temat członkowstwa jest bardzo ambiwalentne. Bez tego najprawdopodobniej nie dalibyśmy sobie rady (finansowo chociażby), bo nasz dług publiczny nawet teraz jest epicki. No i te wszystkie "swobody" (np. swobodny przepływ osób, regulacje gospodarcze) działają bez wątpienia na korzyść dla naszych obywateli.

Z drugiej strony, patrząc oczami osoby, która trochę ogarnia temat od strony prawniczej - nie podoba mi się bezwzględna supremacja prawa unijnego nad prawem krajowym. Wcale się nie dziwię, że ludzie uważają UE za Związek Radziecki XXI wieku. Raz podpisaliśmy traktat akcesyjny i tak na prawdę nie mamy za dużego pola manewru, jeśli coś będzie nie po naszej myśli..

#don't care

Opublikowano

@UP

Mi mniej więcej chodzi o to samo co Tobie,ale zastanów się.Gdy jesteśmy w Uni ona narzuca nam absurdalne prawa i obowiązki.Nie mamy swobodnego pola manewru.Zresztą moim zdaniem za kilkadziesiąt lat ta cała Unia pójdzie w *****.Teraz to my niestety nawet nie mamy jak z niej odejść,na chwilę obecną nie damy rady sobie bez niej.Ale gdybyśmy tak kilkadziesiąt lat temu... :D

92638836957749081572.png

Sygna by iLoveLive

Opublikowano

kilkadziesiąt lat temu? W unii jesteśmy niecałe 10 lat.

1xbQbvo.png

"Znalazłem w sobie radość wynikającą  ze świadomości, że chcę wałczyć" - Witold Pilecki

Opublikowano

Hehe masz rację, że bardzo dużo przepisów jest chora. Już nawet pomijając pole manewru - nawet jeżeli robią coś dobrze, to albo kuleje implementacja, albo dyrektywy są niejasne. A potem jest milion spraw w Trybunale..

I jeśli nie uporządkują pewnych spraw (mam na myśli również gospodarcze) to faktycznie Unia może pierdyknąć.

#don't care

Opublikowano

Dobrze ze jestesmy w unii, inaczej bysmy mieli problemy z przejazdem przez granice <_<

Z ta waluta kolega wyzej przesadzil, co by sie mialo stac w Polsce?

Pensje pensje i jeszcze raz pensje uważasz że wypłata Twoich rodziców bo pewnie jeszcze sam nie pracujesz równa się z wypłatą innych kraji które mają walutę euro? Dostaliby kilka karteczek i za to przeżyj miesiąc w dodatku ceny w sklepach byłyby niesamowite.

Opublikowano

Oni nam tylko dupę bronią :C

......................................................................................
......................................................................................

Opublikowano

Z tą walutą Europejską chodziło mnie oto, że każdy kraj wchodzący w skład UE jest na innym poziomie, przez co nie da się mieć wspólnej waluty w UE, czego dobitnym przykładem jest Grecja, bo tam ciągle mają cięcia budżetu. Choć pojawiają się głosy żeby Grecja wyszła z Eurolandu, w wyniku czego Grecja będzie zmuszona ogłosić bankructwo, a to samo było z Irlandią i powoli wychodzi na prostą.

Krótko mówiąc... Kryzys w Europie odbija się u nas, na cenach jakie mamy za paliwo, jedzenie i inne takie. A przyjęcie waluty Europejskiej u nas, wepchnie nas w ten kryzys, a póki nie mamy tej waluty to jesteśmy na lepszej pozycji.

Po prostu nie da się zrobić tak, że każdy kraj w Europie ma tą samą walutę bo wtedy wynikają z tego takie kryzysy jak teraz.

Jeśli chodzi o obronę Polski ekhm... UE nam to zapewnia ? Dziwne bo myślałem że NATO. :P

Opublikowano

Nie wprowadza u nas euro. Nie spelniamu warunkow ekonomicznych.

Poza tym tylko idiota postanawialby o wprowadzaniu nowej waluty, gdy widac ze sie nie sprawdza ;P

haha NATO wygralo xD

#don't care

Opublikowano

Nie ma to jak dyskusja na poziomie zaczerpnięta z lekcji WOSu śmiesznie się to czyta nie powiem ;)

1xbQbvo.png

"Znalazłem w sobie radość wynikającą  ze świadomości, że chcę wałczyć" - Witold Pilecki

Opublikowano

Dobrze że jesteśmy w UE, bo przedtem dosłownie na nic w tym kraju nie było pieniędzy, ani na stypendia dla studentów, ani staże, dofinansowania dla zakładających firmę, o drogach nawet nie wspomnę. Poza tym to jasne, że kraje europejskie zacieśniają współpracę ekonomiczną, żeby razem jako twór UE być wstanie rywalizować z inni gospodarczymi potęgami: USA, Japonią, Chinami, Rosją itd. Nie będąc w Unii zawsze będzie się w przysłowiowej "dupie Europy".

https://ludomirblog.wixsite.com/mensrightspolska - prawa mężczyzn prawami człowieka

Opublikowano

adix112 wiem że w UE jesteśmy dopiero kilka lat ale mi chodzi o początki samej Unii kiedy też ZSRR zrobił przeciwny związek niestety ale im nie wyszło.A co do pewnej wypowiedzi że nadal byśmy brali jedzenie i większość artykułów codziennego użytku na karteczki to nie zgodzę się z tym.Chodzi mi o to że moim osobistym zdaniem to teraz raczej nie mamy wyboru i musimy w niej być (gdybyśmy teraz wyszli z niej to nie dalibyśmy rady) co innego kilka lat temu.Dlatego napisałem żeby brać pod uwagę przeszłość i przyszłość :D

P.s czy wiedziałeś o tym że prawa UE nie pozwalają Polsce na inwestowanie w krajach z "rajem podatkowym" takimi jak np. Panama,Ekwador itp.

I jeszcze coś: Przed wstąpieniem do Unii Europejskiej nasz wzrost gospodarczy wynosił 7% a teraz jakieś 1 -3 % ?!

92638836957749081572.png

Sygna by iLoveLive

Opublikowano

gdybysmy przyjeli w naszym kraju euro to 70% obywateli nie mialo by na zarcie bo ceny byly by europejskie a zarobki na poziomie 500 euro to sobie pomyslcie chleb 2 euro a w takiej belgi zarabiaja po 3000euro wiec wiecie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...