Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Technikum czy liceum - jednak wybór nie jest taki prosty...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja bym wybrał technikum ale nie na profilu takim jak wybrałeś bo elektronik ssie xD

Kolega po technikum elektronicznym zarabia 1800-1900 zł

Mnie w 3 klasie po ukończeniu praktyki zawodowej namawiali do pracy w ich zakładzie zaczynając co prawda jako praktykant przez 2 miesiące za krajówkę, ale po 2 miesiącach mam do ręki 2800zł, więc porównaj sobie te zawody xD

PS; Firma Elektrobudowa, oddział w Płocku w spółce Orlen

• Odpowiedzi 75
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Ciekawe jeżeli pójdzie na studia np. informatyczne to czego z informatyki nauczy się w LO? Rysowania w paincie czy może pisania w wordzie? Jeżeli idziesz na informatyka czy tego elektronika to logiczne , że powinieneś iść to technikum, bo na studiach 1/3 masz z głowy -.-

Faktycznie, nie doczytałem się na jaki kierunek chce iść, Informatyk to wiadomo że Technikum. Na studia najlepiej jak się idzie na medycyne, administracje itd

1xbQbvo.png

"Znalazłem w sobie radość wynikającą  ze świadomości, że chcę wałczyć" - Witold Pilecki

Opublikowano

Jeżeli ktoś ma odpowiedni zapał to idzie do LO i potem spokojnie zdaje studia nie? Zabezpieczenie, na chuj mu zabezpieczenie, żyjemy w czasach gdzie człowiek po nieodpowiednich studiach i tak jedzie do Anglii i chuja ma a nie robotę. Wiesz jaka szansa jest że będzie robił w zawodzie po technikum? Mała! Wiesz czemu? Pracodawcy szukają ludzi ze stażem, a nie nowicjuszy, fakt takim można płacić mniej ale jak mają coś spierdolić co chwile to i tak wychodzi na to samo ;)

Ze stażem mówisz? Nie wiem czy wiesz, ale w Technikum masz takie coś jak Praktyki, i to jest wliczane w staż.

Do tego nawet jak wyjedziesz do Anglii, Niemiec czy chuj wie gdzie, masz ten papierek że znasz się na danym zawodzie i zawsze pracodawca, nie ważne gdzie będzie na to patrzał.

I nie ważne na jaki kierunek chce iść, jeśli da się zrobić ten kierunek w Technikum to zawsze warto jest "zaprzepaścić" ten jeden rok dłużej i mieć ten zawód w zapasie.

@down

Kurwa rly?

Nie urodziliśmy się w szpitalu, tylko w internecie

Opublikowano

Ze stażem mówisz? Nie wiem czy wiesz, ale w Technikum masz takie coś jak Praktyki, i to jest wliczane w staż.

Do tego nawet jak wyjedziesz do Anglii, Niemiec czy chuj wie gdzie, masz ten papierek że znasz się na danym zawodzie i zawsze pracodawca, nie ważne gdzie będzie na to patrzał.

I nie ważne na jaki kierunek chce iść, jeśli da się zrobić ten kierunek w Technikum to zawsze warto jest "zaprzepaścić" ten jeden rok dłużej i mieć ten zawód w zapasie.

Pracodawca mając do wyboru między kimś z tytułem technika jakimś po LO, wybierze technika, bo taka osoba ma jakikolwiek zawód, czyli wie o co chodzi. Po drugie, żeby kręcić śrubki nie trzeba umieć pisać rozprawek, eseji, etc. tylko mieć umiejętności praktyczne.

Opublikowano
Ja bym wybrał technikum ale nie na profilu takim jak wybrałeś bo elektronik ssie xD

Kolega po technikum elektronicznym zarabia 1800-1900 zł

W tym momęcie mnie obraziłeś ... A co do kasy mój znajomy nic prawie nie robiąc zarabia 4000-4500 ;] Więc sądze ze to zależy czy jesteś bystry na tyle żeby znaleść pracę czy nie .

76561198024453432.png

Pomogłem ? Daj Plusika +

Opublikowano

Na dobre Liceum masz za niską średnią ocen podam ci na moim przykładzie ja jestem po rozszerzonym liceum tematycznym . (Biolog) i w tym momencie mogę udzielać korepetycji albo uczyć w szkole prywatnej . Ja robię i to i to i do tego jeszcze chodzę na zaoczne . I uwierz mi po technikum też się dostaniesz bez większych problemów .

1396292564-U784394.png
Opublikowano

Jeżeli masz do wyboru bardzo dobrze liceum i średnie technikum to wybierz liceum.

Jeżeli jednak bdb liceum i bdb technikum to technikum. Żebyś się w technikum czegoś nauczył musi być w nim dobry poziom, inaczej przesiedzisz 4 lata, no i jesteś w dupe 4 sezony.

Things have changed. Forever.

314x177-many-faces-of-aj-lee.jpg

Opublikowano

Nie jestem jakimś autorytetem, ale szkołę średnią skończyłam i na studiach siedze, więc się wypowiem. Może pomogę. Choć nie studiuję kierunku technicznego to jednak co nieco o świecie już wiem.

Jeśli masz iść do technikum (skuszony perspektywą, że będziesz miał zawód i nie musisz iść potem na studia) i zmarnować się tam w tłumie zwykłych leni, którzy jadą na 2.0 oby ich tylko nie wywalili, a potem nie zdają matury, to lepiej idź do liceum. Wiadomo, że to zależy od poziomy technikum i od środowiska (w moim mieście za dobrze z tym nie było), a przede wszystkim od Twojego nastawienia. Osobiście denerwuje mnie stereotyp, że technikum = coś gorszego, ale niestety najczęściej tak to wygląda :/

Co do argumentu "zawód po technikum" - imo to jest ostateczność, bo niestety pracodawcy wymagają wykształcenia na wyższym szczeblu. Taka smutna prawda. Szkoła techniczna powinna być dla planujących właśnie takie dalsze kształcenie. Przykro mi to mówić i proszę, nie pojeżdżajcie mi (sama się boję, że mgr nie wystarczy za kilka lat, bo w moim 'przyszłym zawodzie' stopień doktora już się robi standardem). A jeśli nie studia po technikum, to co najmniej jakieś kursy, uprawnienia i studium uzupełniające.

Nikt za Ciebie nie wybierze. Musisz sam ocenić na ile Ci się chce oraz na ile Cię stać. I nie wysuwajcie argumentów, że na studia nie może pójść osoba, która nie ma "bogatych starych", bo da się pogodzić studiowanie z pracą, a jak się postarasz to i stypendium dostaniesz :)

Z resztą wszystkich zachęcam do robienia czegoś więcej niż minimum, co by potem nie musieli mówić jak to im źle w życiu. Czasami wystarczy się postarać :)

#don't care

Opublikowano

kto do chuja sadzi ze po technikum jest ciezej sie na studia dostac? a pozatym jesli nie masz ambicji i nie masz zamiaru isc na studia to nie idz do Liceum bo tylko zaprzepascisz sobie 3 lata bo myslisz ze ktos kto ma wyksztalcenie srednie moze pracowac jako mechanik to sie mylisz bo zawsze znajdzie sie ktos kto ma wyksztalcenie techniczne z tego zawodu i dupa zbita.

Wiec LO tylko i wylacznie studia a technikum i praca i studia chociaż slyszalem ze po tech trudniej sie dostac na studia lecz nie wiew czy to prawda ale gdy np idziesz na informatyka to idz najpierw do tech bo tam sie czegos nauczysz a w LO niczego pozytecznego nie wyniesiesz jedynie co to malowanie na paincie i pisanie w wordzie

Opublikowano

kto do chuja sadzi ze po technikum jest ciezej sie na studia dostac? a pozatym jesli nie masz ambicji i nie masz zamiaru isc na studia to nie idz do Liceum bo tylko zaprzepascisz sobie 3 lata bo myslisz ze ktos kto ma wyksztalcenie srednie moze pracowac jako mechanik to sie mylisz bo zawsze znajdzie sie ktos kto ma wyksztalcenie techniczne z tego zawodu i dupa zbita.

Wiec LO tylko i wylacznie studia a technikum i praca i studia chociaż slyszalem ze po tech trudniej sie dostac na studia lecz nie wiew czy to prawda ale gdy np idziesz na informatyka to idz najpierw do tech bo tam sie czegos nauczysz a w LO niczego pozytecznego nie wyniesiesz jedynie co to malowanie na paincie i pisanie w wordzie

Technikum tworzy masę roboczą, mało wiedzy ogólnej, zero kreatywności, zero ambicji, całe życie na jednym stanowisku. Po LO masz łatwiejszy start na studia, po studiach lepszą pracę i awansujesz, a nie pracujesz w warsztacie całe życie.

Po LO będziesz miał wyższe zarobki - proste.

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Trudność w dostaniu się na studia nie zależy od tego czy kończysz technikum, czy liceum, a od tego jak zdasz maturę.

#don't care

Opublikowano

Hrabia13

a jak pojdziesz na informatyka po studniach to bedziesz na 2 stanowiskach ? i czy do konca zycia nie bedziesz robil ciagle tego samego?

Technikum jest to krotsza droga niby 4 lata ale jak by nie patrzec to LO 7-10 lat lecz ta dłuższa droga nie zawsze wrozy ci lepszej przyszlosci ba nawet moze ci przysposzyc gorsza ;d nie raz tak bywa ze ludzie z wyzszym wysztalceniem zarabiaja tyle samo co z srednim lub nawet zawodowym (ekstremalne przypadki xD)

Opublikowano

Hrabia13:

Co ty kolejny raz z rzędu pierdolisz? Gość załóżmy, że idzie na Informatyka, a kierunek skrypter/programista. W takim LO nauczą cię jebanych przedmiotów ścisłych (po co programiście geografia, biologia, historia. W-F),a w technikum już porządnie uczą tego, a na studiach rok nawet dwa masz same powtórki ze średniej szkoły, bo matoły z LO tego nie miały.

LO = Większa kasa? Powiedz mi przykład z życia. LO - 3 lata(brak zawodu), studia z MGR(tutaj dopiero uczysz się zawodu) - 6 lat = 9lat zanim zaczniesz porządnie zarabiać.

Technikum - 4 lata(z zawodem, już możesz iść do pracy za np. minimalną krajową 1500zł), studia z MGR(teraz tylko uczysz się dla papierka, czyli większej kasy) - 5 lat = też 9 lat, ale tutaj zarabiasz już po 4 latach, a w LO dopiero po wyuczeniu zawodu -_-

Opublikowano

Technikum tworzy masę roboczą, mało wiedzy ogólnej, zero kreatywności, zero ambicji, całe życie na jednym stanowisku. Po LO masz łatwiejszy start na studia, po studiach lepszą pracę i awansujesz, a nie pracujesz w warsztacie całe życie.

Po LO będziesz miał wyższe zarobki - proste.

haha, dobre. Po technikum informatycznym przez pierwszy rok można na studiach bąki zbijać. Nie to co po liceum mat-inf.

Po liceum masz tylko wiedzę TEORETYCZNĄ, a po technikum PRAKTYCZNĄ i TEORETYCZNĄ z dziedziny np : informatyki. Na pewno majca stoi na wyższym poziomie w liceum, ale jeżeli wybierzesz dobre technikum to na studiach nie będzie z tym problemu.

up@

dokładnie, po chuj mi biologia,geografia,chemia,wf czy religia

Things have changed. Forever.

314x177-many-faces-of-aj-lee.jpg

Opublikowano

@2UP

Wydaje mi sie ze gdyby tak bylo to nie budowano by liceum no bo w sumie to po co ;d

Ale jak teraz pomyslalem to sa zawody po LO np sekretarka nauczyciel w pdst (ale chyba trza mgr)

Opublikowano

Chciałbyś pracował z dziećmi neo/gimbusami? Bo ja nie.

Też się wybieram do technikum ,ale na ekonoma/organizacja reklamy(pisanie stron w HTML, grafik), lub też do tzw. mechanika w moim mieście, gdzie też jest technikum, ale tam na informe bym poszedł, ale przekonuje przkonuje mnie reklama. Ale już po ptakach ^^ Podania złożone dzisiaj.

Opublikowano

Jeżeli zamierzasz iść na jakieś chujowe studia, to nie ma co się bawić w liceum, bo roboty dobrej nie znajdziesz. Innym problemem może być to, że np. bedzie zapierdol i nie bedzie sie chcialo pod koniec uczyc i chujowo zdasz mature i tez masz przejebane. W technikum bardziej ucza cie konkretnej wiedzy w praktyce, ale ludzie i tak narzekaja, ze ciezej mature sie zdaje niz w liceum, bo w koncu liceum to tak naprawde przez 3 lata przygotowywuja cie do matury.My nie podejmiemy decyzji,bo sam ja podejmiesz, ale warto wziasc pod uwae wszystkie apekty, bo sam nie wiesz co bedzie za pare lat. Może wszystko piedolnie, moze tusk przeksztalci Polske w imperium i stojac na czele powola wielka armie imperialna i np. za pare lat bedziesz maszerowal na Berlin?

Cześć :)

Opublikowano

Po technikum masz już zawód i możesz iść zarabiać kase, a po ogólniaku nie masz nic, poza studiami. Dzisiaj ludzie po studiach miają o wiele ciężej niż Ci po Technikum.

mizzq.png

Opublikowano

Po technikum masz już zawód i możesz iść zarabiać kase, a po ogólniaku nie masz nic, poza studiami. Dzisiaj ludzie po studiach miają o wiele ciężej niż Ci po Technikum.

Zalezy jakie studia, bo jak pojdziesz na np. turystyke krajow biblijnych (gdzies takie cos jest) to lepiej nie isc na takie studia. Jak chcesz isc na jakis ambitny kierunek na jakies politechnice to owszem, jak ogarniasz to mozesz potem miec konkretna robote.

Cześć :)

Opublikowano

Jeżeli chodzi o informatykę to zdecydowanie odradzam ogólniaka :)

PS. Nie wyśmiewać się z LO. Zdecydowanie łatwiej dostać się na prawo czy medycyne po szkole "teoretycznej". Ja nie wyobrażam sobie swoich studiów bez wiedzy wyniesionej właśnie z tak znienawidzonego przez Was liceum ;)

f.png

Opublikowano

Sam idę do technikum na kierunek Technik Informatyk i planuje potem studia dokształcające.

@Voldemort

Po samym techniku możesz znaleźć w miarę ogarniętą robote z dobrym wynagrodzeniem. Nie oszukujmy się - po 4 latach w technikum będziemy bardziej wykształceni do zawodu, niż po 3 latach LO gdzie tylko pierdolamento o niczym.

mizzq.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...