Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy istnieje we wszechświecie życie pozaziemskie?

AplauZ

85 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy istnieje ?ycie poza nasz? planet??

• Pewnie , ?e tak.
      44
    • Mo?liwe
      34
    • Chodzi Ci o te zielone ludzki ? Baajka ; /
      6
    • Hyy ryby. ; o
      1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kiedyś sceptyków co do życia pozaziemskiego było wielu w gronie naukowców.

Argumentowano że w kosmosie nie ma warunków do powstania życia a nasza planeta to wyjątek.

Ale z postępem astronomii zaczęto odkrywać układy planetarne poza naszym.

Szybko okazało się że tych odkrytych planet jest coraz więcej, co obaliło tezę, iż nasz układ planetarny jest czymś unikalnym.

A skoro są planety, to i opinia że gdzieś istnieje życie nabrała na sile.

Co myślicie o życiu pozaziemskim?

Czy istnieje?

Czy kiedyś nawiążemy kontakt z pozaziemską cywilizacją? (tu niestety na przeszkodzie są odległości, liczone w setkach tysięcy lat świetlnych).

http://www.youtube.com/watch?v=PCLgVONWafs&feature=related

Miłej lektury : )

http://mojeteorie.republika.pl/dowody.html

Dowód na istnienie życia pozaziemskiego?

obcy26410.jpg

Naukowiec z agencji NASA natrafił w trzech meteorytach na skamieniałe mikroorganizmy i twierdzi, że nie mogą one pochodzić z Ziemi.

Gdyby odkrycie się potwierdziło, mogłoby sugerować, że życie we Wszechświecie występuje stosunkowo często, a na Ziemię mogło zostać przyniesione przez komety, meteoryty lub inne obiekty pochodzenia kosmicznego.

Artykuł astrobiologa Richarda Hoovera, opublikowany w miniony piątek w internetowym wydaniu naukowego pisma "The Journal of Cosmology", został uznany za tak kontrowersyjny, że redakcja postanowiła zwrócić się o opinie do innych naukowców, które mają być sukcesywnie publikowane poczynając od poniedziałku.

Hoover twierdzi, że odnalazł dowody obecności w trzech meteorytach skamieniałych jednokomórkowych mikroorganizmów podobnych do cyjanobakterii, które w warunkach ziemskich tworzą w wodzie rodzaj niebiesko-zielonych alg. Mikroorganizmy te zwierają wiele związków węgla, który jest podstawowym budulcem życia na Ziemi oraz śladowe ilości azotu.

obcy2450.jpg

Zdaniem Hoovera, niska zawartość związków azotu, który występuje również w ziemskich organizmach, może być wytłumaczona tym, że uległy one rozkładowi, a azot jako gaz ulotnił się. "Wszystko to oznacza, że życie nie jest ograniczone do planety Ziemia" - powiedział Hoover w wywiadzie telefonicznym.

Naukowiec pracuje w należącym do agencji NASA Marshall Space Flight Center w Alabamie i specjalizuje się w badaniach mikroorganizmów zdolnych do przetrwania w ekstremalnych warunkach, takich jak gejzery, lodowce i wieczna zmarzlina.

obcy450.jpg

Nie jest to pierwsze tego rodzaju odkrycie. W 1996 r. naukowcy zaprezentowali liczący 4 mld lat znaleziony na Antarktydzie meteoryt, który miał pochodzić z Marsa i zawierać skamieniałe mikroorganizmy. Meteoryt, zaprezentowany na konferencji prasowej w Waszyngtonie, wywołał dużą sensację. Jednak później narastały wątpliwości i okazało się, że zaprezentowane dowody istnienia pozaziemskich mikroorganizmów nie są przekonujące. (PAP)(źródłohttp://odkrywcy.pl/k...g4sticaid=6be72)

http://kiep.pl/25405/kosmici-istnieja

Ehh, wiem , że z kiep to kiep lecz może troszkę prawdy : )

Hue

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Coraz to więcej rzeczy na tym świecie się odkrywa, szkoda jednak, że nie dożyjemy tych czasów, w których będziemy w 100% pewni o organizmach żyjących na innych planetach :c.

Odkrywcy.pl - bardzo dobra strona, przeglądam ją od roku, można się dużo dowiedzieć, polecam dział Kosmos ;).

Opublikowano

w całym wszechświecie jest tak dużo planet, że po za ziemią napewno istnieje jeszcze jakieś życie

Opublikowano

@up.

tak, napewno cywilizacja na setki razy wyższym poziomie nauki niż my rysuje sobie kręgi w zbożu by się z nami porozumieć...

@topic jak najbardziej możliwe

Opublikowano

cywilizacja na setki razy wyższym poziomie nauki niż my

Skoro setki razy wyższym poziome to jak mieli by się z nami skontaktować ? Co do tego to sam nie wiem, ponieważ zdjęcie nie pochodzi z zaufanej o dobre info strony, ale też nie wygląda na fake .

@ nie uzasadniłeś drugiej odp. : )

Hue

Opublikowano
Skoro setki razy wyższym poziome to jak mieli by się z nami skontaktować ? Co do tego to sam nie wiem, ponieważ zdjęcie nie pochodzi z zaufanej o dobre info strony, ale też nie wygląda na fake .

my nadal możemy wykrzesać coś czymś na kamieniu, więc sądzę, że oni też mogą używać starej technologii...

tym bardziej, że według tego zapisku też znają się an elektronice. Jakby nie mogli tego przesłać drogą radiową czy coś...

@ nie uzasadniłeś drugiej odp. : )

jak mam uzasadnić coś co jest co najwyżej możliwe?

Opublikowano
dowody_clip_image021_0000.gifdowody_clip_image022_0000.gif

"...Zdolność wykrywania informacji w sygnałach elektromagnetycznych umożliwiła niespotykane dotąd poszukiwania inteligencji. Przez ponad 30 lat astronomowie biorący udział w programie → SETI, monitorują sygnały elektromagnetyczne z przestrzeni kosmicznej, szukając jakichś wzorów zasobnych w informację. Astronomowie są przekonani, że gdyby kiedykolwiek odebrali sygnał niosący jakieś informacje, potwierdziłoby to istnienie inteligentnego życia poza Ziemią. Niektórzy spekulują, że pozaziemska cywilizacja spróbuje przekazać wiadomość za pomocą uniwersalnego języka matematyki, może jakiegoś rozpoznawalnego wzoru. Np. ciągu liczb pierwszych. Coś takiego, aby nie mogło być dziełem przypadku, wymagałoby złożoności, nieprawdopodobieństwa, wielu liczb pierwszych oraz wzoru. Musi to być właściwy wzor, nie jakiś narzucony, lecz obiektywny..."

Hue

Opublikowano

hmm...każdy ma swoją wersje. Nie każdy może się ze mną zgodzić. Ale... jeżeli wszechświat jest tak ogromny i dając 0.00001% szansy istnienia życia uzyskujemy 100% + Jak dla mnie istnieje wiele cywilizacji obcych... z czego tylko kilka jest na wysokim poziomie :) Takie jest moje zdanie

12096517424cdeec1e1a459.jpg

sygnatura1.png

Opublikowano

Wkoncu pierwsze stworzenia na ziemi to też były jednokomórkowce i tak sie to rozwineło na przestrzeni lat że jestesmy my ja sądze że jest życie gdzieś tam daleko ;).

681731482015096381754.png

Czytaj uważnie, masz Boga na linii.

Opublikowano

Moja biedna glowa juz dawno sie pogubila w tym temacie poniewaz jest to moje hobby ale uwazam ze tak.

zainteresowanym polecam zapoznac sie z rownaniem Drake'a itp. rzeczom :)

(Jesli jakis kolejny zjeb wpadnie i powie cos w stylu: "Ale cioty wierzycie pewnie tez we wrozki i jednorozce" to ja pierdole kurwa...)

@down WIKIPEDIA MISZCZU! :D

Opublikowano

Dla nie kumatych .( marne szanse , że i tak coś zrozumiesz :) )

"Równanie Drake'a to próba naukowego podejścia do problemu, podjęta przez amerykańskiego astronoma Franka Drake'a w 1961 roku."

Hipoteza

"Ograniczmy się do naszej Galaktyki, bo nawet poruszając się z prędkością światła (300 000 km/s) nie jest możliwe ani dotarcie do innych galaktyk, ani nawet porozumienie się ( drogą radiową) z ewentualnymi ich "mieszkańcami". Najbliższe galaktyki znajdują się w odległości setek tysięcy lat świetlnych od nas !

Liczbę cywilizacji w naszej Galaktyce, z którymi moglibyśmy się dzisiaj komunikować (Nciv), Drake przedstawił w formie prostego do obliczania równania. To równanie Franka Drake'a z 1961 roku wygląda tak :

Nciv = Fét x Ppla x Npla x Pvie x Pint x Pcom x T

Fét oznacza tempo powstawania gwiazd w naszej Galaktyce. Równa się liczbie gwiazd w Galaktyce podzielonej przez wiek Galaktyki, zakładając, że aktualna liczba gwiazd równa jest mniej więcej liczbie gwiazd istniejących kiedyś.

P... jest ułamkiem gwiazd spełniających jakiś szczególny warunek (jego wartość równa się od 0 do 1 czyli od 0 do 100% )

Ppla jest prawdopodobieństwem, że gwiazda ma planety

Npla jest średnią liczbą planet wokół gwiazdy. Takich, które mają "dobre charakterystyki", których masy są "poprawne", a odległość od gwiazdy "właściwa".

Pvie jest prawdopodobieństwem tego, że na "zamieszkiwalnej" planecie pojawi się życie

Pint jest prawdopodobieństwem tego, że życie rozwinie się w życie inteligentne

Pcom jest prawdopodobieństwem tego, że życie inteligentne wymyśli sposoby komunikowania się z innymi światami

T jest czasem, w którym taka forma komunikatu może zostać wykryta. Jest to zatem czas trwania cywilizacji wysyłającej komunikat.

Warto zaznaczyć, że ten naukowy zapis, składający się z wielu wymaganych czynników i pozwalający je badać, nie daje oczywiście odpowiedzi. Większość czynników znamy bardzo słabo. Równanie Drake'a jest w rzeczywistości świetnym narzędziem do pomiaru naszej ignorancji … i naszych postępów."

drake.gif

@UP . No :P . znam to lecz wszystkiego tak ładnie bym nie wypisał. : P

Hue

Gość koxxxik12
Opublikowano

Możliwe ,że są takie są dowody ,ale nie są powalające. Poza tym dzieli nas kilka tysięcy lat świetlnych. Więc jeżeli oni by np. zobaczyli Ziemię z teleskopu jakiegoś super to zobaczyliby dinozaury. Te lata świetlne zmieniają widok. Znaczy światło . Nie wytłumaczę wam tego dokładnie. <_<

Opublikowano

Mozliwe, ze cos tam jest. Wszechświat jest przecie wielki.

Mozliwe, ze cos tam jest. Wszechświat jest przecie wielki.

93353141365207679707.png
by kml14

Cytat

I fight for peace, that's what I'm up here for.

- Patrick ,,PJ" James

Opublikowano

A co na to kościół? hahahaha

PS. Polecam:

paranormalne.pl

ateista.pl

......................................................................................
......................................................................................

Opublikowano

A co na to kościół? hahahaha

PS. Polecam:

paranormalne.pl

ateista.pl

Przeczytaj dokładnie temat. : ) "miłej lektury

http://mojeteorie.republika.pl/dowody.html

Hue

Opublikowano

Jak dla mnie nie ;D

Się rozpisałeś !! :D Wiem , że to trudno wyjaśnić , przynajmniej spróbuj .Nie przekonują Cię dowody i logika ?

Hue

Opublikowano

Jak dla mnie istnieją równoległe wszechświaty równoległe chyba każdy zna jego teorie ale jak dla mnie to nie może być odrębny kosmos . Dla mnie równoległe wszechświaty to są po prostu inne galaktyki w których jest taka sama planeta . Ale to jest tylko moje luźne myślenie

1396292564-U784394.png
Opublikowano

Gdzieś na pewno istnieje. Wyobraźcie sobie - we wrzechświecie są miliony galaktyk, w galaktyce miliony planet. Gdzieś 1/500 jest podobna do ziemi, a więc we wrzechświecie musi być więcej niż 1.100.000 planet na którym rozwinęło się życie.

Potrzebujesz strony internetowej? Pisz śmiało, jestem do waszej dyspozycji. (Jedyna możliwość zapłaty to pieniądze (przelew, SMS, doładowanie), innej nie przyjmuje i nawet nie masz co pisać).

Opublikowano

W naszej galaktyce nie ma planety która miałaby atmosferę umożliwiającą życie, ale we wszechświecie jest tysiące ( a może googolplex? ) galaktyk do których zapewne nigdy nie dotrzemy bo jest to odległość liczona w milionach lat świetlnych

06111340665805659837.png

Spróbuj dać mi lajka z wciśniętym lewym ctrl i zobacz co się stanie :D

Opublikowano

we wszechświecie jest tysiące ( a może googolplex? ) galaktyk do których zapewne nigdy nie dotrzemy bo jest to odległość liczona w milionach lat świetlnych

Szacowanie ilości galaktyk odbywa się poprzez liczenie galaktyk, które możemy zobaczyć na małym obszarze nieba. Następnie, na podstawie tej liczby przewiduje się ile galaktyk znajduje się na całym niebie.

Póki co pomiędzy rokiem 2003-2004 ustalono, że w Ultragłębokim Polu Hubble'a znajdują się setki miliardów galaktyk. Teleskop był skierowany na określony punkt, który obserwował przez kilkanaście miesięcy, obszar zajmujący mniej niż jedną dziesiątą jednej milionowej powierzchni nieba, po czym uzyskano obraz prezentujący galaktyki znajdujące się w odległości 13 mld lat świetlnych.

Hue

Opublikowano

Ja wierzę, dlaczego? We wszechświecie jest biliard milionów trilionów ilość galaktyk w których są planety. Wątpię żebyśmy tylko My byli na tym świecie.

06c42be071131.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...