Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Otwieranie sklepików tylko w Safe Area

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Zapewne widzieliście na YouTube filmy, które przedstawiały tzw. "blokowanie mostów/przejść/teleportów/etc.". Zbierała się grupa ludzi, robili nowe konta i ustawiali sklepiki tak, że przejście było niemożliwe. Nie dało się ich zabić z powodu ochronnego trybu pvp. Dziś w ramach nudy wpadłem na prosty sposób, jak to rozwiązać. Ale nie tylko w tym przypadku ten tut się przyda. Czasem na serwerze jest masa sklepików w M1 porozrzucanych po całej mapce i żeby coś ogarnąć trzeba się nieźle namęczyc. W tym krótkim, ale jakże treściwym poradniku pokażę Wam jak zrobić, by ustawienie sklepiku było możliwe tylko na terenie Safe Area, (czyli tam gdzie nie da się atakować). W przypadku chęci ustawienia na zwykłym terenie wyskoczy error. Zaczynamy.

1. Wypakowujemy root i locale z naszego klienta (po tylu latach na pewno każdy już wie jak to zrobić :>).

2. Zacznijmy od locale, wchodzimy do wypakowanych plików do ściezki: locale/pl/ (jeśli macie inne locale to zamiast pl będzie wasz skrót) i otwieramy plik o nazwie "locale_game.txt".

3. Dodajemy obojętnie gdzie nową linijkę:

MUST_OPEN_PRIVATE_SHOP_IN_SAFE_AREA[TAB]Prywatny Magazyn możesz otworzyć tylko w bezpiecznym miejscu - Safe Area (tam gdzie nie da się atakować).

Oczywiście nie piszemy tam [TAB] tylko w to miejsce po prostu naciskamy klawisz TAB.

4. Zapisujemy, zamykamy, pakujemy z powrotem locale. Połowę czynności mamy z głowy.

5. Wchodzimy w miejsce wypakowanych plików z root, otwieramy "interfacemodue.py".

6. Szukamy takiej linijki: def OpenPrivateShopInputNameDialog(self): (u mnie to linijka 1011).

7. Jako że w Pythonie taby pełnią bardzo ważną rolę, to pokazuję screen jak to ma wyglądać po zamianie, bo MPC nie rozpoznaje tabów. Jednak gotowy zmodyfikowany plik wraz z TABami możecie znaleźć na: http://pastebin.com/EHMQzNLn.

unju.png

8. Zapisujemy, zamykamy, pakujemy z powrotem root i już możemy się cieszyć nową funkcją.

Tak to wygląda w grze (wybaczcie słabą jakość, poprzestawiałem opcje we Frapsie :s):

http://www.youtube.com/watch?v=21DcvdDSc4I

Ten tutorial jak i pomysł jest w całości mój, nie jest on podpierdzielony z elitepvpers ani żadnego inforge jakby to większość mogła podejrzewać. W związku z tym, proszę jakiegoś moda o zdjęcie %%. Jak coś nie działa to piszcie, zamiast rzucać błotem. Ema.

Opublikowano

Pomysł dobry ale nie wiem czy się sprawdzi na większych privach np dziennie 1.tyś osób

no bo jak wszyscy będą otwierać sklep w kole w m1 to je zablokują a tak to otwierają obok i jest troszkę więcej luzu

Opublikowano

Pomysł dobry ale nie wiem czy się sprawdzi na większych privach np dziennie 1.tyś osób

no bo jak wszyscy będą otwierać sklep w kole w m1 to je zablokują a tak to otwierają obok i jest troszkę więcej luzu

Safe Area to nie tylko w kole m1, to jeszcze przy teleporcie kawałek miejsca. A na takich serwerach zwykle są po 4-6 CH więc nie powinno byc problemu. Zreszta nikogo nie zmuszam do uzywania, dalem bo myslalem ze sie przyda.

Opublikowano
Safe Area to nie tylko w kole m1, to jeszcze przy teleporcie kawałek miejsca. A na takich serwerach zwykle są po 4-6 CH więc nie powinno byc problemu. Zreszta nikogo nie zmuszam do uzywania, dalem bo myslalem ze sie przyda.

Wiem że nie zmuszasz nikogo a przydać to się przyda

Ja tylko napisałem że może być ciasno jak wszyscy zwalą się np: na CH1

Opublikowano

@UP domyślam się że jeżeli od tego jest quest to poprostu za daleko jest obsunięta ramka do wpisania .

To nie jest quest.

sygnatura niezgodna z regulaminem forum mpc rozdział II pkt. 7

Opublikowano

@UP domyślam się że jeżeli od tego jest quest to poprostu za daleko jest obsunięta ramka do wpisania .

Hahahah, od ramki sklepu quest, to żeś dojebał xD.

To jest client, a nie quest.

Opublikowano

przy szepcie sa x/y polozenia koperty od nicku gracza moze tutaj jest podobnie sprawdz

Już naprawiłem, błąd leżał w uicommon.py.

sygnatura niezgodna z regulaminem forum mpc rozdział II pkt. 7

Opublikowano

nie testowałem, ale od razu przyszła mi do głowy myśl typu: wejdź do koła, kliknij na tobół, wyskoczy okienko, potem udaj się poza okrąg i kliknij OK. Na moje oko powinno wystawić poza strefą.

Boo: czyli prawie jak narodziny Frankenstein'a.

http://www.youtube.com/watch?v=UXBdZu82-9A

Opublikowano

Fajne , działa tylko nie wiem czy wypali to na większych dedykach typu Pandora, Elite nie sprawdziło by się to , no ale w sumie od czego są dodatkowe mapy takie jak Mapa Handlowa

Ps : Za zbytnio to Ty się nie namęczyłeś bo np ja u siebie miałem to w Cliencie tylko zablokowane ..

No ale + leci

Lepszym hitem było by np : Po otworzeniu sklepu w jakim kolwiek miejcu nie można atakować ,zabijać osób z otworzonymi sklepami .. Bo na większości dedykach jest tak że ludzie tworzą nową postać 1 lvl na którym mają ochronne pvp i mogą w każdym miejscu otwierać sklep.

Opublikowano

to już jest w cliencie 2012 Tylko że nie wprowadzone bo jest komentarzem #

c953292fe779.png

wystarczy dodać not pomiędzy id a player.IsInSafeArea

i do locale_game nie trzeba dodawać bo piszę już

040c22b5485b.png

ale autorowi tematu i tak należy się "lubie to"

nie wiem jak jest w starszych clientach.

Opublikowano

Cóż, gdyby to było po stronie serwera to byłoby fajnie. Klienta niestety zbyt łatwo przerobić + wejście na kamerze usuwa nam tą opcję.

Koniec z MPCForum.pl i ogółem z metinem

:D

sunp.png

Sygnatura wykonana przez

Isuribi aka Amelka.

Opublikowano

Cóż, gdyby to było po stronie serwera to byłoby fajnie. Klienta niestety zbyt łatwo przerobić + wejście na kamerze usuwa nam tą opcję.

Ta ale większość raczej chyba clienta używa lub lunchera.

bo tylko lenie używają moda^^

ale wtedy można zobaczyć kto używa obejścia.

i go zbanować ;)

Opublikowano

nie testowałem, ale od razu przyszła mi do głowy myśl typu: wejdź do koła, kliknij na tobół, wyskoczy okienko, potem udaj się poza okrąg i kliknij OK. Na moje oko powinno wystawić poza strefą.

O FUCK. Ty buggerze :D Jak Ci nie wstyd?! :D Zaraz się zabiorę do napisania fixa.

to już jest w cliencie 2012 Tylko że nie wprowadzone bo jest komentarzem #

c953292fe779.png

wystarczy dodać not pomiędzy id a player.IsInSafeArea

i do locale_game nie trzeba dodawać bo piszę już

040c22b5485b.png

ale autorowi tematu i tak należy się "lubie to"

nie wiem jak jest w starszych clientach.

Zauważ, że tam jest odwrotność tego, co tu. W zakomentowanej linii jest ze jak otworzy na Safe Area to wysoczy error, a w tutorialu ze jak poza :) Wiec nowy wpis do locale jak najbardziej slusznie w tucie.

Nie chciałem o tym mówić publicznie, ale taka funkcja jest również w game. =)

Opublikowano

O FUCK. Ty buggerze :D Jak Ci nie wstyd?! :D Zaraz się zabiorę do napisania fixa.

Zauważ, że tam jest odwrotność tego, co tu. W zakomentowanej linii jest ze jak otworzy na Safe Area to wysoczy error, a w tutorialu ze jak poza :) Wiec nowy wpis do locale jak najbardziej slusznie w tucie.

u mnie działa jak na filmiku...

wystarczy dodać not i masz to samo.

@swierzaczek

no i dobrze ci się zdaje.

Opublikowano

W game jest dość dużo jeszcze nie do końca użytych rzeczy :) Morze nieuzywanych rzeczy jeszcze czeka :D

Opublikowano

W game jest dość dużo jeszcze nie do końca użytych rzeczy :) Morze nieuzywanych rzeczy jeszcze czeka :D

Doskonale o tym wiem, Dargon =)

@taki mały offtop: kosisz teraz tylko ciągle w MC, czy Metin jeszcze nadal? Bo na YT kiedys mi pisales ze olewka na metka :D

PS: Zaraz Wam wrzucę fixa na buga :D

Opublikowano

Głowy nie dam sobie urwać.. Bo nie wiem czy BOTARYABLE to strefa bezpieczna.

cdwg.jpg

50596142255057180250.png

Opublikowano

Jeśli chodzi o tego bugfixa, szukamy def OpenPrivateShopBuilder(self): i po tym dodajemy to samo co adrian na górze pisał.

Takie coś:

http://scr.hu/screenshooter/2684959/xdqqvhx

Koniec z MPCForum.pl i ogółem z metinem

:D

sunp.png

Sygnatura wykonana przez

Isuribi aka Amelka.

Opublikowano

Jeśli chodzi o tego bugfixa, szukamy def OpenPrivateShopBuilder(self): i po tym dodajemy to samo co adrian na górze pisał.

Takie coś:

http://scr.hu/screenshooter/2684959/xdqqvhx

Tak, a w miedzyczasie wczesniej dopisalem sobie jeszcze jedna rzecz i wyglada to tak:

lqdp.png

Do constinfo.py dodajemy linijkę SAFE_AREA_SKLEP = 1, jak damy coś innego niż 1 to sprawdzanie się wyłączy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...