Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Dodanie własnego itemka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Postanowiłem pokazać wam jak można dodać własny item do serwera metin2.

1.Na początek otwieramy paint ( lub coś innego ) żeby zrobić ikone.

Jej wymiar musi mieć 32x na 32x. Zapisujemy go tak < id itemka>.tga

2.W kliencie musimy rozpakować locale a w nim item_proto ( nie będe mówił jak to się robi ). I szukamy linijki z jakąś tarcz , brazoletą idt ( nie broń i zbroja ).Ja wezmę tarcze.Kopiujemy całą linijkę I wklejamy na samą górę . Zmieniamy Id i nazwę. Zapisujemy i zamykamy item_proto.

3.Pakujemy item_proto

4.Przechodzimy do Item_list i kopiujemy linijkę z jakimś "Armor" i wklejamy na sam dół ( zmieniamy Id na nasze ) zapisujemy i zamykamy item_list i pakujemy Locale

5.Przechodzimy do navicat i do zakladki player-->item_proto , no i szukamy jakiejś tarczy ( np w moim przypadku zależy co wy robicie ) i kopiujecie wszystko od tabelki "type" do końca : i teraz otwieramy notatnik i to wklejamy i tam gdzie pisze name ( chińskie znaczki też kopiujemy i wklejamy do notatnika.

6.Teraz dodajemy nową linijkę i dodajemy do name te chińske znaczki a po od "type" to co skopiowaliśmy na początku. ( wwszystko musi być takie same jak w item_proto .

7.Teraz tą ikonke co zrobiliście wklejacie do icon ( a w icon do item )

8. Restart maszyny i wszystko gotowe

( jeśli było to bardzo przepraszam )

(jest możliwość zdjęcia paru % ? )

5_SurvingIgnite.gif

Opublikowano

Ogólnie dla cichociemnych tutek ja to umiem , no ale dam ci Lubie to za chęci ;]

Pomogłem? Daj Lubie to! :)

2252770056.png

Opublikowano

robisz tut ledwo wiesz co za co odpowiada... ja sie pytam - po co to piszesz skoro się nudzisz? to znajdź sobie jakaś książke albo inne zajęcie, a nie spam jakimś tematem który ledwo ogarniasz

Opublikowano

kwiatmix, nie pisz jak nawet nie sprawdzałeś. Klient metina nie obsługuje formatu takiego jak np .png. Dodatkowo .bmp czy też .jpg nie obsługują przezroczystości więc kolejne dwa wyeliminowane. Najlepiej jest używać .tga (raczej 95% programów do edycji grafiki ma ten format), jeśli się chce to można .dds używać.

btw do autora tematu, może stworzysz poradnik jak włączyć metina?

Koniec z MPCForum.pl i ogółem z metinem

:D

sunp.png

Sygnatura wykonana przez

Isuribi aka Amelka.

Opublikowano

@up

Nie, może być każdy format pliku. =)

PS: Love you :*

Chodziło mi o to, że nie musi być koniecznie TGA, dlatego go zapytałem.

Ja Ciebie też <333.

kwiatmix, nie pisz jak nawet nie sprawdzałeś. Klient metina nie obsługuje formatu takiego jak np .png. Dodatkowo .bmp czy też .jpg nie obsługują przezroczystości więc kolejne dwa wyeliminowane. Najlepiej jest używać .tga (raczej 95% programów do edycji grafiki ma ten format), jeśli się chce to można .dds używać.

Obsługuje format .png, wystarczy zrobić tak:

<File archivedPath="icon/item/nazwa.tga" type="1"><![CDATA[D:\extracted\icon\item\nazwa.png]]></File>

Więc nie pisz, jak nawet nie sprawdzałeś.

Mondes

Musi być .tga :)

@Up

Dzięku Sunushi za wytumaczenie innym :)

Dupa, nie musi.

Taa, wytłumaczył...

Pozdro.

Opublikowano

Ło kurwa, pro elo szpecu od spraw grafiki się znalazł. Od kiedy ręczna zmiana rozszerzenia zmienia format pliku? Czyli co, jak stworze sobie plik cos.bmp w paincie i zmienię sobie nazwę na cos.png to będzie mi obsługiwać przezroczystość i będzie zachowywać się jak plik .png? Skończ pierdolić smuty jak się gówno znasz

Koniec z MPCForum.pl i ogółem z metinem

:D

sunp.png

Sygnatura wykonana przez

Isuribi aka Amelka.

Opublikowano

2@Up

Mózgu a w icon jakie masz końcówki ?? .png , .jpg ?? Nie wydaje mi się ... Jak się nie znasz to się nie odzywaj ...

O co ci chodzi ? Bo nie rozumiem :D

5_SurvingIgnite.gif

Opublikowano

2@Up

Mózgu a w icon jakie masz końcówki ?? .png , .jpg ?? Nie wydaje mi się ... Jak się nie znasz to się nie odzywaj ...

Chodzi o to, że jeśli tworzysz takie durnowate tematy to równie dobrze możesz do tego dodać tutorial jak włączyć metina

Opublikowano

Co ja kurwa tu zmieniłem?

Może Wam podkreślę, to zajarzycie matoły.

<File archivedPath="icon/item/nazwa.tga" type="1"><![CDATA[D:\extracted\icon\item\nazwa.png]]></File>

*Czerwony - Zmienione rozszerzenie pliku.

*Zielony - Oryginalne rozszerzenie pliku.

Więc Ty skończ pierdolić, bo w tej sytuacji Ty gówno się znasz.

Sam tak robię i działa.

2@Up

Przepraszam, że się wypowiadam, a nie mam zielonego pojęcia, masterze :<.

No poradnik zrobiłem dla tych którzy nie widzą :)

Może ktoś robi własne ikony i nie wie jak dodać , to szuka poradnika takiego jak mój i Czyta.... Czyta i już wie :)

To trochę bardziej powiększ czcionkę, skoro dla nie widzących.

Opublikowano

No poradnik zrobiłem dla tych którzy nie widzą :)

Może ktoś robi własne ikony i nie wie jak dodać , to szuka poradnika takiego jak mój i Czyta.... Czyta i już wie :)

5_SurvingIgnite.gif

Opublikowano

@Topic. Ja zawsze jak robiłem to zupełnie inny sposób. A gdzie wymazanie białego tła. A gdzie wklejanie ikony do "icon" i wpisy do "icon".

eschra.jpg

Immortal-Metin - Już niedługo :)

Zapraszam!

• 4 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...