Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Piractwo nie popłaca...

Piractwo nie popłaca  

70 użytkowników zagłosowało

1. 1. Pobierasz nielegalne oprogramowanie z internetu?

• Tak pobieram
      34
    • Pobieram, ale niewiele!
      30
    • Nie pobieram, nie kradn?!!
      6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ściągam bo gram, nie kupuję bo mnie nie stać. ;] tak to wygląda. Człowiek na to nie poradzi ;]

/AceBoy: Nieregulaminowa sygnaturka

• Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Popatrz sobie na poziom życia w niemczech a w polsce... Kto tutaj ma tyle kasy żeby kupować sobie nowe gierki. A dema? Po co, przecież hołota ma kupić i basta. Btw. jak się pobiera przez torrenty tak się ma. Ja pobieram p2m i nie ma szans, co najwyżej stwiedzą że pobieram załączniki z poczty.

Opublikowano

Pobierałem, pobieram i pobierać będę. W końcu to ktoś umieszczam w internie na legalizowanych stronach, wiec mam prawo aby z tego korzystać;).

tumblr_madu89TzVX1rt9tk6o1_500.gif

Members|ProUser|Postmaker|

Opublikowano

Tak samo pobieram i będę pobierał, leje na te całe prawa autorskie, skoro państwo okrada mnie jawnie, to ja też kogoś muszę :)

Opublikowano

Ściągam bo gram, nie kupuję bo mnie nie stać. ;] tak to wygląda. Człowiek na to nie poradzi ;]

To tak jak byś powiedział:

Kradne Ferrari bo jest fajne, a dlaczego? Bo nie stać mnie na mnie, może kiedyś se takie kupie.

Idiotyczny jest wasz tok myślenia :)

Producent gier wydaje w chuj zielonych, a Wy go z tego okradacie przez co coraz mniej fajnych gier wychodzi na PC iż właśnie na PC jest tyle piractwa, że szok :O

963711463719651277415.png

|<|®Krzysztofa®|>|

Gość Teksanian
Opublikowano

To tak jak byś powiedział:

Kradne Ferrari bo jest fajne, a dlaczego? Bo nie stać mnie na mnie, może kiedyś se takie kupie.

Idiotyczny jest wasz tok myślenia :)

Producent gier wydaje w chuj zielonych, a Wy go z tego okradacie przez co coraz mniej fajnych gier wychodzi na PC iż właśnie na PC jest tyle piractwa, że szok :O

"Wild Debil enters"

Gdy piracisz gre(sciągasz z neta), to sprzedawca/producent nie traci egzemplarza w sklepie, nie odczuwa braku przedmiotu, ponieważ go tak naprawdę nie było.

Natomiast gdy kradniesz Ferrari, to właściciel traci przedmiot, nie może on już wtedy go używać, jeździć nim.

Co innego jest w przypadku gry.

Osobiście nienawidzę tego argumentu, jest on debilny i w ogóle nie pokazuje "identycznego toku myślenia"

Opublikowano

To ty masz debilny tok myślenia iż sprzedawca wyznaczył, że sprzeda 500 kopi przez internetową dystrybucję i takie dziecko jak ty pobierze se potem tą grę i producent traci na tym!

To porównanie jest bardzo dobre, ty nie potrafisz normalnie myśleć, wydaje mi się że teraz w polsce spora częśc osób tak myśli, bo po chuj kupować jak można zajebać nie?

Pozdro.

|<|®Krzysztofa®|>|

Opublikowano

Ej a to nie jest tak że sklepy wykupują towar i producenta nie obchodzi czy on sie sprzeda bo kase ma?Może i bredze głupoty ale zastanaiwam sie czy tak jest;d

Opublikowano

To ty masz debilny tok myślenia iż sprzedawca wyznaczył, że sprzeda 500 kopi przez internetową dystrybucję i takie dziecko jak ty pobierze se potem tą grę i producent traci na tym!

To porównanie jest bardzo dobre, ty nie potrafisz normalnie myśleć, wydaje mi się że teraz w polsce spora częśc osób tak myśli, bo po chuj kupować jak można zajebać nie?

Pozdro.

Jakby ci starsi nie dali na grę to też byś ściągał piraty...

I wytłumacz mi czemu cię tak boli że ludzie ściągają nielegalne pliki...?? Przecież ty na tym nic nie tracisz.

Powinno się walczyć ze źródłem z którego pochodzi nielegalne oprogramowanie a nie z tymi co pobierają.

Opublikowano

Może i masz rację. Ale rozejrzyj się, co 4 osoba w Polsce piraci wraz ze mną. Mówisz że tylko okradamy developerów, niekoniecznie. Np. Taki lol jest darmowy, a jednak idą do nich mikropłatności. Ale przejdźmy do sedna. Ściągając gry zwiększa się ich popularność, a twórcy zarabiają na tym, nawet nie patrząc, kupili czy nie kupili. Sam mieszkam blisko niemiec, i utrzymują mnie rodzice. Nie obawiam się tego, bo tutaj to normalka, a bogaty nie jestem. Może i piszę bez sensu, ale wyrażam swoją opinię. "Jak dają to bierz, jak biją to uciekaj"

Opublikowano

Czy internetowi piraci odpowiadają za

spadające zyski przemysłu filmowego?

Otóż... nie. Najnowsze badania wykazują,

że wręcz przeciwnie. Wygląda na to, że

internauci korzystający z pirackich

serwisów p2p, to wcale nie okropni

złodzieje, którzy pozbawiają

producentów milionów dolarów.

Badania przeprowadzone przez firmę GfK

Group wykazały, że użytkownicy pirackich

serwisów w internecie dużo filmów kupują

legalnie.

Internetowi piraci wydają na legalne

filmy więcej niż zwykli użytkownicy

Co więcej, użytkownicy serwisów p2p z

filmami kupują legalnie treści znacznie

częściej niż zwykli użytkownicy, którzy nie

oglądają pirackich kopii. Z badań wynika, że

wielu internautów, ściąganie nielegalnych

kopii traktuje jako dobra metodę

sprawdzenia wartości produktu przed

zakupem.

Internetowi piraci częściej chodzą do

kina

Ale to jeszcze nie wszystko. Okazuje się, że

internetowi piraci częściej chodzą do kina

niż reszta widzów, a do tego często płacą

za droższe bilety w weekend.

Tajemnicza firma, która zamówiła

raport, próbuje go schować

Z informacji niemieckiego serwisu Telepolis

wynika, że firma, która zamówiła raport w

GfK, nie oczekiwała takich wyników badań i

dlatego teraz próbuje go “zakopać", bojąc

się, że wytrąci on z ręki przemysłu

filmowego argument przeciwko piractwu.

Niestety GfK z reguły nie ujawnia firm, które

zamawiają badania, więc pewnie nigdy nie

dowiemy się, kto zamówił ten feralny

raport. Wygląda więc na to, że stanowisko

przemysłu rozrywkowego najlepiej można

określić tak - jeżeli ich przekonania nie

zgadzają się z prawdą, to tym gorzej dla

prawdy.

A tu macie całość: www.idg.pl/news/373296/piraci.kupuja.najwiecej.filmow.zaskakujacy.raport.o.piractwie.html

I co wy na to...?

Opublikowano

Emm powiem tak nikt nie chcę wydawać na gry 200 zł jak może ściągnać z torrentów i tym podobnych.Albo pożyczyć.

Jaka normalna osoba kupi płytę z muzyką za 60 zł jak może ściągnąć za free i posłuchać z tydzień a potem się znudzi i nic na tym nie stracimy tylko oni i mam to głęboko w dupie.

Jak miało by powstać to ACTA niech zniżą ceny płyt do 10 zł.\

To możliwe że ktoś będzie chciał zakupić.To moje zdanie popieram piractwo np muzyki ale nie gier.Sam nie używam torrentów wole pograć w gry typu play 4 free z internetu lub pożyczyć

od kogoś ;)

Opublikowano

Jakby ci starsi nie dali na grę to też byś ściągał piraty...

I wytłumacz mi czemu cię tak boli że ludzie ściągają nielegalne pliki...?? Przecież ty na tym nic nie tracisz.

Powinno się walczyć ze źródłem z którego pochodzi nielegalne oprogramowanie a nie z tymi co pobierają.

Otóż zarabiam sam na siebie i nikt nie musi mi gier kupować.

Nie boli mnie tylko przez piractwo mało gier wychodzi bo zniechęca to coraz bardziej producentów.

Pozdro koniec dyskusji:)

|<|®Krzysztofa®|>|

Opublikowano

Temat napisany przez "polaczka" na emigracji, który próbuje wymachiwać pieniążkami ojro ;).

Po 1: Polacy mają posrany rząd i urzednikow przez , których ten kraj się wali.

Po 2: Znaleźć dobrą pracę by przeżyć miesiąc i mieć co zjeść to trzeba się postarać. Więc taki Kowalski woli coś zjeść niż wydać 130zł na grę..

Po 3: Tego to kurwa nawet nie zauważyłeś, że kraje w strefie EURO mają znacznie tańsze gry względem zarobków. Niemiec zarobi 2000 euro a gra kosztuje 10 euro. Dla niego euro to jak dla nas złotówki. Więc z czym do ludzi ?

Po 4: To też wina producentów gier bo mało kto daje wersję demonstracyjną by sprawdzić grę przed zakupem. Tylko frajerzy kupują w ciemno albo tacy co nie mają co robić z kasą.

Po 5: Ja też pobieram gry by sprawdzić przez 10-15min czy warto zakupić czy może jest to kolejny marny shit z piękną grafiką i 0 fabuły.

Po 6: Ten temat z policją w Niemczech to totalna beka :). Oni wyłapują ludzi przez torrenty bo udostępniają pliki przez torrenty(często nieświadomie). Nie widziałem by policja uganiała się za tymi co nie pobierają z torrentów.

Także twój temat to jedna wielka LIPA :).

EDIT:

Przez piractwo coraz mniej gier wychodzi ? Jesteś śmieszny po prostu. Wychodzą takie chujowe kontynuację starszych gier, że psują ich dobrą opinię poprzez marną kontynuację :).

Zobacz na politykę firmy EA GAMES . Oni praktycznie ciągle powielają części tych samych gier. Kolejna kontynuacja to gorsze ścierwo :). NFS Run - 2h grania i mam ponad 100 zł dawac ? Pogięło cię ? Dawniej jak kupiłem grę to starczała na wiele tygodni grania.

Teraz co ? Kupujesz grę pograsz 2h i chcesz dalej grac ? Kup DLC naiwniaku to damy ci kolejne godziny grania . Skonczyłeś ? Patrz znowu robimy kolejne DLC ! Bierzcie !

Polityka z DLC skutecznie zwiększa problem piractwa bo nawet tacy jak ja, którzy mają bogatą kolekcję zakupionych gier mają dość polityki DRM-ów i DLC :).

jqeuR.png

Opublikowano

Temat napisany przez "polaczka" na emigracji, który próbuje wymachiwać pieniążkami ojro ;).

Po 1: Polacy mają posrany rząd i urzednikow przez , których ten kraj się wali.

Po 2: Znaleźć dobrą pracę by przeżyć miesiąc i mieć co zjeść to trzeba się postarać. Więc taki Kowalski woli coś zjeść niż wydać 130zł na grę..

Po 3: Tego to kurwa nawet nie zauważyłeś, że kraje w strefie EURO mają znacznie tańsze gry względem zarobków. Niemiec zarobi 2000 euro a gra kosztuje 10 euro. Dla niego euro to jak dla nas złotówki. Więc z czym do ludzi ?

Po 4: To też wina producentów gier bo mało kto daje wersję demonstracyjną by sprawdzić grę przed zakupem. Tylko frajerzy kupują w ciemno albo tacy co nie mają co robić z kasą.

Po 5: Ja też pobieram gry by sprawdzić przez 10-15min czy warto zakupić czy może jest to kolejny marny shit z piękną grafiką i 0 fabuły.

Po 6: Ten temat z policją w Niemczech to totalna beka :). Oni wyłapują ludzi przez torrenty bo udostępniają pliki przez torrenty(często nieświadomie). Nie widziałem by policja uganiała się za tymi co nie pobierają z torrentów.

Także twój temat to jedna wielka LIPA :).

EDIT:

Przez piractwo coraz mniej gier wychodzi ? Jesteś śmieszny po prostu. Wychodzą takie chujowe kontynuację starszych gier, że psują ich dobrą opinię poprzez marną kontynuację :).

Zobacz na politykę firmy EA GAMES . Oni praktycznie ciągle powielają części tych samych gier. Kolejna kontynuacja to gorsze ścierwo :). NFS Run - 2h grania i mam ponad 100 zł dawac ? Pogięło cię ? Dawniej jak kupiłem grę to starczała na wiele tygodni grania.

Teraz co ? Kupujesz grę pograsz 2h i chcesz dalej grac ? Kup DLC naiwniaku to damy ci kolejne godziny grania . Skonczyłeś ? Patrz znowu robimy kolejne DLC ! Bierzcie !

Polityka z DLC skutecznie zwiększa problem piractwa bo nawet tacy jak ja, którzy mają bogatą kolekcję zakupionych gier mają dość polityki DRM-ów i DLC :).

Heh teraz to jebnąłeś, co myślisz że te papiery wyczarowałem? Znajomy w niemczech pobrał 2 utwory i dostał ponad 1000 euro grzywnę! Nie wierzysz? Masz problem :)

I nie obrażaj mnie bo ja tego w twoją stronę nie zrobiłem, to że nie siedzę w tej zjebanej dziurze zwaną "Polska" To nie znaczy że masz mnie na swój sposób obrażać.

Poza tym ty to non stop zaczynasz niepotrzebne kłótnie nie mającego żadnego celu, twoja prowokacja odrzucona, jeżeli nie stać Cię na grę to nie grasz, więc jak nie stać Cię wydać 100-200 Zł na gierkę to dlaczego stać Cię na kompa na którym ta gra poleci? No właśnie. Nie stać Cię to nie grasz i nie kradniesz!

Tyle ode mnie.

Poza tym czy ja powiedziałem, że nigdy "nic" nie pobierałem?

Temat miał tylko na celu pokazania jak już w innym kraju traktują takich jak Wy, więc pewnie za jakiś czas w Polsce także może być podobnie więc nie płakać dzieciuszki bo nic Wam to nie da :)

Może i masz rację. Ale rozejrzyj się, co 4 osoba w Polsce piraci wraz ze mną. Mówisz że tylko okradamy developerów, niekoniecznie. Np. Taki lol jest darmowy, a jednak idą do nich mikropłatności. Ale przejdźmy do sedna. Ściągając gry zwiększa się ich popularność, a twórcy zarabiają na tym, nawet nie patrząc, kupili czy nie kupili. Sam mieszkam blisko niemiec, i utrzymują mnie rodzice. Nie obawiam się tego, bo tutaj to normalka, a bogaty nie jestem. Może i piszę bez sensu, ale wyrażam swoją opinię. "Jak dają to bierz, jak biją to uciekaj"

Jak dają to bierz, jak biją to uciekaj"

Dokładnie mam to samo zdanie co ty :) I także mieszkam blisko niemiec.

|<|®Krzysztofa®|>|

Opublikowano

A czy pobieraniem piosenek, a gier czymś się różni? Warez to warez. Pobrać coś możesz, jeśli jesteś posiadaniu jego oryginalnej wersji. Tak samo każdy pobrany plik, po 24h powinien być kasowany z dysku.

Zasada 24h to mit. W polskim prawie nie ma żadnego paragrafu o tym. Co do multimediów - muzyki i filmów - w Polsce możesz je legalnie pobierać, ale nie udostępniać, więc musisz korzystać z 'jednostronnych' protokołów (pobierasz przez http - jest ok, przez torrenty już nie za bardzo), natomiast piracenie softu wszelkiego rodzaju jest 'poważnym przestępstwem'.

mjut.png
Opublikowano

Dokładnie tak jak mówi kolega @UP

W niemczech jak tak jak mówiłem "pisałem" nawet piosenki pobrać nie możesz xD

|<|®Krzysztofa®|>|

Opublikowano

Każdy z nas kradnie. Nieświadomie.

Nawet jak ściągniesz jakieś mp3 to możesz je mieć tylko 24h

Jak wiemy pewnie nikt tego nie przestrzega.

lpv4KEF.pnglpv4KEF.pnglpv4KEF.pnglpv4KEF.pnglpv4KEF.png

Gość Teksanian
Opublikowano

Pozdro.

Debili jest tutaj coraz więcej.

Producent nie traci na tym, że nie dostanie pieniędzy.

Grę i tak ktoś zawsze kupi, a to że taki debil jak ty, nie rozumie że ściąganie gier z internetu nie wiąże się z stratami materialnymi...

I to porównanie nie jest dobre, gdybyś użył swojego małego,zużytego i totalnie bezużytecznego, wybrakowanego i pustego mózgu, to byś zauważył, że niedość że ten samochód jest droższy od 1 kopii gry, to dodatkowo ktoś traci coś "dużego".

Gra to gra, nikt nie będzie miał większych pretensji za pobieranie ich z neta.

W dotatku, sami producenci nas(piratów) zniechęcają do kupywania gier, poprzez różne DRM-y.

Szwaby ci widocznie psychike zjebały, idź się lecz, chory człowieku.

Opublikowano

Drogi twórco topicu - czasem sobie przypirace i chuj mi zrobisz :<

Jestem jebanym złodziejem który kradnie rzeczy przez internet.

Kuwa... szkoda, że nie potrafię tak kraść na allegro :`<

Jezus w grobie się przewraca

; )

Opublikowano

Ludzi nie stac na to, zeby kupywac gierki , w ktore bedzie gral przez miesiac, potem sie znudzi, a 150 zl na dobrego battlefielda nie wroci do porfela, a piraci i tak znajda sposob na piracenie

sygnlamborginipro.png

Filmy z Metin2.PL Solar s26

Opublikowano
Szwaby ci widocznie psychike zjebały, idź się lecz, chory człowieku.

Sam się lecz i naucz czytać ze zrozumieniem, poleciał raport za obrazę niemców jak i mnie.

Nie znasz ich to nie oceniaj. Rasizm.

|<|®Krzysztofa®|>|

Gość Teksanian
Opublikowano

Sam się lecz i naucz czytać ze zrozumieniem, poleciał raport za obrazę niemców jak i mnie.

Nie znasz ich to nie oceniaj. Rasizm.

A co?

Jesteś czarny, a może azjatą?

Albo być może cofnełęś się ewolucji?

Dodatkowo, jestem Polakiem, rasizm, skurwysyństwo i inne tego typu rzeczy mam we krwi.

A i btw.:

Nie boli mnie tylko przez piractwo mało gier wychodzi bo zniechęca to coraz bardziej producentów.

To po co stworzyłeś ten pierdolony temat?

Opublikowano

piractwo w polsce zawsze bedzie na wysokim poziomie bo ludzi poprostu nie stać na gry i nie ma co tu się dopatrywać innej przyczyny, w porównaniu do innych krajów i ich zarobków gry w polsce kosztują fortune, wiec nic dziwnego, ze co sie da to ludzie za darmo pobierają. a naprawde dobre gry typu bf3 prawdziwy fan i tak kupi bo bez oryginału nie zagra w multi.

jesli chodzi o spór dotyczący piractwa myśle, ze to na tyle i nie ma co spamić. a producenci i tak mają kupe kasy ze swoich gier, przeciez ile osób kupuje oryginały np. na konsole czy w innych krajach.

EXPmIpC.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...