Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Piractwo nie popłaca...

Piractwo nie popłaca  

70 użytkowników zagłosowało

1. 1. Pobierasz nielegalne oprogramowanie z internetu?

• Tak pobieram
      34
    • Pobieram, ale niewiele!
      30
    • Nie pobieram, nie kradn?!!
      6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hejka, macie tutaj mały artykuł na temat tego jak zwalcza się piractwo już w jednym państwie znajdującym się 30 Km ode mnie :)

cz1:

Zjawisko internetowego piractwa jest tak powszechne, że mogłoby leżeć na półkach sklepowych między pieczywem, a cukrem. Nie mam bladego pojęcia, jak to wygląda w Polsce i jakie z tego tytułu ponoszą konsekwencje sami piraci, ale w Niemczech nikt się z tym nie cacka, a wali z grubej rury. Od niespełna 10 lat na terenie Bundesrepubliki funkcjonuje specjalna jednostka Policji, powołana właśnie do walki z piractwem internetowym. I jak pokazuje dzień dzisiejszy, działa bardzo skutecznie. Według wezwania, które dane było mi dzisiaj obejrzeć, wiem o prawie 250 tysiącach rozesłanych wezwań do zapłaty za nielegalne pobieranie wszelakiej treści z Internetu, za okres od 31 listopada 2011 do 5 stycznia bieżącego roku. A bardzo prawdopodobnym jest, że takich wezwań będzie jeszcze więcej.

Siedmiostronicowe wezwania, które leży obok mnie, nie zawiera żadnych informacji odnośnie wysokości kar pieniężnych za poszczególne treści pobrane w sposób nielegalny. Jednak kwota, na jaką jest wystawione już robi wrażenie. A i szczegółowość informacji na temat samej osoby, która dopuściła się niecnego czynu, także jest imponująca. Mamy dokładną informację, co zostało pobrane i skąd z wyszczególnieniem jaki to był dzień, która godzina i z jakiego adresu IP. Dodatkowo mamy podane dokładne dane teleadresowe delikwenta, a także model routera oraz informacje na temat wykupionego pakietu abonenta, który został w tym czasie wykorzystany. Ktoś zaraz napisze, że jak ktoś ma dynamicznie przydzielane IP, to nic nie mogą zrobić. Guzik prawda. Strona czwarta wezwania zawiera wykaz adresów IP z jakich w okresie od 31 listopada 2011 do 5 stycznia 2012 roku łączył się "pirat" z Internetem. Co się okazuje, pula dynamicznych adresów powtarza się cyklicznie, co jest w bardzo ładny sposób zobrazowane na czerwono.

Do końca roku 2011 można było takie wezwania ignorować pod warunkiem, że było to pierwsze takie wykroczenie. W przypadku każdego następnego nie dość, że wzrastała wysokość kary, to zmieniały się także sankcje prawne wobec "pirata" z możliwością nawet pozbawienia wolności do lat 4. Od 1 stycznia 2012 roku zignorowanie już pierwszego wezwania pociąga za sobą naprawdę nieprzyjemne konsekwencje, również z możliwością pozbawienia wolności, lecz tym razem już do lat 6. Wysokość kary w wezwaniu, które posiadam, to 5.001,00€. Ktoś pomyśli sobie, że jak za piracenie przez jeden miesiąc to chyba i tak stosunkowo mało. Niestety na taką kwotę opiewa dosłownie jeden album muzyczny, pobrany w formacie MP3 poprzez sieć BitTorrent. Jak na tacy widnieje w wezwaniu kompletna lista piosenek z ich tytułami, czasem trwania, rozmiarem, a także bitratem. Jak widać bardzo szczegółowe dane.

Jedynym dobrym akcentem w tym wszystkim jest fakt, iż brak możliwości zignorowania pierwszego wezwania zastąpiono pewną "ofertą". Mianowicie zamiast 5.001,00€ można uiścić opłatę wysokości 1.200€. Można przeboleć. Problem jednak w tym, że okres w którym należy ową kwotę wpłacić, to zaledwie 3 dni od momentu otrzymania wezwania. Gdyby nie fakt, że trzeba podpisać odbiór osobisty przy listonoszu, można by było zagrać na zwłokę. A tak dupa zbita. Tak czy siak wychodzi na korzyść wymiaru sprawiedliwości.

Dlatego bądźcie czujni, bo nigdy nie wiadomo, jak to się może potoczyć w Waszym przypadku. Ja także przechodziłem przez ten proces, choć nie na tak dużą kwotę, ale jednak. Do śmiechu mi nie było, a domowy budżet miałem znacząco uszczuplony. Strzeżcie się, a już najlepiej będzie gdy w ogóle zaprzestaniecie tegoż haniebnego procederu!

Poniżej macie wymowną ankietę. Kliknijcie na TAK nawet w przypadku gdy kiedykolwiek pobraliście jedną jedyną nielegalną treść z Internetu i nigdy więcej. Ja jako pierwszy kliknę na TAK, bo skłamałbym twierdząc, że nigdy tego nie zrobiłem.

cz2:

Temat ten sam, treść zgoła inna, generalnie chodzi wciąż oto samo. W poprzednim wpisie przybliżyłem Wam poniekąd sytuację, w której znalazła się jedna z osób, które znam. Niezbyt to dla niej przyjemne, lecz można rzec, że prosiła się oto już od dłuższego czasu. Rozwiązała się między Wami bardzo ciekawa dyskusja, co bardzo mnie ucieszyło, tym samym potwierdzając, że temat piractwa internetowego jest wciąż na topie. W jednym z postów, dokładnie w [88], nadmieniłem, że to nie koniec "przygody" i tak oto przed Wami obiecywany ciąg dalszy. Tym razem już nie o wymiarze sprawiedliwości, a o konsekwencjach haniebnego czynu, jakim jest bez wątpienia piractwo internetowe. A także o tym, jak w takiej sytuacji normalne funkcjonowanie w społeczeństwie zostaje zaburzone i staje się wręcz niemożliwym. Zapraszam do króciutkiej lektury i ewentualnej dyskusji.

Trzy dni po otrzymaniu wezwania do zapłaty za pobranie z Internetu treści nielegalnej, znajomy (Łukasz) dostał pismo, informujące go o rozwiązaniu umowy między nim a Bankiem. Argumentem, jakim posłużył się Bank, był fakt dokonania przestępstwa internetowego. Bojąc się o swoich klientów, a także traktując go jako potencjalne zagrożenie, zarząd postanowił postąpić właśnie w ten sposób. Dodatkowo w treści pisma Łukasza został nazwany "hakerem". Chłopak ma dobrze płatną pracę i od pewnego czasu ubiegał się o dofinansowanie przy budowie domu. W tej sytuacji będzie musiał z tym trochę poczekać.

Druga sprawa tyczy się sklepu internetowego OTTO, bardzo popularnego wśród Niemców. Łukasz był ich klientem od ponad 10 lat. W tym czasie zdążył zakupić u nich masę sprzętu RTV/AGD, ciuchów, a także kompletne wyposażenie mieszkania, co wszystko razem dało prawie 50.000€. Trzy dni po otrzymaniu wezwania do zapłaty w związku z wiadomym czynem, otrzymał pismo, informujące go, że zarząd OTTO zadecydował o zawieszeniu jego konta do momentu wyjaśnienia całej sprawy. Czyli do chwili gdy zostanie uiszczona przynajmniej kwota w wysokości 1.200€. Dodatkowo zostały cofnięte wszystkie rabaty, których Łukasz nie zdążył wykorzystać. Do tego wszystkiego dołożył się Neckermann oraz Toys'R'Us, argumentujące swoje decyzje identycznie jak OTTO. Neckermann pofatygował się nawet, by o pewnych sprawach poinformować Łukasza telefonicznie. O "wyczynie" zostały poinformowane także placówki wychowawcze, do których uczęszczają jego dzieci. Oczywiście tutaj nie nałożono jakichkolwiek sankcji, ale złe wrażenie jak najbardziej pozostało.

Jak widać niemiecki wymiar sprawiedliwości potrafi skutecznie uprzykrzyć życie osobom, które w świetle prawa zostają uznane za przestępców, co dla mnie osobiście jest już lekką przesadą. Oczywiście Łukasz będzie dochodził swoich praw w sądzie, jednak mimo to, on i jego rodzina przez najbliższy czas będą musieli żyć w przeświadczeniu, że są przestępcami. Możecie także wyobrazić sobie, jak wygląda teraz ich życie prywatne. A to przecież był dosłownie jeden album. Nie mam zamiaru go bronić, bo jak napisałem we wstępie, od pewnego czasu kusił los. Z drugiej strony to co zrobił, nie kwalifikuje się na aż tak podłe traktowanie.

W jednym z postów Stalin_SAN napisał do mnie - "To wracaj do polski jak nie czujesz się w Niemczech bezpiecznie (...)". Mieszkam tutaj już jakiś czas i czuję się bardzo bezpiecznie. Dali mi pracę, o której w Polsce mogłem tylko pomarzyć. Nie mam nic do ukrycia, a przyznam nawet, że taka inwigilacja bardzo mnie cieszy, bo być może pomoże w zatrzymaniu naprawdę groźnych przestępców wszelkiej maści (pedofile itp). Nie ukrywam jednak, że to co się wyrabia w ostatnich dniach, to naprawdę przegięcie. Nie zamierzam także z tego powodu uciekać. Ja również przechodziłem przez ten sam proces co Łukasz i wiem, że jest to bardzo trudny okres zarówno dla niego, jak i dla jego rodziny. Mnie się udało, gdyż trafiło na moment, w którym wezwania do zapłaty nie zawierały kompletnie żadnych informacji potwierdzających zarzuty. Tak więc zignorowałem całą tę maskaradę i sprawa ucichła. Niestety jak pokazuje przytoczona przeze mnie historia, obecnie już tak kolorowo nie jest. Może i dobrze...

Już niedługo będzie takie coś w polsce, supcio nie PIRACI? :) Noi skończy się wasze pobieranie gier z neta bez żadnych konsekwencji botki xD

źródło:

gamepla>y>kropka>pl

Aha noi galeria wezwań do zapłaty grzywny za pobieranie piratów.

64089301.jpg

64089309.jpg

64089316.jpg64089321.jpg

Krzysztof :)

NIE PIRACIĆ BO WAS TEŻ TO SPOTKA W NAJMNIEJ OCZEKIWANYM MOMENCIE!

963711463719651277415.png

|<|®Krzysztofa®|>|

• Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

No niezłą kwotę dali do zapłacenia , ja osobiście nie pobieram gier bo po prostu mam je taniej z allegro . I oczywiście multi :D kupię cs 1.6 allegro za 150 zł i mam multi .

Gram w :

Battlefield Heroes , Battlefield Play4Free , Minecraft

Pomogłem? Daj Plusa :)

Opublikowano

Nigdy nie pobrałem żadnej pirackiej wersji gry, ale rozumiem tych, którzy to robią.Nasze państwo się sypie pod rządami PO i ludzie po prostu nie mają pieniędzy na te gry.Gdyby mieli, to logiczne przecież, żeby normalnie i legalnie kupowali je w sklepach, więc nie wyzywaj nikogo od "botków".

Opublikowano

Jakby wielcy deweloperzy udostępniali czasowo (np. na 5-10 dni) pełną wersje to wiele osób nie piraciłoby.

Dlaczego?

Wielu (w tym także ja) chce się upewnić, że nie kupuje jakiegoś gówna, tylko grę wartą zagrania.

Opublikowano

Krzysztofa, no nie mów, że w życiu nie pobrałeś nawet jednego MP3. Takie tematy na forum były już kilka razy. Nikomu do rozumu nie przemówisz, każdy będzie pobierał co chce i kiedy chce.

2009 - słyszysz mnie?

Opublikowano

Taki mały szczegół, CS 1.6 kosztuje coś koło 10 euro czyli jakieś 30-40 zł :)

nie wiem skąd masz takie ceny ale można kupic poniżej 20

ja pobieram jak np. chce sprawdzic tytuł bodajże MW3 i jak mi się spodoba to kupuje i gram w mp czego właśnie na piracie nie ma

Opublikowano

Jakieś 3/4 mojego oprogramowania jest pochodzenia pirackiego, po prostu nie mam pieniędzy na gry itd. A co do tego co się dzieje w Niemczech to mnie to niezbyt interesuje, bo żyję w Polsce.

pozdrawiam heniuś

Opublikowano

@Larron

Pobieranie muzyki i filmów dla własnego użytku nie jest karalne.Chodzi tutaj o gry właśnie i faktycznie.Niemcy i Polska to zupełnie dwa różne kraje.

@2Larron

Taka jest różnica, że gra kosztuje przynajmniej 50 zł, a plik muzyczny nic.Chodzi mi tutaj o ściąganie muzyki bezpośrednio z YT poprzez tą stronę np.

http://www.youtube-mp3.org/pl

To nie jest piractwo.

Opublikowano

@Larron

Pobieranie muzyki i filmów dla własnego użytku nie jest karalne.Chodzi tutaj o gry właśnie i faktycznie.Niemcy i Polska to zupełnie dwa różne kraje.

A czy pobieraniem piosenek, a gier czymś się różni? Warez to warez. Pobrać coś możesz, jeśli jesteś posiadaniu jego oryginalnej wersji. Tak samo każdy pobrany plik, po 24h powinien być kasowany z dysku.

2009 - słyszysz mnie?

Opublikowano

Piracenie w naszym kraju jest normalne.... Przeciętny Kowalski zarabia 1500 zł ( wyjątek politycy - 15000 zł + ipody, iphony gratis... ) Podatki i mieszkanie to 1000 zł, na jedzenie 300 zł minumum, 200 zł na ubrania od czasu do czasu lub inne wydatki... Gra kosztuje 129 zł ( np. taki bf 3 ) - człowieka po prostu nie stać. W takich niemczech gdzie pensja to 2000€ + a podatki razem z wyżywieniem to 400€-600€ mogą sobie pozwolić... tam nie rozumiem piractwa

graphic.png

Opublikowano

Prafde powiedziafszy leje na te pseudo anty piratów.

Nie widuje zbytnio jakiś kar za to czy coś.

Jak by mieli karać , to już dawno miał pustą chaupe ;D

Jedyne co by mi w tym przeszkodziło to ACTA.

EXPmIpC.gif

Opublikowano

Pobieram wiele nielegalnych rzeczy z internetu. Owszem wszyscy by chcieli żeby piractwa w polsce nie było, ale dzisiejsza pensja jaką otrzymuje się przeciętnie nie pozwala na kupno gry/filmu. Ledwo starcza niektórym na życie a co dopiero na kupowanie gier...

To wszystko to jest wina polityków. Którzy za przeproszeniem gówno robią żeby żyło nam się lepiej... .

Dostajemy powiedzmy 1500 zł na miesiąc. Rachunki, czynsz 700-1000zł. Jedzienie 200-400zł. Reszta na odzież, co do domu. Nie dziwię się że tyle ludzi wyjeżdża za granicę, tam są o wiele lepsze zarobki. Podam taki przykład. W polsce przeciętna sprzątaczka zarabia 1000zł miesięcznie. W Norwegii czy innych krajach 2500-3000... Jest to kolosalna różnica.

fs_pc.png

Opublikowano

Pobieram wiele nielegalnych rzeczy z internetu. Owszem wszyscy by chcieli żeby piractwa w polsce nie było, ale dzisiejsza pensja jaką otrzymuje się przeciętnie nie pozwala na kupno gry/filmu. Ledwo starcza niektórym na życie a co dopiero na kupowanie gier...

To wszystko to jest wina polityków. Którzy za przeproszeniem gówno robią żeby żyło nam się lepiej... .

Dostajemy powiedzmy 1500 zł na miesiąc. Rachunki, czynsz 700-1000zł. Jedzienie 200-400zł. Reszta na odzież, co do domu. Nie dziwię się że tyle ludzi wyjeżdża za granicę, tam są o wiele lepsze zarobki. Podam taki przykład. W polsce przeciętna sprzątaczka zarabia 1000zł miesięcznie. W Norwegii czy innych krajach 2500-3000... Jest to kolosalna różnica.

Zważ kursy walut.

2009 - słyszysz mnie?

Opublikowano

Z tego co wyczytałem masz 18 lat...chodzisz jeszcze do szkoły więc nie zarabiasz.To niby skąd masz pieniądze na legalne gry itp.? A no jak ci dadzą rodzice to sobie kupujesz-a jakby ci nie dali bo zwyczajnie by ich nie było stać to co...?A no wybrałbyś piractwo.

Ci innego gdy skończysz szkolę, zaczniesz zarabiać i będziesz mieszkał że starszymi wtedy będzie cię stać.Ale jak założysz rodzinę i będziesz ja musiał utrzymać to już co innego.

A przy pensji 1.5 tyś będzie raczej ciężko odłożyć na jakaś gierkę.

I nie porównuj Niemiec do Polski bo oni mają dużo wyższy standard życia.

Opublikowano

I tak będą pobierać i tak.. i raczej piraci nie znikną. Nie każdy ma hajs na gry i muzykę. Na płyty rapowe jeszcze coś uzbieram, ale zapewne nie każda. Gówno, chuj, pizda, cycki.

g0Tef.jpg

Opublikowano

Ja mam kase na gry, ale nie chce mi sie po prostu isc do sklepu. Bo czesto jak ogladam jakas gre na recenzji i ja kupie to sie okazuje ze jednak to szit i 150zl w bloto. Wole sciagnac, a jak sie nie spodoba usune i nic nie trace. Jakos nigdy nie slyszalem nigdzie zeby kogos za pobieranie gier z neta karali. Za sprzedaż owszem :) Jest w krakowie gielda elektroniczna i tam w weekend sprzedaja pelno rzeczy kradzionych i wlasnie piraty ^^ robia tak ze gry w aucie trzymaja a tam na hali tylko lista, a koles jak cos wybierze to ci po to idzie ^^ Tak to jest tam rozwiazane. A w polscie sa zamale zarobki zeby sobie pozwalac na same oryginalki i raczej taka ustawa szybko nie wejdzie do polski, bo niemcy sa w chuj bogate, a polska biedna.

Opublikowano

Ja wcale nie ściągam gier. Powód? Mam neta mobilnego na limit 2gb. Jak juz to coś małego. A gry? Qumpel mi ściąga, jego wina ^^

93353141365207679707.png
by kml14

Cytat

I fight for peace, that's what I'm up here for.

- Patrick ,,PJ" James

Opublikowano
Jakby wielcy deweloperzy udostępniali czasowo (np. na 5-10 dni) pełną wersje to wiele osób nie piraciłoby.

W czasach gdy praktycznie każdą grę można przejść w parę godzin, wypuszczanie pełnej wersji gry na 5-10 dni to samobójstwo dla producenta. Fuck logic :s Od tego są wersje demo.

@Top

Nie gram już w gry, ale kiedyś jak grałem to ściągałem je z Internetu, bo po prostu mnie nie było na nie stać. Gdyby mnie było stać, to kupowałbym i gry, i muzykę, i filmy.

ek0nlf.png
|Postwrriter|ExModMapleStory|
By
Miyoshi.

Moze aktywnosc nie powala ale smialo mozna go nazwac wzorem dla nowych userow.Tak

Opublikowano

JA ściągam i bd ściągać.Gry kupuje jak bardzo mi się podobają np. bf3.

Reszte mam piraty:DDD

Nawet jakby mi chcieli sprawdzać kompa to magnes do dysku i mogą mnie w dupe cmoknąć

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...