Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Lee Sin - The Blind (Jungling) Monk

bloomper

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Lee Sin

The Blind (Jungling) Monk

Poradnik by Bloomper

Cześć, Witajcie, Ahoj

Dzisiaj chcę wam przedstawić sposób w jaki ja gram Lee Sin'em, a przynajmniej się postaram.

Tak więc kim jest nasz Mnich? Według mnie znakomity jungler oraz dobry laner.

Ja wole bardziej nim junglować a przynajmniej uważam, że lepiej się sprawdza w jungli.

Ale wrócmy do tego, że Lee jest Bruiser'em (Offtank) i jak przystało na Bruiser'a

potrafi zadać dużo dmg'a a także dużo wziąć na siebie.

Plusy:

- dobry jungler/laner

- bardzo mobilny

- dobry escape mechanism

- mocne gank'i

- mid i late game jest stworzony dla Lee

- kopie z pół obrotu w ryj i powoduje że jesteś dzieckiem Firmy

Minusy:

- dosyć słabe early game

- często banowany na rankedach

- potrzeba czasu żeby umieć nim grać

- jeśli źle użyjemy jakiegoś skilla nasze szanse w walce spadają

- jest ślepy ale Teemo i tak go może oślepić

Skille

p.png

Passyw: Flurry

Po użyciu umiejętności następne 2 auto attacki Lee zostaną wykonane z 40% premią attack speeda, każdy atak zwraca 15 pkt. energii.

Według mnie bardzo dobry passyw, dzięki któremu czyścimy szybko jungle i tak naprawdę ogranicza nas cd

naszych skill'i żeby nimi spamować oraz przydatne kiedy walczymy z wrogami bo im więcej

attack speeda tym większy dmg.

!WAŻNE!

Po użyciu jakiegoś skill'a MUSIMY wykonać 2 auto attacki, trudne do przyzwyczajenia się na początku

później to jest rutyna.

q.png

Q: Sonic Wave / Resonating Strike

Lee rzuca w wybranym kierunku kulę, która jeśli trafi w przeciwnika zadaję obrażenia.

W ciągu 3 sek. można użyć ponownie skill'a wtedy Lee leci w kierunku trafionego celu

i zadaje mu obrażenia + 8% brakującego HP.

Co tu dużo mówić, skillshot, dash do wroga przydatne żeby harrasować

oraz dostać się do wrogiego Carry lub kogoś kto ucieka bądź

do stealowania Dragon'a lub Baron'a.

w.png

W: Safeguard / Iron Will

Lee rusza w kierunku sojusznika/ward'a/minion'a osłaniając siebie i rzecz/osobę, do której dashowaliśmy.

W ciągu 3 sek. możemy ponownie użyć skill'a aby aktywować Iron Will zwiększa

nasz Life Steal, Spell Vamp oraz armor i magic resist.

Przydatny dash, dzięki któremu możemy ochronić siebie i sojusznika bądź uciec wrogom przez ścianę.

Daje nam też Life Steal etc. co przydaję się w jungli jak i w walkach z wrogimi bohaterami.

e.png

E: Tempest / Cripple

Lee uderza w ziemię, skill zadaje obrażenia obszarowe oraz pokazuje jednostki także niewidzialne.

W ciągu 3 sek. możemy ponownie użyć skill'a aby spowolnić prędkość ruchu i ataku

zaznaczonych wcześniej jednostek na 4 sek. prędkość ruchu i ataku wracają do normy stopniowo.

Przydatny skill, możemy dzięki temu zdominować przeciwnika, bądź ujawnić np. czającego się Twitch'a.

Oczywiście jeśli użyliśmy Tempest a nasz przeciwnik zdasho'wał lub użył Flash'a

używamy Cripple przeciwnik jest spowolniony i używamy naszego Q żeby go dogonić.

r.png

R: Dragon's Fury

Lee wykonuje kopniaka z obrotu, który odpycha przeciwnika a także przeciwników znajdujących się w zasięgu.

Tak ten skill sprawia, że nasi wrogowie stają się dziećmi Firmy. Ten kopniak w zęby może pomóc

nam w różnych sytuacjach np. jak nas gonią używamy ult'a i zyskujemy czas na ucieczkę,

równie dobrze może być użyty do dobijania.

Pakowanie Skill'i:

kpgs.jpg

Summoner Spell'e:

smite.pngflash.png Dla początkujących

smite.pngexhaust.png Dla zaawansowanych

Masterki:

rbpn.jpg

Runy:

gwgb.jpg

Itemy:

Zaczynamy z

vampiric-scepter.gif lub boots-of-speed.pnghealth-potion3.png jeśli chcemy zrobić szybkiego ganka

albo counter junglować. Następnie jak uzbieramy trochę kasy kupujemy

wriggles-lantern.png.

Następnie

mercurys-treads.png albo ninja-tabi.gif, kolejny item to warmogs-armor.png. A teraz wszystko zależy od sytuacji

jeśli przeciwny team ma dużo AD to kupujemy

atmas-impaler.png a jak dużo AP to force-of-nature.gif

albo jak mają posranego gościa co ma burst to

banshees-veil.gif. Na koniec składamy trinity-force.gif.

Według mnie nie opłaca się rush'ować w Trinity lepiej mieć więcej HP moim skromnym zdaniem.

A teraz czemu według mnie nie warto rushować Tri Force'a na Lee?

A więc tak Tri Force jest dobrym item'em, który daje nam wiele boost'ów ale z

racji jego dosyć wysokiej ceny trochę zajmuję nam składanie a w tym czasie kiedy

kupujemy Warmong'a mamy o około 1K HP więcej od Lee, który rush'uje Tri Force.

Mam nadzieję, że wytłumaczyłem czemu według mnie nie opłaca

się rush'ować Tri Force'a.

Junglowanie:

Early Game: Osobiście lubię zacząć od wilków potem idziemy na duszki czy jak je zwał,

używamy smite'a na dużego duszka, następnie Red Buff, golemy i patrzymy czy jest okazja na gank,

jeśli tak gankujemy a jak nie to czyścimy resztę Jungli i wracamy do bazy.

No i jak zawsze Junglujemy, gankujemy okazyjnie możemy czyścić wrogą junglę.

Ważna informacja bierzemy Blue Buff'a tylko na początku resztę oddajemy koledze z team'u, który

potrzebuję tej many, w końcu mamy energię no i passywa.

Mid Game: Jak w Early Game junglujemy, gankujemy, grać bardziej w team'ie

niż solo. Jak widzimy, że ktoś np. z mid'a lub top'a Recall'a się idziemy na jego

linię i zbieramy farme aby nie być z lvl'em w tyłu tylko LAST HIT'ując, żeby nie miał push'niętej linii.

Late Game: W tej fazie gry staramy się chodzić w Team'ie, zbierać Dragon'a lub Baron'a.

A teraz teamfighty. Grając Lee naszym zadaniem jest zlikwidowanie wrogiego AD Carry

lub AP Carry. Najlepiej jest go odłączyć od teamu ale zabić jeśli zobaczymy go farmiącego na linii

a team np. robi sobie Dragona. Teamfight prawdopodobnie wygrany.

Podsumowanie:

Tak więc pokazałem wam sposób w jaki ja gram Mnichem. Mam nadzieję, że informacje

zawarte w poradniku pomogą wam w jakimś stopniu. Tak na zakończenie bardzo

dobre combo, które działa tylko z bliskiej odległości np. jak chcemy

oddzielić AD Carry od teamu to używamy Q następnie R i ponownie Q dzięki czemu

mamy kill'a a nasz AD Carry prawdopodobnie żyje = wygrany team fight.

Dziękuje za poświęcenie czasu, mam nadzieję, że się mile czytało

Pozdrawiam Bloomper

14/03/2012 - dodano opis early/mid/late game oraz info na temat Tri Force'a

VG9vZ2VfX19ldW5lX19fMzgwX19fTlVMTF9fXzNfX18xMDBfX19ub25lLnBuZ19fXzhfX18xX19fMDAwMDAwX19fc29sbw==.png
Opublikowano

Nie jestem ekspertem od lee sina, ale trinity chyba na nim nie warto kupować?

Użyłeś starych spelli o ile się nie mylę.

Skille wyglądają jak z mobafire(może tylko moje spostrzeżenie).

Ogółem napisane dobrze, ale zastanowił bym się nad tym trinity.

Opublikowano

Trinity może być, ale już raczej po latarni. Potem możemy Warmoga i Atme.

Brakuje mid game itp..

Opublikowano

@UP niemożliwe :D

Poradnik ładny i przejrzysty.

Ja też lubię se zapierdolić blooda na koniec nieprawdaż?

Łap lajka.

xxcafs.png
Opublikowano

@up

według mnie trzeba maksować Q, na początku też maksowałem W lub E ale z Q tak na prawdę walimy dwa razy a z E tylko raz W daje nam Life Steal etc. a więc najpierw maksujemy Q potem W a na końcu E

VG9vZ2VfX19ldW5lX19fMzgwX19fTlVMTF9fXzNfX18xMDBfX19ub25lLnBuZ19fXzhfX18xX19fMDAwMDAwX19fc29sbw==.png
Opublikowano

Moim zdaniem E ma wiekszy DMG i nie jest on uzalezniony od tego czy trafisz w przeciwnika.

To co mi sie podoba to to ze podajesz jako 1 item vamp scepter bo w innych poradnikach zalecaja 5 potkow tylko po co ?? Junglowanie zostalo tak uproszczone ze jest to bezsensowna strata 175 golda ktore w early game daje spora przewage.

pc_RashuPL.png

18706.png

Opublikowano

Q to 100% lepszy wybor na maxowanie.

Co do poradnika to nawet nawet, ale item build to juz katastrofa. Podales tylko 6 itemow jakie mozna zlozyc. Powinienes podac build na rozne sutuacje np. kontra AD x +x+x+x, kontra AP c+c+c+C+c etc. Tu jest tylko 6 itemow ktore lacza sie w caly buold i kazdy kto zajrzy w ten poradnik, spojrzy na to i zlozy wlasnie to co tutaj jest pokazane.

Co do samej jungli to robisz ja zle. Zaczyna sie z butami(efektywniejsze ganki), idzie sie na wraithy ze skillem E. Konczysz wraithy przed pojawieniem sie reda, a po skonczeniu reda Wybierasz Q i lecisz na ganka. Czemu tak? Double slow + wiekszy lvl niz przeciwnicy na linii co ulatwia zabicie, first blood dla lee sina to juz udana gra, poniewaz lee z paroma fragami na poczatku niszczy wszystko. Po nieudanym ganku mozna udawac, ze sie cofasz a tak naprawde idizesz w krzaki i gankuujesz jeszcze raz(to juz jest 100% kill dla druzyny).

V2tsZWpPX19fZXV3X19fNTQ2X19fTlVMTF9fXzNfX18xMDBfX19Qb2xhbmQucG5nX19fNF9fXzNfX18wMDAwMDBfX19zb2xv.png
Opublikowano

@2xup

podałem podstawowy jungle route, który moim zdaniem jest bezpieczny i opłacalny jungle czyścimy w około 3.30 min. mamy 4 lvl Q na 2 poziomie i możemy się pokusić o ganka albo chociaż żeby przeciwnik zużył flash'a lub co innego co ma, poza tym ten build jest raczej najefektywniejszy bo według mnie Lee np. z Thornmail'em to porażka, Lee jest bruiserem nie tankiem, butki tak jak pisałem tylko żeby zrobić fast ganka a VS dlatego że mamy 20% Life Steal'a na 2 lvl'u co jest dużo i robimy jungle praktycznie z full hp cały czas

@up

Blood'a możemy zamienić z Latarnią w Late Game'ie ale według mnie Latarnia to po prostu must have do junglowania plus darmowy ward, jakiś magic resist musi być

Opublikowano

itemy dobre skille dobre.

Ja zmieniam runy zamiast niebieskich na m.ressa wole na armora bez problemu można wtedy robić jungle prawie bez straty hp dużo nie tracąc.

Opublikowano

Build dobry, ale ja wole masterki 9/21/0.

Dodaj jeszcze, że jak chcesz robić szybkiego ganka to Q jako drugi skill, i że jak ktoś jest blisko Twojego nexusa to kopniak i leci pod laser :D

Like poleciał :>

@edit

Literówka ;x

Opublikowano

@2xup

podałem podstawowy jungle route, który moim zdaniem jest bezpieczny i opłacalny jungle czyścimy w około 3.30 min. mamy 4 lvl Q na 2 poziomie i możemy się pokusić o ganka albo chociaż żeby przeciwnik zużył flash'a lub co innego co ma, poza tym ten build jest raczej najefektywniejszy bo według mnie Lee np. z Thornmail'em to porażka, Lee jest bruiserem nie tankiem, butki tak jak pisałem tylko żeby zrobić fast ganka a VS dlatego że mamy 20% Life Steal'a na 2 lvl'u co jest dużo i robimy jungle praktycznie z full hp cały czas

@up

Blood'a możemy zamienić z Latarnią w Late Game'ie ale według mnie Latarnia to po prostu must have do junglowania plus darmowy ward, jakiś magic resist musi być

A po co ci to full hp jak nic z nim nie robisz? 4lvl na gankowanie to za pozno. Ja robie jungle z butami, mam 0% life steala i potrafie gankowac z full hp, bo life steal masz pod W jak i spell vamp i to wlasnie odradza Ci to hp. Junglowanie to jest przedewszystkim gankowanie, a nie czyszczenie jej.

Piszesz, ze lee to "bruiser" nie tank, a podajesz build pod tanka, wiec dafaq? Pomysl 12 razy przed pomysleniem 13 raz i wtedy napisz cos, bo tutaj nic sie nie trzyma kupy.

V2tsZWpPX19fZXV3X19fNTQ2X19fTlVMTF9fXzNfX18xMDBfX19Qb2xhbmQucG5nX19fNF9fXzNfX18wMDAwMDBfX19zb2xv.png
Opublikowano

@up

widzę, że kolega z nordic'a ale to nic

Ja tu widze, ze obejrzales 2 poradniki do lee sina, skopiowales build, napisales jakies gowno co do faz gry i uwazasz sie za 2k elo koxa. Wybiles sie ponad 1300elo ? Bo ja jestem na nordic east niestety i jezeli ty myslisz, ze to jest syf, a piszesz takie cos z innego serwera to nie chce wychodzic z easta.

Opublikowano

@up

nie mam 2 k elo, nie mam 1k wygranych normali, nie obejrzałem 2 poradników, tylko grałem Lee, porównywałem itemy, maxowanie skill'i, przeniosłem się z Nordic'a na West'a i tak w ogóle wcześniej pisałeś, że w buildzie są itemy dla tanka, powiedz mi jakie

P.S

nie myślę, że nordic to gówno tylko tam jest po prostu nowa meta :)

Opublikowano

Nordic wcale nie jest gorsze, jest tylko inaczej.

imo ja też nie mam 2k elo, ale mam 1600 i 900 rankow rozegranych. Lee też gralem, ogólnie to moj main. Jeżeli nie mam zamiaru go wziąć to go banuje, co do buildu; Dosyć chujowy... Ja bynajmniej nigdy nie skladam tego samego, a tutaj tankowych itemow nie ma. Chyba myślisz że hp, to tankowate itemy, ale ok.

Opublikowano

@up

nie mam 2 k elo, nie mam 1k wygranych normali, nie obejrzałem 2 poradników, tylko grałem Lee, porównywałem itemy, maxowanie skill'i, przeniosłem się z Nordic'a na West'a i tak w ogóle wcześniej pisałeś, że w buildzie są itemy dla tanka, powiedz mi jakie

P.S

nie myślę, że nordic to gówno tylko tam jest po prostu nowa meta :)

Prosze bardzo: Warmog, Banshee, Forc of nature, czyli polowa buildu jaki zaprezentowales.

Opublikowano

@up

no teraz to jednak potwierdziłeś, że na Nordic'u nowa meta Warmong item'em dla tanka? Banshee składa także AP Carry, lub AD Carry zależy od sytuacji, FoN to się jeszcze zgodzę, ale Banshee i Warmong to po prostu nowa meta

Opublikowano

Mam pytanie dotyczące buildu:

- Dlaczego nie ma tu qss?(No tak, pewnie nikt nie wie co to jest).

Ja osobiście zaczynam z cloth armorem i "w". Mamy więcej ochrony, do tego lf.

Proponuje też zmianę runek z flat mresów na mresy per level.

Po atmie ( tutaj się kończy 85% gier rankingowych) wolę złożyć bt.

Trinity i banshee to strata kasy na lee. Do tego banshee ma 45s cd i równie dobrze może anulować głupiego volleya ashe. Trinity jest za drogie bo kosztuje aż 4k.

I jeszcze take pro tipy bo tu nic nie napisałeś:

- Używam q, jak jest w zasięgu to e, następnego q używamy dopiero gdy się flashie lub kończy nam się czas.

- W działa też na wardach.

- Jeżeli osoba która dostała naszym ultem, trafi w swojego sojusznika, to go także odepchnie.

Opublikowano

@up

no teraz to jednak potwierdziłeś, że na Nordic'u nowa meta Warmong item'em dla tanka? Banshee składa także AP Carry, lub AD Carry zależy od sytuacji, FoN to się jeszcze zgodzę, ale Banshee i Warmong to po prostu nowa meta

Mistrzu moj to jest ostatni post w tym teamcie i mysle, ze przekonam Cie co do paru spraw.

Wiesz co to jest tankowatosc? i ogolne pojecie tanka w druzynie ? To osoba, ktora jest wytrzymala i ma na celu wziac na klate wiekszosc atakow, to tez zainicjowac. Warmog to teoretycznie nie jest tankowatosc, ale w praktyce lee sklada warmoga aby miec ta WYTRZYMALOSC.

Teraz sprawa banshee, moze nie bedzie to wygladalo ladnie ale odpowiem pytaniem na pytanie: Po co ad carry czy ap carry sklada banshee? (MALYM DRUCZKIEM DLA NIEKUMATYCH- aby przezyc wiecej, czyli zwiekszyc swoja tankowatosc.)/

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

witam odnoscnie poradnika to twoje runy sa totalnie idiotyczne , quinty sa dobre ale odnoscnie marek to 6x atak dmg i 3 armor penetry a co do niebieskich glyphow to nie staly magic resist tylko per level ten staly jest zupelnie nieoplacalnym bo na poczatku nie mamy styku z duzym dmg od ap castera poniewaz lepiej gankowac jest solo

co do masterek duzo lepszym ukladem jest ustawienie 9-21-0

co do itemow start na kostur od life steala jest teraz bez sensu i zupelnie nieoplacalny po nerfie wszystkich lifestealow btw odnoscnie buty +3 poty ok ale trzeba ogarniac i jest to opcja dla kogos kto zamierza robic early ganki a zwazajac na papierowosc lee na 1-4 lvl jest to bez sensu wiec lepiej zaczac na armor +5potek i spokojniej kroic swoja jungle next ofc rush do latarni potem buty pas giganta +2 dorany miecze nastepnie polecam leciec w warmoga lub atme zalezy czy ad robi juz dmg

odnosnie sprawy trinity jest to bezsensowny pomysl totall uselles i lepiej sobie jako last item zafundowac drugiego warmoga co da nam duzo hp i duzo dmg od atmy a po drodze przyda sie troche mgru i ew aniol stroz, a juz bron panie boze isc w itemy ofensywne jak bt czy ie

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...