Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Eh te błedy ortograficzne...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To tak samo można mówić o maturze z matematyki. Młodzież tak na nią narzeka, a to przecież tylko z powodu ich lenistwa nie zdają. Osobiście zdawałem parę ładnych lat temu maturę wraz z matematyką rozszerzoną (wtedy była nie obowiązkowa) i uważam, iż matury na poziomie podstawowym niema możliwości nie zdać gdyż są tam zawarte kompletne podstawy. Zresztą podczas egzaminu z matmy są tablice matematyczne w których zawarte jest wszystko...

A matematyka jest troche inna sprawa, bo tu nie chodzi o nauke. Wg mnie z matmy sie nie uczysz, tyle jak z innych przedmiotow, matme trzeba zrozumiec. Jest wiele ludzi, którym po prostu nie może wejśc do głowy jak to zrobić, z czym np. ty nie masz zadnego problemu. Głownie chodzi tu o szybkosc myslenia. Jak ja byłem mały, to już babcia mnie ulamkow uczyla ;p, wiec teraz problemow zadnych z matma nie mam, a nawet jest to moj ulubiony przedmiot.

RaVneS - najgorszy mod ever. Tylko życzyć szybkiego odejscia na emeryture :).

Trolling/hejting moim Graalem. Feed the troll!

• Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

A matematyka jest troche inna sprawa, bo tu nie chodzi o nauke. Wg mnie z matmy sie nie uczysz, tyle jak z innych przedmiotow, matme trzeba zrozumiec. Jest wiele ludzi, którym po prostu nie może wejśc do głowy jak to zrobić, z czym np. ty nie masz zadnego problemu. Głownie chodzi tu o szybkosc myslenia. Jak ja byłem mały, to już babcia mnie ulamkow uczyla ;p, wiec teraz problemow zadnych z matma nie mam, a nawet jest to moj ulubiony przedmiot.

Zgadzam się z Tobą w 100%, ale weź pod uwagę, że zadania na maturze są schematyczne i co roku się te schematy powtarzają. A co to za różnica nauczyć się ortografii na pamięć czy matematyki, a raczej rozwiązania danego zadania.

Opublikowano

cd polskich znakow o ktorych ktos wspominal to nie kazdy ma mozliwosc uzywania ich chociazby ze wzgledu na urzadzenie z ktorego korzystaja

w obecnych czasach korzysta sie nie tylko z komputerow z wygodna klawiaturka ale takze z telefonow i tabletow gdzie piszemy na ekranowej qwerty co utrudnia korzystanie z polskich znakow

Ja często piszę z telefonu, i naprawdę pół sekundy na tą małą kreseczkę można poświęcić.

Co do tematu. Wystarczy sporo czytać.

Do tych, którzy mają tę "chorobę": ile książek w życiu przeczytaliście ?

Przecież nie jestem idiotą i wiem, że jeśli ktokolwiek by poszedł, to każdemu dają papierek.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Nigdy nie byłem orłem z językiem polskiem, ale jak widzę jak ktoś pisze '' rze, powierz '' to... Brak słów. Tego typu błędów jest coraz więcej, nie mam pojęcia czy robią to specjalnie czy nie, ale to jest duży problem.

ile książek w życiu przeczytaliście ?

Przeczytałem w życiu jedną książke '' Jaś fasola '' w przedszkolu i nie mam problemów z pisownią :).

Opublikowano

Ja często piszę z telefonu, i naprawdę pół sekundy na tą małą kreseczkę można poświęcić.

Co do tematu. Wystarczy sporo czytać.

Do tych, którzy mają tę "chorobę": ile książek w życiu przeczytaliście ?

Przecież nie jestem idiotą i wiem, że jeśli ktokolwiek by poszedł, to każdemu dają papierek.

Przeczytałem w życiu jedną książkę w 1 podst. i 10 stron drugiej w 3 podst. a jakoś nauczycielka nie znalazła żadnego błędu ortograficznego przy sprawdzaniu mojego zeszytu z polskiego na półrocze a napisane było w pizdu.

Opublikowano

Bo błędy są tylko ortograficzne... Dobrze wiedzieć.

Do wszystkich państwa, plujących się o łaskę dla dysortografików: ktoś już napisał, że jest to lenistwo i polać mu. Jeżeli dziecko potrafi się nauczyć tabliczki mnożenia, to do jasnej cholery dlaczego nie może kilku zasad ortografii ?

Czy tu musi chodzić o błędy ortograficzne ? Mam dysortografię i ich jak widać nie popełniam. Jak już pisałem, przejawia się to tym, że gubię ostatnie sylaby, odruchowo nie dokańczam wyrazów. Kiedyś wgl przestawiałem sylaby, co już było mocno niepokojące. Przestańcie pisać o wadach przez pryzmat jedynie błędów ortograficznych.

fuu, zapewniam cię, ze gdybym do takiej poradni się udał na 100% oprócz dysleksji miał bym coś jeszcze, nie raz nauczyciele dziwili się, ze nie jestem dyslektykiem, a mimo to jak widać nie wale byków co 3słowo jak niektórzy. Więc uzasadnienia typu "moge robic blendy bo jestem dyslektykiem" możecie sobie w dopke wsadzić, mnie to nie przekonuje, albo ktoś pisze poprawnie po polsku albo jest analfabetą tyle w tym temacie, wszystko da się zwalczyć.

Znowu to samo, dysleksja nie musi wcale opierać się na błędach ortograficznych. Widocznie miałeś "ciekawych" nauczycieli. Równie dobrze możemy dyskutować "Co by było gdyby babcia miała wąsy".

Zgadzam się z Tobą w 100%, ale weź pod uwagę, że zadania na maturze są schematyczne i co roku się te schematy powtarzają. A co to za różnica nauczyć się ortografii na pamięć czy matematyki, a raczej rozwiązania danego zadania.

Dysleksja to nie sama ortografia.

Błędy często wynikają z nieznajomości zasad a pisanie o dyslektykach jak o leniach jest dosyć drażniące.

Opublikowano

Czy może niektórzy z nich to dzieci ?

A jeśli nawet to ? Teraz są czasy '' komputerow '' - dzieci uciekaja ze szkoly , nie grają w piłke na osiedlu tylko grają na kompie. Wszystko to wina starych ktorzy nie potrafia/chca zajac sie bachorem i kupuja gnojowi najbardziej znana zabawke 21 wieku - komputer : > Dzieci 6/7 letnie juz nawet maja komputery a taki pies niestety dobrze polskiego nie potrafi ;)

Opublikowano

Widać ubodzy są metińczycy, niektórzy sie tłumaczą, że mają dysleksje, a to chuj prawda. Analfabeci i tyle.

Teraz to każdy ma dysleksje i opinie.

Sam robię błędy ale jestem tylko człowiekiem;<

Dla mnie to zdjęcie to prowokacja.

Ema,

sygnatura niezgodna z regulaminem forum mpc rozdział II pkt. 7

Opublikowano

skonczcie pierdolic kazdy pisze jak chce jeden ma wyjebane drugi nie

mnie szczerze to pierdoli czy ktos robi bledy sam je robie i sram na to

malo wam polskiego w szkole ? to ze ktos robi bledy to nie znaczy ze ma 14 lat

omg ogar ...

Opublikowano

skonczcie pierdolic kazdy pisze jak chce jeden ma wyjebane drugi nie

mnie szczerze to pierdoli czy ktos robi bledy sam je robie i sram na to

malo wam polskiego w szkole ? to ze ktos robi bledy to nie znaczy ze ma 14 lat

omg ogar ...

Puknij się w łeb. hah! Lepiej, żebym napisał: póknji siem w leb ? Polski w szkole jest po to, żeby nie było analfabetów (jakbyś uważał na historii, to zapewne byś wiedział, że kiedyś już tak było) albo ludzi nie uznających interpunkcje - tak jak ty. Pisać jak chcesz to sobie możesz w notatniku, a nie na publicznym forum.

'But it's been no bed of roses no pleasure cruise
I consider it a challenge before the whole human race
And i ain't gonna lose
'

WTF ?! To nie jest reklama... Klikaj!

b234x60.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...