Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Eh te błedy ortograficzne...

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Widać co robi metin z ludzi, odczepcie się od Googlus'a jego posty/tematy są poprawne, przejrzyste i oczywiście pomocne.

Nikt się mnie nie czepia i nie potrzebuję adwokata :)

ja tam osobiście nie uznaje czegoś takiego jak dysortografia czy dysleksja, jest po prostu lenistwo i tyle, ja sam w podstawówce miałem z tym dużo problemów, siedziałem nad słownikiem ale niewiele to dało, wszystkiego sam się nauczyłem po prostu dużo czytając.

Sam sobie to stwierdziłeś ? Ehhh, skoro na czytaniu poprzestałeś to zapewne nawet nie byłeś w poradni, nie miałeś przeprowadzanych badań pod dys.

Od razu każdy dostaje książeczki i ćwiczenia, co miesiąc masz pokazywać, że robisz.

Miałeś problemy, jednak czy ktokolwiek z osób do tego powołanych stwierdził to u Cb ?

Wierzę że taka rzecz istnieje ale jednak chyba można jakoś się nauczyć tych zasad a twój kolega to dziwny przypadek bo mężczyźni z natury są wzrokowcami.

Można, ale samo czytanie nie musi przynosić skutków. Jak to mówią "Trening czyni mistrza", domowe dyktanda, ćwiczenia... Wystarczą chęci.

Opublikowano

Kiedyś nie było dysleksji i innych takich. Wystarczył zwykły pas.

Raczej wątpię, że kogokolwiek rodzice, dziadkowie, wujkowie (30-35 + lat) robią błędy ortograficzne.

A poza tym przeglądarki podkreślają błędy. Już nawet nie trzeba zaglądać do słownika, bo przeglądarka robi to sama za ciebie.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano
Kiedyś nie było dysleksji i innych takich. Wystarczył zwykły pas.

Świat się zmienia, czy to źle że ludzie z zaburzeniami dostają ćwiczenia i swobodnie mogą to wypracować, niżeli latać z czerwonym tyłkiem ?

Raczej wątpię, że kogokolwiek rodzice, dziadkowie, wujkowie (30-35 + lat) robią błędy ortograficzne.

Znowu to samo, dys to nie tylko błędy ortograficzne.

Opublikowano

Ale dys to także robienie błędów, więc się pytam: ktoś 35+ robi błędy ?

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Ale dysortografia(bo o niej w tym temacie mówimy) nie powoduje też zaburzeń widzenia, nie ma takich samych objawów jak daltonizm więc nie rozumiem, czemu ci ludzie nie zauważają czerwonego podkreślenia pod błędami. To jest lenistwo i nie wykręcajcie się żadnymi chorobami.

ek0nlf.png
|Postwrriter|ExModMapleStory|
By
Miyoshi.

Moze aktywnosc nie powala ale smialo mozna go nazwac wzorem dla nowych userow.Tak

Opublikowano

To się nazywa "dysleksja".......... Jak zwał tak zwał, ale 20 lat temu byśmy za to dostali po łapach tak, że byśmy nauczyli się wszystkich zasad w kilka dni.

09071535498836998897.png

Opublikowano

Niema się tutaj o co czepiać. Pewną część forum stanowią 10-12latki, które jeszcze niezbyt ogarniają ortografię.

Nabijanie się z nich (śmianie) jest żałosne.

2009 - słyszysz mnie?

Opublikowano

Ale dys to także robienie błędów, więc się pytam: ktoś 35+ robi błędy ?

Tak, robi. Wystarczy popatrzeć na głowy tego państwa, czy też umowy. Błędy popełnia każdy, w mniejszym czy większym stopniu i nie wmówisz mi, że ludziom starszym nie zdarza się zrobić błędu.

Ale dysortografia(bo o niej w tym temacie mówimy) nie powoduje też zaburzeń widzenia, nie ma takich samych objawów jak daltonizm więc nie rozumiem, czemu ci ludzie nie zauważają czerwonego podkreślenia pod błędami. To jest lenistwo i nie wykręcajcie się żadnymi chorobami.

Tak, to jest lenistwo i nie twierdzę, że nie.

To się nazywa "dysleksja".......... Jak zwał tak zwał, ale 20 lat temu byśmy za to dostali po łapach tak, że byśmy nauczyli się wszystkich zasad w kilka dni.

Dysleksja a dysortografia to zupełnie co innego i nie wrzucaj tego do jednego worka. Szczerze ? Nie obchodzi mnie co było jak się rodziłem, mam to w nosie. Liczy się tu i teraz.

Opublikowano

@Reaver

Ja ortografii uczyłem się jak miałem 6 lat, więc nie gadaj głupot.

ek0nlf.png
|Postwrriter|ExModMapleStory|
By
Miyoshi.

Moze aktywnosc nie powala ale smialo mozna go nazwac wzorem dla nowych userow.Tak

Opublikowano

cd polskich znakow o ktorych ktos wspominal to nie kazdy ma mozliwosc uzywania ich chociazby ze wzgledu na urzadzenie z ktorego korzystaja

w obecnych czasach korzysta sie nie tylko z komputerow z wygodna klawiaturka ale takze z telefonow i tabletow gdzie piszemy na ekranowej qwerty co utrudnia korzystanie z polskich znakow

s2c77Oa.png

Opublikowano

Dysleksja a dysortografia to zupełnie co innego i nie wrzucaj tego do jednego worka. Szczerze ? Nie obchodzi mnie co było jak się rodziłem, mam to w nosie. Liczy się tu i teraz.

Szczerze? wyjebongo mam na to, czy to to samo czy nie. To jest LENISTWO a nie jakieś dyski. To pokolenie jest ułomne. Tu i teraz.

09071535498836998897.png

Opublikowano

Błędy ortograficzne to coś takiego czego się w dzisiejszych czasach nie uniknie.

Pójdą tacy debilni rodzice do "poradni" , powiedzą im że ich dziecko ma dyslekcje i już nie muszą się przejmować tym, że nie umie pisać poprawnie po polsku . . .

Denerwuje mnie to.

a takie "rzal, borze" itd. to często sam specjalnie piszę ale idioci sądzą że jestem 5-letnim dzieckiem ^^

pzdr

Opublikowano

Szczerze? wyjebongo mam na to, czy to to samo czy nie. To jest LENISTWO a nie jakieś dyski. To pokolenie jest ułomne. Tu i teraz.

Nie masz żadnych problemów z pisownią, gratuluję. Jednak proszę, nie nazywaj ludzi, którzy je mają leniami. Pokolenie jest ułomnie, tutaj się zgodzę.

Pójdą tacy debilni rodzice do "poradni" , powiedzą im że ich dziecko ma dyslekcje i już nie muszą się przejmować tym, że nie umie pisać poprawnie po polsku . . .

Żyj dalej w swoim wymyślonym świecie, gdzie rodzicie nie przejmują się, że ich syn/córka ma zaburzenia. Myślisz, że każdy, kto ma stwierdzoną jakąś przypadłość dys pisze testy dłużej, ma jakieś przywileje ? Otóż nie, tak nie jest.

a takie "rzal, borze" itd. to często sam specjalnie piszę ale idioci sądzą że jestem 5-letnim dzieckiem ^^

I Ty nazywasz rodziców debilami ? Gratuluję.

Opublikowano

Ja mysle rze, to som dzeci ktrue nie skączyly jeszcze podstawuwki i nieómieja pisac no ale cusz trzeba sie pzyzwyczaic :)

RaVneS - najgorszy mod ever. Tylko życzyć szybkiego odejscia na emeryture :).

Trolling/hejting moim Graalem. Feed the troll!

Opublikowano

,,ortografia zanika" tak, to prawda. Zauważcie, że w dzisiejszych czasach nie ma juz 'zabaw na dworze' tylko jest komputer. Takie dzieci są juz od młodzieńczych lat nauczone zasady ,,Mam komputer i to mi wystarczy"

93353141365207679707.png
by kml14

Cytat

I fight for peace, that's what I'm up here for.

- Patrick ,,PJ" James

Opublikowano

No kufa nie wiem czy oni robia to na serio

ale mysle rze robia to na serio poniewarz maja żle w gluwce ;]

narutotagkopia.jpg

Miej wyjebane na wszystko i na wszystkich ! a tym bardziej na wyżej ustawionych mod*** którzy lizali d*psko żeby dostać posadę .

Opublikowano

Do wszystkich państwa, plujących się o łaskę dla dysortografików: ktoś już napisał, że jest to lenistwo i polać mu. Jeżeli dziecko potrafi się nauczyć tabliczki mnożenia, to do jasnej cholery dlaczego nie może kilku zasad ortografii ?

'But it's been no bed of roses no pleasure cruise
I consider it a challenge before the whole human race
And i ain't gonna lose
'

WTF ?! To nie jest reklama... Klikaj!

b234x60.jpg

Opublikowano

Dopra nigd błentóf ńe ropi ńe rupćje afery , płenty najtrześćiej śa prżerz metiny i tibijczyki , lóp pżez lenistwó alpo dyskgorgrawje .

Siema, z tej strony Qucheer. ;)

Opublikowano

Sam sobie to stwierdziłeś ? Ehhh, skoro na czytaniu poprzestałeś to zapewne nawet nie byłeś w poradni, nie miałeś przeprowadzanych badań pod dys.

Od razu każdy dostaje książeczki i ćwiczenia, co miesiąc masz pokazywać, że robisz.

Miałeś problemy, jednak czy ktokolwiek z osób do tego powołanych stwierdził to u Cb ?

fuu, zapewniam cię, ze gdybym do takiej poradni się udał na 100% oprócz dysleksji miał bym coś jeszcze, nie raz nauczyciele dziwili się, ze nie jestem dyslektykiem, a mimo to jak widać nie wale byków co 3słowo jak niektórzy. Więc uzasadnienia typu "moge robic blendy bo jestem dyslektykiem" możecie sobie w dopke wsadzić, mnie to nie przekonuje, albo ktoś pisze poprawnie po polsku albo jest analfabetą tyle w tym temacie, wszystko da się zwalczyć.

EXPmIpC.gif

Opublikowano

Do wszystkich państwa, plujących się o łaskę dla dysortografików: ktoś już napisał, że jest to lenistwo i polać mu. Jeżeli dziecko potrafi się nauczyć tabliczki mnożenia, to do jasnej cholery dlaczego nie może kilku zasad ortografii ?

To tak samo można mówić o maturze z matematyki. Młodzież tak na nią narzeka, a to przecież tylko z powodu ich lenistwa nie zdają. Osobiście zdawałem parę ładnych lat temu maturę wraz z matematyką rozszerzoną (wtedy była nie obowiązkowa) i uważam, iż matury na poziomie podstawowym niema możliwości nie zdać gdyż są tam zawarte kompletne podstawy. Zresztą podczas egzaminu z matmy są tablice matematyczne w których zawarte jest wszystko...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...