Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Praca za granicą.

DoraN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cze. Chciałbym się dowiedzieć jak to właśnie jest z tą pracą w Niemczech/Holandii - etc. Słyszałem, że są jakieś firmy, które przyjmują nieletnie osoby na zbiory owoców/warzyw. Nie wiem czy to mit czy prawda, także prosiłbym żeby ktoś obeznany się wypowiedział : ) Wypadałoby zarobić na jakieś auto czy coś w te wakacje, a w Polsce to nie ma co.. Niestety :D

1317454587-U195480.png

Opublikowano

W niemczech jak dobrze poszukasz to możesz pracować jako "zbieracz" kwiatów. Pracowałem, bo wujek miał znajomości ;p. A tak to są takie "ośrodki" coś jak pośredniak. Rodzice muszą wyrazić zgodę i zapewnić dojazd. Za miesiąc dostaniesz około 1000 €. Polega to na przenoszeniu / ścinaniu kwiatów. Ja prawdę mówiąc to się nie zmęczyłem przez te 170 godz. Ale najważniejsze to powinieneś dobrze znać język. Bo nawet bułek nie kupisz jak dobrze pójdzie.

graphic.png

Opublikowano

Nie sądzę żeby ktoś cię przyjął do pracy w wieku 16 lat zwłaszcza za granicą, nikt nie będzie siebie narażał żeby zatrudnić osobę nieletnią i mało kto takie przyjmuje, a jak dobrze wiem to możesz zarobić jakieś 55 Euro dziennie ale oczywiście jak uzbierasz z 75kg+ owoców, no ale jak by tak liczyć to za miesiąc masz jakieś 5.5tys zł.

Opublikowano

@up. Na 55 euro/dzień musiałby zapierdalać jak robot.

@top.

Te coś z kwiatami jest bezpieczne. Ja zarobiłem dokładnie 1500 € z noclegiem itd. Tylko jedzenie na własny koszt. Kupiłem se laptop i tv ;p.

graphic.png

Opublikowano

Ja gdy będę skończę szkołę jadę do Niemiec, trochę Ang. znam a ciutke Niem. Ja będę pracował jako kelner ;) mój kuzyn tam robi z swoją żoną ;) On kelner , ona przy kasie :P

Będzie duużo kasy, ale niestety, ograniczenia to ; Wiek i znajomości trzeba mieć ;x

nieregulaminowa sygna

Opublikowano

A z tymi kwiatami to po znajomości mieliście ?:)

Nie sądzę żeby ktoś cię przyjął do pracy w wieku 16 lat zwłaszcza za granicą, nikt nie będzie siebie narażał żeby zatrudnić osobę nieletnią i mało kto takie przyjmuje, a jak dobrze wiem to możesz zarobić jakieś 55 Euro dziennie ale oczywiście jak uzbierasz z 75kg+ owoców, no ale jak by tak liczyć to za miesiąc masz jakieś 5.5tys zł.

1. 17l

2. Przyjmowanie nielegalnych do pracy "lekkiej" jest legalne :P

1317454587-U195480.png

Opublikowano

Jakbym chciał czekać do 18 to bym tu nie pisał ;) Proszę o konkrety, a nie zmianę tematu ;d

1317454587-U195480.png

Opublikowano

Co to jeszcze Ci napisać.

Bez znajomości nie znajdziesz sobie pracy, przecież jak to ma wyglądać ? pojedziesz do Niemiec i będziesz pytał ludzi czy przyjmiecie mnie do pracy ?:D

nieregulaminowa sygna

Opublikowano
A tak to są takie "ośrodki" coś jak pośredniak. Rodzice muszą wyrazić zgodę i zapewnić dojazd. Za miesiąc dostaniesz około 1000 €. Polega to na przenoszeniu / ścinaniu kwiatów. Ja prawdę mówiąc to się nie zmęczyłem przez te 170 godz. Ale najważniejsze to powinieneś dobrze znać język. Bo nawet bułek nie kupisz jak dobrze pójdzie.

O to mi chodzi.

1317454587-U195480.png

Opublikowano

nikt nie zatrudni dziecka niepełnoletniego ( poniżej 18 lat ) na terenie uni europejskiej , przy obecnych przepisach musiał by być to wyjazd zorganizowany i osoba odpowiedzialna/zatrudniająca musiała by ponieść pełne prawne konsekwencje czyli przejąc obowiązki opiekuna prawnego na czas pracy

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

nikt nie zatrudni dziecka niepełnoletniego ( poniżej 18 lat ) na terenie uni europejskiej , przy obecnych przepisach musiał by być to wyjazd zorganizowany i osoba odpowiedzialna/zatrudniająca musiała by ponieść pełne prawne konsekwencje czyli przejąc obowiązki opiekuna prawnego na czas pracy

Haha i co jeszcze skopiujesz z tego googla?

Żałosny jesteś koleś, w Holandi mogą Cię legalnie przyjąć nawet w wieku 16 lat, jeżeli posiadasz numer sofi i meldunek oraz znasz język angielski na poziomie podstawowym i bez problemu możesz legalnie pracować np. po szkole lub w czasie wakacji i nie ma z tym problemu.

Gówno masz o tym pojęcie a wypowiadasz się.

Skąd ja to wiem?

Od kilku lat mieszkam tu na stale.

@Autor

Jeżeli masz znajomości/dowód lub paszport noi numer sofi, bez którego ciężko żeby gdzieś Cię wzięli to bez problemu nawet w wieku lat 15 możesz pracować w 100% legalnie :)

W niemczech nie wiem jak jest z pracą, ale w holandi luzik :D

963711463719651277415.png

|<|®Krzysztofa®|>|

Opublikowano

człowieku nie wydurniaj się i nie cytuj nam tu prawa innych krajów, i to jakie można zastosować jeśli się jest zameldowanym na stałe i posiada się sofi ( odpowiednik naszego NIP )

więc przestań wprowadzać chłopaka w błąd że zdobędzie prace jak tylko tam przyjedzie

my w przeciwieństwie do ciebie jesteśmy POLAKAMI i obowiązuje nas prawo polskie a nie kraju w którym będzie się zatrudnionym, o ile jeszcze dobrze pamiętam dowody osobiste nadal wydaje się tylko osobom pełnoletnim które ukończyły 18 lat a on nawet tylu nie ma i nie posiada dowodu

bez dowodu czy dokumentu nikt nie znajdzie pracy ( legalnej bo tylko o takiej tu piszemy ) za granicą chyba że pod opieką albo upoważnieniem opiekuna prawnego

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Jeżeli nie ma dowodu to fakt nie znajdzie pracy, ale jeżeli miał by tam znajomości to i bez meldunku znalazła by się dla niego praca.

my w przeciwieństwie do ciebie jesteśmy POLAKAMI

A ja kim jestem? Chinczyk kurwa? :O

Dowód może sobie tymczasowy wyrobić, i taki mu wystarczy, ale tylko jeżeli ma znajomości itp, bo tak to nie znajdzie :)

963711463719651277415.png

|<|®Krzysztofa®|>|

Opublikowano

Nie da rady na dowód tymczasowy, sam szukałem kiedyś tak pracy, wymagali obecności opiekunów przy zatrudnieniu i przez cały okres pracy. Bez meldunku w danym kraju albo jako grupa zorganizowana z opiekunami nie można było niestety załatwić pracy

Mało kto chce przyjmować nieletnich nielegalnie do pracy bo w razie wpadki kary są dość duże od 5 tys euro do 2-3 lat więzienia dla pracodawcy.

Zgodze sie że dla tych co mieszkają albo uczą się w jakimś kraju, są zameldowani albo posiadają co najmniej prawo tymczasowego pobytu i są niepełnoletni bez problemu można znajść pracę w wieku od 15 do 18 lat legalnie, ale tymczasowa w innym kraju na okres tylko wakacji dla młodego polaka bez dowodu osobistego to już wielki problem.

Warto poczytać przepisy, legalnie nie wolno nieletniemu pracować więcej niż 6 h dziennie przez 5 dni w tygodniu. Spotkałem się nawet z oszustwami jakie potem pracodawcy wykręcali dla niektórych co tak załatwiali pracę, robili prze 10-12 h dziennie a w koncowym rozrachunku legalnie wypłacił im stawki według dozwolonych prawnie godzin. Czyli można powiedzieć ze zostali wychujani na cacy bo nie mieli podstaw nawet zaskarżyć pracodawcy, bo o co skoro po skończonej pracy nie mogą udowodnić ze pracowali więcej godzin :(

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Norwegia, prace w kazdym mozliwym miejscu (oprocz burdelu, baru i monopoletu) bez problemu dostaniesz o ile masz pozwolenie na pobyt z tego cos mi wiadomo ;d Sezonowych zajebiscie duzo jest

Walmart_moonwalk_cart.gif?

Pozdro!

Opublikowano

ANglia - od 16 roku zycia mozesz normalnie zapierdzielać. Robota jest lipna, ale jak mieszkasz "na kupe" za pol darmo... mozesz wyciagnac 200 funtow na tydzien. Praca przez pośredniak, do niektorej roboty musisz zdac test bhp - inglisz wymagany. Praca glownie w fabrykach.

Opublikowano

Tak jak UP

Holandia,

Zbieranie owoców/warzyw ;)

ok. 2000 Euro za miesiac -500 euro za mieszkanie i pożywienie.

Przywozisz do polski 1500 Euro i jesteś miszczu :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Słuchaj. Nieletnie to nie wiem czy idzie zatrudnić. Ale wiem że studentów i osoby do 25 roku życia biorą chętnie ponieważ firma nie odprowadza jakiegoś tam podatku i im się bardziej opłaca.

Musiałbyś z jakimś pośrednikiem się skontaktować on Ci powie. Tylko pamiętaj taka robota to ostry zapierdal i oni mogą ci powiedzieć że będziesz po 6 godz robił a przyjedziesz i po 12 będziesz zapierdalał

1xbQbvo.png

"Znalazłem w sobie radość wynikającą  ze świadomości, że chcę wałczyć" - Witold Pilecki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...