Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ściągasz pliki z internetu? Już cię namierzają.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Uważaj, możesz zapłacić nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych.

Niektórzy nie zdają sobie sprawy z tego, że są w sieci obserwowani przez prywatne firmy, kancelarie prawne działające nie tylko na zlecenie organizacji zarządzających autorskimi, ale także na własną rękę.

Gdy namierzający trafią na ślad osoby, która może być winna piractwa, wysyłają do niej wiadomości, w których straszą sądem i wymuszają odszkodowania, nawet kilkudziesięciotysięczne. Wielu płaci z obawy przed sądem, chociaż niektórym z nich prokurator nie postawiłby nawet zarzutów.

Gdańska Agencja HetMan na swojej stronie informuje, że do monitorowania sieci wykorzystuje program Antypirat, który przeszukuje sieć po frazach kluczowych takich jak: nazwa programu, nazwa pliku, tytuł książki, tytuł audiobooka. Gdy już wiadomo, gdzie, kiedy i skąd pobierano pliki, ustala się, kto to zrobił. Jednak nie wszystkie kancelarie tak robią.

Niektóre stosują prowokacje na wzór tych policyjnych. Zakładają własne konta, np. na Chomikuj.pl i wrzucają tam szczególnie poszukiwane pliki. Tylko czekają aż ktoś pobierze i przekaże dalej.

E-windykatorzy nie znają danych osobowych potencjalnych sprawców. Aby je uzyskać, muszą zwrócić się do administratorów serwisu. Ci jednak zazwyczaj odmawiają udostępnienia. Gdy tak się stanie, e-widykatorzy wykorzystują kodeks postępowania karnego i o domniemaniu popełnienia przestępstwa zawiadamiają organa ścigania, występując w imieniu twórców, producentów oprogramowania, wydawnictw.

Mają wgląd w akta postępowania i stamtąd biorą dane osobowe internauty. Wówczas mogą się już zwrócić bezpośrednio do niego, by zapłacił odszkodowanie.

Maile do internautów udostępniających w sieci muzykę, filmy czy e-booki wysyła się hurtowo. Na forach roi się od pytań, co zrobić, gdy się dostało wezwanie do zapłaty odszkodowania. Wysokość żądanych kwot jest różna – zazwyczaj waha się w przedziale 1000-1500 zł, ale był rekordzista, który dowiedział się, że ma zapłacić 30 tys. zł.

Ponoć pieniądze w całości trafiają do poszkodowanych artystów, jednak trudno uwierzyć, że ścigający nic na tym nie zarabiają. Nie chcą przyznać się, jakiego rzędu są to sumy.

źródło : Komputerswiat

Opublikowano

wiadomo nareszcie wzieli się do walki ze złodziejami :) , dla informacji cześć ludzi płaci by nie narażać sie na większe koszty z postępowania a nie powinni bo to zwykłe zastraszanie

ACTA unormuje ten rodzaj wpół legalnego działania i nie będzie można na tej podstawie zadać żadnych odkodowań bez udowodnienia winy a nie domniemania

ale jak widać większość i tak ma to gdzieś

1327165043_by_boreczek1982_500.jpg

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Nie ma co się śmiac dzieciaki, znajomy dostał 5 tys do zapłaty za ściąganie z torrentów, no ale dla was to jest śmieszne doczasu aż rodzice niedostaną pisemka z karą do zapłaty, nawet można zobaczyć co sie dzieje z firmamy typu filesonic blokuja ściąganie, mogą ściągać tylko jedynie właściciele plików, dodajmy że chomikuj robi ludzi w chuja bo sprzedaje im nasze dane, wszystko zaczyna powoli być kontrolowane, pozdrowionka dla kumatych.

Opublikowano

Nie ma co się śmiac dzieciaki, znajomy dostał 5 tys do zapłaty za ściąganie z torrentów.

elo elo i jeszcze pewnie zapłacił...

EXPmIpC.gif

Opublikowano

Przeczytałem tak pobieżnie to co napisałeś... wyciągając ogólnie wnioski chodzi o to że można zapłacić karę za ściąganie różnych plików z internetu (mogą namierzyć za pomocą danych, ip i takie tam)

Moim zdaniem powinien płacić nie ten kto ściąga a ten kto udostępnia... Chyba po to jest internet, aby z niego korzystać i często ktoś nieświadomie pobiera coś narażając się na koszty.

Serwisy udostępniające takie pliki powinny być kontrolowane (surowo) a jak nie to niech je pousuwają....

Bo jeżeli jest strona, guziczek pobierz i plik który mnie interesuje za darmo to już wolę ryzykować niż tam wydać 20-100zł a dotąd ryzyko było minimalne : >

A w ogóle co rodzice mają zrobić pozabierać komputery dzieciom ? Dzieci nabroją a oni za to "bulą". Wydawanie kasy przez internet powinno być

możliwe tylko i wyłącznie przy potwierdzeniu, że jest to osoba świadoma swego czynu i ryzyka że może zapłacić.

Wieem trochę namieszałem ale już nie mam czasu poprawiać...

I dlaczego skoro przykładowo tysiące ludzi ściąga dany plik kilku wybranych ma płacić a reszta nie ?

@V wiem że nie ty....Ogólnie mówię :D

1329228482-U118767.png

Opublikowano

to ja mam teraz płacić za to, ze sciagam pliki ktore udostępniają duże strony typu piratebay i które ściagają również tysiące innych ludzi? to chyba oni powinni miec problemy lolz. za to ze na ich serwerach znajduje sie ten cały piracki syf.

EXPmIpC.gif

Opublikowano

Ściąganie nielegalnych plików nie jest przestępstwem

Ale udostępnianie ich przez Torrenty ,na różnych forach warezowych już tak

Więc nie strasz ludzi takimi niesprecyzowanymi artykułami bo one są gówno warte i pisane są przez ludzi którzy mają coś z tego

Jak czytacie już takie artykuły to czytajcie jest z rzetelnych źródeł typu : rzeczpospolita, forumprawne

Opublikowano

przy torrentach na stronie nie znajduje sie nawet jeden pliczek co się ściąga z internetu więc stronna nie może być pociągnięta do odpowiedzialności , ale to już zależy tylko od lokalnych przepisów prawa w danym kraju gdzie jest strona

nie wiem jak można się oburzać o to że pociągnie się do odpowiedzialności osobę która ściąga nielegalnie pliki z internetu ( i jej to udowodniono) a nie serwis co udostępnia, bo jakoś nie widzę by ktoś na siłę wpychał pliki komuś do ściągnięcia

chyba sie wie co się ściąga, no chyba że przy komputerze siedzi wyjątkowo bezmyślna osoba i sobie klika nie wiadomo nawet po co

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

przy torrentach na stronie nie znajduje sie nawet jeden pliczek co się ściąga z internetu więc stronna nie może być pociągnięta do odpowiedzialności , ale to już zależy tylko od lokalnych przepisów prawa w danym kraju gdzie jest strona

nie wiem jak można się oburzać o to że pociągnie się do odpowiedzialności osobę która ściąga nielegalnie pliki z internetu ( i jej to udowodniono) a nie serwis co udostępnia, bo jakoś nie widzę by ktoś na siłę wpychał pliki komuś do ściągnięcia

chyba sie wie co się ściąga, no chyba że przy komputerze siedzi wyjątkowo bezmyślna osoba i sobie klika nie wiadomo nawet po co

Dziwi mnie że taki dopisek może już oczyszczać całkowicie właścicieli stronek.

Np. Taki dopisek jest na największym forum warezowym w Polsce :

Na tej stronie nie są umieszczone żadne pliki, a jedynie informacje na ich temat (opis, długość, kodek, typ, rodzaj kompresji, suma kontrolna itp.).
Pamiętaj, że pliki objęte prawem autorskim wolno zgrywać z sieci jedynie, jeżeli posiada się w domu ich oryginalną wersję, a ściągniętą kopię będzie się traktować jako zapasową.

To jeżeli userzy wstawiają takowe linki powinny być One chyba usuwane.To tylko pokazuje jak Polskie prawo jest dziurawe i łatwo je obejść lub obrócić na swoją korzyść

Gość malutki688
Opublikowano

takie infoformacje juz dawno byly:P pod tym wzgledem sie chyba za duzo nie zmienilo:P

Opublikowano

a co ma prawo polskie do serwera na którym stoi strona ?

liczy się prawo państwa w którym znajduje się serwer

równie dobrze można oskarżyć każdą osobę dającą link do jakiegokolwiek programu, cracka czy seriali nawet tu na forum, a na dodatek właściciela forum od którego nie zależy treść postów :) , ale jak wiadomo forum obowiązuje prawo niemieckie

o ile się nie mylę nie ma nigdzie nakazu ściągania, odpowiedzialności nie można zwalić na autorów takich stron, każdy odpowiada za siebie co ściąga

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

a co ma prawo polskie do serwera na którym stoi strona ?

liczy się prawo państwa w którym znajduje się serwer

równie dobrze można oskarżyć każdą osobę dającą link do jakiegokolwiek programu, cracka czy seriali nawet tu na forum, a na dodatek właściciela forum od którego nie zależy treść postów :) , ale jak wiadomo forum obowiązuje prawo niemieckie

o ile się nie mylę nie ma nigdzie nakazu ściągania, odpowiedzialności nie można zwalić na autorów takich stron, każdy odpowiada za siebie co ściąga

W Sumie zapomniałem o tym.Własnie coś mi się przypomniało że ostatnio chomikuj chcieli tak zamknąć ,a okazało się że mogą chuja zrobić bo server jest gdzieś gdzie prawo nie obowiązuje takie.Z tego co widzę server w Texasie/Ameryka Północna

Opublikowano

Ja mam taką sytuacje ...

Przyszedł mi list że mam zapłacić 298zl za to że pobrałem jakiś film z strony

[/color]
[color=#ffa500]Pobieraczek[/color]

[color=#ffa500]

Ale narazie tego nie zaplaciłem i nie mam zamiaru...

OkeanoS

Opublikowano

Pobieranie plików (z nieudostępnianiem ich dalej) :

- typu muzyka

- filmy

- e-booki

Nie jest karalne w naszym kraju ;).

Pobieranie oprogramowania jest nielegalne i karalne.

Tego kolesia co pobierał torrenty złapali bo nie wyłączył udostępniania co jest zakazane :).

Btw. Komputer Świat to shit, a nie dobre źródło wiele informacji ściągają z innych portali, a potem je tłumaczą na nasz język .

jqeuR.png

Opublikowano

dodaj jeszcze sprzedaż i przeróbka kodu jest karalna

w torrentach wystarczy włączyć szyfrowanie połączeń i ściągnąć liste adresów zbanowanych ( nipfilter, IP filter ), praktycznie wszystkie nowe wersje programów to obsługują

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

@up

było tak, teraz nie jest Pisze dużymi literami na dole strony :

Informacja dla użytkowników

Podczas 10-dniowego bezpłatnego okresu próbnego przysługuje prawo do pisemnego odstąpienia od umowy (fax, email itp.). Po upływie 10-dniowego okresu próbnego ważność i koszt umowy zgodnie z Regulaminem.

Opublikowano

Jeden koleś wykablował na mnie, że niby nakurwiam z torrentów 24/7. Te co miałem na dysku pobrane gry itd. To po prostu wyjebałem jak weszli policjanci. Gówno mi zrobili, bo muszą to udowodnić. A jeżeli miałem coś na płycie to mówiłem, że to kopia, bo oryginały mam od kumpli.

graphic.png

Opublikowano

pff.

Ja się dziwie co to za rejestracje w imageshack i przeklej a to pewnie to :/

@edit uff. do mnie nic nie wysłali.

EXPmIpC.gif

Opublikowano

Tak , to ja wyłączam komputer. Bo zaraz będzie kara za włączenie komputera.

d113e6bd9c03f.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...