Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Jak krok po kroku postawić serwer na plikach od Badara ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie w moim pierwszym poradniku !

Z tego co wiem, wiele osób ma problem z plikami od Badara, tu jednemu to nie działa, drugiemu tamto, a trzeciemu nie może kolega wbić na serwer - i to się ciągnie w nieskończoność !

Trzeba temu zaradzić !

Oto tutorial : Jak krok po kroku postawić serwer na plikach Badara?

Tutorial obejmuje całość (od ściągnięcia plików, aż po odpalenie samego clienta)

Zapraszam !

Na początku musisz zaopatrzyć się w takie programy jak:

- Hamachi - chyba nie trzeba tłumaczyć

- Portmap - do odblokowania portów

- VirtualBox - do stworzenia wirtualnej maszyny

- Client FTP - ja polecam FileZille

- Navicat - program do obsługi bazy danych

Wszystkie te programy znajdziesz wpisując odpowiednie kwestie w google.

Poza tym potrzebujesz także takich plików jak:

- Sprawny paker do pobrania tutaj:

http://www.mpcforum.pl/topic/193085-tutsprawny-paker-do-plikw-eix-i-epk-paker-do-mob-proto-i-item-proto/ 

Oraz:

- Pliki serwerowe by Badar

- Launcher (nie ten od Badara)

- BugFix do wrzucenia na przez SFTP

Znajdziesz je w tym temacie :

http://www.mpcforum.pl/topic/553249-dlreupload-plikow-by-badar-dodatek-bugfix-na-mysql-pliki-od-m-c-n-c-c-p-l-w-jednym-pliku/ 

Po pobraniu w/w plików możesz brać się do pracy !:

Rada na początek - zrób sobie osobny folder, w którym będą tylko pliki dotyczące serwera, gdyż potem się pogubić można

;)

- Stwórz sieć w hamachi (nie będę opisywał jak - bez przesady :P )

- Wypakuj pliki od Badara - hasło mpcforum.pl

- Odtwórz plik SF-by-badar z tym niebieskim pudełkiem.

- Wejdź w ustawienia :

*Zakładka ogólnie/podstawowe - Zmieniasz nazwę serwera na swoją

*System/Płyta główna - Pamięć RAM polecam mniej jak połowę, jeżeli masz minimum 4GB ramu gdyż komputer muli niemiłosiernie :D. Poza tym w "kolejności startowania" musi być zaznaczona "sieć" (reszte zostawiacie jak jest)

*System/Procesor - Zaznaczasz Włącz PAE/NX (niezaznaczenie będzie powodowało krytyczne błędy przy bootowaniu wirtualnej maszyny)

*Ekran/Wideo - Polecam zmienić ciut poza czerwony pasek (wiecej jak 9 MB)

*Sieć/Karta 1 - Podłączona do: Wybierasz " Mostkowana karta sieciowa (bridged) " Nazwa: Hamachi Network Interface.

(jeżeli coś z w/w miałeś zaznaczone, lub wybrane, tak zostawiasz)

- W ustawieniach to będzie na tyle.

- Zanim odpalisz maszynę odblokuj porty.

*Gotowiec - wklejasz to do portmap.ini w portmapie:

http://wklej.to/nugFU

*Jednak należy wszędzie gdzie pisze :

IP-tu wpisz

wpisać IP z Hamachi z końcówką 100. Np dla IP 5.154.54.21 będzie to 5.154.54.100

* Z tak zmodyfikowanym portmap.ini odpalasz portmapa i wszystkie porty powinny świecić na zielono.

- Teraz uruchamiasz swoją maszynę:

*Wciskasz F1 i zaczyna się bootowanie. Czekasz...

*Kiedy wyskoczy logowanie wpisujesz:

Login: root
Hasło: badarformpc - nie widać jak wpisujesz

- Następnie wyskoczy ekran powitalny, po czym wpisujesz:

sysinstall

*Wybierasz kolejno : Configure/Networking/Interfaces po czym wybierasz dwa razy "no"

*Wyskoczy szare okno - Host i Domain zostawiasz wciskajac enter, w IPv4 Gateway wpisujesz swoje IP z Hamachi z normalną końcówką,

name server zostawiasz wciskajac enter, w IPv4 Address wpisujesz swoje IP z Hamachi z końcówką 100. Netmask zostawiasz 255.255.255.0.

Wciskasz enter az do wyjscia z okna, wyskakuje wiadomosc wciskasz "yes".

*Następnie wciskasz cancel/cancel/exit install.

- Potem wpisujesz w konsoli następujące komendy, jedna po drugiej :

/etc/rc.d/netif restart

ifconfig

Czas na BugFixa:

- Po wpisaniu komend wchodzisz na swojego klienta FTP logujesz się - w przypadku filezilli w ten sposób:

*Serwer : Wpisujesz swoje IP z Hamachi z koncowka 100

Nazwa użytkownika : root

Hasło: badarformpc

Port: 22

- Wszystko powinno pójść gładko i powinny wyskoczyć foldery.

- Rozpakowujesz plik "BugFix do FTP"

- w SFTP wchodzisz kolejno w foldery : /var/db/mysql/mysql/ i tutaj wklejasz i podmieniasz zawartość archiwum "BugFix do FTP"

- Wychodzisz z SFTP i w konsoli wirtualnej maszyny wpisujesz

reboot

- Czekasz, logujesz się jak poprzednio i wpisujesz :

./start

- Serwer spyta, ile channeli odpalić - odpal narazie jeden.

- Czekaj aż wyskoczy "Operation Timed Out"

Gratulacje ! Właśnie ukończyłeś stawiać serwer ! ... Ale... co dalej ? No właśnie !

- Potrzebujesz jakiegoś niezakodowanego klienta prywatnego serwera, lub czystego metina z 2010r.

- Rozpakowujesz launchera do folderu z grą, w serverimfo.py zmieniasz IP na ten z Hamachi z końcówką 100.

- I teraz nadchodzi ten moment - jednym serwer po tym etapie już działa, innym nie (mi na przykład działał). Jeżeli Ci nie działa ( czy może działa, ale tak czy siak musisz to kiedyś zrobić ) rozpakowujesz Pakera i rozpakowujesz nim pliki root (postępuj zgodnie z instrukcją w temacie z udostępnionym pakerem). Po rozpakowaniu edytujesz plik serverinfo.py ( w pliku root ) w następujący sposób.

*Podmieniasz jego zawartość z :

http://wklej.to/IUvLR

*Oraz w miejsca, gdzie wpisane jest "IP" wpisujesz swoje IP z hamachi nie usuwając cudzysłowów, oraz w miejsce "nazwa_serwa" nazwe swojego serwera.

*I tu jest problem (proszę mnie sprostować) - nie wiem czy trzeba wpisac IP z koncowka 100 czy nie? Mi obie wersje działają.

- Jak wszystko zedytujesz zapisujesz plik, pakujesz root (zgodnie z instrukcją w temacie z udostepnionym pakerem) i wklejasz go do folderu pack.

Gra nie chce się włączyć? Wywala błędy? Coś źle zrobiłeś w serverinfo.py w roocie.

- Teraz włączasz navicat, klikasz connection/połączenie.

*W 1 tabelce wpisujesz nazwe swojego serwera

*W drugiej IP z hamachi z koncowka 100

*Port 3306

*Login: root Hasło: badarsql

Nie chce połączyć z Navicatem? Najprawdopodobniej coś źle zrobiłeś w Sysinstall - przejdz do tego punktu i popraw to !

- Wchodzisz w account, potem w tabelkę account i edytujesz dane na swoje (password musi byc zakodowany) - jednym słowem tworzysz konto.

- Wychodzisz z navicat.

- Konto możesz także stworzyć na swojej stronie - w przeglądarce wpisujesz swój IP z hamachi z koncowka 100 i normalnie sie rejestrujesz. Mogą wyskoczyć błędy, ale nie przejmuj się, konto i tak zostało utworzone pomyślnie. Jeżeli chcesz, aby inni mogli łączyć się ze stroną, w portmapie odblokowujesz port 80, tak jak inne. Stronę możesz dowolnie edytować przez SFTP w /usr/local/www/apache22/data/ - ograniczeniem jest tutaj jednak tylko wiedza :)

- Po tym wszystkim restartujesz serwer, logujesz sie odpalasz i włączasz klienta, tworzysz postać - jeżeli chcesz nadać jej GMa, to wychodzisz z gry, wchodzisz w navicat - common, gmlist i dodajesz tam swoją postać: ID - ID konta, mAccount login do konta, mContactIP twoje IP z hamachi z koncowka 100, lub tego kto ma miec Gma, mAuthority - IMPLEMENTOR.

Ciekawostka : Możesz dowolnie zmienic nazwe swojej postaci w zakladce Player tabelka Player.

Wychodzisz z Navicata, resetujesz server.

Uwaga ! :

Jeżeli chcesz, aby ktoś zagrał na twoim serwerze, musi być połączony z Twoją siecią, musisz mu wysłać launchera ze zmienionym serverimfo.py z twoim adresem ip z NORMALNĄ KOŃCÓWKĄ ! Tak z NORMALNĄ KOŃCÓWKĄ !.

Gratulacje !!!

Właśnie postawiłeś swój serwer, i masz z niego pełen użytek, oraz GMa, i możesz go dalej edytować ile wlezie !

Mam nadzieję, że tutorial pomoże wielu osobom. W razie błędów proszę śmiało wytykać - krytyka mile widziana - jednak myślę, że takowych nie będzie.

Tutorial można kopiować, jednak wymagany jest podpis by Fieranka z mpcforum.pl, lub by GrzesiQ

Opublikowano

Skoro krytyka mile widziana to sie o jedną rzecz doczepię .

Otóż wprowadzasz userów w błąd co do "FTP" , na FreeBSD oryginalnie mamy SFTP (shell file transfer protocol) . =)

@Down - luzik, ja się nie chciałem jakoś chamsko czepić tylko Cię naprowadzić ; p .

Opublikowano

Ok dzieki poprawie :) Sam jestem laikiem, i napisalem ten tutorial tylko w oparciu o doswiadczenie co do Twoich plików, nie umiejetnosci ;)

Opublikowano

Super - rob dokladnie wedlug poradnika - jakby cos nie dzialalo napisz mi, a powiem Ci ocb, a poradnik sprostuję

Jednak chyba z 10 razy sprawdzałem go przed dodaniem wiec nie powinno byc bledow

Opublikowano

Super - rob dokladnie wedlug poradnika - jakby cos nie dzialalo napisz mi, a powiem Ci ocb, a poradnik sprostuję

Jednak chyba z 10 razy sprawdzałem go przed dodaniem wiec nie powinno byc bledow

Będziesz pisał zapewne kolejny tutek, jak już dam swoje FreeBSD ^^ .

Opublikowano

przecież te pliki są chujowe : /

Po pierwsze to widze u Ciebie zero kultury, a głos takich osób wogóle się nie liczy ;) - widać to także po twojej sygnaturze...

Jeżeli tak twierdzisz, użyj innych, ładniejszych słów i rozwiń swoją wypowiedź, gdyż twoje zdanie jest nafaszerowane subiektywizmem.

Argumenty kolego, argumenty - czemu te pliki Ci się nie podobają? Bo nie umiesz na nich serwera postawić? Trzeba troche ruszyć mózgiem i wszystko się da.

Zapewne zaraz będziesz mnie hejtować, bo jestem niższy rangą i mam mniej postów - w końcu ten co ma jakąś tam range "może wszystko" ... Od razu dam Ci odpowiedź:

Uwierz, że nie jest to pierwsze moje forum o podobnej tematyce, a zarejestrowałem się na nim niedawno, gdyż chyba najwięcej ludzi siedzi w temacie serwerów MT2.

Opublikowano

Mam pytanie bo jak stworzyłem nowe konto to mam jakieś 2 postacie puste a chciałem mieć inne królestwo

Więc powiedzcie co mam zrobić

giphy.gif

"Są ludzie, którym szczęście mig­nie tyl­ko na mo­ment, na mo­ment tyl­ko się ukaże po to tyl­ko, by uczy­nić życie tym smut­niej­sze i okrutniejsze." ~ Stanisław Dygat

Opublikowano

@UP Zrób kolejne konto ;p

A co do tematu, czy "instalacja" tych plików jest aż tak skomplikowana, żeby pisać o nich oddzielny temat? ;>

Poszukuje pluginu Gr2 do 3Ds max 2012.

haac.jpg

Jestem jaki jestem i tego NIE zmienię!

Moje Tut'y

Video tut jak dodać mapę na swój serwer:

http://www.mpcforum.pl/topic/416201-videotut-jak-dodac-mape-na-wlasny-serwer/page__gopid__2960589#entry2960589

Texture Mod:

http://www.mpcforum.pl/topic/406659-download-texture-mod/page__p__2892270__fromsearch__1#entry2892270

Znaczek GM:

http://www.mpcforum.pl/topic/367597-dl-znaczek-gm/page__p__2603024__fromsearch__1#entry2603024

Nowe Zbroje By Baso:

http://www.mpcforum.pl/topic/478940-dltutzbroje-by-baso/

Opublikowano

@UP Zrób kolejne konto ;p

A co do tematu, czy "instalacja" tych plików jest aż tak skomplikowana, żeby pisać o nich oddzielny temat? ;>

Dla wiekszości tak. Jak myślisz, skąd wzieło się te 30 stron zaspamionych głównie pytaniami i problemami z plikami badara wlasnie w jego temacie? Myślę, że sam odpowiesz sobie na to pytanie bo jesteś inteligentny ;)

Opublikowano

Ja z nich korzystam - robiłem dokładnie tak jak opisałem to w poradniku, i nie widze w tych plikach niczego zlego. Wiadomo, chce się wgrać nowe bronie, zbroje czy inne duperele to robi się to samemu. Najpierw trzeba ogarnac te pliki "nauczyc się ich" i można zrobic z nimi wszystko ;)

Opublikowano

Dzięki. Pojawił się kolejny problem. Ten bugfix, to tamten temat w koszu i są xxxx w nim, a w temacie badara link nie działa bo multiupload padło. Reupnie może ktoś?

1344965439-U588768.png

We are a legion...

Opublikowano

Wejdz na chomika GrzesiQ - tam masz wszystko co potrzeba - innego źródła nie ma, więc prosze o nie hejtowanie. Pliczek zajmuje raptem 1 kb.

Opublikowano

w Name Serwer trzeba wpisać 4.2.2.3 inaczej nie będzie działało gościu , robisz TuT'a a podstawy nie ma..

Ja wpisuję 4.2.0.3 i działa, więc nie wiem czy tak trzeba.

• 4 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 6 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...