Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

"Daj się złapać !" - czyli sprytna pułapka na wszystko co się rusza !

PanEnderman

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć i czołem !

Dziś pokażę wam bardzo fajną pułapkę

na mobki / ludzi !

Gdy mobek wejdzie do obszaru pułapki z pewnością

stamtąd nie wyjdzie !

Jedyne rozwiązanie to użycie enderpearl do tepnięcia się

w inne miejsce ( mało ludzi nosi ten item przy sobie )

Gotowa pułapka na multiplayer !

20111218124651.png

20111218124639.png

20111218124702.png

Są 3 zabespieczenia !

-soulsand uniemożliwia sprintowanie

- pistony uniemożliwiają wyjście gracza z pułapki

-piecyki uniemożliwiają otrzymanie jakiejkolwiek pomocy z zewnątrz

np. przez przepchnięcie klocków pistonem tak aby było przejście

Pułapka działa na survival gdy są cuboidy ale nie ma komend typu /spawn itp.

Więc zaczynamy !!!

Krok 1 :

Szykujemy itemki potrzebne do pułapki :

Jaki kolwiek budulec ! ( Ja wybrałem

Grid_Kamienne_ceg%C5%82y.png )

16 tłoków

Grid_T%C5%82ok.png

Kamienne płytki naciskowe

Grid_Kamienna_p%C5%82yta_naciskowa.png

Krok 2 :

Kopiemy takie dołki jak na obrazku o głębokości 1 kratki

20111210225432.png

Krok 3 :

Robimy prowizoryczną obudowę naszej pułapki

20111210225526.png

Krok 4 :

W wykopane przez nas rowy stawiamy tłoki

20111210225610.png

Krok 5 :

Obok pistonów wewnątrz stawiamy kamienne płyty naciskowe

20111210225631.png

W zasadzie pułapka już działa ale ... gdy chcemy zwiększyć jej

efektywność na ludzi ... dodajemy po środku cenne materiały !

Gdy człowiek widzi w minecrafcie coś cennego odrazu do tego

biegnie ! Więc posługując się tą zasadą ... zwiększamy efektywność

naszej pułapki !

20111210225642.png

Pułapka jest zrobiona ! Oczywiście na multi musi być ona postawiona

na cuboidzie bo inaczej rozbroją ją ...

Działanie pułapki polega na tym :

Gdy gracz zaciekawiony wejdzie do środka pistony

podniosą się do góry ! Jeśli stanie na środku ( nie na płytach )

Pistony opadną ! Ale nie da się z tego uciec !

Jedynym wyjściem jest użycie ender pearl która

umożliwia teleportowanie się !

Działanie :

20111210225651.png

Płyty naciskowe podnoszą pistony co uniemożliwia ucieczkę

^^

Do czego taka pułapka może służyć ?

Otóż gdy jakiś mob / człowiek się złapie

możemy go spalić zapaliczką bądź zabić !

Wówczas otrzymamy jego drop !

Dziękuję za uwagę ... pozdrawiam

^^

Proszę o zdjęcie moich 5 % !!!!!!

• Odpowiedzi 66
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Jestem pod wrażeniem pomysłu, lecz muszę Cię zmartwić - da się uciec.

Wystarczy nacisnąć dwa razy w, po czym przeskoczyć płytki naciskowe z dużą

prędkością.

Na początku, bez przeczytania nie wiedziałem o co chodzi, ale nie trudno

się domyślić.

Twój pomysł?

1325541807-U460344.png

|Member|Pro User|

Opublikowano

@up nie wiem , ja próbowałem przeskoczyć itp. i nic ^^ i dach musi być koniecznie na poziomie 2 aby skaczący gracz nie przeskoczył pistona ^^

Tak , eksperymentowałem z pistonami i wymyśliłem coś takiego ^^ zainstalowałem to na multi i ludzie wpadali co chwila xD

Opublikowano

Mi się obecnie jeden raz udało, ale chyba tylko i wyłącznie przez ścinkę mojego komputera, więc

ogólnie można uważać tą pułapkę za niepokonaną.

Ja przerobiłem trochę twój pomysł, i po wejściu na którąś z

płyt, pitsony są podniesione do góry i nie opadają ( użyłem bramki )

ps.Ta pułapka działa również na zwierzęta ;P

1325541807-U460344.png

|Member|Pro User|

Opublikowano

@up Jest jedna wada twojej przeróbki ... a mianowicie jednorazowe użycie ... jeden gracz się złapię i lipa ! A natomiast najprostsze jest najlepsze !

W moim pomyśle może złapać się tyle osób / mobów ile wlezie :}

Opublikowano

A no też racja, ale zamontowałem również ukryty przycisk restartu, więc z mojej pułapki wtajemniczeni mogą wyjść ;)

Gdy się naciśnie owy przycisk restartu, dolna podłoga(ta co u Ciebie jest z diamentów) rozsuwa się, i wpada się do bazy.

Oczywiście przycisk jest bardzo dobrze zabezpieczony, gdyż ja to zrobiłem na większy obszar

1325541807-U460344.png

|Member|Pro User|

Opublikowano

może i dobre ale na serwery multi się za bardzo nie nada z powodów:

- ktoś kto wejdzie po prostu by tam siedział

- zwykle na serwerach są komendy na teleportowanie na spawn/do domu/do ważniejszych miejsc na serwie

- jeśli jesteś zwykłym graczem na serwie to jak zrobisz tą "pułapkę" to każdy może rozwalić bo cuba nie założysz na to ;p

"możemy go spalić zapaliczką bądź zabić !"

tylko nie pomyślałeś o tym że on może gasić pożary? ogień może być wyłączony na serwie? gracz może się bronić?

ogólnie te pułapki są znane od wyjścia wersji 1.7.x więc nie wiem czy to takie dobre

Opublikowano

@up

Otóż chyba nie wiesz jakie to jest nudne siedzieć w takiej pułapce ... zniechęcony gracz popełni samobójstwo i itemki nasze ^^

zwykle na serwerach są komendy na teleportowanie na spawn/do domu/do ważniejszych miejsc na serwie

Tutaj się częściowo zgadza ... ale to /spawn /sethome itp . to są na rpg - fb więc ... a chodziło mi o survival ^^ - z małymi cubami

tylko nie pomyślałeś o tym że on może gasić pożary? ogień może być wyłączony na serwie? gracz może się bronić?

Nie pomyślałeś , że można lave rozlać ?

ogólnie te pułapki są znane od wyjścia wersji 1.7.x więc nie wiem czy to takie dobre

Jeśli były takie znane , to dla czego sam na to nie wpadłeś ? -,-

Opublikowano

Znałem to już wcześniej. Tylko troszeczkę inną wersje. Poza tym z tego co wiem można z niej uciec. Z mojej raczej nie :D

Ale za pomysł masz "Lubię to"

15005964.jpg

Nie zbieram ani minusów ani plusów... Ja po prostu się udzielam.

Opublikowano

Ale jeszcze jakoś inaczej. Pamiętam bo na innym forum widziałem tuta "jak uciec z najczęstszych pułapek" i był przykład z płytką.

15005964.jpg

Opublikowano

@PanieEnderman

Pułapka zachwycająca... Jeżeli chodzi o multiplayer niestety już na pierwszy rzut oka widać iż to jest pułapka... pistony nie sposób odróżnić. Za to na moby jest w miarę dobra... z tym, że jeśli łup wpadnie idealnie pośrodku, ciężko będzie nam go wziąć. Polecam jednak zrobić wysokość na 3, wtem nie będziemy mogli skakać, aczkolwiek to bardziej pod pułapkę na ludzi, ponieważ enderman nie wejdzie (za duży ><). Pomysłowe.

@Edit: Na środek pułapki polecam dać soulsand, gdyż spowalnia, a to wiąże się z tym, że nie ma szans *sprintować* co jest logiczne, zdobycz nam nie ucieknie! :P

Opublikowano

@up ale można też pistony lepkie użyć i zamieścić je głębiej co po tym umieścić dirt i poczekać aż obrośnie ^^ a z tym soulsand świetny pomysł ^^

Można też przy pomocy kolegi pistonem po za cuba przesunąć kilka kratek i pistony tak aby było można przejść ale to da się ominąć ;] potem może w edit powiem jak

Opublikowano

@up

Cytat

Otóż chyba nie wiesz jakie to jest nudne siedzieć w takiej pułapce ... zniechęcony gracz popełni samobójstwo i itemki nasze ^^

zniechęcony gracz może też pomyśleć i rozwalić tą pułapkę

Cytat

zwykle na serwerach są komendy na teleportowanie na spawn/do domu/do ważniejszych miejsc na serwie

Tutaj się częściowo zgadza ... ale to /spawn /sethome itp . to są na rpg - fb więc ... a chodziło mi o survival ^^ - z małymi cubami

na RPG są teleporty więc jest rozwiązanie, na survival czasem są, a jak nie ma, to żeby uciec wystarczy rozwalić pułapkę, a żeby nie rozwalili musiał by być cub

Cytat

Nie pomyślałeś , że można lave rozlać ?

nie pomyślałeś, że źródło lawy można zablokować obojętnie jakim klockiem?

Cytat

Jeśli były takie znane , to dla czego sam na to nie wpadłeś ? -,-

bo już wcześniej ktoś je opublikował? tym bardziej ja zacząłem grać jakiś czas po wyjściu 1.7.3, a dojście do ogólnej wprawy trochę zajmuję, jak i poznanie całej gry, więc po co miałbym dawać następny tut, których i tak było już pewnie pełno i nawet różne wersje tego tuta

jak dla mnie to ta pułapka przydatna jedynie na singla, ale to moje zdanie, komuś może to się przydać

Opublikowano

@up weź mnie nie rozśmieszaj na 95% survival (gdzie pełno takich serwerów np.instrual) są tylko cuboidy , nie ma komend typu /spawn źródło lavy nie zatkasz na cubie ognia nie ugasisz a tego typu tuta jeszcze nie było -,- i dodaję teraz wersję na multiplayer którą nie da się obejść

Opublikowano

ja zrobiłem identyczne co ty tylko pistony ukrylem pod ziemią i nikt nie podejrzewał że to jest pułapka :]

Opublikowano

@up weź mnie nie rozśmieszaj na 95% survival (gdzie pełno takich serwerów np.instrual) są tylko cuboidy , nie ma komend typu /spawn źródło lavy nie zatkasz na cubie ognia nie ugasisz a tego typu tuta jeszcze nie było -,- i dodaję teraz wersję na multiplayer którą nie da się obejść

WTF??? Są tylko cuby :P Chyba żartujesz. Praktycznie na każdym serwie survi są warpy :P

"i dodaję teraz wersję na multiplayer którą nie da się obejść" czekam z niecierpliwością :D

15005964.jpg

Opublikowano

Pułapka świetna, ale raczej bardziej będzie przydatna do łapania mobów, a nie graczy, bo nie ma za dużo serwerów z cubami, a bez warpów itp.

Za wykonanie i pomysł Lubie To.

38d92a83b52aa42fmed.jpg

mca.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...