Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[4Story] Kilka słów o ulepszaniu

WarRock0nly

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich w poradniku o "ulepszaniu" przedmiotów.

1. Szanse na ulepszenie

Szanse w %

Od 0 do +1: nie musimy się martwić (około 99%)

+1 Do +2: bardzo wysokie prawdopodobieństwo (99%)

+2 Do +3: bardzo wysokie prawdopodobieństwo (98%)

+3 Do +4: szansa jest bardzo wysoka (70%)

+4 Do +5: bardzo wysokie prawdopodobieństwo (95%)

+5 Do +6: szansa jest blisko pół na pół (50-60%)

+6 Do +7: bardzo duża szansa (75%)

+7 Do +8: szansa jest trochę mała, ale z eliksirem szczęścia jest wyższa (30-40%)

+8 Do +9: blisko trzech na czterech uda (70%)

+9 Do +10: szansa jest niska ~(10-20%)

+10 Do +11: szansa jest blisko pół na pół (40%)

+11 Do +12: szansa jest niska, ale z eliksirem szczęścia, jest wyższa (30%)

+12 Do +13: szansa jest bardzo niska (10%)

+13 Do +14: szansa jest niska, ale z eliksir szczęścia, to jest o pół na pół (15-20%)

+14 Do +15: bardzo małą szansę nawet eliksir szczęścia (5-10%)

+15 Do +16: szansa jest niska, ale z eliksirem szczęścia warto spróbować (10-20%)

+16 Na +17: ledwie się udaje (5%)

+17 Do +18: niski wskaźnik sukcesu, ale z eliksirem szczęścia, dostaje szansę nieco wyższe (10-15%)

+18 Do +19: jest tak niska, że działanie eliksiru szczęścia nie można powiedzieć (3-5%)

+19 Do +20: bardzo niewielka szansa, ale z eliksirem szczęścia może prowadzić do sukcesu (5-15%)

+20 Do +21: Można powiedzieć ,że szanse są równe zeru

+21 Do +22: to nie uda,lecz jest większa szansa niż na +20/color]

+22 Do +23: nieznany szanse 1-3%

+23 Do +24: nieznany (nie odważyłbym się )

( są to dane z forum globala 4story lecz miałem podobne doświadczenie wiec w 100% się z tym zgadzam, więc nie było sensu pisać od nowa )

2. Przedmioty dzięki którym ulepszymy swoje itemki.

Formułki : formuła ucznia ulepsza ona o 1 +

formuła czeladnika ulepsza ona o 1-3 +

zwój opamiętania (jeśli się nie mylę z nazwą) obniża on o +1

formuła mistrza (tak samo jak formuła czeladnika, lecz jest ona z is'a) ulepsza o 1-3 +

z formułek przydatnych do ulepszania to będzie na tyle

inne przedmioty które nabędziemy w item shopie to :

ekstrakt dalszego istnienia (powoduje on że nasze itemki nie niszczą się gdy ulepszanie się nie powiedzie)

eliksir szczęścia ( podwoja on szanse na ulepszenie przedmiotu)

3. Sposoby na ulepszenie.

od +1 do +3 możemy spokojnie ulepszać

na + 4 jest szansa ok. 70 % że się powiedzie a więc można spróbować

o udane ulepszenie na +5 nie musimy się martwić

z + 5 na +6 radził bym poczekać bo może nam spalić itemek

na +7 jest stosunkowo wysoka szansa, to już jak chcecie, można spróbować

z + 7 na +8 to już trzeba użyć eliksiru szczęścia iw tedy powinno się powieść

na +9 z eliksirem szczęścia mi zawsze wchodziło ;-)

z +9 na +10 już musimy użyć ekstrakt dalszego istnienia oraz eliksir szczęścia ponieważ szansa jest mała

na +11 to tak jak z +9 na +10 jest ciężko

teraz te sposoby bo trochę odbiegłem od tematu

gdy mamy przedmiot na +11 i gdy uda się go ulepszyć np na + 14 to obniżamy go na +13 ponieważ z + 11-13-15-17-19 jest o wiele większa szansa niż z parzystych plusów, tak samo robimy przy wyższych plusach, obniżamy na nie parzyste plusy :)

4. Coś dla zielonków

przedmioty zaczynają się błyszczeć od +5-6, gdy coraz większy + błyszczy się bardziej, na +16 itemek jest złoty ( i tylko złoty nie ma innego efektu na +16)

przedmioty +17-24 mają losowe efekty :

czarno-zielony potocznie zwany przez graczy "tox"

jasno niebieski zwany "lód"

ciemno niebieski zwany "granat"

pomarańczowy zwany "lawa"

oraz efekt nie wiem jak go nazwać lecz wygląda to jak pioruny gracze zwą to "elektro" lub "prąd"

z nowym patchem doszły nowe efekty :

nowy "tox" jest on taki seledynowy

tox-lawa taki kolorek czarno-lawowy

błękitny wicher

oraz fioletowy

5.Ulepszać przedmioty, możemy u kowali:

Valorian- Luzz (Horusland) oraz Risha (Keter) Derion- Prull (Yesode) oraz Boyd (Markut)

myśle że mój poradnik się przyda, proszę pisać poprawki oraz swoje doświadczenia które będę tutaj wklejać

• Odpowiedzi 71
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Myślę,że to bardzo dobry pomysł i że skorzysta z tego wielu ,,zielonych'' graczy. Podsyłam szanse w % d0 +12

+0-----+1 99% szans

+1-----+2 99% szans

+2-----+3 98% szans

+3-----+4 70% szans (po 22.00 80%)

+4-----+5 95% szans

+5-----+6 50-60% szans ( radzęeliksir szczęścia,wtedy 100%)

+6-----+7 75% szans

+7-----+8 30-40% (eliksir szczęścia 60-80%)

+8-----+9 70% szans

+9-----+10 10-20% szans

+10-----+11 40% szans

+11-----+12 30% szans

2ahwswi.jpgPomogłem? Wciśnij '' Lubię to''
Opublikowano

Radar jak przeczytałem twoje wypociny to myślałem , że spier.... się na miejscu :P

Jeśli twierdzisz , że jestem cwelem i chcesz dać

mi w ryj to kliknij na LUBIE TO !!!!

Opublikowano

Dobra to nie miejsce na kutnie. Jeśli chodzi o pomysł pana WarRocka , to nawet fajny (sory ,krótko ale szkoła czeka)

Jeśli twierdzisz , że jestem cwelem i chcesz dać

mi w ryj to kliknij na LUBIE TO !!!!

Opublikowano

radar... nie do zamknięcia, proszę o pisanie swoich doświadczeń, sposobów, to ja napisałem tego posta więc myślę ze ja o tym decyduje

Opublikowano

@Up i 2xUP - Ulepszanie działa na zasadzie algorytmu, gdzie za każdym + jest mniejsza szansa na ulepszenie. Nie ma zasady polegającej na tym, że nieparzysty + ma gorszą szanse ulepszenia czy na odwrót. Jeśli nie zgadzasz się z moją hipotezą - udowodnij mi, że jest nie słuszna, a nie wyzywaj mnie od 'debili z metina'.

WolfTeamPL player

Opublikowano

nie zgodzę się z tobom, jak może być losowe? Programista nie mógł zaprogramować "losowo" bo jak to zrobisz? Jest system, który odgadł "Drael" ...

a co do zmiany nazwy tematu to proszę zmienić na [tut] poradnik o ulepszaniu dla początkujących lub coś w tym stylu

Opublikowano

nie zgodzę się z tobom, jak może być losowe? Programista nie mógł zaprogramować "losowo" bo jak to zrobisz? Jest system, który odgadł "Drael" ...

Ja również nie zgodze się z Twoją wypowiedzią - programista mógł stworzyć odpowiedni algorytm ulepszania. Poza tym (cyt.) "jest system, który odgadł "Drael" - On nic nie odgadł. Kierował się własnymi domysłami. Przeczytaj chociażby kawałek tego "poradnika" i powiedz szczerze, jaki Ty w tym widzisz sens.

WolfTeamPL player

Opublikowano

Skoro jesteś taki cwany i myślisz że znasz się na 4stoy to zrób test kup 10 tynktur i 10 eliksirów i jakieś 10 formuł

5 ulepszaj z parzystych np 12 14 16 itd a drugą 5 z nie parzystych np 11 13 15

A poza tym nie musimy Ci nic udowadniać ulepszałem kilka razy i jakoś zawsze z nie parzystych wchodziło częściej. Sprawdź na zielonym chacie tym głównym jak ktoś ulepsza powyżej 16, najpierw obniża na 15 a później próbuje wbić np na 18 i obniża na 17 itd jeśli nie wejdzie to po prostu pech ale nie widziałem żeby ktoś ulepszał z parzystych.

Więc tak jak wyżej nie musimy Ci nic udowadniać To jest poradnik który radzi Ci jak ulepszać lepiej, nie musisz się z nim zgadzać toteż go krytykować, dlatego nie pisz tu kolejnych kretyńskich postów typu poradnik jest zły zamknąć temat

Poradnik jest bardzo dobry ja w pełni się z nim zgadzam

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

@UP - Po czym wnioskujesz, że jestem "cwany"? Często ulepszam itemki, próbowałem już tej metody, ponieważ kiedyś kolega mi już o niej pisał. To zwykły fake, ulepszanie działa na zasadzie % szans na pomyślne ulepszenie, % ten zmniejsza się wraz z większym + itema. I znowu mam prośbe do ludzi pokroju ciebie - nie osądzaj mnie oraz moich postów dlatego, że mam inne zdanie niż ty. :) Pozdrawiam.

Edit: Nie pisałem, że "poradnik" jest zły, nie prosiłem o zamknięcie tematu. Pisałem, że nie zgadzam się z treścią tego "poradnika".

WolfTeamPL player

Opublikowano

Ten co napisał ten post "losowe" rozwalił mnie... po 1 za dużo metina a po drugie skreśl "Aktualnie gram w runes of magic" tylko napisz "Ciągle rżne w metin 2 i staram sie nabic 26 lvl" hahaha to mnie rozwaliło..

a za ten poradnik masz wielkie LIKE!

pozdro, i oby tak dalej (:.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...